Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Συγκυβερνήτης αεροσκάφους υπέστη νευρικό κλονισμό επάνω από τον Ατλαντικό

Νευρικό κλονισμό εν πτήσει υπέστη συγκυβερνήτης επιβατικού αεροσκάφους που εκτελούσε το δρομολόγιο Τορόντο - Λονδίνο. Με κραυγές και λυγμούς ο συγκυβρνήτης ζητούσε να ...μιλήσει στο Θεό 30.000 πόδια επάνω από τον Ατλαντικό. Και μπροστά στους εμβρόντητους επιβάτες το πλήρωμα αναγκάστηκε να τον δέσει στην οικονομική θέση...
Οι επιβάτες της πτήσης AC848 της αεροπορικής εταιρείας Air Canada δήλωσαν ότι ο συγκυβερνήτης άρχισε να φωνάζει και να κλαίει στο πιλοτήριο του Boeing 767 όταν το αεροσκάφος απήχε περίπου μισή ώρα από το αεροδρόμιο του Χίθροου.
Δημοσίευμα των Times του Λονδίνου αναφέρει ότι οι ιπτάμενοι φροντιστές με τη βοήθεια αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων του Καναδά, ο οποίος δεν βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας, απομάκρυναν από το πιλοτήριο τον συγκυβερνήτη, ο οποίος τελούσε κατά τα φαινόμενα σε κατάσταση νευρικής κατάρρευσης.
Του έδεσαν τα χέρια και τα πόδια μπροστά στους έκπληκτους επιβάτες της πτήσης και στη συνέχεια τον καθήλωσαν με χειροπέδες στις πρώτες σειρές της οικονομικής θέσης.
Το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σάνον, δυτικά της Ιρλανδίας, και ο συγκυβερνήτης διακομίστηκε σε ψυχιατρική κλινική με ασθενοφόρο που είχε κληθεί στο αεροδρόμιο.
Οι 149 επιβάτες της πτήσης μεταφέρθηκαν σε κοντινά ξενοδοχεία και όταν έφθασε αντικαταστάτης του συγκυβερνήτη το αεροσκάφος αναχώρησε για το Χίθροου, όπου τελικώς προσγειώθηκε με καθυστέρηση οκτώ ωρών λόγω της περιπέτειας.
Σε κανένα στάδιο της πτήσης δεν κινδύνευσαν οι επιβάτες και η εταιρεία ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας.
Επιβάτης της πτήσης δήλωσε στο καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC ότι ο συγκυβερνήτης «έβριζε και ζητούσε το Θεό». Φώναζε δυνατά, αλλά δεν φαινόταν να βρίσκεται υπό την επήρεια κάποιας ουσίας.
Η ψυχιατρική κλινική στην οποία παραμένει από τη Δευτέρα ο συγκυβερνήτης αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο για την κατάσταση της υγείας του. Η σύζυγός του αναχώρησε για την Ιρλανδία προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό του.
Newsroom ΔΟΛ

Συμβιβασμός Ευρωβουλής-Συμβουλίου για την απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών

Υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η κοινή πρόταση του Συμβουλίου για την πλήρη απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, πρόταση που καταψήφισε η Ευρωπαϊκή Αριστερά.
Σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, παρατείνεται η έναρξη εφαρμογής του μέτρου κατά δύο χρόνια (από το 2009 στο 2011), ενώ για τα νέα κράτη-μέλη, καθώς και για χώρες όπου υπάρχουν πολλές δυσπρόσιτες ορεινές και νησιώτικες περιοχές (όπως η Ελλάδα), κατά τέσσερα χρόνια (από το 2009 στο 2013).
Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, προβάλλοντας τα αιτήματα των συνδικάτων, αλλά και 10 ιστορικών ταχυδρομικών φορέων (ανάμεσά τους και τα ΕΛΤΑ), χαρακτήρισε νεοφιλελεύθερη τη φιλοσοφία της πρότασης και την καταψήφισε.
Newsroom ΔΟΛ

Βρέθηκε στο Μεξικό η «χαμένη βαλίτσα» με αρνητικά του φωτογράφου Ρόμπερτ Κάπα

Τρεις χιλιάδες αρνητικά φωτογραφιών του φημισμένου φωτογράφου Ρόμπερτ Κάπα βρέθηκαν στην κατοχή της οικογένειας ενός Μεξικάνου στρατηγού. Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα χαμένα κομμάτια του σύγχρονου πολιτισμού, μαζί με τα χειρόγραφα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ που χάθηκαν σε ένα σταθμό τραίνου το 1922.
Για έναν κύκλο φωτογράφων η βαλίτσα αυτή ήταν γνωστή ως η «μεξικανική βαλίτσα», αναφέρουν οι New York Times. Η βαλίτσα -ουσιαστικά τρεις χάρτινες βαλίτσες- περιλαμβάνουν 3.000 αρνητικά φωτογραφιών που ο Ρόμπερτ Κάπα, ένας από τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας, τράβηξε κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου πριν φύγει για την Αμερική το 1939, αφήνοντας το έργο του στο Παρίσι.
Ο Κάπα πίστευε ότι τα αρνητικά χάθηκαν με την εισβολή των ναζί στη Γαλλία. Το 1995 άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες φήμες ότι η βαλίτσα υπήρχε κάπου έχοντας μεταφερθεί από το Παρίσι στη Μασσαλία και εκεί στα χέρια ενός Μεξικάνου στρατηγού και διπλωμάτη.
Εκεί παρέμεινε το υλικό για πάνω από μισό αιώνα, μέχρι που μεταφέρθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας του Μανχάταν, το οποίο ίδρυσε ο αδελφός του φωτογράφου, Κόρνελ.
«Αυτό είναι το άγιο δισκοπότηρο της δουλειάς του Κάπα» δήλωσε ο έφορος του κέντρου Μπράιαν Γουάλις.
Οι φωτογραφίες αναμένονται με ενδιαφέρον και για έναν ακόμα λόγο: θα επιλύσουν το μυστήριο της διάσημης φωτογραφίας του «στρατιώτη που πέφτει». Η φωτογραφία, της οποίας το αρνητικό δεν έχει βρεθεί, δείχνει έναν στρατιώτη την ώρα που πυροβολείται και πολλοί αναρωτιούνται αν η φωτογραφία ήταν σκηνοθετημένη ή πραγματική.
Newsroom ΔΟΛ

Δύο τελετές απονομής Όσκαρ διοργανώνει η Ακαδημία, λόγω του φόβου απεργίας

Δύο πολύ διαφορετικές τελετές απονομής βραβείων Όσκαρ ετοιμάζει η Ακαδημία εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των σεναριογράφων. Η μία η λαμπερή, κλασσική τελετή απονομής και η άλλη απλή, με βίντεο ταινιών και σκηνές από την ιστορία των Όσκαρ. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ακαδημίας «το σόου που θα θέλαμε να κάνουμε και... το σόου που θα προτιμούσαμε να μην κάνουμε».
Η Ακαδημία αναγκάστηκε να οργανώσει ένα δεύτερο σχέδιο για την περίπτωση που το Συνδικάτο των σεναριογράφων επιμείνει στην απόφασή τους να μποϋκοτάρουν τα Όσκαρ. Μια τέτοια κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι σεναριογράφοι να εργαστούν στα Όσκαρ ως κειμενογράφοι και ίσως να μην παρευρεθούν στην τελετή διάσημοι σταρ προκειμένου να μην «σπάσουν» την απεργία.
Το οικονομικό κόστος όμως της ακύρωσης του μεγαλύτερου ψυχαγωγικού σόου σε παγκόσμια κλίμακα θα ήταν τεράστια. Για αυτούς τους λόγους η Ακαδημία αποφάσισε να διοργανώσει την τελετή απονομής με τη συμμετοχή ηθοποιών ή χωρίς.
Η κλασσική τελετή με το κόκκινο χαλί και τους δεκάδες σταρ προετοιμάζεται κανονικά. Την ίδια ώρα όμως ετοιμάζεται και ένα άλλο σόου σε περίπτωση που οι σεναριογράφοι δεν καταλήξουν σε ειδική συμφωνία με την Ακαδημία.
Αυτό το ενναλακτικό σόου θα περιλαμβάνει κομμάτια της ιστορίας των Όσκαρ και βίντεο με σκηνές από ταινίες. «Έχουμε υποχρέωση στην τέχνη να παρουσιάσουμε τα Όσκαρ, έτσι θα πρέπει να ασχοληθούμε με την πιθανότητα των πικετοφοριών ή της μη κατάληξης σε συμφωνία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Σιντ Γκάνις στο Associated Press.
Η Ακαδημία πάντως βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με το Συνδικάτο των σεναριογράφων (WGA).
«Θέλουμε να κάνουμε τα Όσκαρ που κάνουμε πάντα και θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να το κάνουμε αυτό» δήλωσε εκπρόσωπος της Ακαδημίας.
Φέτος η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών ακυρώθηκε και στη θέση της διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου.
Newsroom ΔΟΛ

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Αποσύρεται ο Τζον Έντουαρτς από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Αποσύρεται ο Τζον Έντουαρντς από την εκστρατεία για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ο Τζ.Έντουαρτς αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του αργότερα την Τετάρτη. Σε παρόμοια κίνηση από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να προβεί και ο Ρούντολφ Τζουλιάνι.
Ο Τζ.Έντουαρντς, ο οποίος δεν είχε κερδίσει καμία από τις εκλογικές αναμετρήσεις, θα κάνει τη σχετική ανακοίνωση στη Νέα Ορλεάνη στις 20:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), δήλωσε η εκπρόσωπός του Κολίν Μάρεϊ.
Μόνοι αντίπαλοι στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών παραμένουν τώρα η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπάρακ Ομπάμα και οι δύο με νίκες στο ενεργητικό τους.Ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, που κατέλαβε την τρίτη θέση στις προκριματικές της Φλόριντα εμφανίζεται έτοιμος να αποχωρήσει από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και να δηλώσει δημοσίως ότι στηρίζει τον Τζον ΜακΚέιν.
«Θα τον προτιμήσω για πρόεδρο, εάν δεν είμαι ο ίδιος υποψήφιος» είχε δηλώσει για τον ΜακΚέιν, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης πριν από έναν χρόνο.
Ο Τζουλιάνι είχε θέσει ως κριτήριο για τη συνέχιση του προεκλογικού του αγώνα τη νίκη στις προκριματικές εκλογές της Φλόριντα. Το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του καθώς ήρθε τρίτος, λαμβάνοντας μόλις το 15% των ψήφων.
Πολιτικοί αναλυτές αναμένεται να ασχοληθούν εκτενώς με την περίπτωση του Ρ.Τζουλιάνι της αποτυχημένης εκστρατείας του που τον οδήγησε από προπορευόμενος να συζητάει την έξοδο του από την διεκδίκηση της προεδρίας.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του Ρ.Τζουλιάνι να επενδύσει χρήματα και χρόνο στην Φλόριντα, χωρίς να ασχοληθεί με τις Πολιτείες που θα ψήφιζαν νωρίτερα, δεν έλαβε υπόψη της το αρνητικό προηγούμενο που θα δημιουργούσαν οι χαμένες αυτές προκριματικές εκλογές.
Θεωρείται μάλιστα ότι η Νότια Καρολίνα, από τις εκλογές της οποίας απείχε ο Τζουλιάνι, ψηφίζει από το 1980 και μετά τον υποψήφιο που τελικά κερδίζει το χρίσμα του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων.
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Ρ.Τζουλιάνι, με τα δύο διαζύγια, τις θέσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζευγαριών των ομοφυλοφίλων και του δικαιώματος των γυναικών στην έκτρωση, δεν αποτελούσε ποτέ τον ιδανικό υποψήφιο για τους Ρεπουμπλικάνους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Νέους κανόνες για τη σήμανση των τροφίμων προωθεί η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη μέτρα ώστε να καταστούν οι ετικέτες των τροφίμων σαφέστερες και πιο ενημερωτικές για τους καταναλωτές της ΕΕ.
Σύμφωνα με την πρόταση, στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας των προσυσκευασμένων τροφίμων πρέπει να αναγράφονται βασικές πληροφορίες για τη θρεπτική αξία τους.
Όπως αναφέρει το BBC, η παλαιότερη σχετική Οδηγία, που εφαρμόζεται εδώ και επτά χρόνια, προβλέπει ότι τα στοιχεία για τη θρεπτική αξία (περιεκτικότητα σε λίπος, υδατάνθρακες κλπ) είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται μόνο εφόσον η συσκευασία διαφημίζει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προϊόντος (πχ προϊόντα light). Ο ισχύων κανονισμός προβλέπει επίσης υποχρεωτική αναγραφή της ημερομηνίας λήξης και των συστατικών.
Με τη νέα πρόταση καθορίζονται επίσης γενικές απαιτήσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες για τη θρεπτική αξία πρέπει να αναγράφονται στην επισήμανση των τροφίμων, παρ' όλο που υπάρχει περιθώριο για τα κράτη μέλη να προάγουν επιπλέον εθνικά μέτρα, εφόσον αυτά δεν υπονομεύουν τους κανόνες της ΕΕ.
Για λόγους δημόσιας υγείας, το σχέδιο κανονισμού επεκτείνει τις απαιτήσεις στην επισήμανση των αλλεργιογόνων και στα μη προσυσκευασμένα προϊόντα, όπως τα τρόφιμα που διατίθενται στα εστιατόρια και σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο κλάδος παραγωγής αναμένεται επίσης να επωφεληθεί από τους προτεινόμενους νέους κανόνες, καθόσον αυτοί θέτουν ένα σαφέστερο και πιο εναρμονισμένο νομοθετικό πλαίσιο και δημιουργούν ίσους όρους για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου.
«Η επισήμανση των τροφίμων μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στις αποφάσεις των καταναλωτών όσον αφορά την αγορά τροφίμων» δήλωσε ο επίτροπος Υγείας Μάρκος Κυπριανού.
«Οι επισημάνσεις που προξενούν σύγχυση, περιέχουν υπερβολικά μεγάλο αριθμό πληροφοριών ή είναι παραπλανητικές μπορεί να αποτελούν μάλλον εμπόδιο παρά βοήθεια για τον καταναλωτή».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ιράν φτάνει στην κορύφωση του πυρηνικού του προγράμματος, λέει ο Αχμαντινετζάντ

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ιράν πλησιάζει στην κορύφωση του πυρηνικού του προγράμματος και ότι δεν πρόκειται να λυγίσει στις δυτικές πιέσεις να σταματήσει το πρόγραμμά του. Κάλεσε επίσης τη Δύση να βοηθήσουν στο χτίσιμο πυρηνικών σταθμών.
Μιλώντας στην πόλη Μπουσέρ του νοτίου Ιράν, όπου κατασκευάζεται ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της χώρας, ο Μ.Αχμαντινετζάντ προέβλεψε ότι το Ιράν θα διαθέτει τον επόμενο χρόνο τέτοια εποχή ηλεκτρική ενέργεια από αυτόν τον πυρηνικό σταθμό.
«Εάν εσείς (οι δυνάμεις της Δύσης) φαντάζεστε ότι το Ιράν θα κάνει πίσω, κάνετε μεγάλο λάθος» δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, καλώντας και άλλες χώρες -εκτός από τη Ρωσία- να συμμετάσχουν στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
«Εάν δεν έρθετε, αυτό το έθνος θα χτίσει πυρηνικούς σταθμούς βασισμένο στους δικούς του πόρους και όταν έρθετε μετά από τέσσερα χρόνια περίπου θα αρνηθεί την αίτησή σας και δεν θα σας δώσει καμία ευκαιρία» δήλωσε λέγοντας ότι απευθύνεται σε συγκεκριμένους αρχηγούς κρατών.
Κάλεσε επίσης τη Δύση να δεχθεί την «επικείμενη», όπως την χαρακτήρισε, κατάρρευση του Ισραήλ.
«Σταματήστε να υποστηρίζετε τους σιωνιστές γιατί το ισραηλινό καθεστώς έφθασε στο τελευταίο του στάδιο και επίκειται η κατάρρευσή του. Δεχθείτε ότι η ζωή των σιωνιστών αργά ή γρήγορα φθάνει στο τέλος της. Αυτό που έχουμε τώρα είναι το τελευταίο κεφάλαιο (των ισραηλινών αγριοτήτων) που θα αντιμετωπίσουν οι Παλαιστίνιοι και οι χώρες της περιοχής και που θα τελικά θα αποβεί σε όφελος των Παλαιστινίων» είπε ο Αχμαντινετζάντ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Η νομοθεσία της ΕΕ δεν απαιτεί αποκάλυψη των «πειρατών» του Διαδικτύου

Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν είναι υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν ονόματα και διευθύνσεις χρηστών του Διαδικτύου που κατεβάζουν παράνομα μουσική για τον εαυτό τους, αποφάνθηκε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα δεν μπορούν να απαιτήσουν άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, εκτός εάν αυτό προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία, ή εάν πρόκειται για σοβαρές ποινικές υποθέσεις.Το επίμαχο θέμα τέθηκε από δικαστές στην Ισπανία, οι οποίοι ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο οδηγίες για την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ στην υπόθεση της Promusicae, της κύριας ένωσης των Ισπανών μουσικών.Η Promusicae είχε ζητήσει από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica να αποκαλύψει τις ταυτότητες και τις διευθύνσεις πελατών της που κατηγορούνται χρησιμοποίησαν το KaZaA, ένα δημοφιλές πρόγραμμα peer-to-peer, για να κατεβάσουν μουσική δωρεάν.
Η Telefonica υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο, που βασίστηκε σε κανόνες της ΕΕ, η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών επιτρέπεται μόνο σε ποινικές υποθέσεις, όχι σε αστικές.
«Οι κοινοτικοί νόμοι δεν απαιτούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, να θεσμοθετήσουν υποχρεωση αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο αστικών διαδικασιών», αναφέρει το δικαστήριο σε δήλωσή του.
Τονίζει, πάντως, ότι οι κανόνες της ΕΕ δεν αποκλείουν την θεσμοθέτηση σε χώρες-μέλη της υποχρέωσης άρσης σε αστικές υποθέσεις.Στην απόφασή του, το δικαστήριο αναφέρει επίσης πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να πετύχουν μια «δίκαιη ισορροπία» ανάμεσα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Η Ρωσία «βγάζει» ξανά τα στρατηγικά βομβαρδιστικά στον Ατλαντικό


Δεκατέσσερα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tupolev απογειώθηκαν από τη Ρωσία για να συμμετάσχουν στην τελευταία φάση των ναυτικών ασκήσεων στον Ατλαντικό Ωκεανό, που άρχισαν το καλοκαίρι του 2007 επαναφέροντας πρακτικές που ανήκουν στον Ψυχρό Πόλεμο.
«Έξι αεροπλάνα TU-95MC, οκτώ TU-23M3, καθώς και δύο A-50 [αεροσκάφη-ραντάρ] απογειώθηκαν από τα ρωσικά αεροδρόμια για να συμμετάσχουν στις ασκήσεις» ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων Αλεξάντρ Ντρομπισέφσκι.«Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι πιλότοι θα δοκιμάσουν τις αποστολές αναγνώρισης, τα πλήγματα επί αεροναυτικών μονάδων, τις αερομαχίες και τις αεροπορικές περιπολίες» δήλωσε ο Αλ.Ντρομπισέφσκι συμπληρώνοντας ότι «όλες οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων [...] με τη χρήση του εναερίου χώρου επάνω από ουδέτερα ύδατα».Ο ρωσικός στόλος άρχισε τον Δεκέμβριο μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό Ωκεανό, σε μια επιχείρηση που έχει ως στόχο να ενισχύσει την ρωσική ναυτική παρουσία στον κόσμο και να τονίσει το στάτους της υπερδύναμης που έχει αποκτήσει και πάλι η Ρωσία.
Από το καλοκαίρι 2007 η Μόσχα επαναλαμβάνει τις πτήσεις των στρατηγικών βομβαρδιστικών της, συνεχίζοντας μία παράδοση που ανήκει στον Ψυχρό Πόλεμο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Για συνέργεια σε πειρατεία θα διωχθεί το δημοφιλές Pirate Bay

Την επόμενη εβδομάδα η Σουηδία θα απαγγείλει κατηγορίες για συνέργεια σε πειρατεία κατά των ανθρώπων που διευθύνουν το PirateBay.org, έναν δημοφιλή δικτυακό τόπο ανταλλαγής αρχείων.
Ο δημόσιος κατήγορος Χάκαν Ρόσβαλ δήλωσε στο Reuters ότι οι υπεύθυνοι του δικτυακού τόπου θα κατηγορηθούν για συνέργεια σε πειρατεία και συνομωσία για την καταπάτηση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Αν καταδικαστούν, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν χρηματικά πρόστιμα ή φυλάκιση έως δύο ετών.
Οι κατηγορίες θα απαγγελθούν στις 31 Ιανουαρίου, κυρίως βάσει στοιχείων που συγκεντρώθηκαν με εισβολή της αστυνομίας σε χώρο του PirateBay στη Στοκχόλμη το 2006.
Τα περισσότερα από τα αρχεία που διακινούνται μέσω του Pirate Bay είναι πειρατικές ταινίες, προγράμματα και τραγούδια. Τα αρχεία είναι παράνομα, ωστόσο το Pirate Bay δεν διατηρεί το υλικό στους διακομιστές του και υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται για τυχόν παραβατική συμπεριφορά των χρηστών.
Ο δικτυακός τόπος βασίζεται στο πρωτόκολλο BitTorrent για τη μεταφορά αρχείων και επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν αρχεία που βρίσκονται στους υπολογιστές άλλων χρηστών.
Η υπόθεση του PirateBay συχνά εμφανίζεται στα πρωτοσέλιδα της δικτυωμένης Σουηδίας, όπου θεωρείται μάλιστα ευαίσθητο θέμα. Ωστόσο ο δικτυακός τόπος είναι τόσο δημοφιλής -υποστηρίζει ότι δέχεται 2,5 εκατ. επισκέπτες την ημέρα- ώστε η Στοκχόλμη δέχεται πιέσεις για το κλείσιμό του από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Έντονες πιέσεις ασκούν επίσης η Διεθνής Ομοσπονδία Φωνογραφικής Βιομηχανίας (RIAA) και η Ένωση Κινηματογράφου Αμερικής (MPAA).
Ο δημόσιος κατήγορος Χάκαν Ρόσβαλ θεωρεί το Pirate Bay παράνομο. «Δεν είναι απλά μια μηχανή αναζήτησης. Είναι ενεργό μέρος μιας δραστηριότητας που σκοπεύει και οδηγεί στην ελεύθερη διάθεση υλικού πνευματικής ιδιοκτησίας» δήλωσε στο Reuters.
Παραδέχτηκε πάντως ότι μια τυχόν καταδίκη του δικτυακού τόπου δεν θα είναι αρκετή για να κλείσει, δεδομένου ότι η υποδομή του μπορεί να είναι διασκορπισμένη σε άλλες χώρες.
Οι τρεις υπεύθυνοι του Pirate Bay -Πίτερ Σούντε, Γκόντφριντ Σβάρτχολμ και Φρέντρικ Νέιζ- δηλώνουν ότι αγνοούν πού ακριβώς βρίσκονται οι διακομιστές της υπηρεσίας.
Newsroom ΔΟΛ

Δικαστική νίκη για την Σεσιλιά στη «μάχη του μαγιό» με την Κάρλα Μπρούνι


Κατά 30.000 ευρώ πλουσιότερη είναι από σήμερα η πρώην σύζυγος του Νικολά Σαρσκοζί, Σεσιλιά, καθώς κέρδισε αποζημίωση για τη δημοσίευση φωτογραφιών της με μαγιό σε γαλλικό περιοδικό.
Στο πολυσυζητημένο εξώφυλλο του περιοδικού παρατίθεντο δυο φωτογραφίες, μία της Σεσιλιά και μία της Κάρλα Μπρούνι. Οι δύο κυρίες εμφανίζονταν με μαγιό.
Σύμφωνα με το BBC, το γαλλικό δικαστήριο έκρινε πως το περιοδικό παραβίασε την ιδιωτική ζωή της πρώην συζύγου του Νικολά Σαρκοζί.
Ο δικηγόρος της Σεσιλιά χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση «δίκαια», προσθέτοντας ότι το περιεχόμενο των φωτογραφιών σκοπό είχε τη δυσφήμηση της Σεσιλιά.
Όπως επεσήμανε, το γεγονός ότι οι φωτογραφίες απεικόνιζαν τις δυο κυρίες με μαύρο μπικίνι άφηνε να εννοηθεί ότι γινόταν σύγκριση.
Σε ό,τι αφορά τη Σεσιλιά, το πιθανότερο είναι πως δεν ικανοποιήθηκε από την έκβαση των πραγμάτων, καθώς η ίδια διεκδικεί το ποσό των 250.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
Η Σεσιλιά και ο Νικολάς Σαρκοζί χώρισαν τον Οκτώβριο του 2007, μετά από έντεκα χρόνια γάμου.
Μετά το διαζύγιο, ο Γάλλος πρόεδρος σύναψε σχέση με το πρώην μοντέλο και γνωστή τραγουδίστρια Κάρλα Μπρούνι. Από τότε αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του σκανδαλοθηρικού Τύπου.
Newsroom ΔΟΛ

Αναγνωρισμένα πιστοποιητικά εκπαίδευσης από εμπορικές επιχειρήσεις στη Βρετανία

Το νεο εκπαιδευτικο ίδρυμα!!!

Ριζοσπαστικές αλλαγές φαίνεται πως συντελούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα της Βρετανίας, καθώς μια νέα απόφαση της κυβέρνησης έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.
Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, οι αλυσίδες εστιατορίων McDonald's, μεταξύ άλλων, θα μπορούν να παρέχουν στους εργαζόμενους πιστοποιητικά εκπαίδευσης, αντίστοιχα των απολυτηρίων, τα οποία σύντομα μπορεί να οδηγούν στην ανώτατη εκπαίδευση ή σε μία τεχνική σχολή.
Εκτός από τα αμερικανικής προέλευσης ταχυφαγεία, αεροπορικές και σιδηροδρομικές εταιρείες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρέχουν εθνικώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά, βασισμένα στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που παρέχουν στους εργαζομένους τους.
Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η βρετανική κυβέρνηση για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του εργατικού δυναμικού. Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε εργαζομένους που εγκατέλειψαν το σχολείο, ακόμα και πολλά χρόνια πριν, να διεκδικήσουν επίσημη πιστοποίηση για τις γνώσεις τους.
Σε ό,τι αφορά τη δομή των προγραμμάτων, στο πρώτο στάδιο προβλέπεται η βασική εκπαίδευση διοίκησης ενός υποκαταστήματος. Οι εργαζόμενοι θα διδάσκονται κάθε πτυχή για τη σωστή διοίκηση των Mc Donald's, από την υγιεινή μέχρι την εξυπηρέτηση πελατών.
Παράλληλα, η σιδηροδρομική εταιρεία Νetwork Rail που ουσιαστικά αναλαμβάνει όλα τα αναπτυξιακά έργα των σιδηροδρόμων της Βρετανίας, θα εκπαιδεύει μηχανικούς, ενώ προγράμματα μηχανικών αεροσκαφών και εκπαίδευσης αεροσυνοδών θα δίνει η εταιρεία Flybe.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το εγχείρημα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές.
Μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας κάνουν λόγο για «ορόσημο» στον τομέα της Παιδείας και τονίζουν ότι έτσι θα αναδεικνύονται καλύτερα οι δυνατότητες των εργαζομένων.
Στην αντίπερα όχθη, όμως, οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την αξιοπιστία των πιστοποιητικών και τα χαρακτηρίζουν «περιορισμένης εμβέλειας».
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το κύρος των πιστοποιητικών ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν υποστήριξε ένθερμα τα προγράμματα εκμάθησης.
Σε ό,τι αφορά τα McDonald's, σχεδιάζουν να ξεκινήσουν άμεσα τα προγράμματα σπουδών εκπαιδεύοντας, ανεξαρτήτως ηλικίας, τους 7.000 εργαζομένους που απασχολούν στα υποκαταστήματά τους στη Βρετανία.
Αντιπρόεδρος της εταιρείας στη Βρετανία σχολιάζοντας το εγχείρημα τόνισε πως θα δώσει νέα δυναμική στην κοινωνική κινητικότητα, ενώ ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε πως αυτό θα βάλει τέλος στον διαχωρισμό των επιχειρησιακών προγραμμάτων εκμάθησης και των πιστοποιητικών που χορηγούνται από το κράτος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Η οικονομία στο επίκεντρο της τελευταίας ομιλίας Μπους για την Κατάσταση του Έθνους

Την στήριξη του Κογκρέσου στο σχέδιο ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κατά την ετήσια ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου για την Κατάσταση του Έθνους -την τελευταία της θητείας του.
Ο Μπους προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους των Αμερικανών για την πορεία της οικονομίας της χώρας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι ρυθμοί ανάκαμψης έχουν επιβραδυνθεί, επέμεινε όμως ότι οι μακροχρόνιες προοπτικές είναι καλές.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε το Κογκρέσο να δράσει τάχιστα σχετικά με το πακέτο ύψους 150 δισ. δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας το οποίο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα και απέκλεισε εμμέσως να ενταχθούν σε αυτό επιπλέον μέτρα.
«Μακροπρόθεσμα οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη της οικονομίας. Βραχυπρόθεσμα, όμως, όλοι μπορούν να δουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται» είπε ο Μπους στην ομιλία του.
Την ίδια ώρα, υπό το βάρος του κόστους του πολέμου στο Ιράκ, προέτρεψε τους Αμερικανούς να κάνουν υπομονή στο θέμα αυτό, πέντε χρόνια μετά την συμμαχική εισβολή στη χώρα.
Ο Μπους επικαλέστηκε πρόοδο στον τομέα της ασφάλειας, επικαλέστηκε τη μερική απόσυρση στρατευμάτων που έχει ήδη εξαγγείλει, αλλά δεν προχώρησε πέραν αυτού, λέγοντας ότι οι αποφάσεις αυτές εξαρτώνται από το στρατιωτικό επιτελείο.
Παράλληλα κάλεσε το Ιράν να φέρει τα πάντα στο φως σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και προειδοποίησε εκ νέου την Τεχεράνη την οποία είχε εντάξει στον «άξονα του κακού» κατά την αντίστοιχη ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους το 2002.
«Πάνω από όλα να ξέρετε αυτό: η Αμερική θα αντιμετωπίσει όσους απειλούν τους στρατιώτες μας, θα σταθούμε στο πλευρό των συμμάχων μας και θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στον Περσικό Κόλπο», τόνισε.
Επιπλέον, ο Μπους επανέλαβε ότι σκοπεύει να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία πριν από τη λήξη της θητείας του, δηλαδή σε λιγότερο από ένα χρόνο.
«Αυτό το μήνα, στη Ραμάλα και στην Ιερουσαλήμ, διαβεβαίωσα τους ηγέτες των δύο πλευρών ότι η Αμερική θα κάνει τα πάντα και ότι εγώ ο ίδιος θα κάνω τα πάντα για να τους βοηθήσω να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία που θα καθορίζει ένα παλαιστινιακό κράτος μέχρι τα τέλη του έτους. Ήρθε η ώρα οι Άγιοι Τόποι να αποκτήσουν ένα δημοκρατικό Ισραήλ και μια δημοκρατική Παλαιστίνη που θα συνυπάρχουν ειρηνικά», τόνισε.
Η έβδομη ομιλία του Τζορτζ Μπους ήταν μία ευκαιρία να δώσει τον τόνο για τους τελευταίους μήνες της θητείας του στο Λευκό Οίκο και να φροντίσει γα την υστεροφημία του, εν όψει της αποχώρησή τους από την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2009.
Η ομιλία του, όμως, επισκιάζεται από τη «μάχη» των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, λίγα 24ωρα μετά τη μεγάλη νίκη του ΜΠάρακ Ομπάμα στη Νότια Καρολίνα και την αναμέτρηση της Τρίτης στη Φλόριντα στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Το πρώτο συνθετικό γονιδίωμα δημιούργησε το Ινστιτούτο Βέντερ

Το ινστιτούτο του πρωτοπόρου γενετιστή Κρεγκ Βέντερ παρουσίασε το πρώτο γονιδίωμα που κατασκευάστηκε εξολοκλήρου στο εργαστήριο, με σκοπό να το χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία του πρώτου συνθετικού ζωντανού οργανισμού.
Οι ερευνητές ανακατασκεύασαν και συνέδεσαν στη σωστή σειρά τα 485 λειτουργικά γονίδια του βακτηρίου Mycoplasma genitalium, ενός βακτηρίου των γεννητικών οργάνων, του οποίου το γονιδίωμα είναι το μικρότερο μεταξύ των ζωντανών οργανισμών. Η έρευνα, που φαίνεται να ανοίγει μια νέα εποχή στη βιολογική μηχανική, δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.
Το ινστιτούτο σκοπεύει τώρα να εισαγάγει το συνθετικό γονιδίωμα σε ένα απλό ζωντανό βακτήριο, ελπίζοντας ότι το ξένο DNA θα καταλάβει τον έλεγχο του κυττάρου για να λειτουργήσει ως μια ημι-συνθετική μορφή ζωής.
Απώτερος στόχος, η δημιουργία πλήρως συνθετικών οργανισμών για χρήση σε βιομηχανική κλίμακα, για παράδειγμα στην παραγωγή καυσίμων ή τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από το διοξείδιο του άνθρακα.
Είναι ένα ακόμα φιλόδοξο πρόγραμμα του αμφιλεγόμενου Κρεγκ Βέντερ, ο οποίος ήταν επικεφαλης της εταιρείας Celera, που προσδιόρισε την αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος πριν από το αντίστοιχο δημόσιο ερευνητικό πρόγραμμα. Ο Βέντερ έχει επίσης δημοσιεύσει το δικό του προσωπικό γονιδίωμα, καθώς και του σκύλου του.
Το πρώτο σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για συνθετική ζωή έγινε πέρυσι, έπειτα από τέσσερα χρόνια ερευνών. Οι ερευνητές του ινστιτούτου, με έδρα το Μέριλαντ, είχαν ανακοινώσει ότι πραγματοποίησαν την πρώτη «μεταμόσχευση γονιδιώματος», μεταφέροντας DNA από ένα είδος Mycoplasma σε ένα άλλο και αλλάζοντας έτσι τη συμπεριφορά του.
Στη νέα μελέτη, η διαδικασία για τη δημιουργία του τεχνητού γονιδιώματος ξεκίνησε με πρώτη ύλη τα τέσσερα «γράμματα» (οι βάσεις A,T,C,G) από τα οποία αποτελείται το μόριο του DNA,
Οι ερευνητές αρχικά εφάρμοσαν μεθόδους χημικής σύνθεσης για να κατασκευάσουν μικρά τμήματα DNA. Στη συνέχεια τα συνέδεσαν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν τελικά ένα κυκλικό μόριο που ονομάζεται πλασμίδιο. Ορισμένες ενδιάμεσες εργασίες ανατέθηκαν σε εξειδικευμένα εργαστήρια.
Το τελικό πλασμίδιο, ουσιαστικά ένα τεχνητό χρωμόσωμα, είχε απενεργοποιηθεί ώστε να μην «προσβάλλει» κάποιον οργανισμό εκτός εργαστηρίου από ατύχημα. Το πείραμα είχε επίσης λάβει άδεια από επιτροπή βιοηθικής.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Η Starbucks άρχισε να σερβίρει καφέ του 1$

Επιβεβαιώνοντας τις δύσκολες συνθήκες από την διολίσθηση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ και τον ανταγωνισμό, η Starbucks επιβεβαίωσε ότι άρχισε να πωλεί καφέ προς 1 δολάριο το φλυτζάνι ”πιλοτικά” σε ορισμένα καταστήματα στο Σηάτλ. Η κορυφαία αλυσίδα καφέ πάντως έσπευσε να συμπληρώσει ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα πωλείται φθηνός καφές σε όλα τα καταστήματα των ΗΠΑ ή του εξωτερικού. Η Starbucks έγινε διάσημη για τους καφέδες πολυτελείας της, ορισμένοι των οποίων κοστίζουν 6 δολάρια. Οι εξεζητημένες επιχειρήσεις της όμως υφίστανται πλήγμα από τον ανταγωνισμό χαμηλού κόστους ανταγωνιστών, όπως η McDonald που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα εισάγει coffee bars σε 14.000 καταστήματα στις ΗΠΑ προσφέροντας λάτε και καπουτσίνο στους πελάτες της. Οι σφιχτές διαθέσεις των Αμερικανών καταναλωτών, ειδικά μετά τις αυξήσεις στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και των καυσίμων, ασκούν περαιτέρω πιέσεις στην Starbucks, η μετοχή της οποίας διολίσθησε πέρσι 40%.
http://www.euro2day.gr/articles/149564/

Χίλαρι Κλίντον και Τζον ΜακKέιν υποστηρίζουν οι Times της Νέας Υόρκης

Η εφημερίδα The New York Times εξέφρασε ανοικτά την υποστήριξή της στις υποψηφιότητες της Χίλαρι Κλίντον από το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς και του Τζον ΜακKέιν από το Ρεπουμπλικανικό, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Για τη γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον, η εφημερίδα αναφέρει σε άρθρο της ότι η εμπειρία της τής δίνει προβάδισμα έναντι του βασικού αντιπάλου της στο Δημοκρατικό Κόμμα, Μπαράκ Ομπάμα.
«Καθώς οι Δημοκρατικοί οδηγούνται στις προκριματικές στις μεγαλύτερες πολιτείες, στις 5 Φεβρουαρίου, το διευθυντικό συμβούλιο των Times υποστηρίζει την επιλογή της Χίλαρι Κλίντον ως υποψήφιας για τις προεδρικές εκλογές του 2008», προστίθεται. Για την υποστήριξη του γερουσιαστή ΜακΚέιν η εφημερίδα γράφει ότι παρ' όλο που έχει σοβαρές διαφωνίες με όλους τους ρεπουμπλικανούς, ο γερουσιαστής από την Αριζόνα είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή. «Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, από την Αριζόνα, είναι ο μόνος ρεπουμπλικανός που υπόσχεται να βάλει τέλος στον τρόπο διακυβέρνησης του Τζορτζ Μπους. Έχοντας να επιδείξει προσπάθειες να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές για τη σύνταξη νόμων, αποτελεί μία επιλογή για μεγάλη μερίδα Αμερικανών, απ΄ό,τι οι υπόλοιποι στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο», γράφει η εφημερίδα. Η εφημερίδα Times επισημαίνει επίσης ότι ο ΜακΚέιν έχει αποδείξει ότι έχει χαρακτήρα για να παραμείνει σταθερός στις αρχές του, είναι από τους πρώτους υπερασπιστές των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και είναι ένας από τους πρώτους επιφανείς ρεπουμπλικανούς που διακήρυξε πόσο κακοί χειρισμοί έχουν γίνει στον πόλεμο στο Ιράκ.
Στο μεταξύ, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Ντένις Κουτσίνι, που εκπροσωπεί την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ.
Ο Κουτσίνι επικέντρωσε όλη την προεκλογική εκστρατεία του, τη δεύτερη μέσα σε τέσσερα χρόνια, στο να ζητά την άμεση επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ. Ωστόσο, έλαβε 0% στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα και της Νεβάδα και 1,4% στο Νιου Χαμσάιρ.Μετά την αποχώρησή του, οι υποψήφιοι που διεκδικούν το χρίσμα των Δημοκρατικών μειώθηκαν στους τέσσερις: την Χίλαρι Κλίντον, τον Μπάρακ Ομπάμα, τον πρώην γερουσιαστή Τζον Έντουαρντς και τον πρώην γερουσιαστή Μάικ Γκρέιβελ. Ο τελευταίος πάντως, λόγω έλλειψης χρημάτων, δεν έχει κάνει προεκλογική εκστρατεία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Συμφωνία στο Κογκρέσο για το οικονομικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ

Συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων επήλθε την Πέμπτη στο Κογκρέσο, σχετικά με το προτεινόμενο από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζ.Ο.Μπους πακέτο φοροελαφρύνσεων, ύψους 150 δισ. δολαρίων, για την τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ.
Όπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο και από γερουσιαστές των Δημοκρατικών, η συμφωνία προβλέπει εκπτώσεις φόρου για μεγάλη κατηγορία μισθωτών και φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις για το τρέχον έτος, προκειμένου να η οικονομία να μην εισέλθει σε φάση ύφεσης.
«Είμαστε ευτυχείς, που οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε μία συμφωνία που αφορά όλα ανεξαιρέτως τα προτεινόμενα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Ντέινα Περίνο.Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να αποκαλύψει προς το παρόν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, η συμφωνία προβλέπει εκπτώσεις φόρου ύψους 300 έως 1.200 δολαρίων ανά οικογένεια. Οι φοροελαφρύνσεις αφορούν όσους έχουν προσωπικό εισόδημα έως 75.000 δολάρια ή έως 150.000 δολάρια για τα ζευγάρια. Ακόμη, προβλέπονται φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ανακοινωθεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία και παραιτήθηκε η κυβέρνηση Πρόντι

Η κυβέρνηση Πρόντι έχασε το βράδυ της Πέμπτης στη Γερουσία την κρίσιμη ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης, όπως ήταν αναμενόμενο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπέβαλλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος του ζήτησε να παραμείνει ως αρχηγός υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση εξασφάλισε 156 ψήφους υπέρ ενώ οι ψήφοι κατά της κυβέρνησης ήταν 161. Ένας γερουσιαστής απουσίαζε.
Με την σειρά του, ο πρόεδρος έχει την επιλογή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή να ζητήσει από άλλους πολιτικούς τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αναθεώρηση του εκλογικού συστήματος.
Πριν από την ψηφοφορία, σε ομιλία του ενώπιον των γερουσιαστών, ο Ρ.Πρόντι προειδοποίησε για το κενό εξουσίας που θα προκύψει από αναγκαστεί να παραιτηθεί υπογραμμίζοντας ότι η «Ιταλία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να κυβερνηθεί».
Επισήμανε ακόμη ότι η πολιτική αστάθεια θα ζημιώσει την ιταλική οικονομία των ώρα που η παγκόσμια οικονομία διέρχεται φάσης επιβράδυνσης.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν προς το Reuters αναλυτές, η πτώση της κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία αφού στους 20 μήνες της θητείας της η κυβέρνηση Πρόντι διέθεσε χρόνο για την πολιτική της επιβίωση και δεν προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις.
Μετά το τέλος της ομιλίας του Πρόντι, ο Χριστιανοδημοκράτης γερουσιαστής Νούτσιο Κουζουμάνο δήλωσε ότι θα υποστήριζε την κυβέρνηση αντίθετα με την γραμμή του κόμματος του. Οι συνάδελφοί του τού επιτέθηκαν φραστικά ενώ ο Κουζουμάνο έχασε τις αισθήσεις τους και μεταφέρθηκε έξω από την αίθουσα με φορείο.
Η αναστάτωση προκάλεσε τη σύντομη διακοπή της συνεδρίασης.
Εκλογές ζητά ο Μπερλουσκόνι
Αμέσως μετά την ήττα στη Γερουσία και την παραίτηση του Ρομάνο Πρόντι, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε άμεσα πρόωρες εκλογές.
«Πρέπει να πάμε αμέσως σε εκλογές», τόνισε σχετικά ενώ δήλωσε ότι η παράταξή του προετοιμάζει την προεκλογική εκστρατεία και θα ανακοινώσει το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών της διακυβέρνησής του.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Οι διαχειριστές του Διαδικτύου ζητούν ανεξαρτησία από την αμερικανική κυβέρνηση

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία που διχειρίζεται τη βασική υποδομή του Διαδικτύου ζήτησε επισήμως την ανεξαρτησία της από τον έλεγχο του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.
Η ICANN (Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης) συμπεριέλαβε το αίτημα σε μακροσκελή έκθεσή της προς το υπουργείο.
Η έκθεση αυτή, αναφέρει το BBC, είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου η ICANN να αναφέρει την πρόοδό της στις ενέργειες που απαιτούνται πριν την ανεξαρτητοποίησή της.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρείας Πολ Τούμι, οι απαιτήσεις για την ανάληψη μιας σειράς νέων ευθυνών έχουν ήδη ικανοποιηθεί και η επόμενη φάση μπορεί να προχωρήσει. Αν το αίτημα γίνει δεκτό, η ICANN δεν θα χρειάζεται να υποβάλλει εκθέσεις στο υπουργείο ανά έξι μήνες ή να δέχεται οδηγίες για τη λειτουργία της
Η ICANN δημιουργήθηκε το 1998 με αποστολή να διαχειρίζεται το βασικό σύστημα διευθύνσεων του Διαδικτύου και να ελέγχει τα ονόματα χώρου, όπως .com και .gr.
Ο φορέας πρακτικά δεν ασκεί έλεγχο στο περιεχόμενο ή στον τρόπο λειτουργίας του Internet, ωστόσο πολλές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τη δυνατότητα παρεμβάσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Τόσο η ΕΕ όσο και άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία και το Ιράν, έχουν απαιτήσει να ανατεθεί η διαχείριση του Διαδικτύου στα Ηνωμένα Έθνη ή σε άλλο διεθνή οργανισμό. Οι ΗΠΑ αντιτείνουν ότι το σημερινό σύστημα είναι αποτελεσματικό, ενώ αντίθετα ένας νέος φορέας θα απέτρεπε την καινοτομία λόγω υπερβολικής γραφειοκρατίας.
Από τη διαμάχη για το θέμα προέκυψε η ιδέα ενός Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2006 στην Αθήνα.
Newsroom ΔΟΛ

Quantum of Solace

Quantum of Solace» τιτλοφορείται η νέα ταινία του Τζέιμς Μποντ, με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Κρεγκ, που αναμένεται να βγει στις αίθουσες το φθινόπωρο του 2008.
Σύμφωνα με το BBC, η ταινία δανείστηκε τον τίτλο από το ομώνυμο διήγημα του Ίαν Φλέμινγκ, που δημοσιεύθηκε το 1960.
Η παρουσίαση του τίτλου έγινε την Πέμπτη και όπως υποσχέθηκε στους φίλους του «007» ο παραγωγός Μάικλ Γουίλσον, η ταινία θα έχει διπλάσια δράση απ' το Casino Royal.
Δίπλα στον Ντάνιελ Κρεγκ θα εμφανιστεί, ως το κορίτσι του Μποντ, η Ουκρανή Όλγκα Κουριλένκο, ενώ στον ρόλο της «Μ» θα δούμε για έκτη φορά την ντέιμ Τζούντι Ντεντς.
Τη γοητευτική πράκτορα της ΜΙ6 ερμηνεύει η Τζέμα Αρτερτον και ως «κακός» Ντόμινικ Γκριν εμφανίζεται ο Γάλλος ηθοποιός Ματιέ Αμαλρίκ, ο οποίος περιέγραψε με ξεχωριστό τρόπο τον ήρωα που ερμηνεύει. «Έχει το χαμόγελο του Τόνι Μπλερ και την τρελή ματιά του Νικολά Σαρκοζί» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν η πρωταγωνίστρια του Casino Royal Εύα Γκριν θα εμφανιστεί στην ταινία, ο Μάικλ Γουίλσον είπε πως «δεν θα υπάρχουν φλας μπακ, αλλά σίγουρα βρίσκεται στο μυαλό του Μποντ»...
Τη σκηνοθεσία του Quantum of Solace υπογράφει ο Μαρκ Φόρστερ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν πετάξαμε ποτέ μεθυσμένοι, διαβεβαιώνει τώρα η NASA

Εσωτερική έρευνα της NASA διαψεύδει κατηγορηματικά τις περυσινές αναφορές για δύο περιστατικά με αστροναύτες που αναχώρησαν σε αποστολές μεθυσμένοι.
Η ανώνυμη έρευνα μεταξύ των πληρωμάτων και των γιατρών της υπηρεσίας αποκάλυψε μόνο την περίπτωση ενός αστροναύτη που φαινόταν μεθυσμένος μία ή περισσότερες ημέρες πριν από την εκτόξευση. Το περιστατικό, για το οποίο δεν αποκαλύπτονται λεπτομέρειες λόγω ιατρικού απορρήτου, αποδίδεται όχι σε υπερβολική κατανάλωση, αλλά σε αλληλεπίδραση του αλκοόλ με συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Οι αναφορές για αστροναύτες που φέρονταν να βρίσκονται σε κατάσταση μέθης λίγες ώρες πριν από δύο εκτοξεύσεις, μία από τη Φλόριντα και μία από το Καζακστάν, περιλαμβάνονταν σε έκθεση που ολοκλήρωσε τον Ιούλιο επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών.
Η έκθεση είχε ζητηθεί από τη NASA έπειτα από το σκάνδαλο με την ερωτοχτυπημένη αστροναύτη Λίσα Νόουακ, η οποία θα δικαστεί για επίθεση εναντίον ερωτικής αντίζηλού της για τα μάτια ενός συναδέλφου αστροναύτη.
H NASA διαβεβαιώνει τώρα ότι λαμβάνει μέτρα ώστε να εντοπίζει καλύτερα τυχόν ψυχολογικά ή συμπεριφορικά προβλήματα μεταξύ των αστροναυτών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός Εργασίας λόγω εμπλοκής σε σκάνδαλο

Ο Βρετανός υπουργός Εργασίας Πίτερ Χέιν, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλου σκανδάλου γύρω από τη χρηματοδότηση του κόμματός του, υπέβαλε την παραίτησή του αφότου ανακοινώθηκε από την Σκότλαντ Γιαρντ ότι θα διεξάγει έρευνα κατόπιν σχετικού αιτήματος της Εκλογικής Επιτροπής.
«Υπό το φως της απόφασης της Εκλογικής Επιτροπής, θα παραιτηθώ για να 'καθαρίσω' όνομά μου» δήλωσε ο Πίτερ Χέιν στους δημοσιογράφους, εκφράζοντας βαθιά μεταμέλεια για τα όσα συνέβησαν και λέγοντας ότι δεν είχε άλλη λύση εκτός από την αποχώρηση από το υπουργικό συμβούλιο.
Ο 58χρονος βετεράνος πολιτικός, ο οποίος ήταν παράλληλα και υπουργός αρμόδιος για την Ουαλία, έχει παραδεχθεί ότι «ξέχασε» να δηλώσει δωρεές ύψους 137.000 ευρώ, προοριζόμενες για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο, προκειμένου να γίνει «υπαρχηγός» του Εργατικού Κόμματος μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.
Τελικά ήλθε πέμπτος επί συνόλου έξι υποψηφίων.
Προτού προβεί σε δημόσια δήλωση ο Πίτερ Χέιν απέστειλε επιστολή στον Γκόρντον Μπράουν. «Ένα ένα λάθος, αλλά ήταν ένα αθώο λάθος» γράφει ο Χέιν, χαρακτηρίζοντας «γελοίο» τον υπαινιγμό ότι επιχείρησε να κρύψει ο,τιδήποτε, αναφέρει το BBC.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Απάτη ύψους 4,9 δισ. ευρώ ανακάλυψε η Societe Generale

Ζημία 4,9 δισ. ευρώ (η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί ποτέ στην Ευρώπη) προκάλεσε στην Societe Generale διαπραγματευτής της τράπεζας, που είχε μεγάλο «άνοιγμα» στα προθεσμιακά συμβόλαια που συνδέονται με ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες.
Η δεύτερη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα της Γαλλίας σχεδιάζει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 5,5 δισ. ευρώ, καθώς τα ίδια κεφάλαια δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και από τις ζημίες που σχετίζονται με την έκθεση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η διοίκηση της γαλλικής τράπεζας ανακάλυψε το περασμένο Σαββατοκύριακο πως «άγνωστος trader» προχώρησε σε τοποθετήσεις «κρυφών» κεφαλαίων, ξεπερνώντας τα επιτρεπτά όρια στη διαπραγμάτευση προθεσμιακών συμβολαίων συνδεδεμένων με ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Αργότερα έγινε γνωστό πως πρόκειται για έναν 30χρονο Γάλλο διαπραγματευτή ο οποίος έδρασε μόνος του.
Η SocGen θα προχωρήσει στη διαγραφή ενεργητικού, ύψους 2,05 δισ. ευρώ, λόγω της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης. Τα κέρδη της, φέτος, θα κυμανθούν μεταξύ 600 και 800 εκατ. ευρώ.Ο πρόεδρος της τράπεζας Ντανιέλ Μπουτόν υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία, ωστόσο, δεν έγινε δεκτή.
Η ζημία 4,9 δισ. ευρώ (ή 7,1 δισ. δολάρια) που υπέστη η τράπεζα από τα λανθασμένα στοιχήματα στα προθεσμιακά συμβόλαια είναι η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί στον ευρωπαϊκό χώρο και υπολείπεται του ελλείμματος ύψους 6,6 δισ. δολαρίων του Amaranth Advisors LLC το 2006 και είναι τρεις φορές υψηλότερη από τη ζημία που προκάλεσε ο Νικ Λίσον στην Barings το 1995 (1,8 δισ. δολάρια).
Η διαπραγμάτευση της μετοχής της Societe Generale ανεστάλη τι πρωί της Πέμπτης. Λίγο μετά τις 13:00, ξεκίνησε ξανά η διαπραγμάτευση και η μετοχή υποχώρησε κατά 5,6% στα 74,64 ευρώ.
Από τις αρχές του έτους υποχωρεί κατά 24% και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 34,9 δισ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Τέλος στα τηλεοπτικά προγράμματα- πιλότους λέει το δίκτυο NBC

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να παράγει πιλότους τηλεοπτικών σειρών, λόγω του αυξημένου κόστους τους. Η κίνηση αυτή δεν αποκλείεται να αλλάξει μέχρι και τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται τα αμερικάνικα τηλεοπτικά σήριαλ.
Πριν την έναρξη μιας καινούριας σειράς στις ΗΠΑ, τα τηλεοπτικά δίκτυα ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για να μετατρέψουν σενάρια σε μεμονωμένα επεισόδια που θα αποτελέσουν την αρχή μιας σειράς.
Από την ανταπόκριση του κοινού σε αυτά κρίνεται η πορεία των σειρών, η πραγματοποίησή τους ή η ακύρωσή τους.
Ο διευθύνων σύμβουλος του NBC Τζεφ Ζούκερ δήλωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 50 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο εάν δεν το δίκτυο δεν παράγει πιλότους και ξεκινά κατευθείαν την προβολή των τηλεοπτικών σειρών.
Η κίνηση δεν είναι άσχετη με την απεργία των σεναριογράφων. «Υπάρχουν αρκετές ανεπάρκειες στο Χόλιγουντ και συχνά απαιτείται ένα κατακλυσμικό γεγονός για να αλλάξουν και αυτό συνέβη εδώ» δήλωσε ο Τζ.Ζούκερ στους Financial Times, προσθέτοντας πάντως ότι θα συνεχίσει να παράγει έναν ή δύο πιλότους τον χρόνο.
Το κόστος ενός «πιλότου» έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια από τρία σε επτά εκατομμύρια δολάρια.
Newsroom ΔΟΛ

«Adieu» στο σχεδιαστή μόδας Βαλεντίνο είπε ο κόσμος της υψηλής ραπτικής

Στο Μουσείο Ροντέν στο Παρίσι είναι στραμένα τα φλας των φωτογράφων, καθώς το βράδυ της Τετάρτης ο διάσημος Ιταλός μόδιστρος Βαλεντίνο παρουσίασε την τελευταία κολεξιόν της καριέρας του.
Το «παρών» σε αυτό το αποχαιρετιστήριο ντεφιλέ έδωσαν δεκάδες γνωστά ονόματα.
Την αποχώρησή του από το χώρο της υψηλής ραπτικής ανακοίνωσε ο 75χρονος Βαλεντίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχοντας συμπληρώσει 45 χρόνια λαμπρής παρουσίας.
Έγινε διάσημος το 1963, μετά τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, όταν η τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ τού ζήτησε να σχεδιάσει τα ρούχα που θα φορούσε κατά τη διάρκεια του πένθους. Αργότερα, όταν παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση, η Τζάκι στράφηκε και πάλι στον Βαλεντίνο.
Έκτοτε, ο διάσημος μόδιστρος έντυσε δεκάδες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Τζούλια Ρόμπερτς, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Χάλι Μπέρ, καθώς και μέλη βασιλικών οικογενειών, όπως η πριγκίπισα Νταϊάνα και η βασίλισα Ράνια της Ιορδανίας.
«Δεν γίνεται να αναφέρεις το όνομα Βαλεντίνο και να μην σκεφθείς, αυτομάτως, τη λέξη 'λάμψη'» δήλωσε στο Associated Press η διευθύντρια σύνταξης του Harper's Bazaar, Γκλέντα Μπέιλι.
«Ήξερε πόσο ακριβά ήθελε μία γυναίκα να ντυθεί. Αυτό ακούγεται απλό, όμως είναι πολύ σπάνιο και μάλλον θα μας λείψει» προσέθεσε η Μπέιλι.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνής κοινοπραξία θα διαβάσει τα γονιδιώματα 1.000 ανθρώπων

Περιπου επτά χρόνια μετά το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος, διεθνής ερευνητική κοινοπραξία ξεκινά μια μελέτη 1.000 φορές εκτενέστερη. Θα προσδιορίσει τη γενετική αλληλουχία 1.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ένα πρώτο βήμα για την ανακάλυψη του γενετικού υποβάθρου των ασθενειών.
Το «Πρόγραμμα των 1.000 Γονιδιωμάτων» θα δώσει τον λεπτομερέστερο μέχρι σήμερα χάρτη αναφοράς για τη γενετική ποικιλότητα του ανθρώπινου είδους. Οι άνθρωποι είναι γενετικά όμοιοι κατά 99,9%, ωστόσο οι μικρές διαφορές που απομένουν μπορούν να εξηγήσουν εν μέρει γιατί ορισμένοι εμφανίζουν μια ασθένεια ενώ άλλοι όχι.
Το ιστορικό Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος προσδιόρισε την γενετική αλληλουχία σε έναν «μέσο άνθρωπο», καθώς εξέτασε δείγματα που προήλθαν από ανάμειξη του DNA πολλών διαφορετικών ανθρώπων.
Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες θα «διαβάσουν» τα ξεχωριστά γονιδιώματα 1.000 ανθρώπων από διάφορες εθνικές ομάδες, όπως οι Γιορούμπα της Νιγηρίας, οι Κινέζοι του Πεκίνου αλλά και του Ντένβερ, οι Μεξικάνοι του Λος Αντζελες και οι Ιταλοί της Τοσκάνης.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Wellcome Trust Sanger Institute στη Βρετανία, το Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ανθρώπινου Γονιδιώματος στις ΗΠΑ και το Ινστιτούτου Γενωμικής Σενζέν στο Πεκίνο.
Ο προϋπολογισμός είναι «μόλις» 30 με 50 εκατομμύρια δολάρια, καθώς οι επιστήμονες θα βασιστούν σε νεώτερες τεχνολογίες Βιοπληροφορικής και προσδιορισμού της γενετικής αλληλουχίας.
Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι το πρόγραμμα δεν αποτελεί παρά ένα πρώτο βήμα, δεδομένου ότι δεν θα συγκεντρωθούν σωματομετρικά, ιατρικά και φαινοτυπικά χαρακτηριστικά για τους 1.000 εθελοντές.
Τα δεδομένα πάντως θα καταχωρηθούν σε ανοιχτή βάση δεδομένων ώστε να αξιοποιούνται ελεύθερα από ερευνητές σε όλο τον κόσμο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Νεκρός από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών ο Αυστραλός ηθοποιός Χιθ Λέτζερ


Είχε όλο τον κόσμο στα πόδια του. Έχοντας στο ενεργητικό του μία υποψηφιότητα για Όσκαρ -για την ερμηνεία του στην ταινία Brokeback Mountain του Ανγκ Λι- και ρόλους σε ταινίες που έγιναν εμπορικές επιτυχίες, ο Χιθ Λέτζερ βρισκόταν στο δρόμο για την κορυφή του Χόλιγουντ.
Δεν του έμελλε όμως να φτάσει ποτέ εκεί, καθώς την Τετάρτη βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν, πιθανότατα από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών.
Ο αυστραλιανής καταγωγής 28χρονος ηθοποιός βρέθηκε νεκρός από την οικιακή βοηθό του και μία φυσιοθεραπεύτρια, με την οποία είχε προγραμματισμένο ραντεβού για μασάζ, στο πολυτελές διαμέρισμα του στη συνοικία Σόχο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Πολ Μπράουν. Οι δύο γυναίκες προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά μάταια.
Οι άνδρες της αστυνομίας που έσπευσαν στο διαμέρισμα του 28χρονου σταρ μετά την κλήση της οικιακής βοηθού βρήκαν το άψυχο σώμα του Χιθ Λέτζερ γυμνό, να κείτεται μπρούμυτα στο κρεβάτι, με το κεφάλι στο κάτω μέρος του κρεβατιού και μ' ένα μπουκαλάκι συνταγογραφημένα χάπια για τον ύπνο στο πλάι. «Δεν υπάρχει κάποια εμφανής ένδειξη που να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτοκτόνησε» προσέθεσε.
Την εκδοχή της αυτοκτονίας απέρριψαν από την πρώτη στιγμή οι γονείς του, που πληροφορήθηκαν τα δυσάρεστα νέα στη μακρινή Αυστραλία, κάνοντας λόγο για «τραγωδία» και «ατύχημα». Εκατομμύρια συμπατριώτες του σε όλο τον κόσμο θρηνούν από το πρωί της Τετάρτης τον άδικο χαμό του ταλαντούχου ηθοποιού, που θεωρείτο ένας εκ των κορυφαίων της γενιάς του.
«Είμαστε όλοι πολύ στενοχωρημένοι και σοκαρισμένοι από αυτό το ατύχημα. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τους οικείους του και ζητάμε από τα μέσα ενημέρωσης να σεβαστούν την προσωπική τους ζωή και να αποφύγουν τυχόν υποθέσεις, μέχρι να γίνουν γνωστά όλα τα στοιχεία του θανάτου του» ανέφερε σε σύντομη δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του Λέτζερ, Μάρα Μπούξμπαουμ.
Ο ταλαντούχος ηθοποιός θεωρείτο ένας από τους ραγδαία ανερχόμενους σταρ του Χόλιγουντ. Γνωστός αρχικά από τη σχέση του με τη συμπατριώτισσά του ηθοποιό Ναόμι Γουότς, ο Λέτζερ γνώρισε στα γυρίσματα του Brokeback Mountain τη Μισέλ Ουίλιαμς, γυναίκα του στην ταινία, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, την ηλικίας δύο ετών Ματίλντα. Ζούσαν μαζί στο Μπρούκλιν μέχρι πέρυσι, όταν και ανακοίνωσαν το χωρισμό τους.
Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του με εμφανίσεις και πρωταγωνιστικούς ρόλους σε εμπορικές ταινίες όπως οι 10 πράγματα που μισώ σε σένα, Ο πατριώτης (στο πλευρό του Μελ Γκίμπσον) και Ο θρύλος ενός ιππότη, ο Λέτζερ επιχείρησε μια στροφή σε πιο ποιοτικούς ρόλους το 2001, εμφανιζόμενος στη δραματική ταινία Ο χορός των τεράτων στο πλευρό της Χάλι Μπέρι και του Μπίλι Μπομπ Θόρντον.
Και κάπως έτσι πορεύτηκε και στην υπόλοιπη, σύντομη καριέρα του. Επιλέγοντας ρόλους κόντρα στο ρεύμα και με βάση το κριτήριο της ποιότητας και όχι της εμπορικότητας. Πρωταγωνίστησε στα Τέσσερα φτερά το 2002 και το 2005, μόλις πριν από τρία χρόνια, έκανε το «μπαμ».
Ήταν η χρονιά της παγκόσμιας αναγνώρισης για τον Λέτζερ, που πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Τζέικ Γκίλενχααλ στην πολύσυζητημένη ταινία Brokeback Mountain του Ανγκ Λι, που του χάρισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου. Οι Αδερφοί Γκριμ (με τον Ματ Ντέιμον και τη Μόνικα Μπελούτσι) και ο Καζανόβας, στο πλευρό της Σιένα Μίλερ, ήταν οι άλλες δύο ταινίες με τις οποίες ο Λέτζερ έκανε αίσθηση μέσα στην ίδια χρονιά.
Σε έναν από τους τελευταίους του ρόλους, ο Λέτζερ ήταν ένας από τους πολλούς ηθοποιούς που ερμήνευσαν τα διαφορετικά πρόσωπα του Μπομπ Ντίλαν στην ταινία I'm not there του Τοντ Χέινς, που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και στη χώρα μας.
Μέσα στο 2008 θα προβληθεί επίσης η πολυαναμενόμενη περιπέτεια The Dark Knight, συνέχεια των περιπετειών του Μπάτμαν, με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον ομώνυμο ρόλο και τον ίδιο τον Λέτζερ ως Τζόκερ, σε ένα ρόλο στον οποίο εμφανίστηκε παλαιότερα ο Τζακ Νίκολσον.
Αυτήν την περίοδο ο Χ.Λέτζερ συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας The Imaginarium of Doctor Parnassus του Τέρι Γκίλιαμ.
Πένθος στην Αυστραλία
Όλη η Αυστραλία θρηνεί τον θάνατο του διάσημου ηθοποιού.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ δήλωσε ότι η Αυστραλία έχασε ένα από τα πιο φωτεινά ταλέντα της και ότι οι ρόλοι του θα μείνουν στη μνήμη «ως μερικές από τις σημαντικότερες ερμηνείες από Αυστραλό ηθοποιό».
«Σέβομαι βαθύτατα τη δουλειά του Χιθ και πάντα θαύμαζα τη συνεχόμενη εξέλιξή του σαν καλλιτέχνη», ανέφερε η Κέιτ Μπλάνσετ που συνεργάστηκε με τον Χ.Λέτζερ στο I'm not there. Τη θλίψη της εξέφρασε και η ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν που κατάγεται επίσης από την Αυστραλία.
«Είχα τόσο μεγάλες ελπίδες γι' αυτόν. Είχε μόλις απογειωθεί και η απώλειά του σε μια τόσο νεαρή ηλικία είναι ένα τραγικό γεγονός» δήλωσε ο Μελ Γκίμπσον, που είχε παίξει το ρόλο του πατέρα του Λέτζερ στην ταινία Ο πατριώτης και ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισαν το ταλέντο του 28χρονου ηθοποιού. Ένα ταλέντο που χάθηκε τόσο άδικα...
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό, Associated Press

Περικοπή τουλάχιστον 700 θέσεων εργασίας σχεδιάζει το Yahoo!

Έπειτα από επτά συναπτά τρίμηνα μειούμενων κερδών, η γνωστή δικτυακή πύλη Yahoo! σχεδιάζει εκτεταμένες απολύσεις, καθώς επιχειρεί να ανταγωνισθεί με άλλες εταιρίες του χώρου όπως το Google και το Facebook.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η περικοπή τουλάχιστον 700 από τις συνολικά 14.000 θέσεων εργασίας του Yahoo! αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως κατά την τριμηνιαία παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, την 29η Ιανουαρίου.
Το 2007, ο διευθύνων σύμβουλος της Yahoo!, Τέρι Σέμελ, αντικαταστάθηκε από τον ιδρυτή της δικτυακής πύλης Τζέρι Γιανγκ, ο οποίος έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης σε μια προσπάθεια ανάκτησης του πάλαι ποτέ κυρίαρχου ρόλου της στην αγορά του Διαδικτύου.
Η εταιρία δεν σχολίασε άμεσα τις πληροφορίες αυτές· ανακοινωθέν της σημειώνει ότι «σχεδιάζει να επενδύσει σε ορισμένες περιοχές, να μειώσει την έμφαση σε άλλες και να εξαλείψει ορισμένα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητες που δεν υποστηρίζουν τις προτεραιότητές της».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Εκτός κούρσας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ο Φρεντ Τόμπσον

Αποσύρθηκε, την Τρίτη, από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ο πρώην γερουσιαστής από το Τενεσί και ηθοποιός Φρεντ Τόμπσον, μετά από σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων στη μάχη των προκριματικών εκλογικών αναμετρήσεων.
«Σήμερα, απέσυρα την υποψηφιότητά μου για την προεδρία των ΗΠΑ. Ελπίζω ότι η χώρα μου και το κόμμα μου θα ωφεληθούν από την προσπάθεια που κάναμε» δήλωσε ο Φρεντ Τόμπσον.
Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του πρώην γερουσιαστή και ηθοποιού έπαιξε το αποτέλεσμα του Σαββάτου στην αναμέτρηση της Νότιας Καρολίνας, όπου κατετάγη στην τρίτη θέση. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι χρειαζόταν τη νίκη στη συγκεκριμένη πολιτεία.
Στην ανακοίνωσή του, ο Τόμπσον δεν αναφέρει εάν θα στηρίξει κάποιον από τους άλλους υποψήφιους των Ρεπουμπλικανών.
Ο Τόμπσον είχε έρθει τρίτος στη Ν.Καρολίνα και στην Αϊοβα, ενώ ακόμη χειρότερα ήταν γι' αυτόν τα αποτελέσματα από τις προκριματικές εκλογές σε άλλες τέσσερις πολιτείες.
Στη μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών παραμένουν ο γερουσιαστής της Αριζόνας Τζον ΜακΚέιν, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ, ο πρώην δήμαρχος της Ν.Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι και ο πρώην κυβερνήτης του Αρκανσο Μάικ Χάκαμπι.
Ο Χάκαμπι φαίνεται να επαναξιολογεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ οι άλλοι τρεις υποψήφιοι αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη για την πρωτιά στη Φλόριντα στις 29 Ιανουαρίου, ενώ ακολουθεί η κρίσιμη «σούπερ Τρίτη» στις 5 Φεβρουαρίου, όπου η αναμέτρηση διενεργείται σε 22 πολιτείες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Καταδίκη 17 ετών στον Χοσέ Παντίγια από αμερικανικό δικαστήριο


Ποινή 17 ετών και τεσσάρων μηνών με την κατηγορία ότι υποστήριζε τρομοκρατικές δραστηριότητες επέβαλε αμερικανικό δικαστήριο στον Χοσέ Παντίγια.
Αρχικά κατηγορούνταν ότι ήταν μέλος ομάδας σχετιζόμενης με την Αλ Κάιντα και ότι σχεδίαζε επίθεση με «βρώμική» πυρηνική βόμβα αν και η τελική απόφαση δεν αναφέρεται στις κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί αρχικά εναντίον του και, στη συνέχεια, αποσύρθηκαν σιωπηρά.
Ο Παντίγια, ο οποίος είναι μουσουλμάνος, συνελήφθη το 2002 και κρατούνταν για 3,5 χρόνια σε στρατιωτική φυλακή πριν μεταφερθεί σε φυλακή και αρχίσει η δίκη του σε ποινικό δικαστήριο. Αντιμετώπιζε βαριές ποινές μέχρι και την ποινή των ισοβίων.
Η σύλληψή του είχε προβληθεί σαν μεγάλη επιτυχία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέτασε την περίπτωση του Παντίγια και ζήτησε ή την προσαγωγή του σε δίκη ή την απελευθέρωσή του.
Τον Αύγουστο του 2007 είχαν καταδικαστεί άλλοι δύο συνεργάτες του Παντίγια για συνωμοσία και υλική υποστήριξη στην απόκτηση της «βρώμικης» βόμβας. Ο Αντάμ Αμίν Χασσούν καταδικάστηκε σε 15 χρόνια και οκτώ μήνες, που φέρεται σαν ο στρατολογητής του Παντίγια, και ο Κιφά Γιαέ Γιαρουσί, που διατηρούσε έλεγχο της χρηματοδότησης, σε 12 χρόνια και οκτώ μήνες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Ταινία για τον Τζορτζ Μπους ετοιμάζει ο Όλιβερ Στόουν

Ο σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν πρόκειται να σκηνοθετήσει ταινία για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Ο ίδιος δήλωσε ότι επιθυμεί να δημιουργήσει ένα «δίκαιο, πραγματικό πορτρέτο» του ηγέτη των ΗΠΑ, αν και οι πρώτες του δηλώσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι η κριτική του θα είναι αυστηρή...
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Daily Variety ο 61χρονος σκηνοθέτης είπε ότι η ταινία θα περιλαμβάνει εκπλήξεις τόσο για τους υπερασπιστές του Αμερικανού προέδρου, όσο και για τους επικριτές του.
Είπε επίσης ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Τζος Μπρόλιν, πρωταγωνιστή του Καμιά πατρίδα για τους Μελλοθάνατους για να υποδυθεί τον Τζορτζ Μπους.
«Ο Τζος είναι πιο εμφανίσιμος από τον Μπους, αλλά έχει την ίδια ορμή και χάρισμα που οι Αμερικανοί αποδίδουν στον Μπους, ο οποίος έχει λίγη από την υπεροψία των κινηματογραφικών σταρ του παρελθόντος» δήλωσε ο σκηνοθέτης.
Αν και ο ίδιος έχει υπάρξει κατά το παρελθόν επικριτικός της πολιτικής Μπους, δηλώνει ότι η ταινία δεν θα λάβει θέση υπέρ ή κατά του Αμερικανού προέδρου.
«Πώς από αλκοολικός αλήτης έγινε η πιο δυνατή φιγούρα στον κόσμο;» ρωτάει ο Όλιβερ Στόουν, ο οποίος έχει γυρίσετι ταινίες για τον Τζον Κένεντι και τον Ρίτσαρντ Νίξον.
Newsroom ΔΟΛ

«Δεν παντρευτήκαμε ακόμη, αλλά το προγραμματίζουμε» δηλώνει η Κάρλα Μπρούνι

Δηλώσεις της Κάρλα Μπρούνι φιλοξενεί την Τρίτη η γαλλική εφημερίδα Liberation. H 40χρονη Ιταλίδα τραγουδίστρια και πρώην τοπ μόντελ υπογραμμίζει ότι δεν έχει ακόμη παντρευτεί τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, παραδέχεται ωστόσο ότι σχεδιάζουν το γάμο τους.
Απαντώντας στη φημολογία ότι το «καυτό» ζεύγος ήρθε ήδη εις γάμου κοινωνία, η Μπρούνι δηλώνει ότι αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί, αλλά αρνείται να αποκαλύψει κάτι για τα μελλοντικά σχέδια της ίδιας και του Γάλλου προέδρου. Ο ίδιος ο Σαρκοζί είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι πιθανό να μάθουν για το γάμο τους, αφού θα έχει τελεστεί.«Δεν έχουμε παντρευτεί ακόμα, αν και το προγραμματίζουμε» λέει η Ιταλίδα τραγουδίστρα, ενώ σε ερώτηση της εφημερίδας εάν θα συνοδεύσει τον Νικολά Σαρκοζί στο επίσημο ταξίδι του στην Ινδία την Παρασκευή, απαντά ότι δεν σχεδιάζει να κάνει το ταξίδι αυτό. «Δεν μπορώ να πάρω μέρος σε μια επίσημη επίσκεψη του προέδρου» τονίζει, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρίσκεται στο Παρίσι τις ημέρες εκείνες, καθώς θα αρχίσει να ηχογραφεί το νέο της άλμπουμ.
Εάν η Κάρλα Μπρούνι αποφάσιζε να συνοδεύσει τον Σαρκοζί στην επίσημη αυτή επίσκεψη, θα προκαλούσε προβλήματα στο πρωτόκολλο της ινδικής κυβέρνησης και οι εφημερίδες της Ινδίας αφιέρωναν εδώ και μέρες τα πρωτοσέλιδά τους στο θέμα αυτό.
Η Liberation αποκαλύπτει ακόμη ότι ο Γάλλος πρόεδρος πίεζε την Ιταλίδα σύντροφό του να τον συνοδεύσει στο ταξίδι αυτό και μάλιστα μέχρι το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε οριστικοποιηθεί η λίστα με τα άτομα που θα συνοδεύσουν τον Σαρκοζί στην Ινδία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

«Καταστροφική» ίσως αποδειχθεί η άνοδος της στάθμης της Μεσογείου

Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, η στάθμη της Μεσογείου ενδέχεται να ανέβει έως και μισό μέτρο τα επόμενα 50 χρόνια, με «σοβαρές» έως «καταστροφικές» συνέπειες στις παράκτιες περιοχές, εκτιμά το Ισπανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο.
«Η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές αυξήσεις στις θερμοκρασίες του νερού και του αέρα από τη δεκαετία του 1970, καθώς και ταχύτατη άνοδο στη στάθμη της θάλασσας από τη δεκαετία του 1990» γράφουν οι ερευνητές και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από τη δεκαετία του 1990 τα νερά της Μεσογείου ανεβαίνουν κατά 2,5 έως 10 χιλιοστά κάθε χρόνια, διαπιστώθηκε από τις μετρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι «εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, το επίπεδο του νερού θα έχει ανέβει κατά 12,5 εκατοστά έως μισό μέτρο σε περίπου 50 χρόνια».
«Αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις σε παράκτιες περιοχές χαμηλού υψομέτρου ακόμα και στην περίπτωση μικρής ανόδου, και καταστροφικές συνέπειες αν συμβεί μια άνοδος μισού μέτρου» προειδοποιεί το Ινστιτούτο.
Η θερμοκρασία του νερού στη Μεσόγειο, επισημαίνουν οι ερευνητές, έχει αυξηθεί κατά 0,12 έως 0,5 βαθμούς Κελσίου από τη δεκαετία του 1970.
Η στάθμη ανεβαίνει όχι μόνο λόγω της τήξης των πολικών πάγων αλλά και εξαιτίας της διαστολής του νερού.
Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ, από το 1900 έως το 2006 η στάθμη των ωκεανών έχει ανέβει κατά 10-20 εκατοστά.
Η επιτροπή προέβλεψε πέρυσι ότι έως το 2100 η στάθμη των ωκεανών θα έχει ανέβει κατά 18 έως 59 εκατοστά, σε σχέση με το 1990, αν και η άνοδος θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, σε περίπτωση που λιώσει το κάλυμμα πάγου στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία.
Αλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι η άνοδος θα είναι πολύ πιο απότομη.
Newsroom ΔΟΛ

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Πέθανε ο προτελευταίος Γάλλος στρατιώτης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Λουί ντε Καζενάβ, ένας από τους δύο τελευταίους Γάλλους στρατιώτες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, πέθανε την Κυριακή στο σπίτι του σε ηλικία 110 ετών, ανακοινώθηκε από κυβερνητική πηγή.
Ο Ντε Καζενάβ είχε γεννηθεί στις 16 Οκτωβρίου 1897, στρατεύθηκε το 1916 και έλαβε μέρος στο πέμπτο τάγμα της Σενεγάλης από τον Δεκέμβριο του 1916 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1917. Μετά το τέλος του Πολέμου (1914-1918) έγινε υπάλληλος σε σιδηροδρομική εταιρεία. Πέθανε στο σπίτι του στην πόλη Μπριούντ στην κεντροανατολική Γαλλία.Ο δεύτερος και τελευταίος εν ζωή στρατιώτης μεγάλου πολέμουείναι ο Λαζάρε Ποντιτσέλι, που γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1897.Σύμφωνα με απόφαση που είχε πάρει το 2005 ο πρώην πρόεδρος Ζακ Σιράκ, η κηδεία για τον εκλιπόντα θα είναι επίσημη
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Αιματηρή συμπλοκή των Αρχών με τα καρτέλ των ναρκωτικών στην Τιχουάνα

Μαίνεται ο πόλεμος των Αρχών με τα καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό. Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, ένας 24χρονος αστυνομικός δολοφονήθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών με τα μέλη πανίσχυρης συμμορίας, στην πλευρά των οποίων υπήρξε επίσης ένας νεκρός.
Το αιματηρό επεισόδιο εκτυλίχθηκε μέσα σ' ένα σπίτι στην Τιχουάνα, στο οποίο η αστυνομία ανακάλυψε άλλους έξι νεκρούς, «φιμωμένους, με δεμένα μάτια, που είχαν δεχθεί coup de grace (χαριστική βολή στο κεφάλι)». Οι έξι φέρονται να ανήκαν σε αντίπαλη συμμορία και να δολοφονήθηκαν λόγω βεντέτας.
Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι είπαν ότι το σπίτι είχε θεωρηθεί κρυσφήγετο και ότι, όταν έφθασαν εκεί, δέχθηκαν πυρά. Η σύγκρουση, στην οποία ενεπλάκησαν στρατιωτικοί, ομοσπονδιακοί και τοπικοί αστυνομικοί, διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες και προκάλεσε σάλο στο Μεξικό, καθώς οι αρχές εκκένωσαν έναν κοντινό παιδικό σταθμό εν μέσω της ανταλλαγής πυρών.
Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν δραματικές εικόνες, με αστυνομικούς με μάσκες και τουφέκια να μεταφέρουν παιδιά στα χέρια τους και άλλα παιδιά να τρέχουν καλύπτοντας τα αυτιά τους, πλάι στους δασκάλους τους, για να σωθούν. Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός της τοπικής δύναμης της Τιχουάνα.
Την ώρα της μάχης, μεγάλο μέρος της δύναμης της τοπικής αστυνομίας παρίστατο στην κηδεία τριών αξιωματούχων της αστυνομίας της Τιχουάνα που δολοφονήθηκαν τη Δευτέρα, σε μια ενέργεια που αποδόθηκε σε εκτελεστές του οργανωμένου εγκλήματος. Δύο συγγενείς ενός από τους αξιωματούχους δολοφονήθηκαν εκείνη την ημέρα, όπως και ένας περαστικός, που δεν είχε καμία σχέση με τους αστυνομικούς ή τους εκτελεστές.Η Τιχουάνα, στην πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια, στη μεθόριο με τις ΗΠΑ, θεωρείται ως μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις του Μεξικού. Είναι η έδρα του καρτέλ των αδελφών Αρεγιάνο Φελίς, που είναι επίσης γνωστό ως καρτελ της Τιχουάνα.
Σε ένα ανάλογο περιστατικό στη Βραζιλία, όπου τα ναρκωτικά αποτελούν επίσης μάστιγα, ειδικά στις φαβέλες (φτωχογειτονιές) του Ρίο ντε Ζανέιρο, τουλάχιστον έξι άνθρωποι, πέντε άνδρες και ένας έφηβος, που οι Αρχές θεωρούν ότι είχαν ανάμειξη στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε, εκ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί, τραυματίσθηκαν σε επιχείρηση της ομοσπονδιακής αστυνομίας.
Τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, εισέβαλαν σε συνοικία της φαβέλας Πεδρέιρα, βόρεια του Ρίο, μετά από καταγγελθείσες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες. Οι δυνάμεις ασφαλείας δέχθηκαν επίθεση με πυρά και χειροβομβίδες, σύμφωνα με τις Αρχές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Νέος πονοκέφαλος για τη βρετανική κυβέρνηση με υπόθεση απώλειας προσωπικών δεδομένων

Σε δύσκολη θέση φέρνει τη βρετανική κυβέρνηση μία ακόμη περίπτωση απώλειας ή διαρροής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων πολιτών. Αυτή τη φορά εκλάπη υπολογιστής του υπουργείου Αμυνας με στοιχεία για 600.000 άτομα.
Όπως ανακοινώθηκε, την περασμένη εβδομάδα εκλάπη στο Μπίρμινγκχαμ ένας φορητός υπολογιστής που ανήκε σε αξιωματικό του Βασιλικού Ναυτικού και περιείχε προσωπικές πληροφορίες που αφορούσαν περίπου 600.000 άτομα τα οποία είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Το είδος των στοιχείων διαφέρει για κάθε άτομο: Από ένα απλό όνομα, έως πολλά και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, μεταξύ των οποίων οι αριθμοί διαβατηρίου, κοινωνικής ασφάλισης, άδειας οδήγησης, οικογενειακές πληροφορίες, διευθύνσεις γιατρών και ο αριθμός για την υπηρεσία δημόσιας υγείας.
Το υπουργείο υπογράμμισε ότι «χειρίζεται αυτή την απώλεια δεδομένων με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα», ενώ ταυτοχρόνως ειδοποιεί περίπου 3.500 άτομα των οποίων τα τραπεζικά δεδομένα αναγράφονταν στα απωλεσθέντα έγγραφα και ζήτησε από τις τράπεζες να είναι προσεκτικές για κάθε ύποπτη συναλλαγή στους λογαριασμούς αυτούς.
Σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, η βρετανική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να παραδεχθεί διάφορες παρόμοιες αβλεψίες σε θέματα διαχείρισης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Το υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε στις 21 Νοεμβρίου ότι έχασε δύο σκληρούς δίσκους που περιείχαν αρχεία οικογενειακών επιδομάτων που αφορούσαν 25 εκατομμύρια άτομα.
Στις 11 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε η απώλεια από το ταχυδρομείο δύο CD που περιείχαν ονόματα και διευθύνσεις περίπου 6.000 αυτοκινητιστών.
Την ίδια ημέρα, η αστυνομία παραδέχθηκε ότι πληροφορίες που αφορούσαν κρατούμενους (ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, ποινικό μητρώο) είχαν σταλεί σε λάθος διεύθυνση.
Λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα, η κυβέρνηση γνωστοποίησε πως ένας σκληρός δίσκος που περιείχε προσωπικές πληροφορίες άνω των τριών εκατομμυρίων υποψηφίων για το θεωρητικό μέρος της άδειας οδήγησης στη Βρετανία είχε χαθεί από έναν ιδιωτικό υπεργολάβο στις ΗΠΑ.
Στις 23 Δεκεμβρίου, τέλος, η Daily Mirror πως εννέα κέντρα υγείας είχαν χάσει τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

«Αγγελιοφόρος της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών» ο Τζορτζ Κλούνεϊ

Τον τίτλο του «Αγγελιοφόρου της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών» φέρει πλέον ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Έντονα δραστηριοποιημένος σε θέματα όπως η ανθρωπιστική κρίση στο Νταρφούρ, ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός δήλοωσε ανυπόμονος να εργαστεί από κοινού με τον ΟΗΕ.
Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης επελέγη να φέρει τον τίτλο αυτό, λόγω των σημαντικών προσπαθειών που καταβάλλει, προκειμένου να κινητοποιήσει τις συνειδήσεις για τις πολιτικές και κοινωνικές διεθνείς κρίσεις, δήλωσε η Μισέλ Μοντάς, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν.
Ο Κλούνεϊ εντάσσεται έτσι στην ομάδα άλλων οκτώ προσωπικοτήτων που φέρουν τον τίτλο του «Αγγελιοφόρου της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών», με σκοπό να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.Οι άλλοι... συνάδελφοι του Κλούνεϊ είναι ο Ελί Βίζελ (Νόμπελ Ειρήνης), ο Κινεζοαμερικανός βιολοντσελίστας Γιο Γιο Μα, ο Αμερικανός ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, ο Βρετανός πριματολόγος (επιστήμονας ειδικευμένος στη μελέτη των πρωτευόντων θηλαστικών) Τζέιν Γκούντολ, η πριγκίπισσα Χάγια Μπιντ Αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας, ο Ισραηλινός διευθυντής ορχήστρας Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ, ο Βραζιλιάνος συγγραφέας Πάολο Κοέλιο και ο Ιάπωνας βιολονίστας Μιντόρι Γκότο.
«Έχετε δει απευθείας τον πόνο των θυμάτων του πολέμου και έχετε καταστήσει τον τερματισμό της βίας και των ανθρωπίνων βασάνων προσωπική υπόθεση» ανέφερε ο Μπαν Γκι-Μουν, χαιρετίζοντας «τη δέσμευση του Τζορτζ Κλούνεϊ να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει για το Νταρφούρ».
Ο 47χρονος σταρ του κινηματογράφου, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο Σουδάν και θα παραλάβει το «διορισμό» του στις 31 Ιανουαρίου στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι αισθάνεται «μεγάλη τιμή». «Ανυπομονώ να εργαστώ με τα Ηνωμένα Έθνη, για να συγκεντρώσουμε την υποστήριξη του κοινού για το κρίσιμο έργο του Οργανισμού στις περιοχές που είναι από τις πιο σκληρές και πιο επικίνδυνες του κόσμου» είπε.Ο Κλούνεϊ έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στη διεθνή εκστρατεία κινητοποίησης για την ανθρωπιστική τραγωδία στο Νταρφούρ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 200.000 ανθρώπων σε διάστημα σχεδόν πέντε χρόνων και τον εκτοπισμό άλλων 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε έναν πληθυσμό 6.000.000, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Υπέρ νέων κυρώσεων κατά του Ιράν τάσσεται ο Νικολά Σαρκοζί

Η γαλλική προεδρία τάσσεται υπέρ της επιβολής και νέων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, εν όψει της συνάντησης των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας στο Βερολίνο, για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο για μια «αποφασιστική» πολιτική και για «διάλογο» ώστε να αναγκαστεί το Ιράν να δώσει εγγυήσεις ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν στοχεύει στην απόκτηση πυρηνικού όπλου.«Η γαλλική πολιτική τάσσεται υπέρ της αποφασιστικότητας και θεωρεί ότι οι κυρώσεις είναι αναγκαίες για να αντιληφθούν οι Ιρανοί αξιωματούχοι ότι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων', τόνισε ο Ν.Σαρκοζί, μιλώντας στο διπλωματικό σώμα με την ευκαιρία του νέου έτους.Το Παρίσι τάσσεται υπέρ της επιβολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέων σκληρότερων κυρώσεων κατά του Ιράν, καθώς και υπέρ της υιοθέτησης συγκεκριμένων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον του Ιράν να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών του Ιράκ και του Λιβάνου.
Ειδικότερα, για το θέμα της κρίσης στο Λίβανο, ο Ν.Σαρκοζί εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν τελειώνει, επειδή τροφοδοτείται από το εξωτερικό» σε ένα προφανή υπαινιγμό για τη Συρία.
Επιπλέον, ο Νικολά Σαρκοζί ζήτησε από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους «να αναλάβουν όλα τα ρίσκα», ώστε να καταλήξουν σε μία βιώσιμη ειρηνική λύση.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις την άνοιξη, τόσο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ, όσο και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Το μήνυμά μου προς τους δύο ηγέτες θα είναι απλό: «Είναι εφικτή η ειρήνευση, οι λαοί σας την αναμένουν», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην πρότασή του για τη Μεσογειακή Ένωση, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε: «Το 2008 θα είναι η χρονιά της αρχικής υλοποίησης ενός μεγάλου σχεδίου Πολιτισμού. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη Μεσογειακή Ένωση, ώστε οι παράκτιες χώρες να ζήσουν εν ειρήνη, αλλά και τη συνεννόηση και τη συνεργασία πάνω σε συγκεκριμένα προγράμματα. Τούτο αναμφίβολα θα διευκολυνθεί, εφόσον το 2008 δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος σε ειρηνική συμβίωση με το ισραηλινό».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Πρόσκληση του Γκ.Μπράουν στην Κίνα να επενδύσει στη Βρετανία

ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ..ΚΙΝΑ!

Με την πρόθεση να καταστήσει την Βρετανία τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας και να ξεπεράσει την επενδυτική δραστηριότητα των ΗΠΑ και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συνεχίζει την επίσκεψη του στην Κίνα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.
Κατά την διάρκεια των επαφών που είχε με τον πρωθυπουργό Ουέν Ζιαμπάο, ο Βρετανός πρωθυπουργός συζήτησε την συνεργασία των δύο χωρών σε ευρεία κλίμακα ζητημάτων όπως η εκπαίδευση, η πολιτική για το κλίμα, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας και η βιώσιμη ανάπτυξη. Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωναν ανωνύμως ότι τέθηκε στην κινεζική πλευρά και το θέμα των ατομικών δικαιωμάτων.
Οι επαφές επικεντρώθηκαν στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι στα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί κατά 50% ο όγκος του διμερούς εμπορίου για να ανέλθει στα 60 δισ. δολάρια. «Η συνεργασία μας», τόνισε ο Γκ.Μπράουν «είναι κρισιμότατη για την επιτυχία της παγκόσμιας οικονομίας».
Ο Γκ.Μπράουν τόνισε ακόμη ότι το επενδυτικό κεφάλαιο της κινεζικής κυβέρνησης, που φτάνει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσε επενδυθεί και σε βρετανικές επιχειρήσεις, ενώ τόνισε ότι, σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις, η βρετανική δεν βλέπει να υπάρχει κίνδυνος από αυτό.
«Εκεί που άλλοι βλέπουν ρίσκο, εγώ βλέπω την άνοδο της Κίνας και την πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης όχι σαν απειλή αλλά σαν ευκαιρία», υπογράμμισε ο Γκ.Μπράουν ο οποίος πρότεινε το Λονδίνο για τα εκτός Κίνας γραφεία του επενδυτικού κεφαλαίου.
Οι κινεζικές Αρχές πάντως έχουν επιλέξει να επενδύουν με σχετικά μικρά ποσά και αποφεύγουν τις επενδύσεις σε ευαίσθητους τομείς όπως η ενέργεια ή οι τηλεπικοινωνίες. Από το κρατικό κεφάλαιο των 200 δισεκατομμυρίων, 60-70 δισ. δολάρια θα επενδυθούν στο εξωτερικό.
Από την πλευρά του, ο Ουέν Ζιαμπάο τόνισε ότι η Κίνα προσπαθεί να επενδύσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της με ορθό και δίκαιο τρόπο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που συνοδεύεται από πολυμελή επιχειρηματική αποστολή υψηλού επιπέδου, εγκαινίασε παράρτημα του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου στο Πεκίνο, το οποίο ελπίζει να προσελκύσει κινεζικές επιχειρήσεις που επιχειρούν επενδύσεις στο εξωτερικό.
* Ο Γκόρντον Μπράουν εκτός από το Πεκίνο θα επισκεφτεί και τη Σαγκάη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Νέος ιός προκαλεί σπάνιο αλλά θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν έναν άγνωστο ως σήμερα ιό, ο οποίος φαίνεται να συνδέεται με μια σπάνια αλλά θανατηφόρο μορφή καρκίνου του δέρματος.
Το «καρκίνωμα κυττάρων Μέρκελ» εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένους και σε άτομα με άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι λήπτες μοσχευμάτων και οι ασθενείς με AIDS.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ αναφέρουν τώρα στο περιοδικό Science ότι εντόπισαν το γενετικό υλικό ενός ιού στο 80% των δειγμάτων από ασθενείς με το καρκίνωμα. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο ιός είχε προσβάλει τα κύτταρα πριν από την εμφάνιση του καρκίνου και πιθανότατα πυροδότησε την ανάπτυξή του.
Ο ιός, που ονομάστηκε MCV (Merkel Cell Polyomavirus), ενσωματώνει το DNA του στο γενετικό υλικό των κυττάρων Μέρκελ του δέρματος, τα οποία σχετίζονται με την αίσθηση της αφής.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο MCV είτε παράγει μια καρκινογόνο πρωτεΐνη, είτε μπλοκάρει ένα ογκοκατασταλτικό γονίδιο που κανονικά προστατεύει από τους όγκους.
Τα περιστατικά καρκινώματος των κυττάρων Μέρκελ έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Στις ΗΠΑ καταγράφονται σήμερα 1.500 νέα κρούσματα το χρόνο. Το 50% των ασθενών ζουν εννέα μήνες ή λιγότερο και τα τρία τέταρτα πεθαίνουν σε διάστημα πέντε ετών.
Το καρκίνωμα αυτό δεν είναι η μόνη νεοπλασία που ανακαλύπτεται ότι προκαλείται από ιούς. Ο γνωστότερος καρκινογόνος ιός είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), υπεύθυνος για τα κονδυλώματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος όμως προλαμβάνεται πλέον με εμβόλιο.
Από ιό προκαλείται επίσης το σάρκωμα Καπόζι, η συνηθέστερη νεοπλασία σε ασθενείς με AIDS και συχνότερος καρκίνος στην Αφρική.
Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

«Συναγερμός» στη Βρετανία λόγω επερχόμενων σφοδρών βροχοπτώσεων

Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής έχουν τεθεί οι βρετανικές αρχές, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σφοδρές βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα το προσεχές Σαββατοκύριακο, ενώ εκφράζονται φόβοι και για φαινόμενα πλημμυρών.
Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ένα νέο κύμα κακοκαιρίας ετοιμάζεται να πλήξει τη Βρετανία από τον Ατλαντικό και η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε ότι το ύψος της βροχής θα φτάσει τα 100 χιλιοστά σε ορισμένες περιοχές της Ουαλίας και της νοτιοδυτικής Αγγλίας, αλλά και στο Λέικ Ντίστρικτ.
«Η κακοκαιρία τις επόμενες τρεις ημέρες αποτελεί αιτία ανησυχίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κιθ Γκρόουβς.
«Η προσοχή μας εστιάζεται την Παρασκευή και το Σάββατο, αλλά σφοδρές βροχοπτωσεις θα εκδηλωθούν και την Κυριακή» προσέθεσε.
Εκπρόσωπος της εθνικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος τόνισε ότι η στάθμη των υδάτων σε αρκετούς ποταμούς έχει φτάσει στο ανώτατο όριο. «Ελέγχουμε την στάθμη σε όλα τα ποτάμια στην Αγγλία και την Ουαλία αυτή την περίοδο» τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Αεροσκάφος της British Airways πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Χίθροου

Αναγκαστική προσγείωση εκτός διαδρόμου στο αεροδρόμιο Χίθροου πραγματοποίησε την Πέμπτη αεροσκάφος της British Airways που ερχόταν από το Πεκίνο. Δεν είναι τρομοκρατική ενέργεια, λέει η Σκότλαντ Γιαρντ. Εξαιτίας του περιστατικού καθυστέρησε η πτήση του Γκόρντον Μπράουν για Κίνα.
Οι 136 επιβάτες της πτήσης ΒΑ38 από Πεκίνο βγήκαν από τις τσουλήθρες έκτακτης ανάγκης, ενώ μόνο τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.
Επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι «ο νότιος διάδρομος προσγείωσης είναι κλειστός, αλλά ο βόρειος εξακολουθεί να λειτουργεί».
Εξαιτίας του περιστατικού ταλαιπωρία υπέστησαν χιλιάδες επιβάτες, των οποίων οι πτήσεις καθυστέρησαν, ανάμεσά τους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος μεταβαίνει στην Κίνα.
«Δεν υπάρχει το παραμικρό που να δείχνει ότι σχετίζεται με τρομοκρατική ενέργεια» είπε εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ, αναφερόμενος στο ατύχημα.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν καπνό να βγαίνει από το κύτος του αεροπλάνου.
Newsroom ΔΟΛ

«Επιλεκτική» είναι συχνά η δημοσίευση ιατρικών ερευνών

Οι περισσότερες από τις μελέτες που δίνουν αρνητικά αποτελεσματα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας, διαπιστώνουν Αμερικανοί ερευνητές. «Η επιλεκτική δημοσίευση μπορεί να οδηγήσει τους γιατρούς σε συνταγογράφηση ακατάλληλων φαρμάκων» προειδοποιούν.
«Όχι μόνο ήταν τα θετικά αποτελέσματα πιο πιθανό να δημοσιευτούν, αλλά και μελέτες που κατά τη γνώμη μας δεν ήταν θετικές συχνά δημοσιεύονταν με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν την εντύπωση θετικού αποτελέσματος» γράφουν οι ερευνητές στο έγκριτο New England Journal of Medicine.
Πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία τους για το «φαινόμενο του συρταριού», την τάση που έχουν οι φαρμακοβιομηχανίες και ορισμένοι ερευνητές να «ξεχνούν» στο συρτάρι τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα πειραμάτων.
Προκειμένου να μελετήσει το θέμα, η ομάδα του Δρ Έρικ Τέρνερ στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον χρησιμοποίησε ένα μητρώο της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στο οποίο οι φαρμακοβιομηχανίες δηλώνουν πληροφορίες για δοκιμές φαρμάκων που σκοπεύουν να διενεργήσουν.
Όπως αναφέρει το reuters, εντοπίστηκαν 74 μελέτες για 12 διαφορετικά αντικαταθλιπτικά, από τις οποίες οι 38 έδιναν θετικά αποτελέσματα και όλες πλην μίας δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικές επιθεωρήσεις. Όμως από τις 36 έρευνες που έκριναν αναποτελεσματικό το υπό εξέταση φάρμακο, μόνο τρεις δημοσιεύτηκαν ως είχαν, ενώ άλλες 11 τροποποιήθηκαν ώστε να δίνουν την εντύπωση ότι το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό.
Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αποδόσουν ευθύνες για την επιλεκτική αυτή δημοσίευση. Προφανώς τα συμφέροντα των εταιρειών παίζουν ρόλο, ωστόσο συνυπεύθυνοι μπορούν να θεωρηθούν και οι ίδιοι οι επιστήμονες, οι οποίοι συχνά θεωρούν ότι οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία.
Newsroom ΔΟΛ

Νέο είδος δέντρου ανακαλύφθηκε στη Μαδαγασκάρη

Ένα «εκκεντρικό» είδος φοινικόδεντρου, με ύψος 20 μέτρα και φύλλα μήκους πέντε μέτρων, ανακαλύφθηκε στα βόρεια της Μαδαγασκάρης στον Ινδικό Ωκεανό.
Το μεγάλο δέντρο μοιάζει με άλλα είδη φοίνικα, ακολουθεί όμως έναν ασυνήθιστο κύκλο ζωής, καθώς πεθαίνει λίγες εβδομάδες μετά την ανθοφορία. «Είναι εντυπωσιακό. Δεν ανθίζει για περίπου 100 χρόνια, και όταν βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση μπορεί κανείς να το περάσει για άλλα είδη φοινικόδεντρου» αναφέρει ο Μιτζόρο Ροκατοαρινίβο, ένας από τους βοτανολόγους που το μελέτησαν.
«Στη συνέχεια, όμως, ένας μεγάλος βλαστός, που μοιάζει κάπως με σπαράγγι, φυτρώνει από την κορυφή του δέντρου και αρχίζει να μεγαλώνει. Μοιάζει λίγο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο που μεγαλώνει στην κορυφή του φοίνικα».
Τα παρακλάδια αυτού του βλαστού γεμίζουν στη συνέχεια με μικροσκοπικά άνθη που προσελκύουν με το νέκταρ τους έντομα για την επικονίαση.
Η ανθοφορία και η παραγωγή καρπών απαιτούν τόσο πολλή ενέργεια ώστε λίγους μήνες αργότερα το δέντρο πεθαίνει και καταρρέει, αναφέρουν οι βιολόγοι στο βρετανικό Botanical Journal of the Linnean Society.
Τη δημοσίευση υπογράφει ο Δρ Τζον Ντράνσιφιλντ, ερευνητής των διάσημων Βασιλικών Βοτανικούς Κήπων (Kew gardens) έξω από το Λονδίνο. Οι Κήποι Κews ενημερώθηκαν για την ύπαρξη του φοίνικα από έναν καλλιεργητή φυστικιών κάσιους που τον είδε να ανθίζει στην περιοχή.
Μόνο 100 δέντρα του συγκεκριμένου είδους έχουν εντοπιστεί στη Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου, γνωστό για την ασυνήθιστη πανίδα και χλωρίδα του -το 90% των φυτών της Μαδαγασκάρης, περίπου 12.000 είδη, δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.
Το νέο είδος είναι πιθανώς συγγενικό με τα φοινικόδεντρα Chuniophoeniceae που απαντώνται στην Ασία. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο άγνωστος μέχρι σήμερα φοίνικας ζει κρυμμένος στη Μαδαγσασκάρη από τότε που το νησί διαχωρίστηκε από την Ινδία πριν από 80 εκατ. χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Ξεκινούν στη Βρετανία τα πειράματα σε έμβρυα ανθρώπου-ζώου

Δύο ερευνητικά κέντρα στη Βρετανία έλαβαν τις πρώτες άδειες να δημιουργήσουν έμβρυα από ωάρια ζώων και ανθρώπινο DNA, σε μια προσπάθεια να μάθουν πώς να καλλιεργούν ιστούς για μια πληθώρα ανίατων ασθενειών.
Οι επιστήμονες ζήτησαν άδεια να πειραματιστούν με υβριδικά έμβρυα επειδή τα ανθρώπινα ωάρια που περισσεύουν από τις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν επαρκούν για τις έρευνες και συχνά δεν είναι της κατάλληλης ποιότητας.
Το πράσινο φως για τις νέες έρευνες δόθηκε πέρυσι από την Αρχή Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, η οποία είχε φέρει το θέμα σε δημόσιο διάλογο και διαπίστωσε ότι η πλειονότητα του κοινού δίνει την έγκρισή της.
Στην απόφαση αντέδρασαν πολέμιοι των αμβλώσεων και θρησκευτικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι οι επιστήμονες «παίζουν το Θεό» θολώνοντας τα όρια ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα.
Τα υβριδικά έμβρυα, πάντως, απαγορεύεται να εμφυτευθούν στη μήτρα κάποιας γυναίκας και δεν επιτρέπεται να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο για πάνω από δύο εβδομάδες.
Στο διάστημα αυτό οι ερευνητές προλαβαίνουν να απομονώσουν εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο για να δώσουν σχεδόν οποιονδήποτε τύπο ιστού
Όπως αναφέρει το BBC, οι πρώτες άδειες δόθηκαν την Πέμπτη στο King's College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ. Ισχύουν για διάστημα ενός χρόνου, έπειτα από το οποίο θα πρέπει να ανανεωθούν. Τα ωάρια θα προέλθουν από αγελάδες ή κουνέλια.
Η ομάδα του Δρ Στίβεν Μίνγκερ στο King's μελετά ασθένειες με κληρονομικό υπόβαθρο, όπως η νόσος του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, ενώ ο Λάιλ Αρμοστρονγκ στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ προσπαθεί να καταλάβει πώς τα βλαστικά κύτταρα δίνουν τους διάφορους ιστούς του σώματος.
Στο μεταξύ, άλλες ερευνητικές ομάδες σημειώνουν πρόοδο στην προσπάθειά τους να μετατρέψουν σε βλαστικό κύτταρο οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος, χωρίς τη χρήση εμβρύων.
Newsroom ΔΟΛ

Ιαπωνικό ρομπότ υπακούει στον εγκέφαλο ζωντανού πιθήκου

Ιάπωνες και Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ το οποίο περπατάει στο Κιότο υπακούοντας στην εγκεφαλική δραστηριότητα ενός χιμπατζή που κάνει διάδρομο στις ΗΠΑ. Η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον σε τεχνητά μέλη που κινούνται με «νοητικές εντολές».
Ο χιπατζής του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα έμαθε να περπατάει στο διάδρομο στηριζόμενος στα δύο του πόδια. Ηλεκτρόδια καταγράφουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου καθώς ο πίθηκος κινείται και τα σήματα μεταδίδονται μέσω Διαδικτύου στο Κιότο.
Εκεί, στο εργαστήριο της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Επιστήμης και Τεχνολογίας, ένα ρομπότ ύψους 155 εκατοστών αναπαράγει με ακρίβεια το βηματισμό του χιμπατζή.
«Για πρώτη φορά τον κόσμο, το ανθρωποειδές μας ρομπότ στην Ιαπωνία περπατά σε πραγματικό με παρόμοιο τρόπο με τον πίθηκο» αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας που αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το ρομπότ σχεδιάστηκε από την ιαπωνική υπηρεσία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon του Πίτσμπουργκ.
Newsroom ΔΟΛ

O Στιβ Τζομπς παρουσιάζει το MacBook Air, τον λεπτότερο φορητό του κόσμου

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple παρουσίασε στο συνέδριο MacWorld της εταιρείας το νέο φορητό υπολογιστή MacBook Air, για τον οποίο υπερηφανεύτηκε ότι είναι ο λεπτότερος του κόσμου.
Στη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας του στο συνέδριο, μπροστά σε εκατοντάδες προγραμματιστές, εργαζόμενους και πελάτες της Apple, ο Στιβ Τζομπς έβγαλε το Air από έναν χαρτοφύλακα. Ο φορητός, είπε, έχει πάχος 1, 9 εκατοστά στην πίσω πλευρά και μόλις 4 χιλιοστά στη μπροστινή. Θα βρίσκεται στα αμερικανικά καταστήματα σε δύο εβδομάδες με τιμή 1.800 δολάρια.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel Πολ Οτελίνι ανέβηκε για λίγο στη σκηνή μαζί με τον Τζομπς και περιέγραψε πώς η εταιρεία του χρειάστηκε να σμικρύνει κατά 60% έναν επεξεργαστή δύο πυρήνων για να χωρέσει στο νέο Air. «Όταν ξεκινήσαμε αυτό το σχέδιο δεν πιστεύαμε ότι είναι δυνατόν» είπε.
Το αφεντικό της Apple ανακοίνωσε επίσης ότι το δημοφιλές ηλεκτρονικό δισκοπωλείο iTunes της εταιρείας θα λειτουργεί σύντομα και ως βιντεοκλάμπ, καθώς οι χρήστες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να νοικιάζουν και να κατεβάζουν ταινίες. Η είδηση οδήγησε σε πτώση τις μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση ταινιών μέσω Διαδικτύου, όπως της Netflix (πτώση 3,2%) και της Blockbuster (17%).
Ακόμα, η Apple παρουσίασε μια ασύρματη συσκευή εφεδρικών αντιγράφων για υπολογιστές Mac, με μοντέλα που κοστίζουν 299 και 499 δολάρια.
Πάντως η φετινή ομιλία του Τζομπς απέτυχε να εντυπωσιάσει τα πλήθη όπως είχε συμβεί πέρυσι με το «πολυτηλέφωνο» iPhone. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φετινή απουσία εκπλήξεων στο MacWorld οδήγησε σε πτώση 5,5% τη μετοχή της Apple στη συνεδρίαση της Τρίτης.
Πάντως η πορεία της εταιρείας από πέρυσι μέχρι σήμερα ήταν εντυπωσιακά καλή, με το μερίδο των Mac στην αγορά να αυξάνει, την επιτυχία του iPod να συνεχίζεται και το iPhone να έχει σημειώσει ήδη τέσσερα εκατ. πωλήσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Τα προϊόντα από κλώνους δεν διαφέρουν από τα συμβατικά, αποφαίνεται η FDA

Λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη προκαταρκτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και φαρμάκων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κρέας και το γάλας από κλωνοποιημένα ζώα δεν διαφέρουν από τα αντίστοιχα συμβατικά.
Παρά το πράσινο φως από την FDA, τα «κλωνοποιημένα» προϊόντα δεν αναμένονται σύντομα στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές δεν έχουν πειστεί και πολλές βιομηχανίες τροφίμων στις ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα τα φέρουν στα ράφια τους.
Η FDA, πάντως, έκρινε ότι τα προϊοντα από κλωνοποιημένα βοοειδή, κατσίκες και χοίρους (για τα πρόβατα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία) είναι ίδιας σύστασης με τα συμβατικά και μπορούν να πωλούνται χωρίς ειδική σήμανση.
«Δεν βρήκαμε κάτι στα τρόφιμα που θα μπορούσε να είναι δυνητικά επικίνδυνο» δήλωσε ο Δρ Στίβεν Σούντολφ, υπεύθυνος για την ασφάλεια τροφίμων στην FDA. «Τα [κλωνοποιημένα] τρόφιμα είναι πανομοιότυπα με τα τρόφιμα από οποιοδήποτε άλλο ζώο. Είναι πέρα από τη φαντασία μας ακόμα και το να σκεφτούμε κάποια θεωρία για το πώς αυτά τα τρόφιμα θα μπορούσαν να μην είναι ασφαλή».
Η υπηρεσία διευκρινίζει ότι δεν είναι αρμόδια να εξετάσει τις τυχόν ηθικές πλευρές του θέματος. Οι επικριτές της τεχνολογίας κλωνοποίησης ανησυχούν ότι μόνο για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και για την υγεία των ίδιων των ζώων -οι κλώνοι συχνά παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και θα μπορούσαν να υποφέρουν.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δημοσιοποίησε προσχέδιο της έκθεσής της, που καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα με την FDA. Η τελική απόφαση αναμένεται το Μάιο.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της FDA, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ζήτησε από τη βιομηχανία να διατηρήσει το ισχύον μορατόριου, το οποίο αφορά τη διάθεση προϊόντων από κλώνους, αλλά δεν ισχύει για τα προϊόντα από απογόνους των κλώνων.
Το αίτημα είχε θετική υποδοχή από τις εταιρείες Viagen και Trans Ova Genetics, τις μεγαλύτερες εταιρείες κλωνοποίησης στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δημιουργήσει γύρω στους 600 κλώνους ζώων, αντιγράφοντας ζώα που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε ασθένειες ή προσφέρουν πολύ και καλό γάλας και κρέας.
Κάθε κλωνοποιημένη αγελάδα κοστίζει 10.000-15.000 ευρώ, τουλάχιστον 10 φορές πάνω από το κανονικό, και είναι υπερβολικά ακριβή για να σφαγεί ή να χρησιμοποιείται στην παραγωγή γάλακτος.
Οι κλώνοι χρησιμοποιούνται μόνο για αναπαραγωγή, ενώ το τελικό προϊόν προέρχεται από του απογόνους τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Παραιτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης λόγω εμπλοκής της συζύγου του σε σκάνδαλο

Εκτός κυβέρνησης έθεσε εαυτόν ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Κλεμέντε Μαστέλα λίγες ώρες αφότου η σύζυγός του τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας για διαφθορά. Παραιτούμαι για να είμαι πολιτικά ελεύθερος» είπε ο Κλεμέντε Μαστέλα, όμως η αποχώρηση δεν έγινε δεκτή από τον Ρομάνο Πρόντι και ο υπουργός επιφυλάσσεται να αποφασίσει τι θα πράξει.
«Είναι η πρώτη φορά στη ζωή που νοιώθω φόβο» δήλωσε ο Κλεμέντε Μαστέλα στην ιταλική Βουλή και επιτέθηκε κατά δικαστικών, χειροκροτούμενος από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με το πιο δυνατό χειροκρότημα να έρχεται μάλιστα από την κεντροδεξιά τη στιγμή που εκτόξευε τα βέλη του κατά των δικαστικών, μεταδίδει η Ansa.
Η παραίτηση του Κλεμέντε Μαστέλα, εφόσον εμείνει σε αυτή την απόφαση, δεν αναμένεται προς το παρόν τουλάχιστον να κλυδωνίσει την κυβέρνηση της κεντροαριστεράς σε βαθμό που να σημάνει την πτώση της, όμως προσθέτει ένα επικίνδυνο «βαρίδι» στον ήδη εύθραυστο και διχασμένο συνασπισμό του οποίου ηγείται ο Ρομάνο Πρόντι.
Ο Μαστέλα είναι αρχηγός μικρού καθολικού κόμματος της ιταλικής κεντροαριστεράς και ελέγχει τρεις έδρες στην ιταλική Γερουσία, όπου η κυβέρνηση «επιβιώνει» με πλειοψηφία μόλις δύο εδρών.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα Udeur δεν αποσύρει τη στήριξή του στον κυβερνητικό συνασπισμό -σε αντίθετη περίπτωση η «ηλικίας» 19 μηνών κυβέρνηση Πρόντι θα κινδύνευε με κατάρρευση, καθώς θα είχε ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία να περάσει σημαντικούς νόμους.
Καταγγέλλει απόπειρα σπίλωσης
Ο Κλεμέντε Μαστέλα ανακοίνωσε την παραίτησή του από το βήμα της ιταλικής Βουλή των Αντιπροσώπων λίγες ώρες αφότου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η σύζυγός του, Σάντρα Λονάρντο, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό ως ύποπτη για ανάμειξη σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Η Σάντρα Λονάρντο Μαστέλα, ανώτατη κρατική αξιωματούχος στην περιφέρεια της Καμπανίας, αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη και ο ίδιος ο Μαστέλα λέει πως το ένταλμα με το οποίο τέθηκε η σύζυγός του σε κατ' οίκον περιορισμό είναι η τελευταία σε μία σειρά προσπαθειών να κηλιδωθεί η υπόληψή του.
«Παραιτούμαι για να είμαι ελεύθερος πολιτικά. Είναι η πρώτη φορά που νοιώθω φόβο στη ζωή μου. Ανάμεσα στην αγάπη για την οικογένειά μου και την εξουσία επιλέγω το πρώτο» είπε συναισθηματικά φορτισμένος ο Κλαούντιο Μαστέλα για να βρει αλληλέγγυα την κυβέρνηση, όσο και την κεντροδεξιά αντιπολίτευση.
Από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Μαστέλα επιτέθηκε κατά των δικαστικών λειτουργών και το πιο δυνατό χειροκρότημα από την κεντροδεξιά ήλθε όταν δήλωσε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ό,τι κάνουν οι πολιτικοί είναι παράνομο και ό,τι κάνουν οι δικαστικοί είναι πάντα νόμιμο».
Και η ίδια η Σάντρα Λονάρντο μίλησε για ενορχηστρωμένη απόπειρα να απαξιωθεί η οικογένειά της. «Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πικρό τίμημα που πληρώνουμε εγώ και ο σύζυγός μου για την υπεράσπιση των καθολικών αξιών και των αρχών της μετριοπάθειας και της ανεκτικότητας κόντρα στον φανατισμό και τον εξτρεμισμό» είπε, σύμφωνα με τα ιταλικά δίκτυα.
Newsroom ΔΟΛ

Αδοξο τέλος είχε η προσπάθεια να ντυθεί με λόγια ο ισπανικός εθνικός ύμνος

Για δεκαετίες ολόκληρες οι Ισπανοί αθλητές που κέρδιζαν χρυσό μετάλλιο άκουγαν τον ύμνο χώρις να τραγουδούν. Ο λόγος απλός: μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο, το 1975, οι στίχοι που εκείνος είχε επιλέξει, καταργήθηκαν.
Πριν από μερικούς μήνες, ο πρόεδρος της Ισπανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Αλεχάνδρο Μπλάνκο, ανέλαβε την πρωτοβουλία να βρει στίχους.
Ο νικητής του σχετικού διαγωνισμού παρουσίασε ένα αποτέλεσμα που κανέναν δεν ικανοποίησε. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενωμένης Αριστεράς δεν δίστασε να πει ότι οι στίχοι είναι «χάλια».
Τελικά, όπως σημειώνει η El Pais την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, ανακοίνωσε ότι οι στίχοι αποσύρονται, «λόγω έλλειψης συναίνεσης».
Μάλιστα, η εφημερίδα δημοσιεύει τους στίχους που είχαν επιλεγεί: Viva Espana (Ζήτω η Ισπανία) ξεκινούσε ο ύμνος και παρακάτω γινόταν λόγος για την αγάπη στην πατρίδα, «γιατί γνωρίζει πώς κάτω από τον γαλάζιο της ουρανό να αγκαλιάζει ελεύθερους λαούς».
Newsroom ΔΟΛ

«Έφυγε» ο πρωτοπόρος στην αντικαρκινική θεραπεία Δρ Τζούντα Φόλκμαν

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δρ Τζούντα Φόλκμαν, ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές και πρωτοπόρους στην αντικαρκινική θεραπεία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Ο Φόλκμαν επινόησε την αντιαγγειογενετική θεραπεία του καρκίνου. Αντί να επιτεθεί κατά μέτωπον, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα, πρότεινε την αποκοπή της τροφοδοσίας του όγκου με αίμα, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων.
Οι θεωρίες του συνέβαλαν στη δημιουργία τουλάχιστον δέκα αντικαρκινικών φαρμάκων και περισσότεροι από 1.200.000 καρκινοπαθείς σε όλον τον κόσμο υποβάλλονται σήμερα στην αντιαγγειογενετική του θεραπεία.
Ο Φόλκμαν γεννήθηκε στο Κλίβελαντ του Οχάιο στις 24 Φεβρουαρίου του 1933 και αποφοίτησε από το τοπικό πανεπιστήμιο το 1953. Συνέχισε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ και στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας συνέλαβε την ιδέα της θεραπείας αυτής.
Το 1971 δημοσίευσε τα οριστικά του συμπεράσματα και αποτελέσματα στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, αλλά του πήρε δέκα χρόνια να πείσει την παγκόσμια ιατρική κοινότητα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του.
Newsroom ΔΟΛ

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Εκτός Ολυμπιακών ο Πιτσόριους εξαιτίας των προσθετικών άκρων του


Ο Νοτιοαφρικανός Παραολυμπονίκης του στίβου, Οσκαρ Πιστόριους, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, επειδή τα ειδικά προσθετικά άκρα που χρησιμοποιεί για να τρέχει του δίνουν πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους του αρτιμελείς αθλητές.Η IAAF ανακοίνωσε ότι ο Πιστόριους, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις διοργανώσεις της και συγκεκριμένα στα διεθνή μίτινγκ, τα πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η IAAF πήρε αυτή την απόφαση, βασισμένη σε σχετικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε ειδικευμένο γερμανικό εργαστήριο στην Κολονία από τον καθηγητή Πέτερ Μπρούγκεμαν στο οποίο συγκρίθηκαν οι επιδόσεις του 21χρονου Νοτιοαφρικανού απέναντι σε 5 αρτιμελείς αθλητές.Ο δικηγόρος του Πιστόριους δήλωσε ότι θα κατατεθεί έφεση κατά της απόφασης της IAAF, αφού το όνειρο του πελάτη του είναι να καταφέρει μία ημέρα να γίνει Ολυμπιονίκης.
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!