Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Ιστορικό ψήφισμα καταδίκης του Φράνκο

Το πραξικόπημα του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο και την 40ετή δικτατορία (1938-1975) καταδικάζει ιστορικό νομοθέτημα που ενέκρινε το ισπανικό Κοινοβούλιο, αφήνοντας στην άκρη ενστάσεις της συντηρητικής αντιπολίτευσης ότι η σχετική κίνηση μπορεί να ανοίξει παλιές πληγές και να διχάσει την κοινωνία.
Το νομοσχέδιο που υιοθέτησε η ισπανική Κάτω Βουλή καταδικάζει επίσημα το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο και εξουσιοδοτεί τις τοπικές κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες για να φέρουν στο φως μαζικούς τάφους από την περίοδο του εμφυλίου (1936-1939).
Η ισπανική Βουλή αποκαθιστά τα θύματα του καθεστώτος Φράνκο, διατάσσει την απομάκρυνση των συμβόλων της δικτατορίας από τους δρόμους και τα κτίρια και κηρύσσει «παράνομες» τις συνοπτικές στρατιωτικές δίκες που οδήγησαν στην εκτέλεση ή τη φυλάκιση χιλιάδων εχθρών του δικτάτορα.
Ο αποκαλούμενος ως «Νόμος για την Ιστορική Μνήμη» αναμένεται να οδηγηθεί σε επόμενη φάση στην ισπανική Γερουσία -η έγκριση θεωρείται τυπική- και να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης πριν καταστεί νόμος του κράτους.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο -του οποίου ο παππούς ήταν ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εκτελέστηκαν από το καθεστώς του Φράνκο- είχε καταστήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου ύψιστη προτεραιότητα της διακυβέρνησής του, συνάπτοντας σχετική συμφωνία μεταξύ Σοσιαλιστών και αρκετών μικρότερων κομμάτων.
Το νοσχέδιο πέρασε παρά την ισχυρή εναντίωση του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος, που κατηγόρησε τον Χοσέ Θαπατέρο ότι καθοδηγείται από εκδικητικότητα και θα ανοίξει παλιές πληγές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Φορητοί υπολογιστές Intel και Microsoft για τους μαθητές της Λιβύης

Η Intel και η Microsoft προμηθεύουν την κυβέρνηση της Λιβύης με 150.000 ανθεκτικούς φορητούς υπολογιστές χαμηλού κόστους οι οποίοι σχεδιάστηκαν ειδικά για τους μαθητές αναπτυσσόμενων χώρών.
Όπως αναφέρει το Reuters, εκπρόσωπος της Intel ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Τρίπολη κατέθεσε την παραγγελία τον Αύγουστο και η παράδοση άρχισε τον περασμένο μήνα.
Η κυβέρνηση της Λιβύης φαίνεται αποφασισμένη να προσφέρει έναν υπολογιστή σε κάθε μαθητή, καθώς στα τέλη του 2006 είχε συμφωνήσει και για την προμήθεια του «φορητού των 100 δολαρίων» που ανέπτυξε ο Νίκολας Νεγκροπόντε του MIT.
Οι υπολογιστές της νέας παραγγελίας ανήκουν στη σειρά Classmate PC της Intel και το κόστος κατασκευής τους περιορίζεται στα 200 δολάρια. Οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι δεν επιδοτούν τα μηχανήματα, χωρίς όμως να διευκρινόσουμ πόσο τα χρεώνουν στη Λιβύη.
Η παραγγελία της Λιβύης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για την Intel από το λανσάρισμα της σειράς Classmate πέρυσι.
Τον Απρίλιο δέχτηκε παραγγελία για 700.000 φορητούς από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Αλάμα Ακμπάλ του Πακιστάν, ενώ στο μέλλον θα προμηθεύσει και σχολεία τη Νιγηρίας, χωρίς να είναι γνωστό μέχρι στιγμής αν οι υπολογιστές θα τρέχουν Windows ή το δωρεάν λειτουργικό σύστημα Linux.
Newsroom ΔΟΛ

Ρώσοι ανέλαβαν την ευθύνη για κυβερνοεπίθεση κατά της Ουκρανίας

Οργάνωση Ρώσων εθνικιστών ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις που έθεσαν εκτός λειτουργίας το δικτυακό τόπο του Ουκρανού προέδρου, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για αντίποινα έπειτα από αντίστοιχες κυβερνοεπιθέσεις των ουκρανικών αρχών.
«Ο επίσημος δικτυακός τόπος του [Βίκτορ] Γιουστσένκο δεν θα λειτουργήσει μέχρι το Κίεβο να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον του επίσημου δικτυακού τόπου της Ευρασιατικής Ένωσης Νέων» αναφέρει η προκήρυξη της οργάνωσης, όπως τη μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Οι επιθέσεις εναντίον του δικτυακού τόπου του προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο ξεκίνησαν την Κυριακή και συνεχίζονταν μέχρι το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε το προεδρικό γραφείο Τύπου, χωρίς να αναφερθεί στους πιθανούς ενόχους.
Το Κίεβο έχει απαγόρευση εισόδου στον ηγέτη της Ευρασιατικής Ένωσης Νέων επειδή βανδάλισε ουκρανικά εθνικά σύμβολα που βρίσκονταν σε βουνό στα δυτικά της χώρας.
Το γραφείο Τύπου του Γιουστσένκο πρόσθεσε ότι έχει καταγράψει συνολικά 18.000 κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες φαίνονταν να προέρχονταν από τη Βρετανία, το Ισραήλ, το Καζακστάν, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Newsroom ΔΟΛ

Ο επικεφαλής της CIA στηρίζει την πρακτική των «έκτακτων μεταγωγών» υπόπτων

«Αναντικατάστατη μέθοδο» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της CIA, πτέραρχος Μάικλ Χέιντεν, τη μέθοδο των «έκτακτων μεταγωγών» υπόπτων για τρομοκρατία με πτήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών σε χώρες με χαλαρούς περιορισμούς στις μεθόδους ανάκρισης.
Μιλώντας στο Σικάγο, ο πτέραρχος Χέιντεν υπερασπίστηκε τις ανακριτικές μεθόδους που χρησιμοποιεί η CIA, λέγοντας ότι οι έκτακτες μεταγωγές είχαν ως αποτέλεσμα την απόκτηση «αναντικατάστατων πληροφοριών», οι οποίες με τη σειρά τους δικαιολογούν την πρακτική αυτή.
«Η αναντικατάστατη φύση των πληροφοριών αυτών είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο, το παραδέχομαι, αναπτύξαμε αυτό το πολύ αμφιλεγόμενο πρόγραμμα» είπε ο επικεφαλής της CIA ενώπιον του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων του Σικάγο.
Περαιτέρω, ο Μάικλ Χέιντεν δικαιολόγησε την πρακτική αυτή λέγοντας ότι η Υπηρεσία του παρήγαγε χιλιάδες πληροφορίες «από λιγότερους των εκατό σκληροπυρηνικούς τρομοκράτες».
Το πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές τοποθεσίες εκτός ΗΠΑ -το οποίο παραδέχθηκε πέρυσι εν μέσω διεθνούς κατακραυγής ο Τζορτζ Μπους- παραμένει ενεργό.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος στις αρχές Οκτωβρίου υπερασπίστηκε το πρόγραμμα λέγοντας: «Όταν εντοπίσουμε κάποιον που μπορεί να έχει πληροφορίες σχετικά με μία επίθεση στην Αμερική, εννοείται θα τον κρατήσουμε και θα τον ανακρίνουμε. Ο αμερικανός λαός αναμένει από εμάς να βρούμε πληροφορίες για τον προστατεύσουμε».
Όπως σημειώνει το BBC, oι δηλώσεις του Μάικλ Χέιντεν έρχονται την ίδια στιγμή που ο άνθρωπος που έχει επιλέξει ο Αμερικανός πρόεδρος για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης δέχεται κριτική για τη θέση του σχετικά με τις μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο Μάικλ Μακάσεϊ, πρώην ομοσπονδιακός δικαστής και εισαγγελέας, καταδίκασε μία τέτοια μέθοδο ανάκρισης, αυτή του καταιονισμού, χαρακτηρίζοντάς την ως «αποκρουστική» και πιθανώς «εκτός των ορίων» αλλά αρνήθηκε να την χαρακτηρίσει κατηγορηματικά ως βασανιστήριο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει απόρρητες διαδικασίες.
H μέθοδος του καταιονισμού δημιουργεί αίσθημα πνιγμού, καθώς ο κρατούμενος ακινητοποιείται με το κεφάλι σε χαμηλότερο σημείο από το υπόλοιπο σώμα και δέχεται νερό στο πρόσωπό του.
Οι Δημοκρατικοί απείλησαν να μπλοκάρουν το διορισμό του Μακάσεϊ στη Γερουσία εάν δεν καταδικάσει ευθαρσώς αυτή τη μέθοδο ανάκρισης.
Ο Μάικλ Χέιντεν, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Μακάσεϊ απέφυγε να δώσει μία καθαρή απάντηση: «Ούτε ο δικαστής Μακάσεϊ ούτε εγώ μπορούμε να απαντήσουμε αυτήν την ερώτηση αφηρημένα. Πρέπει να έχουμε γνώση του συνόλου των ειδικών συνθηκών υπό τις οποίες τίθεται αυτό το ερώτημα πριν μπορέσω να σας δώσω μία σαφή απάντηση», είπε.
Newsroom ΔΟΛ

Ποινές κάθειρξης χιλιάδων ετών για την 11η Μαρτίου της Μαδρίτης

Τριάμισι χρόνια μετά το αιματοκύλισμα στη Μαδρίτη και έπειτα από τέσσερις μήνες ακροαματικής διαδικασίας αποδόθηκε Δικαιοσύνη για τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση με το «αποτύπωμα» της Αλ Κάιντα που έζησε η Ευρώπη την 11η Μαρτίου 2004.
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ισπανικό δικαστήριο έκρινε ένοχους 21 κατηγορούμενους για συμμετοχή στις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, απαλλάσσοντας επτά.
Το δικαστήριο καταδίκασε τους τρεις από τους βασικούς κατηγορούμενους στη μέγιστη ποινή κάθειρξης 40.000 ετών (αν και ο εγκλεισμός τους στη φυλακή δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 40 χρόνια), όμως εξέπληξε απαλάσσοντας τον γνωστό ως «Μοχάμεντ τον Αιγύπτιο» από κάθε κατηγορία.
Ο «Μοχάμεντ ο Αιγύπτιος», το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ραμπέι Οσμάν Σαγιέντ Αχμέντ, υπήρξε σύμφωνα με το κατηγορητήριο ένας εκ των βασικών οργανωτών της επίθεσης. Κρατείται σε ιταλικές φυλακές μετά από καταδίκη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.
Ο βασικός κατηγορούμενος Μαροκινός Τζαμάλ Τζουγκάμ καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 40.000 ετών. Ο Ισπανός Εμίλιο Σουάρεθ Τρασχόρας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την προμήθεια εκρηκτικών, καταδικάστηκε επίσης σε ποινή κάθειρξης χιλιάδων ετών.
Οι βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ατότσα, της Σάντα Εουχένια και του Ελ Πόθο οδήγησαν στο θάνατο 191 ανθρώπων και στον τραυματισμό 1.824.
Στο εδώλιο κάθησαν επί τέσσερις μήνες 28 κατηγορούμενοι (27 άνδρες και μία γυναίκα), αντιμετωπίζοντας αθροιστικά ποινές κάθειρξης έως και 270.600 χρόνια. Όλοι τους δήλωναν αθώοι για το αιματοκύλισμα της Μαδρίτης.
Οι κατηγορούμενοι είναι στην πλειονότητά τους μαροκινής καταγωγής, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και εννέα Ισπανοί -οι τρεις εκ των οποίων αθωώθηκαν. Κατηγορήθηκαν για δολοφονία, συνωμοσία για διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας και πλαστογράφηση.
Θαπατέρο: «Η Δικαιοσύνη αποδόθηκε»
«Η Δικαιοσύνη αποδόθηκε. Τώρα πρέπει να ατενίζουμε το μέλλον» δήλωσε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.Τα θύματα και οι οικογένειές τους «μπορούν σήμερα να αισθάνονται ανακούφιση βλέποντας ότι αποκαταστάθηκε η αλήθεια και ότι καθορίστηκε η ευθύνη των δραστών, η ετυμηγορία καταδείχνει την υποδειγματική λειτουργία των θεσμών» είπε ο Θαπατέρο.
Newsroom ΔΟΛ

Ανήλικος ομολόγησε ότι προκάλεσε μία από τις πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια

Ένας ανήλικος που έπαιζε με τα σπίρτα ομολόγησε ότι προκάλεσε μία από τις μεγάλες πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια. Πρόκειται συγκεκριμένα για την πυρκαγιά στο Μπάκγουιντ, 50 χλμ βόρεια τους Λος Αντζελες, που κατέστρεψε 63 κτίρια και κατέκαψε 15.000 εκτάρια γης.
Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το αγόρι, που βρίσκεται στην προεφηβεία και του οποίου το όνομα δεν έγινε γνωστό, ανακρίθηκε από τους αστυνομικούς της κομητείας του Λος Αντζελες στις 22 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την πυρκαγιά στο Μπάκγουιντ, που κατέστρεψε 15.000 εκτάρια στην περιοχή Σάντα Κλαρίτα.
Το αγόρι ομολόγησε πως έπαιζε με σπίρτα, δήλωσε εκπρόσωπος του σερίφη, προσθέτοντας ότι το παιδί αφέθηκε ελεύθερο μέχρι να αποφασίσει ο περιφερειακός εισαγγελέας εάν θα απαγγείλει ή όχι κατηγορίες εναντίον του.
Η πυρκαγιά στο Μπάκγουιντ ήταν μία από τις περίπου 20 που έπληξαν τη νότια Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας το θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 78.
Newsroom ΔΟΛ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

Δασμούς στα ασιατικά προϊόντα χάλυβα ζητούν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές

Πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα από την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν ζήτησε η Ένωση των ευρωπαϊκών χαλυβουργιών Eurofer από την Κομισιόν.
Η Eurofer κατέθεσε δύο προσφυγές το απόγευμα της Δευτέρας μία για τον ανοξείδωτο χάλυβα, που εισάγεται από Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ταϊβάν, ενώ η δεύτερη για τα επικαλυμμένα με χάλυβα προϊόντα από την Κίνα.
Το αίτημα θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο σε μία νέα εμπορική διαμάχη. Σε ανακοίνωσή της η Eurofer τονίζει ότι τα προϊόντα των ασιατικών αγορών έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά. βάζοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Η Κίνα, ωστόσο, αρνείται το ότι πωλεί τα προϊόντα της σε χαμηλές τιμές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Υπό προσωρινή κράτηση σε αμερικανικό αεροδρόμιο ως ύποπτος Βρετανός υπουργός

Ο πρώτος μουσουλμάνος υπουργός της Βρετανίας, ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Σαλίντ Μαλίκ κρατήθηκε προσωρινά στο αεροδρόμιο Dulles της Ουάσινγκτον, ως ύποπτος, την ώρα που οι βαλίτσες του ερευνούνταν. Ο ίδιος δηλώνει «βαθύτατα απογοητευμένος» από το περιστατικό.
Ο Σαλίντ Μαλίκ βρισκόταν στις ΗΠΑ για μια σειρά συναντήσεων σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο αεροδρόμιο τον σταμάτησαν και έκαναν έρευνα για εκρηκτικά στις χειραποσκευές του.
Ο Βρετανός υπουργός δηλώνει ότι το ίδιο συνέβη την περασμένη χρονιά στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.
«Την επιθετική συμπεριφορά που συνάντησα τον περασμένο Νοέμβριο την ξέχασα και την συγχώρεσα, αλλά πιστεύω πραγματικά ότι οι Βρετανοί υπουργοί και βουλευτές θα πρέπει να χαίρουν του ίδιου σεβασμού και αξιοπρέπειας που πρέπει να χαίρουν οι συνάδελφοί μας στη Γερουσία και το Κογκρέσο» δήλωσε.
«Φυσικά δεν υπήρχε κακοπροαίρετη συμπεριφορά, αλλά πρέπει να ειπωθεί ότι το σύστημα των ΗΠΑ δεν εμπνέει εμπιστοσύνη» προσέθεσε.
Newsroom ΔΟΛ

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Σοκάρει η απόπειρα απαγωγής παιδιών στο Τσαντ για «πώληση» στη Γαλλία

Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η διαφαινόμενη απόπειρα γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης να απαγάγει 100 παιδιά από τη μεθόριο Τσαντ-Νταρφούρ για να τα παραδόσει έναντι οικονομικού ανταλλάγματος σε γαλλικές οικογένειες. Καταδικάζει ο Νικολά Σαρκοζί, τη δικαστική οδό θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του Τσαντ.
Εννέα Γάλλοι εργαζόμενοι στην μη κυβερνητική οργάνωση «Κιβωτός της Ζωής» συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία του Τσαντ λίγο προτού επιβιβάσουν τα παιδιά σε αεροσκάφος που θα τα μετέφερε στο Παρίσι. Υπό κράτηση τέθηκε και το επταμελές, ισπανικής καταγωγής, πλήρωμα του αεροσκάφους που είχε ναυλωθεί για τη μεταφορά των παιδιών.
Η οργάνωση υποστηρίζει ότι ήθελε να σώσει από βέβαιο θάνατο ορφανά παιδιά του Νταρφούρ, όμως εκπρόσωπος της Unicef ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα παιδιά αυτά είναι ορφανά και μάλιστα ορισμένα μόνο προέρχονται από τη σουδανική επαρχία. Η πλειοψηφία των παιδιών κατάγεται από το Τσαντ.
Τα ίδια τα παιδιά δήλωσαν την Κυριακή ότι τα μέλη της οργάνωσης τους προσέφεραν γλυκά και μπισκότα για να τα πείσουν να τους ακολουθήσουν. Ορισμένα είπαν στις αστυνομικές αρχές πως οι γονείς τους ζουν και ότι οι «λευκοί» τα πήραν από τα χωριά τους, στα σύνορα του Τσαντ με το Σουδάν.
Γάλλος διπλωμάτης έχει καταγγείλει ότι περίπου 300 οικογένειες από τη Γαλλία και το Βέλγιο πλήρωσαν μεταξύ 2.800 - 6.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η υπόθεση έλαβε μεγάλες διαστάσεις στη Γαλλία και τη Δευτέρα ο Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε αποτροπιασμό, λέγοντας ότι οι ενέργειες της μη κυβερνητικής οργάνωσης είναι παράνομες και απαράδεκτες.
Η έρευνα για τις ενέργειες της μη κυβερνητικής οργάνωσης συνεχίζονται στο Τσαντ και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δήλωσε στο BBC ότι πρόκειται να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος των Γάλλων για απαγωγή, γεγονός που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούν στη φυλακή.
Newsroom ΔΟΛ

Απόδραση αλά... Παλαιοκώστα

Με θεαματικό τρόπο απέδρασε το απόγευμα της Κυριακής ένας κρατούμενος σε βελγική φυλακή, χάρη στην από αέρος βοήθεια συνεργού του, ο οποίος κατέλαβε ένα ελικόπτερο και στη συνέχεια ανάγκασε τον κυβερνήτη του να το προσγειώσει στο προαύλιο των φυλακών.
Όπως ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές, ο Νορντίν Μπεναλλάλ, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή κάθειρξης -κυρίως για ένοπλες επιθέσεις- είχε και στο παρελθόν πραγματοποιήσει πολλές αποδράσεις, οι οποίες του έχουν χαρίσει το προσωνύμιο του «βασιλιά των αποδράσεων».
Σε μία από αυτές μάλιστα, κατάφερε να διαφύγει σκαρφαλώνοντας στον τοίχο της φυλακής με μια σκάλα από σχοινί, που του έριξαν οι συνεργοί του.
Σύμφωνα με την Εισαγγελία της Ρουά ντε Νιβέλ, ο 27χρονος φυγάς εκμεταλλεύθηκε τη σύγχυση που δημιουργήθηκε μετά τη συντριβή, για ν' αποδράσει από τις φυλακές του Ιτρ, σε απόσταση 40 χλμ νοτίως των Βρυξελλών, διαφεύγοντας με αυτοκίνητο VW Golf.
Κατά την πτώση του ελικοπτέρου τραυματίσθηκε ένας άλλος κρατούμενος.
Νωρίτερα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν ανακοινώσει ότι οι δραπέτες ήταν δύο και απέδρασαν, έχοντας πάρει ομήρους δύο φύλακες.
Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, ο Μπεναλλάλ διέφυγε μαζί με το συνεργό του, ο οποίος είχε καταλάβει το ελικόπτερο και εξανάγκασε τον κυβερνήτη του να το προσγειώσει στην αυλή των φυλακών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, Associated Press

Οξύθυμος ο Γάλλος πρόεδρος..



Δείγματα του ευέξαπτου χαρακτήρα του έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τερματίζοντας απότομα μία συνέντευξη, που σκοπό είχε να τον παρουσιάσει στο αμερικανικό τηλεοπτικό κοινό.
Κατά τη συνέντευξή του, που μεταδόθηκε στην κυριακάτικη εκπομπή 60 Λεπτά του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Σαρκοζί λογομάχησε με τον Αμερικανό ανταποκριτή, αποκάλεσε «ηλίθιο» τον υπεύθυνο Τύπου του, δήλωσε πολύ απασχολημένος για να δίνει «βλακώδεις» συνεντεύξεις και διέκοψε απότομα τη συζήτηση, όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση του γάμου του με τη Σεσιλιά, με την οποία μόλις πρόσφατα πήραν διαζύγιο.
Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Σαρκοζί, λίγο πριν διακόψει τη συνέντευξη, τόνισε: «Εάν είχα να πω κάτι για τη Σεσιλιά, σαφώς και δεν θα το έκανα εδώ».
Σε δύο συνεντεύξεις του -η μία εντός του αεροσκάφους του και η άλλη σε πιο επίσημη περίσταση- προ δύο εβδομάδων, ο Γάλλος πρόεδρος είχε εκφράσει το θαυμασμό του για την αμερικανική εργασιακή ηθική και τη λαϊκή μουσική.
Ερωτηθείς για τις δυσκολίες που θ' αντιμετώπιζε στα χρόνια του πατέρα του κάποιος με ένα πολωνικής καταγωγής επώνυμο, όπως το «Σαρκοζί», στη Γαλλία, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι ένα από τα πράγματα που θαυμάζει στην αμερικανική δημοκρατία είναι ο ανοικτός χαρακτήρας της και οι δυνατότητες που προσφέρει σε όλους τους ανθρώπους.
«Μπορείς να ονομάζεσαι Σβαρτσενέγκερ και να είσαι κυβερνήτης της Καλιφόρνια» είπε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί.
Newsroom ΔΟΛ

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

η προεδρία του SPD με το βλέμμα στις εκλογές

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) το οποίο εξέλεξε με εντυπωσιακό ποσοστό 95,5% στη θέση του προέδρου του Κουρτ Μπεκ παρά τις αντιρρήσεις για το αν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους Χριστιανοδημοκράτες στις εκλογές του 2009.
Στις θέσεις των τριών αντιπροέδρων εξελέγησαν με μεγάλες πλειοψηφίες ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, ο υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρικ και η Αντρέα Νάλες που εκπροσωπούν οι καθένας διαφορετικές πτέρυγες στο εσωτερικό του κόμματος.
Ο 58χρονος Μπεκ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου και αρχηγός του SPD από το 2006, προώθησε μία στροφή στην πολιτική του SPD προς τα αριστερά για να επαναπροσεγγίσει την εκλογική του βάση.
«Πρέπει να πλησιάσουμε ξανά το λαό, να δείξουμε ζεστασιά» είπε στην ομιλία του στο συνέδριο Μπεκ. Ο ίδιος πάντως απορρίπτει τα περί αριστερής στροφής του SPD.
Το κόμμα του υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις κατά δέκα ποσοτιαίες μονάδες των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ και παρατηρητές εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το αν ο Μπεκ είναι αρκετά χαρισματικός για να είναι ο κατάλληλος υποψήφιος ώστε να καλύψει τη διαφορά και να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του 2009.
Παράλληλα, η άνετη εκλογή του Στάινμάιερ με άνω του 85% συντηρεί τα σενάρια που τον θέλουν να είναι αυτός ο υποψήφιος καγκελάριος το 2009. Ο Μπεκ δηλώνει ότι θα πάρει τις αποφάσεις του στο τέλος του 2008 ή τις αρχές του 2009.
Οι υπολογισμοί του SPD το θέλουν να αυξάνει ελαφρά τα ποσοστά του σε πάνω από 30% (οι δημοσκοπήσεις το φέρουν στο 27%) ώστε να μπορεί να σχηματίσει μετεκλογικά συμμαχία με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες που συγκεντρώνουν περί το 10% έκαστος.
Οι δημοσκόποι, αντίθετα από τα στελέχη του κόμματος παραμένουν απαισιόδοξοι: το SPD με την αριστερή στροφή του θα χάνει δύο ψηφοφόρους για κάθε έναν που θα κερδίζει.
Το πρόγραμμα των κοινωνικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων με τις δραστικές περικοπές των κοινωνικών παροχών, γνωστό ως «Ατζέντα 2010», που δρομολόγησε στη δεύτερη θητεία του ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ και τους «καρπούς» της οποίας, (αναθέρμανση της οικονομίας και μείωση του επίσημου ποσοστού της ανεργίας κατά δύο περίπου μονάδες), δρέπει η νυν κυβέρνηση υπό την Αγγελα Μέρκελ, αποξένωσε πολιτικά το κόμμα από τον παραδοσιακό κοινωνικό του χώρο, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες για τη διεύρυνση της επιρροής του Κόμματος της Αριστεράς σε βάρος του SPD και δημιουργώντας μία διαρκή κρίση ταυτότητας αλλά και ηγεσίας.
Σύμφωνα με αναλυτές υπάρχει ένα ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματος - περίπου 40% - που δεν θεωρεί ότι έχει τα προσόντα για να αναλάβει την θέση του καγκελάριου. «Το SPD ποτέ δεν είχε έναν τόσο υποψήφιο με τόσο χαμηλή δημοτικότητα» δηλώνει στο Reuters ο Μάνφρεντ Γκέλνερ, διευθυντής ινστιτούτου δημοσκοπήσεων.
Λίγο μετά την εκλογή του Μπεκ, οι σύνεδροι αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το σχέδιό του για ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων. Αργότερα απέρριψαν την πρόταση του να μην τεθεί όριο ταχύτητας 130 χιλιομέτρων στους αυτοκινητοδρόμους σαν μέτρο για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα δοκιμή στη Χαβάη για την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ

Το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας των ΗΠΑ αναχαίτισε βαλλιστικό στόχο έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα σε δοκιμή που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ανοιχτά της Χαβάης, ανακοίνωσε το Σάββατο ο αμερικανικός στρατός.Ήταν η τέταρτη δοκιμή του προγράμματος Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), που αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin Corp, ανέφερε η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ.
Το THAAD έχει σχεδιασθεί για να προσφέρει προστασία σε στρατεύματα, πληθυσμιακά κέντρα και βασικές εγκαταστάσεις έναντι βαλλιστικών πυραύλων μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς, ενός τύπου πυραύλων που μπορεί να διαθέτουν το Ιράν ή Βόρεια Κορέα. Το σύστημα θα μπορούσε επίσης να πουληθεί σε συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ.Στρατιωτικοί εκπρόσωποι από το Ισραήλ, την Αυστραλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρακολούθησαν τη δοκιμή που διενεργήθηκε ανοικτά του νησιού Καουάι της Χαβάης, δήλωσε ο Ρίκι Έλισον, επικεφαλής οργάνωσης υποστήριξης της πυραυλικής άμυνας που χρηματοδοτείται εν μέρει από συμβαλλόμενους με το στρατό.Η δοκιμή, που διενεργήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, είχε στόχο να επιβεβαιώσει πως το ραντάρ, ο εκτοξευτής, ο εξοπλισμός ελέγχου πυρκαγιάς και οι διαδικασίες του συστήματος συνεργάζονται ομαλά. Ο πύραυλος αναχαίτισης δεν μετέφερε γόμωση και κατέστρεψε το στόχο με δύναμης της πρόσκρουσης.Το THAAD, τμήμα μιας ευρύτερης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ, είναι το μοναδικό σύστημα σε θέση να δεσμεύει στόχους μέσα ή έξω από την ατμόσφαιρα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Συνέντευξη-«μαϊμού» της FEMA για τις πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια

Με μια «στημένη» συνέντευξη Τύπου επιχείρησε την περασμένη Τρίτη η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) να δείξει στον αμερικανικό λαό ότι βρίσκεται σε εγρήγορση σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε την Παρασκευή, η FEMA ζήτησε συγγνώμη, ενώ ο Λευκός Οίκος πήρε αποστάσεις από την υπόθεση.
Η Υπηρεσία παραδέχθηκε ότι σκηνοθέτησε μια ψευδή συνέντευξη Τύπου, στην οποία στελέχη της παρίσταναν τους δημοσιογράφους, υποβάλλοντας ερωτήσεις στον υποδιευθυντή της FEMA, Χάρβεϊ Τζόνσον.
Η... παρωδία συνέντευξης Τύπου μεταδόθηκε απευθείας από αρκετά καλωδιακά τηλεοπτικά δίκτυα το πρωί της Τρίτης, όταν οι πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεχόταν πιέσεις να αντιμετωπίσει γρήγορα το πρόβλημα, υπό το βάρος της κριτικής ότι αδράνησε, όπως και στην περίπτωση του τυφώνα Κατρίνα το 2005.«Πρέπει και οφείλουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Ζητάμε συγγνώμη γι' αυτό το σφάλμα κρίσεως» ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. «Η πρόθεσή μας ήταν να δώσουμε χρήσιμες πληροφορίες και να απαντήσουμε στις πολλές ερωτήσεις που είχαμε δεχθεί» προσπάθησε να απολογηθεί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, η συνέντευξη Τύπου γνωστοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης μόλις 15 λεπτά πριν από την έναρξή της, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπήρχε χρόνος, ώστε πραγματικοί δημοσιογράφοι να φτάσουν στο χώρο της συνέντευξης.
Μάλιστα, στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης δόθηκε ένας τηλεφωνικός αριθμός, μέσω του οποίου μπορούσαν να ακούσουν τη συνέντευξη και να την μαγνητοφωνήσουν, αλλά όχι να κάνουν ερωτήσεις.Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, καταδίκασε το γεγονός και επιχείρησε να αποσυνδέσει τον Τζορτζ Μπους από κάθε σχέση με το συμβάν. «Ασφαλώς δεν το συγχωρούμε» είπε. «Δεν γνωρίζαμε τίποτε εκ των προτέρων. Η FEMA εξέδωσε μία συγγνώμη, δηλώνοντας ότι επρόκειτο για σφάλμα κρίσης. Είμαι σίγουρη ότι δεν θα το ξανακάνουν».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

Επεκτείνεται το ρωσικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης

Την ώρα που η Ευρώπη πασχίζει να σώσει το σχέδιο για το δορυφορικό σύστημα προσδιορισμού στίγματος Galileo, η Ρωσία επέκτεινε το αντίστοιχο δικό της σύστημα GLONASS με τρεις δορυφόρους που εκτοξεύτηκαν την Παρασκευή από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.
O πύραυλος Proton-K που μετέφερε τους δορυφόρους εκτοξεύτηκε στις 11.35 ώρα Μόσχας (10.35 ώρα Ελλάδας) και οκτώ λεπτά αργότερα τέθηκε σε χαμηλή τροχιά, δήλωσε στο πρακτορείο Interfax εκπρόσωπος των Ρωσικών Διαστημικών Δυνάμεων.
Το σύστημα GLONASS, που βασίζεται σε στρατιωτική τεχνολογία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Ινδία ως ανταγωνιστής του αμερικανικού GPS και του ευρωπαϊκού Galileo, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2012.
Έπειτα από πολλές καθυστερήσεις και αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του Galileo, η ΕΕ προσανατολίζεται στο να χρηματοδοτήσει το προβληματικό πρόγραμμα με ακόμα 2,5 δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια.
Όπως αναφέρει το Reuters, μικρή καθυστέρηση σημειώθηκε φέτος και στις εκτοξεύσεις για την επέκταση του GLONASS, καθώς τον Σεπτέμβριο ένας παρόμοιος πύραυλος Proton, γεμάτος τοξικά καύσιμα, συνετρίβη έξω από τη βιομηχανική πόλη Ζεζκαζγκάν του Καζακστάν, λίγα λεπτά μετά την πυροδότηση.
Η Ρωσία έχει υπογράψει μακροχρόνιο συμβόλαιο για την ενοικίαση του κοσμοδρόμιου του Μπαϊκονούρ, του μεγαλύτερου διαστημικού κέντρου της Σοβιετικής Ένωσης, που παραμένει σήμερα πρώτο σε αριθμό εκτοξεύσεων.
Newsroom ΔΟΛ

Τον ισχυρότερο υπολογιστή του κόσμου παρουσίασε η NEC


Η ιαπωνική NEC ξεκίνησε τις πωλήσεις ενός υπερυπολογιστή που θα ξεπεράσει το ρεκόρ επεξεργαστικής ισχύος της IBM και θα χρησιμοποιείται κυρίως στην επιστημονική έρευνα.
Η NEC ανακοίνωσε ότι το σύστημα SX-9 θα προσφέρει μέγιστη επεξεργαστική ισχύ 839 terafops, ή 839 τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο.
Ο υπερυπολογιστής, ένα γυαλιστερό μαύρο κουτί σε μέγεθος τηλεφωνικού θαλάμου, διατίθεται προς ενοικίαση για 2,98 εκατ. γεν (18.000 ευρώ) το μήνα.
Η NEC μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να εισέλθει στο Top 10 της παγκόσμιας κατάταξης υπερυπολογιστών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται συχνά η IBM, η οποία κατέχει και το σημερινό ρεκόρ με το σύστημα BlueGene/L, το οποίο λειτουργεί στο αμερικανικό εργαστήριο Lawrence Livermore National Laboratory των ΗΠΑ, αποδίδοντας 280,6 Τflops. Υψηλές θέσεις καταλαμβάνουν επίσης η Hewlett-Packard και η Cray, μια από τις παλαιότερες εταιρείες υπερυπολογιστών.
Η ημιεπίσημη λίστα με τα 500 κορυφαία συστήματα εκδίδεται ανά έξι μήνες από ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, το Lawrence Berkeley National Laboratory και το Πανεπιστήμιο του Μάινχαϊμ στη Γερμανία.
Παραμένεί άγνωστο αν το SX-9 της NEC θα εμφανιστεί στη λίστα, καθώς η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα συχνά δεν επιτυγχάνεται σε πραγματικές συνθήκες χρήσης.
Η εταιρεία δηλώνει πάντως ικανοποιημένη, καθώς μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 1.100 συστήματα της σειράς SX.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Ο πλανήτης έχει φτάσει στα όριά του

Οι επόμενες γενιές θα πρέπει να ετοιμαστούν να παραλάβουν έναν πλανήτη υπό κατάρρευση, καθώς η ανθρωπότητα αλλάζει ταχύτατα το κλίμα και καταναλώνει άπληστα τους φυσικούς πόρους, προειδοποιεί το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) στην πληρέστερη εκτίμησή του.
«Η συστηματική καταστροφή των φυσικών πόρων της Γης έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου η οικονομική βιωσιμότητα των οικονομιών πλέον απειλείται -και όπου ο λογαριασμός που παραδίδουμε στα παιδιά μας ίσως αποδειχθεί αδύνατο να εξοφληθεί» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ακίμ Στάινερ, εκτελεστικός διευθυντής του UNEP.
Προειδοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί πόσο επείγον είναι το ζήτημα.
Η τέταρτη έκθεση για την Παγκόσμια Προοπτική του Περιβάλλοντος (GEO-4), ένα κείμενο 570 σελίδων, συντάχθηκε από 390 ειδικούς, με βάση δεδομένα που συλλέχθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια. Η έκθεση παρακολουθεί την πρόοδο από το 1987, όταν δημοσιεύτηκε η πρώτη αντίστοιχη έκθεση από την Παγκόσμια Επιτροπή για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, γνωστής και ως Επιτροπή Μπρούντλαντ.
Συνωστισμός
Τα τελευταία 450 εκατ. χρόνια, η Γη έχει ζήσει πέντε κύματα μαζικών εξαφανίσεων, όπως αυτό που οδήγησε στον αφανισμό των δεινοσαύρων. «Ένα έκτο κύμα εξαφανίσεων έχει ήδη ξεκινήσει, αυτή τη φορά λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας» αναφέρει η έκθεση.
Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να έχει φτάσει τα έξι δισεκατομμύρια, «οι πόροι που απαιτούνται για τη συντήρησή του υπερβαίνει αυτούς που είναι διαθέσιμοι» και η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.
«Στην Αφρική, η υποβάθμιση της Γης και ακόμα και η ερημοποίηση αποτελούν απειλές· η κατά κεφαλή παραγωγή τροφίμων έχει μειωθεί κατά 12% από το 1981».
Η κατανάλωση ψαριών έχει υπερτριπλασιαστεί τις τελευταίες 40 δεκαετίες, ωστόσο τα τελευταία 20 χρόνια τα αποθέματα δείχνουν σημεία εξάντλησης.
«Από τις μείζονες ομάδες σπονδυλωτών που εκτιμήθηκαν λεπτομερώς, πάνω από το 30% των αμφιβίων, το 23% των θηλαστικών και το 12% των πτηνών απειλούνται με εξαφάνιση».
Οι συντάκτες παραδέχονται ότι σε ορισμένους τομείς και σε ορισμένες περιοχές έχει σημειωθεί πρόοδος. Ωστόσο, «μέρος της προόδου που έχει επιτευχθεί, για τη μείωση της ρύπανσης στις ανεπτυγμένες χώρες, έχει αποβεί εις βάρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου εξάγεται σήμερα η βιομηχανική παραγωγή μαζί με τις επιπτώσεις της».
Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

στη Σιγκαπούρη για το νυχτερινό Grand Prix

Η Σιγκαπούρη έλαβε το «πράσινο φως» για να τελέσει τον πρώτο νυχτερινό αγώνα στη Formula 1, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διοργανωτής του Grand Prix.
Οπως γνωστοποίησε η εταιρεία «Singapore GP Pte Ltd», η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) έδωσε τη σχετική έγκριση για τον συγκεκριμένο αγώνα μέσω του Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της Σιγκαπούρης.
«Με δύο θετικούς ελέγχους φωτισμού στο ενεργητικό μας, είμαστε σε τροχιά πραγματοποίησης του πρώτου νυχτερινού αγώνα» τονίζει, στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, ο αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας, Κόλιν Σιν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γκραν πρι είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 28 Σεπτεμβρίου στους δρόμους γύρω από το λιμάνι στο κέντρο της πόλης της Σιγκαπούρης.
Newsroom ΔΟΛ

Υπερασπίζεται με χιούμορ ο Ν.Σαρκοζί το δικαίωμά του να είναι «φίλος των Αμερικανών»

Το δικαίωμά του να είναι «φίλος των Αμερικανών» χωρίς να υπεραμύνεται όλης της αμερικανικής πολιτικής υπερασπίστηκε με παιγνιώδη τρόπο ο Νικολά Σαρκοζί από το Μαρακές κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Μαρόκο.
Ο Ν.Σαρκοζί μιλώντας ενώπιον Γάλλων και Μαροκινών και επιχειρηματιών δήλωσε με εμφανώς ειρωνική διάθεση: «Η δίκη ξεκίνησε, μη με βασανίζετε, το ομολογώ, είμαι φίλος των Αμερικανών».
Συνέχισε στο ίδιο πνεύμα: «Δεν βλέπω, άλλωστε, γιατί θα έπρεπε να είμαι εχθρός των Αμερικανών. Τι ιδέα και αυτή...Να μία χώρα στον κόσμο, που μαζί με την Πολωνία δεν πολεμήσαμε ποτέ εναντίον της. Δεν είναι, πάντως, λόγος αυτός για να μισούμαστε».
Τόνισε ακόμη ότι η προεδρία του έχει το δικαίωμα να περιλαμβάνει στα «ζητούμενα» την κρατική ασφάλεια του Ισραήλ, χωρίς όμως να σημαίνει αυτό πως δεν υπερασπίζεται και το δικαίωμα το Παλαιστινίων να έχουν το ανεξάρτητο κράτος τους.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=842942&lngDtrID=245

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Ένας από τους μεγαλύτερους κατά συρροή δολοφόνους στη Ρωσία


Ένας Ρώσος άνδρας καταδικάστηκε την Τετάρτη για 48 δολοφονίες. Ο Αλεξάντερ Πιτσούσκιν ήταν γνωστός στα ρωσικά ΜΜΕ ως ο «δολοφόνος της σκακιέρας» επειδή τοποθετούσε ένα νόμισμα για κάθε θύμα του.
Οι περισσότεροι φόνοι έγιναν τουλάχιστον πέντε χρόνια νωρίτερα στο πάρκο Μπίτσα στα νότια προάστια της Μόσχας.
Ο Πιτσούσκιν δεν αρνήθηκε ποτέ τις κατηγορίες. Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι σκότωσε 61 άτομα. Ποινή κάθειρξης αναμένεται να του επιβληθεί αυτή την εβδομάδα.
Ο άνδρας ξεκίνησε τις δολοφονίες το 1992 και συνελήφθη τον Ιούνιο του 2006.
Newsroom ΔΟΛ

Καθ΄οδόν η πρώτη αποστολή της Κίνας στη Σελήνη


Εν μέσω πατριωτικών πανηγυρισμών, η Κίνα εκτόξευσε το μεσημέρι της Τετάρτης το πρώτο της σκάφος που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, το πρώτο σκέλος ενός 10ετούς σχεδίου για την αποστολή μιας ρομποτικής σεληνακάτου που θα φέρει δείγματα πίσω στη Γη.
Το σκάφος Τσανγκ'ε Ι, που παίρνει το όνομα μιας αρχαίας θεάς που ταξίδεψε στο φεγγάρι, αναχώρησε μόλις μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη ιαπωνική αποστολή στο φεγγάρι και λίγους μήνες πριν από το αντίστοιχο εγχείρημα της Ινδίας.
Τοποθετημένο στην κορυφή ενός κινεζικού πυραύλου Long March, το σκάφος εκτοξεύτηκε στις 18.05 τοπική ώρα (13.05 ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη από το διαστημικό κέντρο του Ζιτσάνγκ στη νοτιοδυτική επαρχία του Σετσουάν.
Χιλιάδες άνθρωποι που ζουν σε απόσταση έως και 2,5 χλμ από την εξέδρα και κάτω από την τροχιά του πυραύλου απομακρύνθηκαν δύο ώρες πριν από την πυροδότηση, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Περισσότεροι από 2.000 τουρίστες, μαζί με αξιωματούχους της κυβέρνησης, παρακολούθησαν την εκτόξευση από κοντά, ενώ εκατομμύρια ακόμα Κινέζοι θαύμασαν την έναρξη της αποστολής σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.
Το Τσανγκ'ε Ι θα αναλύσει τη χημική σύσταση της σεληνιακής επιφάνειας και θα χαρτογραφήσει το ανάγλυφο σε τρεις διαστάσεις με φασματόμετρα ακτίνων Χ και στερεοσκοπικές κάμερες.
Ο δορυφόρος αρχικά θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη και, έπειτα από τις τελικές ρυθμίσεις και ελέγχους, θα έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη έως τις 5 Νοεμβρίου, για να ξεκινήσει έναν χρόνο επιστημονικών παρατηρήσεων.
Η πρώτη φωτογραφία αναμένεται να μεταδοθεί στα τέλη Νοεμβρίου.
Το 2003, η Κίνα έγινε μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου -μετά τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση- που έστειλε άνθρωπο στο Διάστημα.
Φέτος, επίσης, η Κίνα δοκίμασε με επιτυχία το πρώτο επίγειο πυραυλικό σύστημα που καταστρέφει δορυφόρους.
Για το 2012 σχεδιάζει την πρώτη της προσελήνωση, ενώ πέντε χρόνια αργότερα θα ακολουθήσει μια ακόμα μη επανδρωμένη αποστολή που θα μεταφέρει δείγματα πίσω στη Γη. Για αργότερα, το Πεκίνο οραματίζεται μια μόνιμη σεληνιακή βάση.
Η πρώτη αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο, ενώ το 2009 θα ακολουθήσει ένα ακόμα μη επανδρωμένο σκάφος από τις ΗΠΑ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Η Mαφία αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση της Ιταλίας


Η Μαφία είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ιταλία με ετήσιο τζίρο 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον κορυφαίο όμιλο λιανικής της χώρας Confesercenti.
Με βάση την έκθεση του ομίλου που παρουσιάστηκε στην ιταλική κυβέρνηση, το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα εντείνει τους εκβιασμούς, την τοκογλυφία, την πλαστογραφία και το λαθρεμπόριο και η Μαφία συνεχώς αυξάνει την επιρροή της.
Στοιχεία της έκθεσης αποκαλύπτουν πως η Μαφία «συμμετέχει» στην ιταλική οικονομία εξαναγκάζοντας περίπου το 20% των ιταλικών καταστημάτων να καταβάλλουν τακτικά χρήματα σε συμμορίες ώστε να λειτουργούν ανενόχλητα. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στη νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στη Σικελία όπου οχτώ στα δέκα καταστήματα σχεδόν καταβάλλουν ένα τακτικό μηνιαίο ποσό «προστασίας» στη Μαφία.
Σύμφωνα με το BBC, το οργανωμένο έγκλημα έχει εξαπλωθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από την παραγωγή τροφίμων μέχρι τον τουρισμό. Οι μεγάλες επιχειρήσεις επίσης θεωρούν ότι είναι ευκολότερο να διαπραγματευτούν και να κλείσουν συμφωνίες με τη Μαφία παρά να απευθυνθούν στην αστυνομία.
Όσοι δεν καταφέρνουν να πληρώσουν προστασία για τις επιχειρήσεις τους γίνονται στόχοι εμπρηστών ή άλλων μορφών βανδαλισμού. Πολλές φορές η αντίδραση σε αυτή την κατάσταση οδήγησε σε δολοφονίες αυτών που αντιστάθηκαν.
Στόχος της έκθεσης που παρουσίασε ο όμιλος είναι η καταστολή αυτού του φαινομένου. Αυτός είναι και ο λόγος που καλεί την κυβέρνηση να αποκλείσει τις επιχειρήσεις που έχουν διασυνδέσεις με τη Μαφία από τους διαγωνισμούς για την ανάληψη δημοσίων έργων και να διορίσει «επιμελητές» κατά της πρακτικής των εκβιασμών, οι οποίοι θα καταπολεμήσουν τα φαινόμενα του εκβιασμού και της τοκογλυφίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

«Μπλε κάρτα» για ειδικευμένους μετανάστες προωθεί η Κομισιόν

«Μπλε κάρτα», στα πρότυπα της αμερικανικής «πράσινης κάρτας», ετοιμάζεται να καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να επιτρέψει σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες και τις οικογένειές τους να ζουν και να εργάζονται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπολογίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται 20.000.000 ειδικευμένους μετανάστες μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού εντοπίζονται κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας υπολογιστών και της μηχανικής.
Ξένοι ανταποκριτές σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή της ΕΕ αποσκοπεί επίσης στο να αποτρέψει τα κορυφαία μυαλά από το να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, αναζητώντας εργασία.
Το BBC μεταδίδει ότι πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει αντιδράσεις από κάποιες χώρες - μέλη της ΕΕ. Μια άλλη άποψη είναι ότι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης θα είναι η βαθμιαία μετανάστευση επιστημονικών στελεχών από τα φτωχά έθνη, που θα καταστούν φτωχότερα.
Για να έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν την «μπλε κάρτα», οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιδείξουν ένα αναγνωρισμένο δίπλωμα, να έχουν επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών και να προσφέρονται για την κάλυψη θέσεων που δεν μπορούν να καλυφθούν από Ευρωπαίους πολίτες.
Περισσότερα για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της «μπλε κάρτας» αναμένονται με επίσημες ανακοινώσεις το απόγευμα της Τρίτης.
Newsroom ΔΟΛ

Επεισόδια στην Ουγγαρία στην επέτειο της εξέγερσης του 1956

Επεισόδια με πέντε ελαφρά τραυματίες σημειώθηκαν τη Δευτέρα στην Βουδαπέστη, κατά την επέτειο της εισβολής των σοβιετικών στρατευμάτων του 1956. Έγιναν τρεις συλλήψεις.
Τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το κτίριο της Όπερας όπου ο πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιουρτσάνι παρευρίσκονταν σε εκδήλωση για την εξέγερση του 1956.
Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος με αντλίες νερού και δακρυγόνα. Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και μπουκάλια. Οι διαδηλωτές ανήκαν κυρίως σε ακροδεξιά κόμματα.
Ο πρωθυπουργός συνέστησε ψυχραιμία.
Τα πρόσφατα επεισόδια σημειώνονται έναν χρόνο μετά τις εκτεταμένες ταραχές από την αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός Γκιουρτσάνι παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα για την κακή κατάσταση της οικονομίας προκειμένου να επιβάλει μέτρα λιτότητας μετά τις εκλογές του 2006. Έκτοτε η δημότικότητά του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει μειωθεί σημαντικά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Ανακούφιση στην Ευρώπη για την ήττα του διδύμου Καζίνσκι στην Πολωνία

NA ΔΟΥΜΕ ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ...

Με ανακούφιση ...ξεφύσηξαν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης του Ντόναλντ Τασκ έναντι του υπερσυντηρητικού διδύμου Καζίνσκι στην Πολωνία. Το ευρωπαϊκό πνεύμα του πολωνικού λαού χαιρέτισε η Κομισιόν. Ικανοποιημένη και η Μόσχα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο συνεχάρη τον ηγέτη της φιλελεύθερης Πλατφόρμας των Πολιτών Ντόναλντ Τασκ, τονίζοντας τη σημασία της συμβολής της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκφράζοντας την πεποίθηση για εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στην Κομισιόν και τη νέα πολωνική κυβέρνηση.
Ο Μπαρόζο δεν έκανε καμία αναφορά στην απερχόμενη κυβέρνηση του Γιαροσλάβ Καζίνσκι, που έφερε την ΕΕ στα πρόθυρα ...νευρικής κρίσης τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα κατά τις συνομιλίες για τη νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, η οποία θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που απορρίφθηκε στα δημοψηφίσμα της Γαλλίας και της Ολλανδίας το 2005.
Η ήττα του διδύμου Καζίνσκι -του πρωθυπουργού Γιάροσλαβ και του προέδρου Λεχ- έγινε δεκτή με ανακούφιση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς η ήττα τους αναμένεται να επιφέρει ελαφρά, αλλά σαφή στροφή της φιλο-αμερικανικής πολιτικής της Βαρσοβίας προς τις Βρυξέλλες.
Η αντιπολιτευόμενη Πλατφόρμα των Πολιτών του Ντόναλντ Τασκ, ένα κεντροδεξιό κόμμα που σκοπεύει να αποκαταστήσει τις ταλαιπωρημένες σχέσεις της Πολωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποσύρει τα πολωνικά στρατεύματα από το Ιράκ, κατήγαγε σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές.
«Είναι καλό σημάδι για την Ευρώπη. Και τα πράγματα θα κυλήσουν λίγο πιο εύκολα στις σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Πολωνίας» δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ από το Βερολίνο. «Είμαστε πάντα ευτυχείς όταν ένας αφοσιωμένος ευρωπαϊστής γίνεται επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης» τόνισε.
Στη διάρκεια δύο χρόνων στην εξουσία, οι υπερσυντηρητικοί Καζίνσκι ενεπλάκησαν σε πολλές διενέξεις με τους Ευρωπαίους εταίρους τους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη ως τις σχέσεις με τη Ρωσία, και από τις ποσοστώσεις στην αλιεία του μπακαλιάρου ως τον εορτασμό της ημέρας κατά της θανατικής ποινής.
Ο πρωθυπουργός Γιάροσλαβ Καζίνσκι αναμένεται να αντικατασταθεί στην πρωθυπουργία από τον Ντόναλντ Τασκ. Ο αδελφός του και πρόεδρος της Δημοκρατίας, Λεχ, δεν θα αντιμετωπίσει τις κάλπες πριν από το 2010, αλλά τα φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα θα διαθέτουν αρκετές ψήφους στο Κοινοβούλιο ώστε να μπλοκάρουν το δικαίωμα του βέτο που διαθέτει για νομοθετήματα.Οι Καζίνσκι με δεδομένα τα δεινά που πέρασε η Πολωνία στα χέρια της Γερμανίας και μετέπειτα της Ρωσίας, είχαν κάνει σαφές ότι θεωρούσαν τις ΗΠΑ ως το μόνο υπολογίσιμο σύμμαχο.Η Πλατφόρμα των Πολιτών έχει δηλώσει ότι ως τις αρχές του επόμενου χρόνου σκοπεύει να αποσύρει από το Ιράκ τους 900 περίπου Πολωνούς στατιώτες. Εχει ξεκαθαρίσει ακόμα ότι σκοπεύει να σκληρύνει τη διαπραγματευτική στάση της Πολωνίας στις συνομιλίες για την εγκατάσταση της αμφιλεγόμενης αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στο πολωνικό έδαφος, χωρίς πάντως να έχει πρόθεση να την αποτρέψει.

Ικανοποίηση και στη Μόσχα
Η Ρωσία, η οποία αντιτίθεται σθεναρά στην εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας κοντά στα σύνορά της, έχει με τη σειρά της κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένη με την εκλογική ήττα των Καζίνσκι.Οι σχέσεις της Πολωνίας με τον πρώην «Μεγάλο Αδελφό» της ουδέποτε υπήρξαν θερμές μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά έγιναν ακόμα ψυχρότερες επί των ημερών των Καζίνσκι, τόσο με αφορμή την «ασπίδα», όσο και για ενεργειακά θέματα και με αφορμή το ρωσικό εμπάργκο στο πολωνικό κρέας.Ο πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι ουδέποτε επισκέφθηκε επίσημα τη Μόσχα, αλλά τον περασμένο μήνα πήγε στη Ρωσία για να επισκεφθεί το Κατίν, ένα μέρος όπου χιλιάδες Πολωνοί αξιωματικοί δολοφονήθηκαν από άνδρες της σοβετικής μυστικής αστυνομίας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.«Σήμερα υπάρχουν θετικά μηνύματα από τη Βαρσοβία, όσον αφορά την ανάγκη να ξεπεραστεί το τέλμα στις διμερείς σχέσεις» δηλώνει ο Βασίλι Λιχάτσεφ, αντιπρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της ρωσικής Ανω Βουλής. «Αυτά τα μηνύματα θα έχουν ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί ο διάλογος όχι μόνο μεταξύ Μόσχας και Βαρσοβίας, αλλά και στους κόλπους της ΕΕ» τονίζει.

Συνέχιση της συνεργασίας ζητούν οι ΗΠΑ
Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι Αμερική και Πολωνία θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους τόσο στο Ιράκ, όσο και στο θέμα της εγκατάστασης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, παρά την κυβερνητική αλλαγή στη Βαρσοβία. «Ελπίζουμε ξεκάθαρα ότι η συνεργασία μας στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν [...] και οι διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αντιπυραυλική ασπίδα θα συνεχισθούν όπως και πριν» δήλωσε ο Γκέιτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Κίεβο, όπου είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του της ανατολικής και νότιας Ευρώπης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Ορδές από πασχαλίτσες στρατολογούνται για την απεντόμωση του Μανχάταν

Ακούγεται σαν ταινία φρίκης: 720.000 πασχαλίτσες επιτίθενται στο Μανχάταν.
Πρόκειται όμως για πραγματική ιστορία, καθώς ο ιδιοκτήτης ενός συγκροτήματος πολυκατοικιών επιστράτευσε τα κοκκινόμαυρα έντομα για να απαλλάξει την περιουσία του από τη μελίγκρα.
Αντί να επιλέξει την παραδοσιακή λύση των εντομοκτόνων, ο Τίσμαν Σπρέιερ επέλεξε μια φυσική λύση για να απαλλαγεί από τα μικροσκοπικά παράσιτα που καταστρέφουν τα καλλωπιστικά φυτά του συγκροτηματός του, το Stuyvesant Tower and Peter Cooper Village στο ανατολικό Μανχάταν.
Η μελίγκρα, ένα μικρό έντομο που απομυζά τους χυμούς των φυτών, είναι το αγαπημένο φαγητό της σαρκοφάγου πασχαλίτσας.
Ο ζωντανός στρατός έφτασε στο Μανχάταν την περασμένη Πέμπτη, χωρισμένος σε ομάδες των 72.000 εντόμων μέσα σε διάτρητες σακούλες γεμάτες πριονίδι. Τις επόμενες ημέρες, θα εξαπλωθούν στα 324 στρέμματα του συγκροτήματος και θα εντοπίσουν τις μελίγκρες από την οσμή τους.
Οι πασχαλίτσες δεν γεννήθηκαν σε εκτροφείο, αλλά μαζεύτηκαν από τη φύση στους πρόποδες των βουνών της Σιέρα Νεβάδα στο Όρεγκον, την Καλιφόρνια και τη Μοντάνα. Οι εθελοντές που τις συγκέντρωσαν τις πούλησαν στη συνέχεια στην εταιρεία Planet Natural που, εκτός από έντομα, εμπορεύεται είδη κηπουρικής.
Οι πασχαλίτσες ζουν έως και πέντε μήνες χωρίς τροφή αποθηκευμένες σε μεγάλα ψυγεία στους 2 βαθμούς Κελσίου. Συνέρχονται αργά μέσα στα κιβώτια μεταφοράς και όταν φτάσουν στον προορισμό τους είναι αρκετά ξύπνιες και πεινασμένες για να αρχίσουν την επίθεση.
Κάθε πασχαλίτσα μπορεί να φάει έως και 50 μελίγκρες την ημέρα και να κρατήσει έτσι καθαρή μια επιφάνεια 0,25 τετραγωνικών μέτρων, υποστηρίζει η εταιρεία.
Οι ένοικοι είναι απίθανο να ενοχληθούν, καθώς το συγκεκριμένο είδος, Hippodamia convergens, διαφέρει στη νοοτροπία από τις ασιατικές πασχαλίτσες Harmonia axyridis, οι οποίες είναι πιο επιθετικές και έχουν την τάση να μπαίνουν στα σπίτια.
Newsroom ΔΟΛ

Αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Κίνας παραμένει ο Χου Ζιντάο


Για ακόμη μία πενταετία στο τιμόνι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας επανεξελέγη από το 17ο συνέδριο του κόμματος ο Χου Ζιντάο, παραμένοντας ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της χώρας, ως πρόεδρος και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, οι 2.200 αντιπρόσωποι ψήφισαν υπέρ της αναγραφής στο μανιφέστο του Κόμματος της έννοιας της «επιστημονικής ανάπτυξης», που προωθεί ο Κινέζος πρόεδρος.
Ο Χου γίνεται έτσι ο τέταρτος Κινέζος ηγέτης μετά τους Μάο, Ντενγκ Σιαοπίνγκ και Ζιανγκ Ζεμίν που θέτει τη σφραγίδα του στο επίσημο κείμενο του ΚΚ.
Ο Χου επέμεινε στην ανάγκη για μία «ισόρροπη ανάπτυξη, που θα εξασφαλίζει μία υγιή και γρήγορη πρόοδο».
Ανάμεσα στα προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, ο Χου ανέφερε την ανακατανομή των εσόδων, την κοινωνική προστασία, την υγεία και την παιδεία.
Τέσσερα νέα ηγετικά στελέχη
Επίσης, τέσσερα νέα ηγετικά στελέχη, μέσα από τους οποίους θα προέλθει και ο διάδοχος του Χου Ζιντάο το 2012, εξελέγησαν σε θέσεις κλειδιά στην ανώτατη εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος.Οι Ζι Ζινπίνγκ, Λι Κετσιάνγκ, Χε Γκουοτσιάνγκ και Ζου Γιονγκάνγκ κατέλαβαν θέσεις διορίστηκαν στην Διαρκή Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου.
Οι Ζι Ζινπίνγκ, επικεφαλής του ΚΚ στη Σανγκάη και Λι Κετσιάνγκ, νυν κυβερνήτης της βιομηχανικής επαρχίας Λιαονίνγκ, παρουσιάσθηκαν ως οι πιθανοί διάδοχοι του Χου.Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο διατήρησε τη θέση του ως τρίτου στη ιεραρχία του Πολιτικού Γραφείου, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να θεωρεί βέβαια μία νέα θητεία του στην πρωθυπουργία το 2008.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Το εθνικιστικό Λαϊκό Κόμμα νικητής των εκλογών στην Ελβετία

Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα του λαϊκιστή δεξιού ηγέτη Κρίστοφ Μπλόχερ αναδείχτηκε την Κυριακή νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Ελβετία λαμβάνοντας σχεδόν το 29% των ψήφων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα παρέμεινε στη δεύτερη θέση με απώλειες, ενώ οι οικολόγοι ενισχύθηκαν.Η Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου (UDC), εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα που επικέντρωσε την προεκλογική εκστρατεία του στη σύνδεση των μεταναστών με την αύξηση της εγκληματικότητας, κέρδισε δύο μονάδες σε σχέση με το ποσοστό του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2003, όταν είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα της Ελβετίας. Σύμφωνα με εκτίμηση του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου, το UDC έλαβε το 28,8% των ψήφων και 61 έδρες (+6) στο εθνικό Συμβούλιο, την κάτω βουλή, που έχει συνολικά 200 βουλευτές.
«Είναι το καλύτερο ποσοστό κόμματος από το 1919» δήλωσε ο αντιπρόεδρός του UDC Υβάν Πέριν στο δίκτυο TSR1, ολοκληρώνοντας μια εκστρατεία στην οποία κυριάρχησε ασυνήθιστη επιθετικότητα, αντιευρωπαϊκή ρητορική και κατηγορίες σε βάρος του κόμματος για ρατσισμό, που οδήγησαν έως και σε ταραχές στους δρόμους της Βέρνης. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα μένει δεύτερο κόμμα της χώρας αλλά καταγράφει μείωση στο ποσοστό λαμβάνοντας το 19,1% των ψήφων, δηλαδή τέσσερις μονάδες λιγότερες σε σχέση με το 2003 και με απώλειες εννέα εδρών. Τα δύο κόμματα των οικολόγων κέρδισαν τέσσερις μονάδες, λαμβάνοντας συνολικά το 11,3% των ψήφων. Τα κόμματα της κεντροδεξιάς παγίωσαν τη θέση τους, με τους χριστιανοδημοκράτες να λαμβάνουν το 14,6% των ψήφων έναντι 14,4% το 2003, ενώ οι ριζοσπάστες απέσπασαν 15,9% έναντι 17,3% που είχαν το 2003.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007

Βάνδαλοι έβαψαν κόκκινα τα νερά της Φοντάνα ντι Τρέβι

Κατακόκκινα βάφτηκαν τα νερά στην περίφημη Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης, όταν ένας άγνωστος άνδρας, που κατόρθωσε να διαφύγει, έριξε μέσα ένα δοχείο με κόκκινο χρώμα. Νέο νόμο για τους βανδαλισμούς ζητά ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Φραντσέσκο Ρουτέλι.
Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο άγνωστος άνδρας μπόρεσε να μετατρέψει σε κόκκινο το νερό του σιντριβανιού του περίφημου μπαρόκ αξιοθέατου της Ρώμης, έως ότου οι τεχνικοί διακόψουν την παροχή ύδατος στο μνημείο.Φυλλάδια που άφησε ο άγνωστος δίπλα στη Φοντάνα ντι Τρέβι καταγγέλλουν τα έξοδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης, που ξεκινά το Σάββατο στην ιταλική πρωτεύουσα. Τα φυλλάδια αναφέρουν ότι την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η άγνωστη οργάνωση «ΑΤΜ Azionefuturista 2007».
«Θέλετε μόνο ένα κόκκινο χαλί, εμείς θέλουμε όλη η πόλη να είναι κόκκινη. Εμείς που είμαστε ευάλωτοι, γέροι, άρρωστοι, φοιτητές, εργάτες, ήλθαμε με την κιννάβαρη (φυσική κόκκινη χρωστική ουσία) να χρωματίσουμε το γκρίζο σας» αναφέρεται στα φυλλάδια
.Αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν ότι η Φοντάνα ντι Τρέβι δεν υπέστη σοβαρές φθορές. Τεχνικοί της υπηρεσίας ύδρευσης έκλεισαν την παροχή νερού, το βαμμένο κόκκινο νερό αποστραγγίσθηκε και στη συνέχεια αποκαταστάθηκε η παροχή με καθαρό νερό.Η Φοντάνα ντι Τρέβι, ένα ιστορικό μπαρόκ αξιοθέατο στο κέντρο της Ρώμης, που κατασκευάσθηκε το 18ο αιώνα, έγινε παγκοσμίως γνωστό από την ταινία του Φεντερίκο Φελίνι Dolce Vita το 1960, όταν η ηθοποιός Ανίτα Έκμπεργκ έπεσε στα νερά της.
Newsroom ΔΟΛ

Ένταση στην Βολιβία για τον έλεγχο του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας

Χιλιάδες Βολιβιανοί, κάτοικοι της επαρχίας όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα της χώρας Σάντα Κρουζ, κατέλαβαν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ζητώντας να εισπράττουν οι Αρχές της επαρχίας τους και όχι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα τέλη από ένα αμερικανικό αεροσκάφος.
Πάνω από 7.000 διαδηλωτές εισέβαλλαν στους χώρους του αεροδορμίου φωνάζοντας «Είναι δικό μας!».
Από την Πέμπτη, το αεροδρόμιο Βιρού Βιρού τελούσε υπό κατάληψη από 220 στρατιώτες με εντολή του πρόεδρου της χώρας Έβο Μοράλες. Ο στρατός ήλεγχε και το μικρότερο αεροδρόμιο Ελ Τρομπίγιο. Τελικά, οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν.
Την Πέμπτη, εκατοντάδες κάτοικοι της Σάντα Κρουζ προσπάθησαν να σπάσουν τις εισόδους αλλά απωθήθηκαν με δακρυγόνα. Στενός συνεργάτης του Έβο Μοράλες δήλωνε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προκληθεί σύγκρουση αν και καμία πλευρά δεν φαίνοταν να υποχωρεί.
Ο Ρούμπεν Κόστας, κυβερνήτης της περιφέρειας Σάντα Κρουζ, ζητά περισσότερη αυτονομία από το ομοσπονδιακό κράτος και δεν στηρίζει τις προσπάθειες του Μοράλες να εθνικοποιήσει τις βιομηχανίες και να αναδιανείμει τον εθνικό πλούτο. Το καθεστώς αυτονομίας είχε παραχωρηθεί στις αρχές της δεκαετίας του '90.Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εντοπίστηκαν περιπτώσεις υπεξαίρεσης στην διοίκηση του αεροδρομίου που απέδιδε υπέρογκο ποσό από τα έσοδα σε μισθούς και όχι στη συντήρηση.
Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

η βιογραφία του Κερτ Κομπέιν οδεύει στην οθόνη του σινεμά


Ακόμα μία μουσική βιογραφία οδεύει προς την μεγάλη οθόνη: η ζωή του Κερτ Κομπέιν ειδωμένη μέσα από τα μάτια... του ίδιου. Η ταινία θα βασίζεται σε αδημοσίευτα ημερολόγια του τραγουδιστή των Νιρβάνα, καθώς και σε συνεντεύξεις με φίλους και συγγενείς.
Μετά τη ζωή του Τζόνι Κας, του Ίαν Κέρτις, του Μπομπ Ντίλαν, η ζωή του Κερτ Κομπέιν έρχεται για μια ακόμη φορά στη μεγάλη οθόνη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, ο σεναριογράφος Ντέιβιντ Μπένιοφ (25η Ώρα, Τροία) πρόκειται να προσαρμόσει το βιβλίο του Τσαρλς Κρός Heavier than Heaven («Πιο βαρύς από τον παράδεισο») που βασίζεται με τη σειρά του σε ημερολόγια του Κομπέιν και συνεντεύξεις φίλων.
Την κοινή παραγωγή της ταινίας έχουν αναλάβει η Working Title και η Universal Pictures, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Κερτ Κομπέιν αυτοκτόνησε το 1994 σε ηλικία μόλις 27 ετών.
Newsroom ΔΟΛ

Μεταρρυθμιστική Συνθήκη των «27»


Σε τελική συμφωνία για τη Συνθήκη που θα μεταρρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των «27», αντικαθιστώντας το Ευρωσύνταγμα, κατέληξαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ, τερματίζοντας έτσι την κρίση αξιοπιστίας των τελευταίων δύο ετών για το μέλλον της Ευρώπης.
«Με αυτή τη συνθήκη, η Ευρώπη δείχνει ότι ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός για το μέλλον κινείται. Καταφέραμε να εξέλθουμε από το τυφλό αδιέξοδο, στο οποίο είχαμε βρεθεί» δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, που προήδρευσε της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών.
Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι 27 ηγέτες συνεχάρησαν ο ένας τον άλλον με ανακούφιση και επικύρωσαν τη συμφωνία, που επικυρώθηκε με το άνοιγμα σαμπάνιας. Η συμφωνία θα υπογραφεί στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας στις 13 Δεκεμβρίου. Εφόσον επικυρωθεί από το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ, η μεταρρυθμιστική συνθήκη θα τεθεί σε εφαρμογή το 2009, δίνοντας στην Ένωση
1. μία προεδρία με μακρά θητεία,
2. έναν επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής με περισσότερες εξουσίες,
3. πιο δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και
4. περισσότερο λόγο στο ευρωπαϊκό και στα εθνικά Κοινοβούλια.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, τερματίζοντας έτσι την κρίση στην οποία βρέθηκε η ΕΕ μετά την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από τους Ολλανδούς και τους Γάλλους ψηφοφόρους το 2005. Η απόρριψη του Ευρωσυντάγματος θεωρήθηκε ψήφος διαμαρτυρίας για έναν οργανισμό, τον οποίο πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν γραφειοκρατικό. Αυτή τη φορά, μόνο η Ιρλανδία αναμένεται να διοργανώσει δημοψήφισμα για την έγκριση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης απευθείας από το λαό, παρά το γεγονός ότι ανάλογα αιτήματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου: «Όπως έχουμε πει πολλές φορές, αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι από μόνη της το τέλος. Με αυτούς τους θεσμούς, μπορούμε τώρα να δώσουμε προσοχή στις πιο σημαντικές προτεραιότητες για τους πολίτες μας».Για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας
1. η Ιταλία κέρδισε άλλη μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
2. η Πολωνία εξασφάλισε εγγυήσεις ότι η πρόβλεψη που επιτρέπει στις μικρές ομάδες κρατών να καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ μπορεί να ανατρέπεται μόνο με ομοφωνία και επιπλέον μία μόνιμη θέση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
3. Συμβιβασμοί υπήρξαν και σε θέματα που έθεσαν η Αυστρία και η Βουλγαρία.
Η Βαρσοβία, που πριν από τη σύνοδο της Λισαβόνας είχε απειλήσει ότι θα καθυστερήσει τις συνομιλίες, εάν δεν γίνονταν δεκτά τα αιτήματά της για το νέο τρόπο ψηφοφορίας επί των συμφωνιών, δήλωσε ότι ικανοποιήθηκε αυτό το βασικό ζήτημα που έθεσε. «Η Πολωνία πέτυχε όλα όσα ήθελε» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Λεχ Καζίνσκι. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, απορρίπτοντας τις εσωτερικές πιέσεις για δημοψήφισμα επί της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης, υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων που ζήτησε το Λονδίνο, ώστε να διασφαλιστεί ότι η εθνική κυριαρχία της Βρετανίας δεν θα υπονομεύεται από τη νέα συνθήκη.«Σε κάθε σημείο είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα βρετανικά εθνικά συμφέροντα και να διασφαλίσουμε ότι διαφυλάττονται τα συμφέροντα του βρετανικού λαού» δήλωσε ο Μπράουν, χρησιμοποιώντας 19 φορές τον όρο «βρετανικά εθνικά συμφέροντα» στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.
Η Ιταλία πήγε στη σύνοδο, επιμένοντας στη διατήρηση της ισοτιμίας με τη Γαλλία και τη Βρετανία όσον αφορά στις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά το νέο υπολογισμό για την κατανομή των εδρών του Κοινοβουλίου με βάση τον πληθυσμό των κρατών - μελών. Η πορτογαλική συμβιβαστική πρόταση δίνει στην Ιταλία 73 έδρες, όσες έχει και η Βρετανία, αλλά μία λιγότερη από τη Γαλλία.Ένα εμπόδιο ήρθη, όταν η Αυστρία αποδέχτηκε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναβολή των νομικών ενεργειών εναντίον της για πέντε χρόνια, με αφορμή τις ποσοστώσεις που θέτει στην αποδοχή ξένων φοιτητών στα πανεπιστήμιά της. Οι ποσοστώσεις ορίστηκαν για να σταματήσει το κύμα των φοιτητών από τη γειτονική Γερμανία στις ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές της Αυστρίας.
4. Ένα άλλο εμπόδιο που ρυθμίστηκε ήταν η επιμονή της Βουλγαρίας στον τρόπο εκφοράς του ονόματος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, ώστε να ταιριάζει στην κυριλλική γλώσσα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέμεινε να εκφέρεται η λέξη «ευρώ» με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες.
Τελικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να επιτρέψουν στους Βούλγαρους να λένε το νόμισμα όπως ταιριάζει στη γλώσσα τους και έτσι επιλύθηκε και αυτό το πρόβλημα.
Newsroom ΔΟΛ

Πάνω από 100 νεκροί στη βομβιστική επίθεση κατά της Μπεναζίρ Μπούτο στο Πακιστάν


Τουλάχιστον 125 νεκροί και 390 τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας που έγινε στο Καράτσι με στόχο την αυτοκινητοπομπή της πρώην πρωθυπουργού, Μπεναζίρ Μπούτο, την οποία περίμεναν στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της, καθώς επέστρεψε στη χώρα μετά από αυτοεξορία οκτώ χρόνων.Η Μπεναζίρ Μπούτο δεν τραυματίστηκε από την επίθεση, που είναι μία από τις πλέον αιματηρές στην ιστορία του Πακιστάν. Οι άνδρες ασφαλείας απομάκρυναν την Μπούτο από το φορτηγό στο οποίο επέβαινε για να χαιρετίσει τους οπαδούς της, που είχαν κατακλύσει τους δρόμους απ΄όπου περνούσε η αυτοκινητοπομπή. «Η κυρία Μπούτο είναι ασφαλής και μεταφέρθηκε στην κατοικία της» δήλωσε ο Αζάρ Φαρούκι, επικεφαλής της αστυνομίας του Καράτσι. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας. Πάντως, εξτρεμιστικές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα είχαν προειδοποιήσει ότι η Μπούτο ήταν στόχος, διότι συντάχθηκε με τις αμερικανικές θέσεις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. «Έγιναν δύο εκρήξεις σε αυτοκίνητα της αστυνομίας που συνόδευαν το φορτηγό στο οποίο επέβαινε η κυρία Μπούτο. Στόχος ήταν το φορτηγό. Έγιναν δύο εκρήξεις και πιθανότατα η μία ήταν επίθεση αυτοκτονίας» δήλωσε ο Αζάρ Φαρούκι. Μεταξύ των τραυματιών είναι ένας φωτορεπόρτερ του Reuters.
Ο φωτορεπόρτερ δήλωσε ότι βρισκόταν σε ένα όχημα πίσω από το φορτηγό όπου είχε επιβιβαστεί η Μπεναζίρ Μπούτο και περιγράφει «μία πύρινη σφαίρα» από την πρώτη έκρηξη.
Ο φωτορεπόρτερ έσπευσε να τραβήξει φωτογραφίες. «Τότε έγινε άλλη μία έκρηξη, πιο ισχυρή και βεβαιώθηκα ότι επρόκειτο για έκρηξη βόμβας» είπε ο φωτορεπόρτερ, που είδε έναν εικονολήπτη να χάνει τη ζωή του. «Πτώματα υπήρχαν παντού και οι τραυματίες έκλαιγαν ζητώντας βοήθεια» περιγράφει. Η επίθεση έγινε τα μεσάνυχτα, περίπου 10 ώρες μετά την άφιξη της Μπούτο στο Πακιστάν, από το Ντουμπάι. Για την προστασία της Μπεναζίρ Μπούτο η αστυνομία έχει κινητοποιήσει 20.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η επίθεση αποτελεί «συνωμοσία κατά της δημοκρατίας».Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση. «Δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο που μπορεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία αθώων ανθρώπων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι.Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί στους εξτρεμιστές να σταματήσουν τους Πακιστανούς από το να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους μέσω ανοικτών και δημοκρατικών διαδικασιών». Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τις αρχές να βρουν τους υπεύθυνους για την επίθεση. «Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την εκλογική διαδικασία» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφερόμενη στις γενικές εκλογές που θα γίνουν τον Ιανουάριο.Στο Ντουμπάι, ο σύζυγος της Μπεναζίρ Μπούτο, Ασίφ Αλί Ζαρντάνι δήλωσε: «Κατηγορώ την κυβέρνηση γι' αυτές τις εκρήξεις. Είναι έργο των μυστικών υπηρεσιών».
«Κατηγορούμε μια υπηρεσία πληροφοριών και απαιτούμε να ληφθούν μέτρα εναντίον της [...] Η επίθεση αυτή δεν έγινε από ισλαμιστές μαχητές αλλά από αυτήν την υπηρεσία κατασκοπείας» δήλωσε, σε συνέντευξη που παρχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι ARY ONE.«Σκοτώθηκαν άνθρωποι του λαού μας, οπαδοί μας. Θυσίασαν τη ζωή τους για το καλό της δημοκρατίας στο Πακιστάν» τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Αποσύρει την εισπνεόμενη ινσουλίνη η Pfizer για οικονομικούς λόγους

ΑΙΣΘΗΣΗ προκαλεί η απόφαση της παρασκευάστριας εταιρείας Pfizer (Πφάιζερ), η οποία αποσύρει την εισπνεόμενη ινσουλίνη με την επωνυμία Εξούμπερα - τη μοναδική εισπνεόμενη ινσουλίνη στον κόσμο - όχι για λόγους ασφάλειας, αλλά για οικονομικούς λόγους. Η εισπνεόμενη ινσουλίνη που κυκλοφόρησε στη χώρα μας τον Ιούνιο απαλλάσσει ομάδα διαβητικών από τις καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης. Η Πφάιζερ έκρινε ως ασύμφορη την παρασκευή της εισπνεόμενης ινσουλίνης καθώς είχε περισσότερα έξοδα παρά έσοδα από τη διάθεσή της. Κι αυτό γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία διεθνώς δίσταζαν να συνταγογραφήσουν τη συγκεκριμένη μορφή θεραπείας ιδίως σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό διαβητικών όπως η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.
Οι μοναδικές χώρες που το είχαν πετύχει ήταν η Ελλάδα και η Ιρλανδία, εντούτοις αυτές οι αγορές δεν ήταν αρκετές για να φέρουν κέρδη στην εταιρεία, η οποία αποφάσισε να το αποσύρει από την παγκόσμια αγορά.
Για τους Έλληνες διαβητικούς που είχαν μπει σε θεραπεία με εισπνεόμενη ινσουλίνη, η εταιρεία Πφάιζερ διευκρινίζει ότι θα διαθέτει το προϊόν για τους επόμενους τρεις μήνες, ώστε να μπορέσουν και πάλι να περάσουν με ασφάλεια στη θεραπεία με ενέσεις ινσουλίνης.
http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Για διακίνηση πυρηνικού υλικού κατηγορούνται η Μαφία και ιταλική υπηρεσία

Έπειτα από διερεύνηση μιας δεκαετίας, οκτώ ανώτατα στελέχη κρατικής υπηρεσίας της Ιταλίας και δύο άτομα που φέρονται να ανήκουν στη Μαφία θεωρούνται ύποπτοι για παράνομη διακίνηση πυρηνικού υλικού τη δεκαετία του '80.
Σύμφωνβα με άρθρο στο περιοδικό Nature, η Ιταλική Εθνική Υπηρεσία Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ENEA) ζήτησε από τη Μαφία να «ξεφορτωθεί» ραδιενεργά απόβλητα που προέρχονταν από τις ΗΠΑ και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Επιπλέον, η ΕΝΕΑ κατηγορείται ότι παρήγαγε πλουτώνιο, το οποίο η Μαφία μετέφερε στο Ιράν.
Η υπηρεσία αρνείται όλες τις κατηγορίες και προτίθεται να συνεργαστεί πλήρως με τις Αρχές, δήλωσε ο σημερινός πρόεδρός της Λουίτζι Παγκανέτο.
Σύμφωνα με το άρθρο του Nature, οι κατηγορίες αφορούν οκτώ υπαλλήλους του ερευνητικού κέντρου Trisaia που διατηρεί η ENEA στην πόλη της Ροτοντέλα, καθώς και δύο μέλη της Μαφία Ντραγκέτα. Το Trisaia είναι σήμερα διατομεακό ερευνητικό κέντρο, ωστόσο τις δεκαετίες '70 και '80 ειδικευόταν στην επεξεργασία και αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων.
Πληροφοριοδότης της Μαφίας δήλωσε στην αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας στην Ποτένζα ότι το 1987, διοικητικό στέλεχος της ENEA πλήρωσε τη Ντραγκέτα να ξεφορτωθεί 600 κάνιστρα πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις, η Μαφία αποθήκευσε το υλικό σε διάφορες μη ασφαλείς τοποθεσίες στην Ιταλία, τη Σομαλία και τη Μεσόγειο.
Η ΕNEA δηλώνει ότι ουδέποτε είχε τη δυνατότητα να παράγει πλουτώνιο.
Newsroom ΔΟΛ

απόψεις του γενετιστή Ουότσον περί της νοημοσύνης των μαύρων

Το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου ματαίωσε ομιλία του κορυφαίου Αμερικανού γενετιστή και βραβευμένου με το Νόμπελ Ιατρικής Τζέιμς Ουάτσον, ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις υποστηρίζοντας πως οι μαύροι είναι λιγότεροι ευφυείς απο τους λευκούς.
Ο δρ Ουάτσον επρόκειτο να μιλήσει το βράδυ της Παρασκευής στο λονδρέζικο μουσείο, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Βρετανία για την προώθηση του τελευταίου βιβλίου του που θα κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sunday Times, ο 79χρονος Ουότσον δήλωσε πως είναι «κατά βάθος απαισιόδοξος για το μέλλον της Αφρικής».
«Οι κοινωνικές πολιτικές μας βασίζονται στο γεγονός ότι η ευφυΐα τους είναι η ίδια με τη δική μας, ενώ όλες οι έρευνες λένε πως αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα» εξήγησε στην εφημερίδα. Συνεχίζοντας ανέφερε πως «όσοι έχουν να κάνουν με μαύρους υπαλλήλους διαπιστώνουν πως αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα».
Εκπρόσωπος του Μουσείου Επιστημών δήλωσε πως οι δηλώσεις αυτές δικαιολογούν τη ματαίωση της ομιλίας του Τζέιμς Ουάτσον.
«Ξέρουμε πως εξέχοντες επιστήμονες μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις και το Μουσείο Επιστημών δεν κάνει πίσω μπροστά σε μια συζήτηση πάνω σε αμφιλεγόμενες ιδέες» εξήγησε. «Όμως το Μουσείο Επιστημών εκτιμά πως οι πρόσφατες δηλώσεις του νομπελίστα Τζέιμς Ουάτσον υπερέβησαν τα αποδεκτά όρια μιας συζήτησης και κατά συνέπεια ματαιώνουμε την παρέμβασή του της Παρασκευής».
Ο Τζέιμς Ουότσον μαζί με τον Βρετανό Φράνσις Κρικ ανακάλυψαν τη δομή του DNA στη δεκαετία του 1950. Το 1962 απέσπασε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψή του αυτή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

«Παρέλυσε» η Γαλλία από την απεργία κόντρα στην εργασιακή μεταρρύθμιση

Σε «παράλυση» οδήγησε τη Γαλλία η επίδειξη πυγμής των συνδικάτων κόντρα στην προωθούμενη μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα που βάζει «ψαλίδι» σε συνταξιοδοτικά ωφέλη. «Χειρόφρενο» τράβηξαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον Νικολά Σαρκοζί.
Η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Ζητούμενο για τα συνδικάτα είναι να κάνουν μία επίδειξη ενότητας που δεν έχει δει η Γαλλία από τις απεργίες του 1995 επί προεδρίας Ζακ Σιράκ, όταν η χώρα παρέλυσε και ...κόπηκε η όρεξη του τότε Γάλλου προέδρου για εργασιακή μεταρρύθμιση.
Αντιδρώντας στην προωθούμενη μεταρρύθμιση του καθεστώτος των συντάξεων σε ειδικές κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων, τα οκτώ συνδικάτα που συμμετέχουν στην απεργία προγραμματίζουν και διαδηλώσεις σε 60 γαλλικές πόλεις, ενώ την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσουν εκ νέου για να αποφασίσουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Στην περιοχή του Παρισιού κυκλοφορούν ελάχιστες αμαξοστοιχίες ενώ σχεδόν εκτός λειτουργίας είναι όλες οι γραμμές του μετρό.
Το συνδικάτο σιδηροδρομικών SNCF ανακοίνωσε ότι σε εθνικό δίκτυο κυκλοφορούν μόνο 46 υπερταχείες (TGV) σε σύνολο 700 , οκτώ από τις ς δέκα από τις δέκα αμαξοστοιχίες Eurostar που συνδέουν το Παρίσι με το Λονδίνο και έξι από τις δέκα αμαξοστοιχίες Thales που συνδέουν τη γαλλική πρωτεύουσα με το Αμστερνταμ, τις Βρυξέλλες και την Κολονία.
Οι πολίτες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα αυτοκίνητά τους με αποτέλεσμα να ακολουθήσει κυκλοφοριακό χάος.
Περίπου 500.000 εργαζόμενοι στις ελεγχόμενες από το κράτος εταιρείες δικαιούνται να είναι μέρος αυτού του υπό ανάκληση συνταξιοδοτικού καθεστώτος που δίνει δικαίωμα σύνταξης στα 37,5 έναντι των 40 ετών για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, και περίπου 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι απολαμβάνουν σήμερα τα σχετικά προνόμια.
Ο Νικολά Σαρκοζί έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση της προεκλογικής του δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις «ήρεμα, αλλά αποφασιστικά». Έχει χαρακτηρίσει τα ειδικά συνταξιοδοτικά ωφέλη «δαπανηρά, απαρχαιωμένα και άδικα», ενώ υπογραμμίζοντας την αποφασίστικότητά του να προχωρήσει παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις αρκέστηκε την Τετάρτη να πεί: «Γι' αυτό εκλέχθηκα»...
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία

Διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε την Πέμπτη η Ρωσία από το κοσμοδρόμιο του Πλέσετσκ, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που επικαλείται όσα μετέδωσε το Itar-Tass, ο πύραυλος RS-12M Topol με τα χαρακτηριστικά SS-25 είναι κατασκευασμένος για κινητή πλατφόρμα και εκτοξεύθηκε με επιτυχία στις 9:10 (ώρα Μόσχας). Την είδηση επιβεβαίωσε αξιωματούχος των ρωσικών δυνάμεων της υπηρεσίας στρατηγικών πυραύλων.Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι η δοκιμή αυτή περιλαμβάνει και το να πληγεί στόχος στη χερσόνησο της Καμτσάτκα.
Ο νέος πύραυλος αναμένεται να ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας. Ωστόσο, τρεις προηγούμενες αποτυχημένες δοκιμές έχουν αυξήσει τις αμφιβολίες για το μέλλον του. Έχει σχεδιαστεί να έχει βεληνεκές 10.000 χλμ., ενώ μεταφέρει έξι πυρηνικές κεφαλές με ανεξάρτητη στόχευση. Ο πύραυλος αναμένεται να εφοδιάσει τρία νέα πυρηνικά υποβρύχια κλάσεως Μπορέι, που βρίσκονται υπό κατασκευή.
Αξιωματικοί και στρατιώτες από το Πλέσετσκ θα συμμετάσχουν αργότερα την Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα απαντήσει σε ερωτήσεις τους.
Newsroom ΔΟΛ

Πολύνεκρη μάχη της αστυνομίας με λαθρεμπόρους ναρκωτικών στο Ρίο ντε Ζανέιρο

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα αγοράκι μόλις τεσσάρων ετών, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας και λαθρεμπόρων ναρκωτικών σε παραγκούπολη του Ρίο ντε Ζανέιρο.
Η μοιραία ανταλλαγή πυρών έγινε στις φαβέλες Κορέα και Τακουαράλ και είναι η πλέον πολύνεκρη σύγκρουση ανάμεσα σε μέλη συμμοριών και αστυνομικούς τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα παρείχαν προστασία στους περίπου 500 αστυνομικούς που πήραν μέρος στην επιχείρηση. Τα σχολεία και τα καταστήματα έμειναν κλειστά.Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι άνδρες της δέχτηκαν καταιγισμό πυρών όταν μπήκαν στην περιοχή, διεξάγοντας έρευνες για τον εντοπισμό ναρκωτικών και όπλων. Μεταξύ των νεκρών είναι δέκα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε συμμορίες λαθρεμπόρων ναρκωτικών.
Newsroom ΔΟΛ

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

και τα ψάρια μπορεί να πάσχουν από αϋπνία

Δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια, δεν μπορούν να ξαπλώσουν, μπορούν όμως να κοιμούνται, ακόμα και να πάσχουν από αϋπνία. Η μελέτη του ψαριού-ζέβρα, ενός συνήθους ενοίκου των ενυδρείων, θα μπορούσε να αποκαλύψει μυστικά του ανθρώπινου ύπνου.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που μελετούν διαταραχές του ύπνου στον άνθρωπο ανακάλυψαν στο ψάρι-ζέβρα ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που διαταράσσει τον ύπνο περίπου όπως η αϋπνία στον άνθρωπο. Το ψάρι-ζέβρα χρησιμοποιείται συχνά ως πειραματόζωο για διάφορους λόγους.
Τα ψάρια που έφεραν τη μετάλλαξη κοιμούνταν 30% λιγότερο από το φυσιολογικό, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Από τα μεταλλαγμένα αυτά ψάρια απουσίαζε ένας λειτουργικός υποδοχέας της υποκρετίνης, μιας ουσίας που παράγεται από την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη, το σεξ και άλλες βασικές λειτουργίες.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή επιθεώρηση PLoS Biology, ίσως προσφέρει περισσότερα στοιχεία για τον ύπνο καιο την εξέλιξή του στο ζωικό βασίλειο.
«Πολλοί άνθρωποι κάνουν τις ερωτήσεις 'Γιατί κοιμόμαστε;' και 'Ποια είναι η λειτουργία του ύπνου;'» σχολιάζει ο Εμάνουελ Μινιό, επικεφαλής των ερευνητών. «Πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να μάθουμε πώς ο εγκέφαλος παράγει και ρυθμίζει τον ύπνο. Αυτό πιθανώς θα μας δώσει σημαντικά στοιχεία για το πώς και το γιατί ο ύπνος επελέγη κατά την εξέλιξη» εξηγεί.
Οι ερευνητές μπορούν να καταλάβουν πότε το ψάρι-ζέβρα κοιμάται επειδή στέκεται ακίνητο κοντά στον πυθμένα, με την ουρά κατεβασμένη, και δεν αντιδρά εύκολα σε ενοχλήσεις που κανονικά θα το έκαναν να κολυμπήσει μακριά.
Newsroom ΔΟΛ

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Στο μικροσκόπιο η ασφάλεια των ασύρματων δικτύων


Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ Προστασίας Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε εκτεταμένες έρευνες για τις επιπτώσεις των ασύρματων δικτύων (Wi-fi) στον ανθρώπινο οργανισμό. Η έρευνα στοχεύει στον εντοπισμό της μέσης έκθεσης στη χαμηλού επιπέδου ραδιενέργεια που εκπέμπουν τα ασύρματα σημεία πρόσβασης υπολογιστών.
Στη σχετική δήλωση σχετικά με τους στόχους της έρευνας, η καθηγήτρια Πατ Τρουπ, διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας, ανέφερε ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι τα ασύρματα δίκτυα μπορεί να έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία του γενικού πληθυσμού.
Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις συνιστούν ότι τα επίπεδα εκπομπής ραδιενέργειας των ασύρματων δικτύων είναι πολύ χαμηλά, οπότε «με αυτό το δεδομένο, δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να εμποδίσει τη χρήση τους στα σχολεία ή σε άλλους χώρους», ανέφερε η κ. Τρουπ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί συστηματική μελέτη στην έκθεση του μέσου ανθρώπου στα ασύρματα δίκτυα. Η εν λόγω έρευνα θα πραγματοποιηθεί μετά από συστάσεις του Βρετανού υπουργού Υγείας για περιορισμό της έκθεσης των μικρών παιδιών στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων.
Τα ασύρματα δίκτυα και οι τυχόν επιπτώσεις τους βρέθηκαν πρόσφατα στο επίκεντρο της επικαιρότητας στη Βρετανία μετά από την ανησυχία πολλών καθηγητών για την ενδεχόμενη επίπτωση στην υγεία των μικρών μαθητών. Μάλιστα, σε μια πρόσφατη συνεδρίαση της Ένωσης Επαγγελματιών Καθηγητών της χώρας τον Αύγουστο του 2007, αναφέρθηκε ότι οι μαθητές ήταν πειραματόζωα έως ότου διαπιστωθεί η ασφάλεια των ασύρματων δικτύων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Απλή αιματολογική εξέταση προβλέπει την εμφάνιση Αλτσχάιμερ

Μια απλή εξέταση αίματος φαίνεται ότι μπορεί να προβλέψει δύο με έξι χρόνια νωρίτερα ποιοι ηλικιωμένοι θα αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.
Σύμφωνα με δημοσίευσή τους στο έγκριτο περιοδικό Nature Medicine, τα επίπεδα 18 πρωτεΐνών του αίματος αλλάζουν στα πρώιμα στάδια της νόσου, και οι μεταβολές αυτές μπορούν να μετρηθούν ώστε να προβλεφθεί η εξέλιξη της νόσου με ακρίβεια 90%.
Το τεστ, που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, προορίζεται για ηλικιωμένους που έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν ήπια κενά μνήμης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί σήμερα να διαγνωστεί επισήμως μόνο μετά θάνατο, με εξέταση του ίδιου του εγκεφάλου. Στους ζώντες ασθενείς, οι γιατροί διαγιγνώσκουν τη νόσο έμμεσα, αποκλείοντας άλλες μορφές άνοιας, για παράδειγμα λόγω όγκου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή αλκοολισμού.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόνι Ουίς-Κόρει του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, εξέτασαν δείγματα αίματος από 259 άτομα, ασθενείς και μη, αναζητώντας ίχνη της νόσου σε 120 πρωτεΐνες του αίματος οι οποίες μεσολαβούν στην επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο, το ανοσοποιητικό σύστημα και τα κύτταρα του αίματος.
Η ανάλυση αποκάλυψε 18 πρωτεΐνες των οποίων τα επίπεδα μεταβάλλονται στα άτομα με πρώιμα συμπτώματα Αλτσχάιμερ. Έδειξε επίσης ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ καταστέλλει τα συστήματα ανανέωσης του αίματος καθώς και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από ινστιτούτα μελέτης της άνοιας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς και από την εταιρεία Satoris, την οποία ίδρυσε ο Δρ Ουίς-Κόρεϊ για να αξιοποιήσει εμπορικά την ανακάλυψη.
Πάντως για να κυκλοφορήσει το τεστ στην αγορά τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να αναπαραχθούν και να επιβεβαιωθούν με μεγαλύτερες έρευνες.
Newsroom ΔΟΛ

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Πόλεμος;


Δύο (πρώην;) σύμμαχοι ετοιμάζονται να ξεθάψουν το τσεκούρι του πολέμου!

Τουρκία vs Ιράκ (Ηνωμένων Πολιτειών)

Χρονολογική σειρά της αφορμής που περιλαμβάνει το λεγόμενο "κουρδικό ζήτημα":
10/11/2007
11/10/2007
12/10/07
13/10/07
14/10/07

Σκέψεις:
Ένας μόνο πολιτικός αναλυτής - δεν θυμάμαι ποιος - στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας μιλούσε για πτώση της σημασίας της (πρώην) Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και μόνο αυτός φαίνεται να επαληθεύεται.. Ας θυμηθούμε όλους τους πολέμους, από την Σερβία μέχρι το Ιράκ, και από που πέρναγαν αεροπλάνα, καράβια και στρατοί... Η Τουρκία δεν ήταν και τόσο πέρασμα...
Η Τουρκία, από την άλλη, θέλει από τον Α' ΠΠ τα πετρέλαια του Β.Ιράκ, σχεδόν την περιοχή μαζί με ένα κομμάτι της Τουρκίας, που θέλουν να αυτονομηθούν οι Κούρδοι...
Το παζλ μοιάζει λίγο με την Ελληνική Επανάσταση...
Ερωτήματα:
1. Τώρα θυμήθηκαν οι ΗΠΑ κάτι σφαγές του 1919;
2. Η Τουρκία (παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ) πάει να τα βάλει με ποιόν;;
3. Εκτός από ενεργειακά ζητήματα (πετρέλαια Μουσούλης) υπάρχει τίποτε άλλο;
4. Δεν μοιάζει με στημένο;
5. Εάν δεν είναι στημένο, η Τουρκία ορθώνει ανάστημα χωρίς καμία άλλη αβάντα;;;

Αμεσα θα ανακοινώσει ο Νικολά Σαρκόζι το διαζύγιό του



.

Έντονη φημολογία επικρατεί στη Γαλλία αναφορικά με τη σχέση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τη σύζυγό του Σεσιλιά. Εφημερίδες και γαλλικές ραδιοφωνικές εκπομπές μετέδωσαν την είδηση ότι ο Ν.Σαρκοζί επρόκειτο να ανακοινώσει σύντομα το χωρισμό του.
Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, η γαλλική εφημερίδα L' Est Republicain ανέφερε ότι το ζευγάρι, του οποίου η σχέση έχει υπάρξει τρικυμιώδης, σκοπεύουν σύντομα να ανακοινώσουν το διαζύγιό τους. Επικαλούμενη πηγές κοντά στον Γάλλο πρόεδρο η εφημερίδα ανέφερε ότι «το θέμα πρόκειται να κινηθεί αρκετά γρήγορα και τα έγγραφα για το διαζύγιο θα σταλούν γρήγορα στα δικαστήρια».
Πολλοί θεωρούν ότι η ανακοίνωση μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ελβετικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η Σεσιλιά Σαρκοζί βρισκόταν στη Γενεύη την ώρα που ο άνδρας της έκανε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.
«Το ζευγάρι δεν ζει πια κάτω από την ίδια στέγη» ανέφερε η La Tribune de Geneve προσθέτοντας: «Η Σεσιλιά Σαρκοζί δεν εμφανίζεται πλέον δίπλα στον σύζυγό της, ούτε εκπληρώνει πλέον τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας».
Ο Ντέιβιντ Μάρτινόν, εκπρόσωπος του Νικολά Σαρκοζί, ερωτώμενος εάν το ζευγάρι είχε χωρίσει απάντησε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο για αυτές τις φήμες του Τύπου.
Τα συζυγικά προβλήματα του ζεύγους έγιναν για πρώτη φορά φανερά το 2005, όταν έγινε γνωστή η σχέση της Σεσιλιά Σαρκοζί με τον Ρίτσαρντ Αττιάς, σύμβουλο δημοσίων σχέσεων. Ο Νικολά Σαρκοζί είχε και αυτός σχέση με μια δημοσιογράφο, αλλά σύντομα το ζευγάρι ήταν και πάλι μαζί.
Πολλοί θεωρούν ότι τα προβλήματα αυξήθηκαν όταν η κ. Σαρκοζί δεν πήγε να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Newsroom ΔΟΛ

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

Μυστικά έγγραφα για τις δίκες των Ναϊτών ιπποτών εκδίδει το Βατικανό

Βιβλίο για τους Ναΐτες ιππότες πρόκειται να εκδώσει το Βατικανό. Πρόκειται για μια περιορισμένη, πολύ ακριβή έκδοση που ασχολείται με τις δίκες των Ναϊτών ιπποτών που έγιναν κατά τον 14ο αιώνα.
Το βιβλίο θα έχει τίτλο «Η Δίκη των Ναϊτών» (Processus contro Templarios) και θα περιλαμβάνει το κατηγορητήριο και τα ιστορικά στοιχεία της δίκης που κρατούνταν κρυφά εδώ και 700 χρόνια. Η τιμή του θα είναι 5.900 ευρώ και θα εκδοθεί σε 799 αντίτυπα.
Το χριστιανικό στρατιωτικό τάγμα είχε κατηγορηθεί για αίρεση και σεξουαλικά παραπτώματα. Το 1307 ο Γάλλος βασιλιάς Φίλιππος ο 4ος ο Ωραίος διέταξε τη σύλληψη και την παραπομπή των Ναϊτών σε δίκη, σημαίνοντας έτσι το τέλος του τάγματος, τα μέλη του οποίου κάηκαν στην πυρά.
«Πρόκειται για ένα ορόσημο, γιατί πρόκειται για την πρώτη φορά που αυτά τα έγγραφα εκδίδονται από το Βατικανό, γεγονός που τους δίνει μια σφραγίδα κύρους σε όλο το σχέδιο» δήλωσε η καθηγήτρια Μπάρμπαρα Φρέιλ που εργάζεται στο τμήμα απορρήτων αρχείων του Βατικανού.
Το πακέτο θα είναι τοποθετημένο σε μαλακή δερμάτινη θήκη που θα περιλαμβάνει βιβλίο με σχόλια, αντίγραφα των εγγράφων στα Λατινικά καθώς και αντίγραφα κέρινων σφραγίδων που χρησιμοποιούνταν κατά τον 14ο αιώνα.
Το τάγμα έχει μπει στη σφαίρα του θρύλου για έναν θησαυρό που πιθανολογείται ότι είχαν ανακαλύψει. Το τάγμα των Ναϊτών ιδρύθηκε το 1119 και απέκτησαν αμύθητα πλούτη.
Newsroom ΔΟΛ

η αρχαιότερη τοιχογραφία του κόσμου

Στα ερείπια ενός νεολιθικού οικισμού στη Συρία, στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια τοιχογραφία 11.000 ετών για την οποία εκτιμούν ότι είναι η αρχαιότερη στον κόσμο.
Η τοιχογραφία της ανασκαφής στο Ντγιάντε αλ Μουγκάρα έχει εμβαδόν δύο τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει κόκκινα, μαύρα και άσπρα παραλληλόγραμμα. Το κόκκινο προήλθε από καμμένο αιματίτη, το άσπρο από κονιορτοποιημένο ασβεστόλιθο και το μαύρο από ξυλοκάρβουνο.
«Φαίνεται σαν μοντέρνος πίνακας. Ορισμένοι από αυτούς που την είδαν την παρομοίασαν με έργα του [κυβιστή ζωγράφου] Πολ Κλέε. Μέσω ραδιοχρονολόγησης άνθρακα εξακριβώσαμε ότι προέρχεται από το 9000 π.Χ.» δήλωσε στο Reuters ο Ερίκ Κοκιουνιότ.
«Βρήκαμε άλλη μια τοιχογραφία δίπλα της, αλλά δεν πρόκειται να ανασκαφεί παρά μόνο του χρόνου» πρόσθεσε.
Το νεολιθικό έργο, τμήμα ενός πλίνθινου, κυκλικού τοίχου κάτω από μια ξύλινη οροφή, θα μεταφερθεί τώρα σε μουσείο της κοντινής πόλης Αλέπο.
Στην αρχαιολογική τοποθεσία, όπου η ανασκαφή ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '90, έχουν βρεθεί αρκετά λίθινα εργαλεία και όπλα καθώς και σκελετοί θαμμένοι κάτω από οικίες.
«Ο οικισμός είναι ένα από τα πολλά νεολιθικά χωριά στο έδαφος της σημερινής Συρίας και νότιας Τουρκίας. Φαίνεται ότι επικοινωνούσαν και είχαν ειρηνικές συναλλαγές» σχολίασε ο Γάλλος αρχαιολόγος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αρχαιότερη εικονογράφηση σε τοίχο που ήταν γνωστή ως σήμερα προέρχεται από την Τουρκία, κατασκευάστηκε όμως 1.500 χρόνια μετά την τοιχογραφία του Ντγιάντε αλ Μουγκάρα.
Οι αρχαιότερες σπηλαιογραφίες και βραχογραφίες είναι πολύ παλαιότερες, περίπου 30-40 χιλιάδων ετών.
Newsroom ΔΟΛ

Εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας στη Γαλλία

Μεγάλο κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας εξάρθρωσε η γαλλική αστυνομία, συλλαμβάνοντας περισσότερα από 310 άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι διακινούσαν παιδικό πορνογραφικό υλικό μέσω του Διαδικτύου. Εξάρθρωση ανάλογου δικτύου και στη Γερμανία.
Σε ανακοίνωση των γαλλικών Αρχών αναφέρεται ότι 144 από τα άτομα που συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας από τη Δευτέρα έχουν παραδεχθεί ήδη ότι είχαν προωθήσει στο Internet βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου με νεαρά κορίτσια. Ορισμένοι ομολόγησαν επίσης ότι είχαν βιάσει η κακοποιήσει σεξουαλικά παιδιά, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι περί τους 20.
«Είναι άνδρες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, εκπαιδευτικοί, ανώτερα στελέχη εταιρειών, στρατιωτικοί ακόμη και εργάτες» ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας, η οποία κατά τις έρευνες που έκανε στα σπίτια των υπόπτων ανακάλυψε περισσότερες από δύο εκατομμύρια φωτογραφίες και 28.000 βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου.
Δίκτυο που διακινούσε παιδική πορνογραφία εξάρθρωσε και η γερμανική αστυνομία στο δυτικό κρατίδιο Σαρ. Ερευνήθηκαν 110 διαμερίσματα και κατασχέθηκαν 212 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πάνω από 7.000 DVD και CD, ανέφερε εκπρόσωπος της Εισαγγελίας του Σάαρμπρουκ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Υπόθεση ασύλου 15χρονου κοριτσιού προκαλεί

Νέες διαστάσεις έχει λάβει τις τελευταίες ημέρες στην Αυστρία η συζήτηση σχετικά με την παροχή ασύλου σε μετανάστες, ύστερα από την εκούσια εξαφάνιση ενός 15χρονου κοριτσιού από το Κόσοβο προκειμένου να αποφύγει την απέλασή του.
Η Αριγκόνα Ζογκάι έχει στείλει επιστολές και βίντεο από το κρησφύγετό της απειλώντας να αυτοκτονήσει εάν δεν ενωθεί και πάλι με την οικογένειά της. Ο πατέρας της και τα τέσσερα αδέλφια της απελάθηκαν, ενώ βρίσκονταν ήδη πέντε χρόνια στην Αυστρία.
Η κοπέλα μόλις είχε προλάβει να εξαφανιστεί πριν από επιχείρηση αστραπή των αστυνομικών στο σπίτι της οικογένειας στο Φράνκενμπουργκ της Ανω Αυστρίας. Τώρα έχει βρει καταφύγιο στο σπίτι ενός ιερέα.
Το περιστατικό προκάλεσε δημόσια συζήτηση στο αυστριακό Κοινοβούλιο για το θέμα του ασύλου. Με τη σημερινή νομοθεσία οι μετανάστες πρέπει να περιμένουν αρκετά χρόνια μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.
Το κόμμα των Πρασίνων της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι οι νόμοι που αφορούν το άσυλο θα πρέπει να αλλάξουν, ζητώντας να υπάρχει «δικαίωμα παραμονής» για τους ξένους που έχουν πλήρως ενταχθεί στην κοινωνία. «Θεωρώ αυτή την πολιτική απάνθρωπη» δήλωσε ο ηγέτης των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει αμηχανία την κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και του Λαϊκού Κόμματος, η οποία δεν έχουν προβάλλει μία σαφή θέση απέναντι στο θέμα του ασύλου.
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Γκίνθερ Πλάτερ υποστήριξε τη θέση της κυβέρνησης, αλλά παραδέχθηκε ότι οι διαδικασίες είναι αργές.
«Δεν θα αφήσω κανέναν να με εκβιάσει ή να μου ασκήσει πιέσεις» δήλωσε ο Γκίνθερ Πλάτερ, την ώρα που οι Πράσινοι κρατούσαν πανό που ανέγραφαν «Πόσα ακόμα παιδιά θέλετε να απελάσετε κύριε υπουργέ Εσωτερικών;». Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας κάλεσε πάντως την κοπέλα σε διάλογο προκειμένου να επιλυθεί το θέμα.
Θετική διευθέτηση του θέματος επιθυμεί και ο Αυστριακός καγκελάριος Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση «ανατριχιαστική».
Η κυβέρνηση συνασπισμού έλαβε την απόφαση να δημιουργηθεί ένα ειδικό δικαστήριο που θα εξετάζει τις υποθέσεις ασύλου.
Ο αυστριακός λαός, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν επιφυλακτικός και αρνητικός ως προς την παροχή ασύλου, εμφανίζεται τώρα σε δημοσκοπήσεις να τάσσεται ενάντια στις απελάσεις ξένων που έχουν ενταχθεί στην κοινωνία.
Παράλληλα, πολυπληθείς διαδηλώσεις έχουν διοργανωθεί στην Αυστρία. Την Τρίτη περισσότερα από 5.000 άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βιέννη.
Ανάλογη στροφή παρουσιάζεται και στα πρωτοσέλιδα αυστριακών εφημερίδων, αρκετές από τις οποίες καταγγέλλουν την «αποτυχία της πολιτικής ασύλου της κυβέρνησης».
Έκκληση στην κυβέρνηση να δοθεί άσυλο στην 15χρονη κοπέλα και την οικογένειά της, καθώς και για την αλλαγή της νομοθεσίας, κάνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις της χώρας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερη υγρασία και δυσφορία φέρνει η παγκόσμια θέρμανση

Η αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται στην παγκόσμια θέρμανση και θα επιδεινωθεί σημαντικά στο άμεσο μέλλον, αυξάνοντας τη δυσφορία που προκαλεί στους ανθρώπους η ίδια η ζέστη.
Έρευνα που δημοσιεύεται την Πέμπτη στο περιοδικό Nature υποδεικνύει ότι, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις και επαληθευτούν οι προβλέψεις για αύξηση της θερμοκρασίας, η υγρασία θα ανέβει κατά 12 έως 24 τοις εκατό έως το τέλος του αιώνα.
Και όσο πιο πολύ αυξάνεται η υγρασία, τόσο περισσότερο αποπνικτική γίνεται η ζέστη
, καθώς ο ιδρώτας δεν μπορεί να εξατμιστεί από την επιφάνεια του δέρματος.
Το φαινόμενο είχε προβλεφθεί από καιρό, καθώς όσο πιο θερμός είναι ο αέρας τόσο περισσότερους υδρατμούς μπορεί να συγκρατήσει. Η νέα μελέτη, ωστόσο, είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει ότι η αύξηση της υγρασίας είναι ανθρωπογενής.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιστ Ανγκλια στη Βρετανία χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να μελετήσουν το φαινόμενο. Αρχικά, προσομοίωσαν το κλίμα της Γης στο παρελθόν και εξέτασαν τι θα συνέβαινε σήμερα στην υγρασία αν δεν υπήρχαν οι ανθρώπινες εκπομπές αερ'ίων του θερμοκηπίου. Οι προβλέψεις του μοντέλου δεν συμφωνούσαν με την πραγματικότητα.
Όταν όμως οι ερευνητές λάμβαναν υπόψη τους το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το μοντέλο προσομοίωνε με ακρίβεια την αλλαγή στην υγρασία η οποία καταγράφηκε το διάστημα 1973-2002.
Η μελέτη βρίσκεται σε συμφωνία με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο και έδειχνε ότι η αύξηση της υγρασίας πάνω από τους ωκεανούς δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια.
Έπειτα από τη δημοσίευση των νέων δεδομένων, οι κλιματολόγοι έχουν δει την επίπτωση της ανθρώπινης δραστηριότητας σε 10 διαφορετικές παραμέτρους του παγκόσμιου κλίματος: επιφανειακή θερμοκρασία, θερμοκρασία στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ολική υγρασία, υγρασία πάνω από τους ωκεανούς, θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών, βαρομετρική πίεση, ολική βροχόπτωση, πυρκαγιές και αλλαγές της βιοποικιλότητας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press