Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Μαζική διαδήλωση στη Ν.Κορέα κατά των εισαγώγων αμερικανικού βοδινού

Περίπου 20.000 διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Σεούλ, ζητώντας από την κυβέρνηση της Ν.Κορέας να ανακαλέσει την απόφασή της για την επανάληψη των εισαγωγών αμερικανικού βοδινού κρέατος την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημαρχείο της Σεούλ και αξίωσαν την ακύρωση συμφωνίας που συνήφθη την Πέμπτη, βάσει της οποίας η Νότια Κορέα άρει την απαγόρευση στις εισαγωγές βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ.
Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου Λι Μιουνγκ-Μπακ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το Φεβρουάριο. Η διαδήλωση, για την οποία είχαν κινητοποιηθεί χιλιάδες αστυνομικοί, πραγματοποιήθηκε ειρηνικά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, πρόκειται για την πιο μεγάλη διαδήλωση που γίνεται από τότε που άρχισαν οι διαμαρτυρίες σχετικά με το θέμα αυτό πριν από μία εβδομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νότιο Κορέα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εισαγωγέας αμερικανικού βοδινού κρέατος ως το ξέσπασμα της νόσου των «τρελών αγελάδων» στις ΗΠΑ το 2003.
Η επανάληψη των εισαγωγών αμερικανικού βοδινού στη Νότιος Κορέα ήταν προϋπόθεση που έθεσε η Ουάσινγκτον για να εγκρίνουν οι ΗΠΑ συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τη Ν.Κορέα, η οποία θα ανεβάσει τον όγκο των συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες σε σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το αμερικανικό βοδινό είναι ασφαλές. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καθησυχάσει τους Νοτιοκορεάτες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Υπέρ» του γεωργιανού σχεδίου για αυτονομία της Αμπχαζίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Εγκρίνει το γεωργιανό σχέδιο να δοθεί αυτονομία στην Αμπχαζία, την αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, ο ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Στο σύνολό του είναι δίκαιο», τονίζει.
Ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι έχει προτείνει στην Αμπχαζία ένα πακέτο μέτρων, βάσει του οποίου προβλέπεται η επιστροφή της περιοχής αυτής στον έλεγχο της Γεωργίας με αντάλλαγμα τη χορήγηση ευρείας αυτονομίας.
«Ελπίζω το σχέδιο που πρότεινε ο Σαακασβίλι να τεθεί σταδιακά σε ισχύ επειδή στο σύνολό του είναι δίκαιο», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Χρειάζεται απλώς να συμφωνήσει η άλλη πλευρά. Χρειάζεται να γίνει ένας διάλογος», κατέληξε.
Η Αμπχαζία έχει ήδη απορρίψει το σχέδιο αυτό.Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο την ανάπτυξη άλλης μιας ρωσικής στρατιωτικής μονάδας στην Αμπχαζία, προκαλώντας την οργή του Τμπιλίσι.
Το ρωσικό υπουργείο ΑΆμυνας ανακοίνωσε την αποστολή μιας μονάδας ρώσων στρατιωτών που θα έχουν μια καθαρά ανθρωπιστική αποστολή. Η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι δεν θα είναι οπλισμένοι και ότι αποστολή τους είναι η βελτίωση των υποδομών των μέσων μεταφοράς της Αμπχαζίας.
«Η ρωσική κυβέρνηση επιδίδεται στην προετοιμασία μιας στρατιωτικής επέμβασης μεγάλου εύρους στη Γεωργία με σκοπό την οριστική προσάρτηση ενός τμήματος της Γεωργίας», ήταν η αντίδραση του γεωργιανού υφυπουργού Εξωτερικών Γκρίγκολ Βασάντζε, ο οποίος αναφερόταν στην Αμπχαζία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Μπλόκο μέσω δημοψηφίσματος βάζει η Γαλλία στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Διά της συνταγματικής αναθεώρησης θέτει η Γαλλία «δικλείδες ασφαλείας» κατά της μελλοντικής ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Τροπολογία που εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση καθιστά υποχρεωτική τη διενέργεια δημοψηφίσματος στη Γαλλία για την ένταξη μεγάλων χωρών στην ΕΕ, κίνηση στοχεύει προφανώς στην Τουρκία των 70 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η τροπολογία, που εισήγαγε στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων βουλευτής του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), εγκρίθηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση με ψήφους 48 έναντι 21, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο EU Observer.
Βάσει της διάταξης, η Γαλλία υποχρεούται να διεξάγει δημοψήφισμα για την έγκριση της εισδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποψήφιου κράτους-μέλους με πληθυσμό που ξεπερνά το 5% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (περίπου 500 εκατομμύρια πολίτες).
Η αντίθεση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ είναι ξεκάθαρη, όπως και της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τάσσεται υπέρ προνομιακής σχέσης έναντι πλήρους ένταξης. Ο Σαρκοζί επανέλαβε και προ ημερών από την Πολωνία τη θέση ότι η μουσουλανική Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη.
Από 1ης Ιουλίου η Γαλλία αναλαμβάνει τα ηνία του Συμβουλίου της ΕΕ και στο πρόσφατο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν έσπευσε να προειδοποιήσει πως η πολιτική αντίθεση ορισμένων χωρών στην πλήρη ένταξη υπονομεύει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα του.
Η εφημερίδα Turkish Daily News αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Σύνδεσης, την περασμένη Τετάρτη, η Γαλλία επιχείρησε -όπως έχει πράξει, επιτυχώς, και στο παρελθόν- να αφαιρέσει οποιαδήποτε αναφορά σε πλήρη ένταξη από κοινό κείμενο.
Η άρνηση του Αλί Μπαμπατζάν να παραστεί στη συνάντηση του Συμβουλίου εφόσον υπήρχε αυτή η εξέλιξη, καθώς και η στάση της σλοβενικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και της Κομισιόν, ανάγκασαν τη γαλλική πλευρά να υπαναχωρήσει.
Η τροπολογία που καθιστά υποχρεωτική τη διενέργεια δημοψηφίσματος καταγγέλθηκε από το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, ούτε και είχε την ομόφωνη στήριξη της γαλλικής δεξιάς.
«Πολλά μάτια είναι καρφωμένα σε εμάς τώρα, αυτά τα συμπατριωτών μας, αλλά και ανθρώπων από όλο τον κόσμο που αναρωτιούνται εάν πραγματικά θα εισάγουμε στο Σύνταγμά μας μία διάταξη που θα στοχεύει μία συγκεκριμένη χώρα» δήλωσε ο Μπρινό λε Μερ του UMP, πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν.
Από πλευράς αντιπολίτευσης, η βουλευτής των Σοσιαλιστών Ρενέ Ντοσιέρ μίλησε για «ντροπή και αίσχος».
«Εάν σε ένα δημοψήφισμα αύριο οι Γάλλοι πουν 'όχι' στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ, ενώ οι άλλες 26 χώρες πουν 'ναι', τι θα γίνει η ΕΕ;» συμπλήρωσε ο συνάδελφός της Σερζ Μπλισκό.
Ο συντάκτης της τροπολογίας Ρισάρ Μάιγ επιμένει, πάντως, ότι «με τόσο πολυπληθείς χώρες όπως η Ουκρανία, η Τουρκία, η Ρωσία και γιατί όχι η Αλγερία ή το Μαρόκο» στα σύνορα της ΕΕ, το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να συμβουλευτεί το γαλλικό λαό για μελλοντικές αποφάσεις.
Πέραν της Τουρκίας, η τροπολογία επηρεάζει και την Ουκρανία (με 46 εκατομμύρια κατοίκους) που προσβλέπει στο μέλλον σε ένταξη στην ΕΕ.
*Το συνολικό κείμενο για τη αναθεώρηση του γαλλικού Συντάγματος ψηφίζεται σε πρώτη ανάγνωση στην Εθνοσυνέλευση στις 3 Ιουνίου και το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ήδη δηλώσει πως θα καταψηφίσει. Η Γερουσία ψηφίζει στις 10 Ιουνίου, προτού τα δύο σώματα συνέλθουν από κοινού τον Ιούλιο για την τελική απόφαση με πλειοψηφία τριών-πέμπτων.
Newsroom ΔΟΛ

Αμερικανός στρατιώτης προσπαθούσε να προσηλυτίσει Ιρακινούς με νομίσματα

Την οργή των σουνιτών Ιρακινών προκάλεσε η κίνηση Αμερικανού πεζοναύτη ο οποίος μοίραζε στη Φαλούτζα νομίσματα με τα οποία προσπαθούσε να προσηλυτίσει τους μουσουλμάνους στο Χριστιανισμό.
Σε ορισμένα νομίσματα, από τα συνολικά 10, αναγράφονταν στα αραβικά «Πού θα περάσεις την αιωνιότητα;» και σε άλλα αναγραφόταν περικοπή από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.
Η διοίκηση του σώματος των Πεζοναυτών χαρακτήρισε το περιστατικό «μεμονωμένο» και έσπευσε να απομακρύνει τον στρατιώτη.
Ένας από τους σουνίτες ηγέτης στη πόλη τόνισε ότι το περιστατικό ήταν σκόπιμο και προμελετημένο και ότι η υπομονή των μουσουλμάνων εξαντλείται. Ζήτησαν μάλιστα την παραδειγματική τιμωρία του υπεύθυνου.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ένας στρατιώτης χρησιμοποιούσε το Κοράνι για εξάσκηση στην σκοποβολή. Απομακρύνθηκε αμέσως από το Ιράκ ενώ οι ανώτεροί του ζήτησαν συγγνώμη για το περιστατικό. Το ίδιο έπραξε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε συνομιλία του με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι.
Το δύο περιστατικά απειλούν να αποξενώσουν τις ΗΠΑ από τους σουνίτες συμμάχους τους με τους οποίους συνεργάστηκαν στενά κατά της Αλ Κάιντα. Η Φαλούτζα, μάλιστα, όπου είχαν σημειωθεί σφοδρότατες συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και ενόπλων εξτρεμιστών, ήταν από τα πρώτα σημεία όπου η συμμαχία τέθηκε σε εφαρμογή.
Εν τω μεταξύ, στη Βαγδάτη, χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν κατά της σχεδιαζόμενης συμφωνίας ασφάλειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράκ, η οποία θα αντικαταστήσει την εντολή παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα και θα προβλέπει την μακροχρόνια παραμονή των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Οι σχετικές συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.
Ο ριζοσπάστης Σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ είχε καλέσει τους οπαδούς του σε διαδηλώσεις κάθε εβδομάδα κατά της συμφωνίας. Διαδηλώσεις έγιναν και στη Σαντρ Σίτι, ένα από τα προπύργια του Στρατού του Μεχντί του οποίου ηγείται ο Μοκτάντα αλ Σαντρ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Τηλεφωνήματα από τον Γκόρντον Μπράουν δέχονται Βρετανοί

Τηλεφωνήματα για την κυβερνητική πολιτική από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν δέχονται Βρετανοί πολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο πρωθυπουργός απαντά αυτοπροσώπως σε όσους του απέστειλαν επιστολές ή email που επιλέγονται τυχαία.
Το BBC αναφέρει ότι ένας αναγνώστης του, ο Ουατζίντ Ραφίκ, δέχτηκε πριν από δύο μήνες τηλεφώνημα σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ όπου ο Γκόρντον Μπράουν ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης «για ό,τι συνέβη στον ιρακινό λαό». Ο κ.Ραφίκ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός του τηλεφώνησε απόγευμα Σαββάτου. Είχε γράψει στον πρωθυπουργό για το Ιράκ αλλά ο ίδιος δεν ανέμενε απάντηση.
Στην συνομιλία τους, ο Γκόρντον Μπράουν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της επιστολής και τόνισε στον κ.Ραφίκ ότι κατανοεί τα αισθήματά του. Ο πρωθυπουργός του δήλωσε ακόμη ότι θα επικεντρωθεί πλήρως στην αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.
Η πληροφορία για τις προσωπικές τηλεφωνικές κλήσεις του Γκόρντον Μπράουν είχε δημοσιευτεί σε περιοδικό για θέματα δημοσίων σχέσεων όπου και αναφέρονταν ότι ήταν μέρος προσπάθειας για να τον κάνουν περισσότερο ανθρώπινο στα μάτια των ψηφοφόρων. Το περιοδικό επικαλούνταν πληροφορίες από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Σε μία περίπτωση, που δεν έχει επιβεβαιωθεί, το πρωθυπουργικό τηλεφώνημα έγινε στις 6 το πρωί σε έναν εργαζόμενο που, κατά τύχη, εργάζονταν σε πρωινή βάρδια.
Ωστόσο, από την Ντάουνινγκ Στριτ έγινε γνωστό ότι ο Γκόρντον Μπράουν τηλεφωνούσε σε ψηφοφόρους ήδη από την θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών.
Newsroom ΔΟΛ

Απομονωμένη φυλή Ινδιάνων εντοπίστηκε στη Βραζιλία


Μία από τις τελευταίες φυλές Ινδιάνων που ζουν απομονωμένες εντοπίστηκαν και φωτογραφήθηκαν από αέρος κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας με το Περού.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δήλωσε ότι έδωσε στη δημοσιότητα τις εντυπωσιακές φωτογραφίες προκειμένου να αποδείξει ότι η φυλή υπάρχει και να βοηθήσει στην προστασία της γης τους. Βραζιλιάνος αξιωματούχος που συμμετείχε στην αποστολή δήλωσε μάλιστα ότι πολλοί από τους ιθαγενείς κινδυνεύουν σοβαρά από την παράνομη υλοτομία.
«Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή είναι ένα μνημειώδες έγκλημα εναντίον του φυσικού κόσμου, των φυλών, της χλωρίδας και μαρτυρά τον τέλειο παραλογισμό με τον οποίο εμείς, οι 'πολιτισμένοι', αντιμετωπίζουμε τον κόσμο» αναφέρει ο Χοσέ Κάρλος Μεϊρέγιες, στην ανακοίνωση της οργάνωσης «Survival International», η οποία προστατεύει τους ιθαγενείς σε όλο τον κόσμο.
Μία από τις φωτογραφίες δείχνει δύο Ινδιάνους, βαμμένους με έντονο κόκκινο χρώμα, έτοιμους να εκτοξεύσουν βέλη στο αεροπλάνο που πετά πάνω από το χωριό τους ενώ ένας τρίτος Ινδιάνος τους παρατηρεί. Αλλη φωτογραφία δείχνει περίπου 15 ιθαγενείς κοντά σε αχυροκαλύβες.
«Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει και να διασφαλίσει την προστασία των εδαφών τους (των ιθαγενών) με βάση τη διεθνή νομοθεσία. Διαφορετικά, σύντομα θα εξαφανιστούν» είπε ο Στίβεν Κόρι, διευθυντής της οργάνωσης.
Από τις περίπου 100 φυλές που υπολογίζεται ότι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και ζουν απομονωμένες, περισσότερες από τις μισές βρίσκονται στη Βραζιλία ή στο Περού. Όλες, σύμφωνα με την οργάνωση, κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από τη γη τους, να σκοτωθούν ή να πεθάνουν από νέες ασθένειες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Οι φτωχοί του πλανήτη απειλούνται από την καταστροφή του περιβάλλοντος

Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος απειλεί να επιδεινώσει το επίπεδο ζωής για τους φτωχότερους κατοίκους του πλανήτη ενώ θα έχει επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία, αναφέρει έκθεση.
«Τα μαθήματα των τελευταίων 100 χρόνων δείχνουν ότι η ανθρωπότητα ενήργησε πολύ αργά και σε μικρό βαθμό ενόψει παρόμοιων κινδύνων», αναφέρει ένα προσχέδιο της έκθεσης, μεταδίδει το BBC.
Την πρωτοβουλία για την έρευνα για την Οικονομία των Οικοσυστημάτων και της Βιοποικιλότητας είχε η Γερμανία μετά την σύνοδο των G8 που φιλοξένησε το 2007. Τα πορίσματά της θα δημοσιοποιηθούν πλήρως στη σύνοδο της Βόννης για την Βιοποικιλότητα όπου 60 ηγέτες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν στο μισό την αποψίλωση των δασών ως το 2020.
Η έρευνα, που είναι βασισμένη στην έρευνα Στερν για την κλιματική αλλαγή, επισημαίνει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί μέχρι και 7% μέχρι το 2050 λόγω των περιβαλλοντικών καταστροφών.
Τα τελευταία 100 χρόνια έχουν μειωθεί στο μισό οι υδροβιότοποι ενώ ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών υπολογίζεται ότι είναι 100 με 1000 φορές ταχύτερος από ό,τι δεν υπήρχαν οι άνθρωποι. Αυτές οι απώλειες είναι εξαιρετικά δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν.
Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι, τα ανέπαφα οικοσυστήματα συμβάλλουν στον έλεγχο του νερού και την αποτροπή πλημμύρων που προκαλούν καταστροφές στο αστικό περιβάλλον.
«Όσοι ωφελούνται κυρίως από την φύση είναι το 1,5 δισεκατομμύρια φτωχών του πλανήτη», δήλωσε στο BBC ο συντονιστής της έρευνας Πάβαν Σούκντεβ που προσθέτει ότι αυτά τα οικοσυστήματα είναι το «ΑΕΠ του φτωχού».
Οι συντάκτες της έρευνας τονίζουν ακόμη ότι υπάρχουν ακόμη πολλά σύνθετα και ελάχιστα ερευνημένα ζητήματα.
Τα περιβαλλοντικά ζητήματα αναμένεται να έρθουν στο προσκήνιο και στη σύνοδο των G8 στην Ιαπωνία τον Ιούλιο. Μία σχετική προεργασία έχει γίνει από τους υπουργούς Περιβάλλοντος στη πρόσφατή συνάντησή τους όπου συμφώνησαν σε -όχι ικανοποιητικές κρίνουν πολλοί- περικοπές των αερίων του θερμοκηπίου.
Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Πρωτοφανής οδηγία της ελβετικής τράπεζας πουφοβάται συλλήψεις στελεχών της

Πρωτοφανής οδηγία της ελβετικής τράπεζας πουφοβάται συλλήψεις στελεχών της

Oύτε ύποπτοι για συμμετοχή στην... Αλ Κάιντα να ήταν τα στελέχη της UΒS. Η ελβετική τράπεζα, που είναι η δεύτερη στην Ευρώπη (μετά τη βρετανική ΗSΒC) τόσο σε κεφαλαιοποίηση όσο και σε κερδοφορία, διεμήνυσε χθες στους τραπεζίτες που είχαν στελεχώσει τα τελευταία χρόνια το τμήμα private banking της επιχείρησης να μην ταξιδέψουν στις ΗΠΑ γιατί κινδυνεύουν να συλληφθούν από τις αμερικανικές αρχές!
Η απαγόρευση ισχύει για πάνω από 50 τραπεζίτες της UΒS οι οποίοι απασχολήθηκαν στο Τμήμα Διαχείρισης Περιουσιών και επενδύσεων ευπόρων Αμερικανών. Οι αμερικανικές αρχές υποψιάζονται ότι οι τραπεζίτες της UΒS βοήθησαν τους πελάτες τους να κλέψουν την Εφορία.

Λίγες ημέρες προτού προχωρήσει η UΒS στην πρωτοφανή ταξιδιωτική οδηγία είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ ένα πρώην ανώτερο στέλεχος της τράπεζας, ο Μπράντλι Μπίρκενφελντ, με την κατηγορία ότι βοήθησε κάποιον δισεκατομμυριούχο Αμερικανό να φοροδιαφύγει.Ο Μπίρκενφελντ αρνήθηκε κάθε κατηγορία στο δικαστήριο, ενώ οι δικηγόροι του απέφυγαν να διανείμουν στον Τύπο κάποια ανακοίνωση για την υπόθεση. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Τimes», οι δικηγόροι του Μπίρκενφελντ και οι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης θα εμφανιστούν και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα ενώπιον του δικαστηρίου που επιλαμβάνεται της υποθέσεως για να «εξετάσουν την υπόθεση και να επιχειρήσουν να επιλύσουν εξωδικαστικά το πρόβλημα».
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Μπίρκενφελντ έχει μηνύσει τη UΒS επειδή τον απέλυσε (με το αιτιολογικό ότι «δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της τράπεζας» ) και ότι συνεργάζεται πλήρως με τις αμερικανικές αρχές- λέγεται ότι πρόκειται να δώσει στους Αμερικανούς δύο τρανταχτά ονόματα πρώην προϊσταμένων του. Oι πρώτες έρευνες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για τις υπηρεσίες που παρείχαν ειδικευμένοι στο private banking τραπεζίτες της UΒS σε οικονομικά εύρωστους Αμερικανούς ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο. Εκτοτε εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση σχεδόν όλοι οι τραπεζίτες του τμήματος private banking της τράπεζας οι οποίοι είχαν πελάτες Αμερικανούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η UΒS είναι η πρώτη χρηματοπιστωτική εταιρεία στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων (private banking). Ή μήπως ήταν η πρώτη; Γιατί οι «καλοί» πελάτες της UΒS απέσυραν 12,8 δισ. ελβετικά φράγκα (12,1 δισ. δολάρια) από τις συνολικές επενδύσεις που διαχειρίστηκε η τράπεζα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για την πρώτη μείωση των επενδυτικών κεφαλαίων, σε τριμηνιαία βάση, που ανακοίνωσε η τράπεζα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Σ ύμφωνα με τα στοιχεία τριμήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα στις αρχές Μαΐου, οι επενδύσεις των «καλών πελατών» της περιορίστηκαν το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2008 στα 2,5 δισ. ελβετικά φράγκα από 23,4 δισ. φράγκα που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν τον κύκλο εργασιών της τράπεζας στην Ελβετία. Στις ΗΠΑ ο κλάδος τα πήγε καλύτερα, καθώς τα χρήματα που της εμπιστεύθηκαν για να επενδύσει οι εύποροι Αμερικανοί μειώθηκαν στα 3,1 δισ. φράγκα από 8,1 δισ. που ήταν το πρώτο τρίμηνο πέρυσι. Μιλώντας, όμως, στο πρακτορείο Βloomberg ο διαχειριστής της Αtlantis Ιnvestment Research Corp. Εντουιν Μέρνερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Η UΒS χτυπήθηκε από μια πραγματική θύελλα. Οι πελάτες της ίσως της γυρίσουν την πλάτη αν υποψιαστούν ότι οι τραπεζίτες που εμπιστεύθηκαν αρχίζουν να διοχετεύουν πληροφορίες στις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ και της Γερμανίας».
http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080529&nid=8673355&sn=&spid=1376
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής της ΕΑDS

Κοινοπραξία Volkswagen-Sanyo στις μπαταρίες

Η Volkswagen έγινε μια ακόμη αυτοκινητοβιομηχανία που σηματοδοτεί την στροφή της στις μπαταρίες λιθίου για τα επόμενης γενιάς υβριδικά αυτοκίνητα, ανακοινώνοντας συμφωνία ανάπτυξης του προϊόντος σε συνεργία με την Sanyo. Οι μεγάλες βιομηχανίες αυτοκινήτων της Ευρώπης και οι όμιλοι ηλεκτρονικών προϊόντων της Ιαπωνίας συνεργάζονται ήδη στην ανάπτυξη υβριδικών μπαταριών, που είναι μια πιο ογκώδης αλλά φθηνότερη πηγή ενέργειας η οποία χρησιμοποιείται στα υβριδικά αυτοκίνητα όπως το Prius της Toyota. Η VW δεν πωλεί ακόμη υβριδικά οχήματα αλλά σκοπεύει να μπει σύντομα στην αγορά.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/330442/ArticleNewsWorld.aspx

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Απεργούν Ευρωπαίοι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων, με πρώτους τους Γερμανούς


Χιλιάδες παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων απεργούν στη Γερμανία, ακολουθούμενοι από συναδέλφους τους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία και η Αυστρία, προκαλώντας ανησυχίες για μείωση της διάθεσης γάλακτος στην αγορά.
Η απεργία στη διάθεση των προϊόντων λαμβάνει μαζικές διαστάσεις. Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανών Κτηνοτρόφων (BDM), Στέφαν Μαν δήλωσε ότι εκτιμά πως και άλλες χώρες θα συμμετάσχουν στο μποϊκοτάζ των προϊόντων.
Το BDM εκτιμά ότι το μποϊκοτάζ θα διαρκέσει μία εβδομάδα με 10 ημέρες. Σε κάποιες περιοχές της Γερμανίας συμμετέχει έως και το 80% των αγροτών, εκτιμά το BDM.
Οι αγρότες έχουν εξαγριωθεί από τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος και να μειώσει την τιμή του στις ευρωπαϊκές αγορές.
Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες απαντούν ότι τα μέτρα αποτελούν απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για γάλα, κυρίως από ασιατικά κράτη.
Ήδη την υποστήριξή τους στην Γερμανία έχουν εκφράσει ενώσεις κτηνοτρόφων από την Ολλανδία, την Ελβετία, την Αυστρία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία.
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ένωσης παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων της Ολλανδίας φαίνεται ότι πρότειναν οι κτηνοτρόφοι να χύνουν το γάλα που παράγουν στα χωράφια τους, ως μέσο αντίδρασης στα νέα μέτρα.
Η αντίστοιχη ένωση στην Αυστρία ζήτησε από τους κτηνοτρόφους να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος κατά 50% περίπου.
Newsroom ΔΟΛ

Ισόβια για τον χειρότερο κατά συρροή δολοφόνο στα χρονικά της Γαλλίας

Το κακουργιοδικείο της πόλης Σαρλεβίλ-Μεζιέρ καταδίκασε την Τετάρτη σε ισόβια κάθειρξη τον Μισέλ Φουρνιρέ, τον χειρότερο κατά συρροή δολοφόνο στην σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, όπως χαρακτηρίστηκε στο κατηγορητήριο. Ισόβια και για τη σύζυγο και συνεργό του.
Ο Μισέλ Φουρνιρέ έχει ομολογήσει τη δολοφονία και το βιασμό ή την απόπειρα βιασμού επτά κοριτσιών και νεαρών γυναικών, ηλικίας από 12 έως 22 ετών, την περίοδο 1987-2001.
Η σύζυγός του, Μονίκ Ολιβιέ, καταδικάστηκε ως συνεργός σε τέσσερις δολοφονίας. Της επιβλήθηκε η ποινή ισόβιας κάθειρξης και θα εκτίσει τουλάχιστον 28 χρόνια κάθειρξης, βάσει της ετυμηγορίας που εξέδωσε το δικαστήριο της βόρειας Γαλλίας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η Ολιβιέ βοηθούσε τον άνδρα της να προσελκύει τα θύματά του, να τα συλλαμβάνει και στη συνέχεια να κρύβει τις σορούς.
Με τη δικαστική απόφαση κλείνει η δίμηνη ακροαματική διαδικασία που καθήλωσε την κοινή γνώμη στη Γαλλία και το γειτονικό Βέλγιο, όπου δολοφονήθηκε ένα από τα θύματα του Μισέλ Φουρνιρέ.
Ο στυγερός δολοφόνος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν ασκήσει έφεση, συνελήφθη στο Βέλγιο το 2003 όταν αποπειράθηκε να απαγάγει ένα 13χρονο κορίτσι.
Τα περισσότερα από τα εγκλήματά του διαπράχθηκαν στην περιοχή των Αρδεννών στη βόρεια Γαλλία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

«Πέταξε» το όνειρο αλεξιπτωτιστή για την ελεύθερη πτώση από το μεγαλύτερο ύψος

Πρόωρο και ένα μάλλον άδοξο τέλος είχε η προσπάθεια ενός Γάλλου αλεξιπτωτιστή να κάνει το νέο ρεκόρ ελεύθερης πτώσης όταν το αερόστατο με το οποίο θα έφτανε στα 40.000 μέτρα αποκολλήθηκε και παρασύρθηκε.
Ο Μισέλ Φουρνιέ επρόκειτο να χρησιμοποιήσει αερόστατο γεμάτο με ήλιο για να ανέβει στα εξωτερικά όρια της στρατόσφαιρας σε ύψος 40 χιλιομέτρων.
Από εκεί θα άρχιζε την ελεύθερη πτώση του που θα του εξασφάλιζε πολλαπλά παγκόσμιο ρεκόρ: την πιο γρήγορη και από μεγαλύτερο ύψος ελεύθερη πτώση, το άλμα με αλεξίπτωτο από μεγαλύτερο ύψος και την πτήση με αερόστατο σε μεγαλύτερο ύψος.
Ωστόσο, μετά την διαδικασία γεμίσματος του αερόστατου σε αεροδρόμιο του δυτικού Καναδά, αυτό αποκολλήθηκε χωρίς την κάψουλα που θα μετέφερε τον Φουρνιέ και παρασύρθηκε. Μία προσπάθεια που είχε προγραμματιστεί για την Δευτέρα αναβλήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών
Ο 64χρονος Μισέλ Φουρνιέ, με θητεία στις ένοπλες δυνάμεις, εμφανίστηκε απογοητευμένος από την εξέλιξη. Το κόστος του αερόστατου φτάνει τα 200.000 δολάρια και, όπως είχε γίνει γνωστό, ο Φουρνιέ είχε σχεδόν εξαντλήσει το ποσό που μπορούσε να διαθέσει.
Ο τολμηρός Γάλλος υπολόγιζε να πραγματοποιήσει το εγχείρημά του στη Γαλλία αλλά η κυβέρνηση της χώρας του αρνήθηκε την άδεια θεωρώντας το σχέδιο πολύ ριψοκίνδυνο.
Αν όλα πήγαιναν καλά, η ελεύθερη πτώση του Φουρνιέ θα διαρκούσε 15 λεπτά και θα έπεφτε με ταχύτητα 1.500 χιλιομέτρων ή 1,7 φορές ταχύτερα από τον ήχο. Το αλεξίπτωτο θα άνοιγε σε ύψος 6 χιλιομέτρων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Τον ιατρικό του φάκελο έδωσε στην δημοσιότητα ο Τζον Μακέιν

Σε μία πρωτοφανή κίνηση για να απαντήσει στις αιτιάσεις ότι είναι πολύ μεγάλης ηλικίας για να καταλάβει το προεδρικό αξίωμα, ο Τζον Μακέιν δημοσιοποίησε στοιχεία του ιατρικού του φακέλου που δείχνουν ότι η υγεία του είναι σε καλή κατάσταση.
Ο Τζον Μακέιν, αναφέρουν τα στοιχεία, είχε τρεις φορές επιτυχημένη θεραπευτική αγωγή για καρκίνο του δέρματος ενώ δεν έχει καρδιολογικά προβλήματα. Τον Φεβρουάριο του αφαιρέθηκε καρκίνωμα πλακώδους επιθηλίου (squamous cell carcinoma) σε πρώιμο στάδιο (οπότε και είναι εύκολα ιάσιμο) και τον Μάρτιο καλοήθεις πολύποδες από το παχύ έντερο.
Πάσχει επίσης από εκφυλιστική αρθρίτιδα λόγω των τραυμάτων που υπέστη στον πόλεμο του Βιετνάμ όπου ήταν κρατούμενος πολέμου για έξι χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον ίσως χρειαστεί να του τοποθετηθεί τεχνητή άρθρωση. Το βάρος και η πίεση είναι σε καλά επίπεδα όπως και τα επίπεδα χοληστερίνης.
Ο γερουσιαστής Μακέιν θα συμπληρώσει τα 72 χρόνια τον Αύγουστο ενώ ο Μπάρακ Ομπάμα -ο σχεδόν σίγουρός αντίπαλός του στις εκλογές του Νοεμβρίου- είναι 46 ετών. Αν εκλεγεί ο Μακέιν θα είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία νεοεκλεγείς πρόεδρος.
Για την ώρα πάντως το ζήτημα της ηλικίας δεν έχει τεθεί άμεσα στην προεκλογική εκστρατεία από κανέναν από τους τρεις υποψηφίους αλλά έμμεσα με τις συζητήσεις για την εμπειρία διαχείρισης καταστάσεων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι σε μεγάλη πλειοψηφία δεν το θεωρούν μείζονος σημασίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Νέο ατόπημα αναγκάζει τη Χίλαρι Κλίντον να ζητήσει δημόσια συγγνώμη

Μία αδέξια αναφορά της Χίλαρι Κλίντον στη δολοφονία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι προκάλεσε αναταραχή στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Η υποψήφια για το χρίσμα ζήτησε συγγνώμη, όμως η ζημιά έγινε...
«Ο σύζυγός μου Μπιλ Κλίντον δεν είχε εξασφαλίσει το χρίσμα το 1992 έως ότου κερδίσει τις προκριματικές της Καλιφόρνιας προς τα μέσα Ιουνίου, έτσι δεν είναι; Θυμόμαστε πάντα τη δολοφονία του Μπόμπι Κένεντι τον Ιούνιο στην Καλιφόρνια» είπε η Κλίντον στη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους της εφημερίδας της Νότιας Ντακότα, Sioux Falls Argues Leader. Ο Ρόμπερτ Κένεντι, αδελφός του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ.Κένεντι δολοφονήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1968, ενώ διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Η Χίλαρι Κλίντον ήθελε να πει πως η αναμέτρηση για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών μπορεί να μην αναδείξει νικητή πριν τον Ιούνιο. Ωστόσο, η αναφορά στον Ρόμπερτ Κένεντι προκάλεσε κατάπληξη και οργή στο στρατόπεδο του αντιπάλου της Μπαράκ Ομπάμα.
Η ίδια ζήτησε συγγνώμη, διαβεβαιώνοντας πως δεν είχε σκοπό να φανεί «προσβλητική» και πως προσεύχεται για την οικογένεια Κένεντι. «Λυπάμαι εάν οι αναφορές μου σε αυτή τη δραματική στιγμή της ιστορίας μας, ιδιαίτερα για την οικογένεια Κένεντι, πλήγωσαν κάποιον όποιος κι αν είναι αυτός» είπε.
Δήλωσε, επίσης, ότι είχε αναστατωθεί από τις ειδήσεις για την υγεία του γερουσιαστή Έντουαρντ Κένεντι και ότι ανακάλεσε πολλές φορές στη μνήμη της το όνομα των Κένεντι. Ο Έντουαρντ Κένεντι, μικρότερος αδελφός του Τζον και του Ρόμπερτ Κένεντι, διαγνώστηκε αυτήν την εβδομάδα ότι πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο.
Ωστόσο, το περιοδικό Time υπενθύμισε στην ιστοσελίδα του πως η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης είχε χρησιμοποιήσει σχεδόν τα ίδια λόγια σε μια δημόσια συνομιλία με το περιοδικό, στις 6 Μαρτίου. «Θυμόμαστε όλοι αυτή τη μεγάλη τραγωδία όταν δολοφονήθηκε ο Μπομπ Κένεντ. Ο σύζυγός μου δεν είχε εξασφαλίσει το χρίσμα το 1992 παρά τον Ιούνιο. Το να έχεις μια κούρσα για το χρίσμα που διαρκεί έως τον Ιούνιο δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο» είχε πει. «Η δικαιολογία της κ. Κλίντον σήμερα είναι πως οι Κένεντι την απασχόλησαν πολύ τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της ασθένειας του Έντουαρντ Κένεντι. Αυτό όμως δεν εξηγεί γιατί το είχε στο μυαλό της για περισσότερους από δύο μήνες» σχολίασε η δημοσιογράφος του Time, Κάρεν Τάμαλτι.
Ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Μπέρτον, καταδίκασε τις «ατυχείς» δηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον, λέγοντας πως «δεν έχουν θέση στην προεκλογική εκστρατεία».
Σύμφωνα με το BBC, η επόμενη αναμέτρηση των δύο υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών είναι την 1η Ιουνίου στο Πουέρτο Ρίκο, ενώ δύο ημέρες μετά ακολουθούν η Μοντάνα και η Νότια Ντακότα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Στην πυρά έριξαν 11 ηλικιωμένους «μάγους» στην Κένυα

Στην πυρά έριξαν έντεκα ηλικιωμένους στη δυτική Κένυα με την κατηγορία ότι έκαναν μάγια.
Κατά την Αστυνομία, οι χωρικοί είχαν συντάξει λίστα με τα ονόματα των θυμάτων, οκτώ γυναίκες και τρεις άνδρες, ηλικίας από 80 μέχρι 96 ετών.
Σύμφωνα με το BBC, ο όχλος έσυρε τους ηλικιωμένους έξω από τα σπίτια τους, τα οποία και έκαψε αμέσως μετά την επίθεση. Οι κάτοικοι της περιοχής δίστασαν να καταγγείλουν το περιστατικό, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς πιστεύουν στη μαγεία.
Οι χωρικοί υποστηρίζουν ότι είχαν στοιχεία που μαρτυρούν ότι οι έντεκα άνθρωποι ήταν μάγοι. Όπως δήλωσαν στην αστυνομία, βρήκαν ένα βιβλίο σε σχολείο της περιοχής το οποίο είχε τον τίτλο «Συναντήσεις Μάγων» και το οποίο κατέγραφε λεπτομερώς ποιος θα ήταν το επόμενο θύμα των μάγων.
Οι συγγενείς των οικογενειών έχουν τραπεί σε φυγή φοβούμενοι για τη ζωή τους, ενώ η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των χωρικών.
Newsroom ΔΟΛ

Πυρηνικά εργοστάσια νέας γενιάς σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ιταλία

Πυρηνικά εργοστάσια νέας γενιάς ετοιμάζεται να κατασκευάζει η Ιταλία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Κλαούντιο Σκαγιόλα, κατά τη συνάντησή του με τον Σύνδεσμο Ιταλών Εργοδοτών Confindustria.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της Κοινοβουλευτικής περιόδου θα θέσουμε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση πυρηνικών σταθμών νέας γενιάς», δήλωσε ο κ. Σκαγιόλα.Υπενθυμίζοντας τις προεκλογικές εξαγγελίες του Μπερλουσκόνι, ο υπουργός τόνισε πως το σχέδιο δράσης για την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια είναι πια αναπόφευκτο.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Confindustria υποστήριξε ότι έχει έρθει η ώρα για επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει άμεση εξάρτηση από το εξωτερικό για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.
Η Ιταλία παραιτήθηκε από την πυρηνική ενέργεια ύστερα από δημοψήφισμα που διοργανώθηκε το 1987, λίγο μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ τον Απρίλη του 1986 και έκλεισε τους τέσσερις πυρηνικούς της σταθμούς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Κλιμακώνουν οι Γάλλοι αλιείς τη σύγκρουση με την κυβέρνηση για την τιμή των καυσίμων

Συγκρούσεις μεταξύ αλιέων και αστυνομικών σημειώθηκαν στο Παρίσι, καθώς οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την αλματώδη άνοδο των τιμών του πετρελαίου που απειλεί να τους φέρει στα όρια της χρεοκοπίας.
Τα επεισόδια έγιναν έξω από το υπουργείο Γεωργίας με τους αλιείς να επιτίθενται με φωτοβολίδες κατά των αστυνομικών οι οποίοι επιστράτευσαν δακρυγόνα. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Μισέλ Μπαρνιέρ είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών.
Οι αλιείς διαμαρτύρονται για την άνοδο των τιμών και ζητούν από την κυβέρνηση να αυξήσει ακόμη περισσότερο το ποσό της επιδότησης που λαμβάνουν. Τον Ιανουάριο είχαν λάβει πακέτο 310 εκατομμυρίων ευρώ διάρκειας τριών ετών αλλά τονίζουν ότι η παροχή δεν έχει πλέον αξία λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα.
Από την πλευρά του ο υπουργός τονίζει ότι πρέπει να λάβει την έγκριση της ΕΕ για την παροχή νέας κρατικής βοήθειας.
Λόγω των αποκλεισμών στα λιμάνια από τους αλιείς, η ακτοπλοϊκές συνδέσεις με την Βρετανία παρουσίασαν προβλήματα.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε αντίδραση για τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό.
Newsroom ΔΟΛ

Σοκ στην Αργεντινή από την άγρια δολοφονία 2χρονου κοριτσιού από δυο μικρά αγόρια

Ένα κοριτσάκι δύο ετών βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από δύο αγόρια επτά και εννέα ετών στην Αργεντινή. Δικαστής ανέφερε ότι τα δύο αγόρια -που είναι αδέλφια- είχαν «πλήρη επίγνωση» της πράξης τους και μάλιστα ότι αντλούσαν ικανοποίηση από το βασανισμό του κοριτσιού.
Το κορίτσι εξαφανίστηκε από το σπίτι της στο Αλμιράντε Μπράουν την Κυριακή. Η οικογένειά της ανακάλυψε το νεκρό σώμα της -που είχε υποστεί βασανισμό- δέκα τετράγωνα μακριά σε ένα οικόπεδο. Τα δύο αγόρια της είχαν βγάλει τα ρούχα, την είχαν χτυπήσει και την είχαν στραγγαλίσει με ένα καλώδιο τηλεφώνου.
Η δικαστής Μάρτα Πασκουάλ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Telam ότι τα δύο μικρά αγόρια όχι μόνο δεν έδειξαν «κανένα έλεος για τον αφόρητο πόνο που προκαλούσαν στην μικρή Μιλάγρος Μπελισάν, αλλά αντίθετα εμφανίστηκαν να αντλούν ικανοποίηση από το φόνο».Η δικαστής είπε ότι οι παρατηρήσεις της βασίστηκαν στα ευρήματα της εξέτασης που πραγματοποίησε ψυχίατρος στα δυο αγόρια.«Δε γνωρίζω εάν η παιδική τους φαντασία τους επέτρεψε να συνειδητοποιήσουν ότι διέπρατταν έγκλημα. Όμως αντιλαμβάνονταν πολύ καλά ότι βασάνιζαν την Μιλάγρος, η οποία υπέφερε για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν εκπνεύσει» σημείωσε.Πρόσθεσε ότι τα δυο αγόρια ζουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με συχνά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και δεν απέκλεισε αυτό που έκαναν στο μικρό κορίτσι να αποτελούσε μίμηση πράξεων που είχαν ήδη δει στο σπίτι τους.
«Το επίπεδο της βίας που άσκησαν αυτά τα παιδιά, που δεν είναι καν νέοι, είναι τρομακτικό» τόνισε. Πρόσθεσε ότι τα δυο αγόρια είναι ιδιαίτερα βίαια και χρειάζονται καθοδήγηση για να ενταχθούν στην κοινωνία.Τα δυο αγόρια τέθηκαν υπό κράτηση της αστυνομίας μαζί με την μητέρα τους για να προστατευθούν από ομάδα έξαλλων πολιτών που ήθελαν να τα λυντσάρουν.
Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην Αργεντινή. Οι νομοθεσία της χώρας απαγορεύει την ποινική δίωξη των νέων κάτω των 18 ετών. Οι νέοι που διαπράττουν εγκλήματα κρατούνται σε σπίτια μέχρι την ηλικία των 18, οπότε βγαίνουν χωρίς περαιτέρω ποινικές επιπτώσεις.
Η δολοφονία του κοριτσιού κάνει πολλούς Αργεντινούς να ζητούν αυστηρότερες ποινές, ανάμεσά τους να υπάρξει δίωξη των νεαρών εγκληματιών όταν ενηλικιωθούν. Αλλοι θεωρούν ότι τα παιδιά- δολοφόνοι θα έπρεπε να δικάζονται ως ενήλικες.
«Δικηγόροι της Αργεντινής, ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι θεωρούν ότι το παιδί είναι πάντα το θύμα και ποτέ ο θύτης» δηλώνει ο δικαστής Γκρεγκόρια Μπαντένι. «Αλλά οι κάτοικοι της πόλης όπου δολοφονήθηκε αυτό το κορίτσι, θα ήθελαν να δολοφονήσουν τα δύο αγόρια» πρόσθεσε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Νέες απεργίες στη Γαλλία με αφορμή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Νέο κύμα απεργιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς ξεκίνησε στη Γαλλία με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος.
Στην απεργία παίρνουν μέρος εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οποίοι ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους από το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς επίσης και δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για περικοπές προσωπικού.
Καθυστερήσεις και κυκλοφοριακό αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι Γάλλοι, κυρίως στις περιφερειακές σιδηροδρομικές γραμμές.
Η διοίκηση της εθνικής επιχείρησης των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF διαβεβαίωσε ότι τα δύο στα τρία δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV) θα εκτελούνται κανονικά κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ωστόσο αναμένεται πως ουσιαστικά θα εκτελείται μόλις το 50% των δρομολογίων.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα υπολειτουργήσουν σε περίπου 55 πόλεις, ανάμεσά τους στη Λυών και τη Μασσαλίας, αν και στο Παρίσι τα δρομολόγια του μετρό, των λεωφορείων και του τραμ θα λειτουργήσουν σχεδόν κανονικά.Μικρά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι αερομεταφορές, καθώς τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στην Air France κάλεσαν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.
Τα συνδικάτα αντιδρούν στην πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει από 40 σε 41 τα χρόνια εργασίας για την παροχή πλήρους σύνταξης.
Πάντως η κινητοποίηση γίνεται σε επιβαρημένο κλίμα για τους απεργούς καθώς, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Journal du Dimanche, σχεδόν έξι στους δέκα Γάλλους θεωρούν ότι η απεργία δεν είναι δικαιολογημένη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γερμανικό

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Σχέδιο ...λογοκρισίας από τη ΔΟΕ προς τους αθλητές στο Πεκίνο

Μήνυμα στους αθλητές που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, να αποφεύγουν τις δηλώσεις, με πολιτικό περιεχόμενο έστειλε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Μάλιστα θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις τηλεοπτικές μεταδόσεις, ώστε να μην ακουσθεί ...on air κάποια διαμαρτυρία.
Η εταιρεία Ολυμπιακών τηλεοπτικών μεταδόσεων του Πεκίνου είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της εικόνας από όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. «Η τηλεοπτική παραγωγή πρέπει να προστατεύσει τους Αγώνες και αυτό το λέμε σε όλες τις διοργανώσεις των Ολυμπιακών», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ένας εικονολήπτης που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί το όνομά του και ο οποίος έχει καλύψει πολλές διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων τα τελευταία χρόνια. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μεταδοθεί απευθείας κάποια διαμαρτυρία, αφού η εικόνα ελέγχεται από την παραγωγό εταιρεία», πρόσθεσε ο ίδιος. Η ΔΟΕ έχει καταστήσει σαφές, ότι η πολιτική πρέπει να μείνει μακριά από τους Αγώνες. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητισμός. Δεν υπάρχει έδαφος για άλλα πράγματα και πολιτικές αναφορές. Η συμπεριφορά όλων όσων συμμετέχουν θα πρέπει να είναι η αρμόζουσα», ανέφερε η ΔΟΕ.
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: www.sport.g

Πόρισμα «φωτιά» για 45 ...ύποπτους αγώνες τένις

Μια ανεξάρτητη επιτροπή ανακοίνωσε την Δευτέρα (19/5) το πόρισμά της, σύμφωνα με το οποίο 45 αγώνες τένις, χρειάζονται επιπλέον διερεύνηση για πιθανό στήσιμο αποτελεσμάτων.Το πόρισμα, που αριθμεί 66 σελίδες, έχει ήδη δημοσιοποιηθεί από την Διεθνή Ομοσπονδία Τένις, την ATP, την WTA, καθώς και από τις επιτροπές των τεσσάρων γκραν σλαμ. Η συγκεκριμένη επιτροπή εξέτασε 73 παιχνίδια τα τελευταία 5 χρόνια και κατέληξε ότι 45 αγώνες είναι ύποπτοι για το αποτέλεσμά τους και χρειάζονται επι πλέον διερεύνηση.Μετά τον... περιβόητο αγώνα του Νταβιντένκο, ο οποίος αποχώρησε στο τρίτο σετ κόντρα στον Ιταλό Αργκουέλο, λόγω τραυματισμού στο πόδι, έχουν γίνει καταγγελίες ότι και σε άλλους αθλητές έχουν προσφερθεί χρήματα για να στήσουν αγώνες.
Ενας από αυτούς είναι και ο Βέλγος Ζιλές Ελσενίρ, στον οποίο είχε προσφερθεί ένα ποσό περισσότερο από 100.000 δολάρια, αλλά δεν τα δέχθηκε, για να χάσει από τον Ιταλό Ποτίτο, στο πρώτο γύρο του Γουίμπλεοντον το 2005.
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: www.sport.gr

Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής ο... Ιντιάνα Τζόουνς

Επίσημα αναγνωρισμένος αρχαιολόγος έγινε ο... Ιντιάνα Τζόουνς. Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής εξέλεξε τον Χάρισον Φορντ ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του.
«Ο Ιντιάνα Τζόουνς δείχνει την αφοσίωσή του στην πραγματική αρχαιολογία» λέει, όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μπράιαν Ρόουζ.
Ο ηθοποιός αποδέχθηκε την πρόσκληση και ήδη ετοιμάζεται να μιλήσει για το Ινστιτούτο -τον παλαιότερο και μη κερδοσκοπικό οργανισμό της Βορείου Αμερικής.
Ο ρόλος του Χ.Φορντ ως Ιντιάνα Τζόουνς στις ταινίες του Στίβεν Σπίλμπεργκ και του Τζορτζ Λούκας προσέδωσε λάμψη στην αρχαιολογία.
Η νέα ταινία Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο της κρυστάλλινης νεκροκεφαλής έκανε πρόσφατα πρεμιέρα στις Κάννες και πρόκειται να προβληθεί στις αίθουσες από 22 Μαΐου.
Newsroom ΔΟΛ

Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Βολιβία: Μελετά εθνικοποίηση πηγών φυσικού αερίου

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales, απειλεί να εθνικοποιήσει τις πηγές φυσικού αερίου της χώρας, εάν οι ξένες εταιρίες που τις λειτουργούν δεν αυξήσουν τις επενδύσεις τους.
Τονίζει ότι εάν οι εταιρίες δεν αυξήσουν τις επενδύσεις εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, το οποίο δεν προσδιόρισε, η Βολιβία θα πάρει πίσω τον έλεγχο των πηγαδιών και θα τα αναθέσει στην κρατική επιχείρηση ενέργειας Yacimientos Petroleos Fiscales Bolivianos (YPFB). Η Βολιβία επιδιώκει αυτή την περίοδο να αυξήσει την ετήσια παραγωγή αερίου, που ανέρχεται στα 40 εκατ. κυβικά μέτρα. Στις αρχές Μαΐου ο κ. Morales ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει τον έλεγχο των ξένων ενεργειακών επιχειρήσεων Chaco (που ανήκε στην BP), Transredes (που ανήκε στην Ashmore Energy) και CLHB. Επίσης απέκτησε τον πλειοψηφικό έλεγχο της Andina, βραχίονα της Repsol-YPF.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/325889/ArticleNewsWorld.aspx

Χιλιάδες μετανάστες τρέπονται σε φυγή στη δίνη ξενοφοβικής βίας στη Νότιο Αφρική

Έξι χιλιάδες μετανάστες έχουν τραπεί σε φυγή αναζητώντας προστασία σε αστυνομικά τμήματα, εκκλησίες και δημοτικούς χώρους για να γλιτώσουν από το κύμα ξενοφοβικών επιθέσεων που έχει μετατρέψει τις φτωχές συνοικίες του Γιοχάνεσμπουργκ σε «εμπόλεμη ζώνη» κοστίζοντας μέχρι σήμερα 22 ζωές...
Πλήθη Νοτιοαφρικανών, οπλισμένα με ρόπαλα και πυροβόλα όπλα, σαρώνουν εδώ και μία εβδομάδα τις υποβαθμισμένες περιοχές και συνοικίες της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς, τραυματίες και αναγκάζοντας τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τις καλύβες τους, τις οποίες πυρπολούν.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) μιλούν για «κλασική περίπτωση προσφύγων». Οι περισσότεροι εκ των μεταναστών που βρίσκονται στο στόχαστρο των άγριων ξενοφοβικών επιθέσεων κατάγονται από τη Ζιμπάμπουε, την οποία εγκατέλειψαν για να ξεφύγουν από τη βία και τη φτώχεια.
Στη Νότιο Αφρική εκτιμάται ότι βρίσκονται σήμερα τρία εκατομμύρια μετανάστες από τη Ζιμπάμπουε.
Η ανταποκρίτρια του BBC στο Γιοχάνεσμπουργκ αναφέρει ότι οι μετανάστες έχουν μετατραπεί σε αποδιοπομπαίους τράγους για τα κοινωνικά προβλήματα της Νοτίου Αφρικής, την ανεργία, την εγκληματικότητα και την έλλειψη στέγασης.
Το Σαββατοκύριακο το Γιοχάνεσμπουργκ και τα προάστιά του έμοιαζαν με «εμπόλεμη ζώνη». Πάνοπλοι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν τα πλήθη που έψαχναν για να σκοτώσουν μετανάστες και κατέστρεφαν καταστήματα που ανήκουν σε ξένους.
Η αστυνομία κατέφυγε και τη Δευτέρα στη χρήση πλαστικών σφαιρών, προχωρώντας σε νέες συλλήψεις στην προσπάθεια να καταστείλει το ξενοφοβικό ξέσπασμα βίας.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι από την περασμένη εβδομάδα 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Αλλοι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, άλλοι κάηκαν ζωντανοί. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 220 άτομα με κατηγορίες στις οποίες περιλαμβάνεται η δολοφονία, ο βιασμός και η ληστεία.
Χιλιάδες μετανάστες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο σε αστυνομικά τμήματα, εκκλησίες και κοινοτικούς χώρους. Οι ξενοφοβικές επιθέσεις άρχισαν στις 11 Μαΐου στην παραγκούπολη της Αλεξάντρα, όπου δύο άτομα σκοτώθηκαν, και εξαπλώθηκαν σε όλο το Γιοχάνεσμπουργκ αυτό το Σαββατοκύριακο.
Το μεσημέρι της Δευτέρας η Τζίνα Τέμπα θήλαζε τη μόλις δύο εβδομάδων κόρη της στο πάτωμα μιας αίθουσας σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ. Το προηγούμενο βράδυ γείτονες με τους οποίους ζούσε δίπλα-δίπλα για τρία χρόνια εισέβαλαν στο σπίτι της και απαίτησαν να φύγει.
Αυτή η σκηνή επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά τις τελευταίες ημέρες με τους φτωχότερους από τους φτωχούς να στρέφονται ο ένας ενάντια στον άλλο...
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Σε όλο το φάσμα των προϊόντων επεκτείνονται οι «μαϊμούδες» στην ΕΕ

Από τα φάρμακα ως τα είδη διατροφής όλοι οι οικονομικοί τομείς είναι πλέον στην Ευρώπη θύματα παραποίησης ή πειρατείας, φαινόμενα τα οποία, μάλιστα, επεκτείνονται, όπως αποκαλύπτει έκθεση για τις κατασχέσεις στα τελωνεία της ΕΕ το 2007.
Τα παραποιημένα προϊόντα που αντιπροσωπεύουν εν δυνάμει κίνδυνο για τους καταναλωτές (ξυριστικές λεπίδες, ενυδατικές κρέμες, φάρμακα, παιγνίδια, τρόφιμα) καταγράφουν τον πιο εντυπωσιακό ρυθμό διάδοσης, αν βασιστεί κανείς στην περυσινή λεία των ευρωπαϊκών τελωνείων.
Όμως, οι τομείς που τα προϊόντα τους αποτελούν από καιρό αντικείμενα παραποίησης, όπως ο τομέας της ένδυσης ή τα προϊόντα πολυτελείας όπως τα ρολόγια και τα κοσμήματα, δεν υπολείπονται.
Η Κίνα κατασκεύασε περίπου 58% των προϊόντων που κατασχέθηκαν το 2007 και είναι επικεφαλής σε σχεδόν όλους τους τομείς. Πάντως, πάνω από το 15% των προϊόντων που κατασχέθηκαν ήταν άγνωστης προέλευσης, καθώς οι πλαστογράφοι καλύπτουν επιμελώς τα ίχνη.
Ορισμένες χώρες διακρίνονται για την κατασκευή προϊόντων «μαϊμούδων», μολονότι απέχουν πολύ από την πρώτη θέση: η Τουρκία (σχεδόν 5%), η Ινδία, η Γεωργία, η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Χονγκ Κονγκ (όλες μεταξύ 2% και 3%) και η Βουλγαρία (1,6%). ,Τα τελωνεία προσδιορίζουν, πλέον ακριβέστερα τις χώρες προέλευσης των προϊόντων που κατάσχονται, χώρες που μπορεί ωστόσο να είναι απλοί τόποι διαμετακόμισης (όπως αναμφίβολα η Τυνησία, η οποία έρχεται δεύτερη στα παιχνίδια «μαϊμούδες»). Στον τομέα αυτόν, η Τουρκία (6,7% των προϊόντων που κατασχέθηκαν πέρυσι προέρχονταν απ' ευθείας από την επικράτειά της) καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα προϊόντα διατροφής και τα ποτά, τη δεύτερη θέση μετά τη Γεωργία στα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.Η Ιταλία, απ' όπου προήλθε το 3,7% των κατασχεθέντων προϊόντων, έρχεται στη δεύτερη θέση στα κοσμήματα, τα ενδυματολογικά αξεσουάρ, τον εξοπλισμό πληροφορικής, και στην τρίτη θέση στα προϊόντα διατροφής, τα παπούτσια και τα παιγνίδια. Όσον αφορά τα πλαστά φάρμακα, προέρχονταν το 2007 κατά πρώτο λόγο από την Ελβετία, μετά από την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα πειρατικά CD και DVD που κατασχέθηκαν προήλθαν κατά 75% από την Κίνα, ενώ η Πολωνία καταλαμβάνει με απόσταση την τρίτη θέση (3,3%).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

UK Qeen in Islam


Υπέρ του γάμου των ομοφυλόφιλων η πολιτεία της Καλιφόρνια

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας αποφάσισε ότι η πολιτεία δεν θα απαγορεύει στο εξής τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, κάτι που σημαίνει μεγάλη νίκη των ομοφυλόφιλων και των δικαιωμάτων τους που ενδέχεται να έχει αποτελέσματα και σε εθνικό επίπεδο.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν θεωρούμε ότι το να διατηρήσουμε την παραδοσιακή μορφή του γάμου εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα της πολιτείας», απεφάνθη το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας, με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του.
«Αποφαινόμεθα ότι η απαγόρευση των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι αντισυνταγματική», προστίθεται στην απόφαση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Απίστευτη περίπτωση διδύμων στην Ελλάδα

Ένα απίστευτο περιστατικό με ένα κοριτσάκι 9 χρονών, το οποίο είχε στην κοιλιά του το δίδυμο αδελφάκι του, χειρούργησαν οι γιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
Πρόκειται για μια σπανιότατη περίπτωση, κατά την οποία το ένα έμβρυο απορροφά το άλλο, κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της κύησης. Το 9χρονο κοριτσάκι κουβαλούσε σε μία κύστη στην ωοθήκη το δίδυμο αδελφάκι του.
Το περιστατικό προκάλεσε σοκ τόσο στους γιατρούς όσο και στους γονείς του παιδιού, όταν διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια επέμβασης ότι το παιδί το οποίο είχε αφόρητους πόνους στην κοιλιά και φούσκωμα είχε τελικά μέσα σε αυτήν την κύστη ένα έμβρυο έξι εκατοστών το οποίο είχε σπονδυλική στήλη, κεφάλι, ακόμη και μάτια, ωστόσο δεν είχε εγκέφαλο.
Μετά την επέμβαση, το μικρό κορίτσι είναι μια χαρά και όπως διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες, από εδώ και στο εξής δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.
http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/324633/Article.aspx

Συλλήψεις αλλοδαπών και απελάσεις την πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησης Μπερλουσκόνι

Με εκατοντάδες συλλήψεις και απελάσεις αλλοδαπών άρχισε τη θητεία του ο Ρομπέρτο Μαρόνι της Λέγκας του Βορρά στο υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας.
Σε διάστημα μίας εβδομάδας συνελήφθησαν 383 άτομα, ανάμεσά τους 268 αλλοδαποί, και απελάθηκαν 53 σε επιχειρήσεις κατά της εγκληματικότητας και της παράνομης μετανάστευσης, αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών.
Αυτός ο απολογισμός δημοσιοποιήθηκε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών για θέματα σχετιζόμενα με την ασφάλεια, μετά την άνοδο στην εξουσία της δεξιάς κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.Από τα 383 άτομα που συνελήφθησαν από την ιταλική αστυνομία σε συνεργασία με τις αστυνομίες άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων η Ρουμανία, 268 είναι αλλοδαποί στην πλειοψηφία τους Ρουμάνοι και υπήκοοι χωρών του Μαγκρέμπ.Από τους υπόλοιπους, 112 κατηγορούνται για ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης, 92 για εμπόριο ναρκωτικών και ορισμένοι για άλλα αδικήματα όπως κλοπές ή μαστροπία.
Από τις 7 Μαΐου 53 άτομα απελάθηκαν, οι περισσότεροι ήταν υπήκοοι της Νιγηρίας και της Αλβανίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος προέρχεται από την Λέγκα του Βορρά, πρόκειται να συναντηθεί την Πέμπτη στη Ρώμη με τον Ρουμάνο ομόλογό του.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Η Αλ Κάιντα απειλεί με επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Euro 2008

Το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα απειλεί να οργανώσει επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Euro 2008 τον επόμενο μήνα στην Αυστρία και την Ελβετία, δηλώνει ανώτατος αξιωματούχος της ελβετικής αστυνομίας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ελβετική εφημερίδα La Liberte.«Το Euro 2008 αποτελεί στόχο, στον οποίο έχει αναφερθεί το ισλαμικό τρομοκρατικό δίκτυο. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση» δήλωσε ο Γιουργκ Μπίλερ, στέλεχος της υπηρεσίας ανάλυσης και πρόληψης της ελβετικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.Ο αξιωματούχος αναφερόταν στις απειλές για επιθέσεις που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ισλαμικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, όπως είχε συμβεί και εν όψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Γερμανία το 2006.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας, οι εξτρεμιστές απειλούν ότι θα μετατρέψουν τις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης σε κολάσεις τύπου Αφγανιστάν και Ιράκ.
Η αστυνομία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απειλές αυτές, παρακολουθεί τα όσα αναφέρονται και στα φόρουμ των ισλαμικών δικτυακτών τόπων, και είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, τονίζει ο αξιωματούχος της ελβετικής αστυνομίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Τρίτη μεγάλη απεργία στο Δημόσιο της Γαλλίας στον ένα χρόνο προεδρίας Σαρκοζί

Απεργούν την Πέμπτη οι εκπαιδευτικοί και άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων στη Γαλλία αντιδρώντας στις περικοπές θέσεων εργασίας και τις μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει ο Νικολά Σαρκοζί. Πορείες διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν και οι μαθητές.Αυτή είναι η τρίτη μεγάλη απεργία στο δημόσιο τομέα από τότε που ανέλαβε τη γαλλική προεδρία ο Σαρκοζί πριν από ένα χρόνο, υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομίας.Τα συνδικαλιστικά σωματεία ήδη διοργανώνουν για τις 22 Μαΐου μεγαλύτερη απεργία, στην οποία θα συμμετάσχουν και εργαζόμενοι σε άλλους τομείς.«Αγκάθι» για τους απεργούς είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση 11.200 θέσεων εργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης, εκ των οποίων οι 8.000 σε σχολεία.«Οι περικοπές των θέσεων εργασίας θα προκαλέσουν τη δυσλειτουργία του δημοσίου τομέα. Στα σχολεία θα διδάσκονται λιγότερα μαθήματα και οι σχολικές τάξεις θα έχουν περισσότερους μαθητές» δήλωσε ο Πατρίκ Γκοντιέ, πρόεδρος του σωματείου των εκπαιδευτικών UNSA.Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι περισσότεροι δάσκαλοι και καθηγητές μετέχουν στην απεργία.Στη νοτιοδυτική Μπορντό, τα 27 από τα 98 σχολεία της περιφέρειας παρέμειναν την Πέμπτη κλειστά. Στο νότο, στη Μασσαλία κλειστά ήταν 139 σχολεία από τα 465, ενώ στα ανατολικά, στο Στρασβούργο, κλειστά ήταν 26 από τα 112 σχολεία.Τα σωματεία των εκπαιδευτικών κάλεσαν τους εργαζόμενους στα τελωνεία, στα νοσοκομεία και στο υπουργείο Οικονομικών να συμμετάσχουν στην απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις 23.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα μέσα στο χρόνο και άλλων 35.000 του χρόνου.Οι μαθητές των γυμνασίων, οι οποίοι απέχουν από τα μαθήματά τους και διαδηλώνουν κάθε Τρίτη και Πέμπτη τις τελευταίες εβδομάδες, διαμαρτυρόμενοι κι εκείνοι για τις σχεδιαζόμενες περικοπές των θέσεων εργασίας, θα συμμετάσχουν στις σημερινές πορείες των εκπαιδευτικών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Στη λίστα των απειλούμενων ειδών η πολική αρκούδα

Απρόθυμη δηλώνει και πάλι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, παρά το γεγονός προσέθεσε την πολική αρκούδα της Αρκτικής στη λίστα των απειλούμενων ειδών.
Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ ήταν κατηγορηματικός: «Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προστεθεί η πολική αρκούδα στα απειλούμενα είδη, όμως ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα λάβουμε μέτρα για την κλιματική αλλαγή».
«Το γεγονός ότι προσθέσαμε την πολική αρκούδα στη λίστα δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η κλιματική αλλαγή. Αυτό απαιτεί συντονισμένη δράση όλων των χωρών», προσέθεσε.
Αναφερόμενος στις αιτίες που η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνείται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, ο υπουργός τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την αμερικανική οικονομία και κοινωνία.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ προειδοποιούν πως τα 2/3 του πληθυσμού της πολικής αρκούδας ενδέχεται να εξαφανιστούν μέχρι το 2050. Ο συνολικός τους πληθυσμός υπολογίζεται σήμερα σε 25 χιλιάδες.
Αμερικανοί περιβαλλοντολόγοι δήλωσαν μερικώς ικανοποιημένοι από την εξέλιξη, τονίζοντας ότι χρειάζεται η άμεση λήψη μέτρων κατά των κλιματικών αλλαγών».
«Η κυβέρνηση Μπους ενισχύει, με διάφορά νομικά τερτίπια, την καταστροφή του περιβάλλοντος, από την οποία κυρίως απειλείται η πολική αρκούδα» δήλωσε ο Αντριου Βέλτσερ του Συμβουλίου Προστασίας των Φυσικών Πόρων.
Newsroom ΔΟΛ

Νέο Σύνταγμα ενέκρινε η Μιανμάρ την ώρα που η χώρα θρηνεί θύματα από τον κυκλώνα

Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, το νέο Σύνταγμα ενέκρινε το 92,4% των ψηφοφόρων στη Μιανμάρ μέσω δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου, παρά την τραγωδία του καταστροφικού κυκλώνα.
Στο δημοψήφισμα συμμετείχαν όλες οι περιοχές της χώρας εκτός από αυτές που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ναργκίς. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η συμμετοχή των ψηφοφόρων άγγιξε το 99%.
Το γεγονός ότι το στρατιωτικό καθεστώς προχώρησε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενώ η λίστα με τους νεκρούς συνεχώς αυξάνεται, στρέφει τους διεθνείς οργανισμούς και τη διεθνή κοινότητα εναντίον της χούντας, η οποία εξακολουθεί να κλείνει τις πόρτες στα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Σε έκκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης προς τον Βιρμανό ομόλογό του να άρει τους περιορισμούς προς την εξωτερική βοήθεια, έλαβε την απάντηση «το στρατιωτικό καθεστώς μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μόνο του».
Δεδομένου ότι η χούντα επιχείρησε και πάλι την Τετάρτη να θέσει όρια στον τρόπο παράδοσης της ξένης βοήθειας, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, πρότεινε κατεπείγουσα σύγκληση συνόδου των δωρητριών χωρών.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, οι όροι που θέτει το στρατιωτικό καθεστώς στους ξένους εργαζομένους, σε υπηρεσίες αρωγής και στην μεταφορά εξοπλισμού αυξάνει τον κίνδυνο για λιμούς και επιδημίες που θα πλήξουν τους επιζώντες.
Έκτός από τη σύγκληση συνόδου η οποία λαμβάνει χαρακτήρα «διεθνούς συνάντησης», ο ΓΓ του ΟΗΕ σχεδιάζει να στείλει ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού, μαζί με ανθρωπιστική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να πιέσει το στρατιωτικό καθεστώς να ανοίξει τα σύνορά του στην ξένη βοήθεια.
«Λυπούμαστε που τα Ηνωμένα Έθνη σπαταλούν πολύτιμο χρόνο για να κανονίζουν τους όρους παράδοσης της βοήθειας παρά για να παραδίδουν τη βοήθεια», δήλωσε ο Μπαν Γκι Μουν εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την αδιαλλαξία της χούντας της Μιανμάρ.
Εν τω μεταξύ, ο Ερυθρός Σταυρός εκφράζει φόβους ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους 128.000, ενώ τα επίσημα στοιχεία της χούντας μιλούν για 38.491 νεκρούς. Οι εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού μιλούν ωστόσο για πολύ περισσότερους νεκρούς, που κυμαίνονται από 68.833 έως 127.990
Την ίδια ώρα, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι πλοίο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού αναχώρησε από το λιμάνι του Τσενάι της νότιας Ινδίας με 1.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και προορισμό τους πληγέντες από τον κυκλώνα Ναργκίς στη Μιανμάρ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Την στήριξή του στον Ομπάμα προσέφερε ο Τζον Έντουαρτς

Την πολυαναμενόμενη στήριξή του στον Μπάρακ Ομπάμα προσέφερε ο πρώην υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Τζον Έντουαρτς, μία ημέρα μετά την ήττα του πρώτου στη Δυτική Βιρτζίνια.

Μιλώντας σε προεκλογική εκστρατεία στο Μίσιγκαν, δίπλα στον Μπ.Ομπάμα, ο Τζ.Έντουαρτς δήλωσε ότι ο γερουσιαστής του Ιλινόι είναι ο μοναδικός άνδρας που μπορεί να προκαλέσει τη μακροπρόθεσμη αλλαγή που χρειάζονται οι ΗΠΑ.

«Οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών στην Αμερική έκαναν την επιλογή τους και το ίδιο έκανα κι εγώ» δήλωσε ο Τζ.Έντουαρτς. «Υπάρχει ένας άνδρας που ξέρει και καταλαβαίνει ότι αυτή είναι μια εποχή για μια τολμηρή ηγεσία [...] υπάρχει ένας άνδρας που ξέρει στην καρδιά του ότι έχει έρθει η ώρα να δημιουργηθεί μια Αμερική, όχι δύο -και αυτός ο άνδρας είναι ο Μπάρακ Ομπάμα».

Ο Τζον Έντουαρτς παραιτήθηκε από την κούρσα για το χρίσμα τον Ιανουάριο, αλλά δεν είχε εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή του προς κάποιον από τους δύο υποψηφίους.

Παρά τη μεγάλη νίκη της επί του Μπ.Ομπάμα στη Δυτική Βιρτζίνια με 40 μονάδες, οι δηλώσεις του Τζ.Έντουαρτς αναμένεται να βλάψουν την Χίλαρι Κλίντον, μιας και ο πρώην υποψήφιος για το χρίσμα έχει ταυτιστεί με την εργατική τάξη των λευκών που υποστηρίζουν την πρώην Πρώτη Κυρία.

«Σεβόμαστε τον Τζον Έντουαρτς, αλλά όπως έδειξαν οι ψηφοφόροι χτες το βράδυ, αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» δήλωσε ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, Τέρρι Μακ Όλιφ.

Newsroom ΔΟΛ

Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Αυστριακός δολοφόνησε με τσεκούρι την οικογένεια και τον πεθερό του

Δεύτερο σοκ για την αυστριακή κοινωνία μετά την ομολογία 39χρονου ότι δολοφόνησε με τσεκούρι τη σύζυγό του, την κόρη τους, τους γονείς του και τον πεθερό του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο δράστης παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στις Αρχές και ομολόγησε τις δολοφονίες που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες.
Αρχικά αποκάλυψε στους αστυνομικούς ότι στο σπίτι του στη Βιέννη θα βρουν δολοφονημένη τη 42χρονη σύζυγό του και την επτάχρονη κόρη τους.Στη συνέχεια, ομολόγησε ότι σκότωσε και τους γονείς του στο Λιτς, 180χλμ δυτικά της Βιέννης, και τον πεθερό του στο Ανσφελντεν.Τα κίνητρα των δολοφονιών παραμένουν άγνωστα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Νέος κυκλώνας απειλεί άμεσα τη Μιανμάρ, προειδοποιούν επιστημονικά κέντρα

Νέος κυκλώνας ενδέχεται να ξαναχτυπήσει τη Μιανμάρ μέσα στο επόμενο 24ωρο σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης για τους Κυκλώνες.
Οι φόβοι πηγάζουν από το γεγονός ότι ένα τροπικό βαρομετρικό χαμηλό κινείται νοτιοδυτικά της Ρανγκούν, της μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ.
«Η πιθανότητα να εξελιχθεί σε τροπική καταιγίδα είναι αρκετά μεγάλη το μόνο που μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη αυτή είναι μια προσωρινή αλληλεπίδραση με τη γη», επισημαίνει το κέντρο.Τον κίνδυνο για ένα νέο κυκλώνα υπογραμμίζει και το Μικτό Κέντρο Προειδοποίησης για τους Τυφώνες των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πότε και που ακριβώς θα σχηματιστεί.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει αξιωματούχο στη Μιανμάρ για να πιέσει το στρατιωτικό καθεστώς να επιτρέψει την είσοδο σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων για την ανακούφιση των πληγέντων.
Ο Λουί Μισέλ, Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ανάπτυξη, θα πιέσει την χούντα, κατά την τριήμερη επίσκεψή του, να δείξει κατανόηση και διαλλακτικότητα.
Επιπλέον, για τον ίδιο σκοπό αναχώρησε για τη Μιανμάρ, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σαμάκ Σουνταραβέτζ.
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν την Τετάρτη πως αν δεν σταλεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα, ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί τραγικά.
Όπως τόνισε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, οι ανθρωπιστικές αποστολές έχουν καταφέρει να χορηγήσουν βοήθεια μονάχα σε 270.000 από τους 1,5 εκατ. επιζώντες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν αποκλείει την ύπαρξη εξωγήινης ζωής το Βατικανό

Η ζωή στον Αρη δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε σε άρθρο του στην εφημερίδα του Βατικανού ο αστρονόμος του Πάπα. Ο πατέρας Γκαμπριέλ Φούνες είπε ότι νοήμονα όντα, δημιουργημένα από τον Θεό, δεν αποκλείεται να υπάρχουν στο διάσημα.
Ο αστρονόμος του Πάπα δήλωσε ότι η αναζήτηση μορφών εξωγήινης ζωής δεν έρχεται σε αντίθεση με την πίστη στον Θεό. Είπε μάλιστα ότι πολύ επιστήμονες πιστεύουν στον Θεό.
Ο πατέρας Φούνες είπε ότι όπως υπάρχουν πολλές μορφές ζωής στη γη, έτσι θα μπορούσαν να υπάρχουν νοήμονα όντα και στο διάστημα, μερικά από τα οποία θα μπορούσαν να είναι απαλλαγμένα από το προπατορικό αμάρτημα, δηλώνει.
Ερωτώμενος για την καταδίκη του Ιταλού αστρονόμου Γαλιλαίου, πριν από τέσσερις αιώνες, ο αστρονόμος του Πάπα λέει ότι έγιναν λάθη στο παρελθόν, αλλά ότι έχει έρθει η ώρα για το Βατικανό να γυρίσει σελίδα και να κοιτάξει στο μέλλον.
Το άρθρο της εφημερίδας του Βατικανού είχε τίτλο «Οι εξωγήινοι είναι αδελφοί μου».
Ο πατέρας Φούνες είναι διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Βατικανού κοντά στη Ρώμη και συνεργάζεται με πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.
Σε μια προσπάθεια να τονώσει τις σχέσεις του με την επιστήμη, το Βατικανό διοργανώνει το 2009 συνέδριο για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Δαρβίνου.
Newsroom ΔΟΛ

Περούκες τέλος από τον Οκτώβριο για τους Βρετανούς δικαστές

Νέα εμφάνιση θα έχουν από τον Οκτώβριο οι Βρετανοί δικαστές, χάνοντας ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα: την περούκα.
Από το μέτρο θα εξαιρεθούν οι λειτουργοί που έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά εγκλήματα. Εκεί, η παράδοση που θέλει την περούκα να προστατεύει ουσιαστικά τον δικαστή από τα αντίποινα, αποδεικνύεται πιο ισχυρή.
Όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais, η πρωτοβουλία για αλλαγή στο «λουκ» ανήκει σε ανώτατο δικαστικό λειτουργό, ο οποίος αναγνώρισε ότι η σημερινή εμφάνιση δημιουργεί στην κοινωνία την αίσθηση ότι η δικαστική εξουσία ζει σε άλλες εποχές.
Πάντως, δεν λείπουν και οι κριτικές. Αρθρογράφος του Guardian έγραψε πρόσφατα ότι η νέα μαύρη εμφάνιση θυμίζει εκείνους τους κακούς του Star Trek ή στην καλύτερη περίπτωση γκρουπιέρη στο Λας Βέγκας...
Newsroom ΔΟΛ

Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Αυστραλός κολυμβητής έβγαλε το μάτι λευκού καρχαρία

Αυστραλός κολυμβητής που είχε τραυματιστεί σοβαρά από έναν μεγάλο λευκό καρχαρία κατάφερε να ξεφύγει από τα σαγόνια του ψαριού χτυπώντας το με το δάχτυλο στο μάτι.
Όπως αναφέρει το Reuters, o 37χρονος Τζέισον Καλ κολυμπούσε σε παραλία του Σίδνεϊ όταν του επιτέθηκε το τέρας των τεσσάρων μέτρων. «Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν δελφίνι. Θυμάμαι να με τραβάει προς τα πίσω. Προσπαθούσα να βρω με την αφή τα βράγχια, βρήκα όμως το μάτι και έχωσα μέσα το δάχτυλο,, οπότε με άφησε» διηγείται ο τολμηρός Αυστραλός.
Ένας ναυαγοσώστης που βρισκόταν κοντά στο σημείο έσπευσε και τον έβγαλε στη στεριά. Ο καρχαρίας είχε προλάβει να κόψει δύο μεγάλα κομμάτια από τη γάμπα και τον μηρό του αριστερού του ποδιού, ευτυχώς όμως ο κολυμβητής επέζησε.
Στην Αυστραλία συνέβησαν οι 12 από τις 71 επιθέσεις καρχαριών που καταγράφηκαν το 2007 σε παγκόσμιο επίπεδο, καμία όμως δεν ήταν θανατηφόρος. Φέτος τον Απρίλιο όμως σκοτώθηκε από καρχαρία ένας Αυστραλός έφηβος σέρφερ.
Newsroom ΔΟΛ

Πώς η ταπεινή ντομάτα έγινε από νάνος γίγαντας

Ακόμα και χωρίς γενετικές τροποποιήσεις στο εργαστήριο, οι τομάτες που τρώμε σήμερα είναι πραγματικά μεταλλαγμένα τέρατα: Μέσω σταδιακών αλλαγών εδώ και εκατοντάδες χρόνια, το μέγεθός τους έχει αυξηθεί κατά 1.000 φορές σε σχέση με τους άγριους προγόνους τους στην Κεντρική Αμερική.
«Ακόμα και το ντοματάκι τσέρι είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με αυτό που απαντάται στην άγρια φύση» σχολιάζει στο Reuters ο Στίβεν Τάνκσλεϊ του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη.
Παρόλο που δεν είχαν καμία γνώση της γενετικής, οι ιθαγενείς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι που καλλιέργησαν τη τομάτα, ένα μικρό μοβ καρπό σε μέγεθος μούρου, προχώρησαν σε επιλεκτικές διασταυρώσεις και με τα χρόνια άλλαξαν εντελώς τα χαρακτηριστικά της.
Προκειμένου να ταυτοποιήσει αυτές τις γενετικές αλλαγές, ο Δρ Τάνκσλεϊ χαρτογράφησε τα 30.000 γονίδια της τομάτας και αναζήτησε διαφορές ανάμεσα στην καλλιεργούμενη και την άγρια ποικιλία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Genetics, η τομάτα μεγάλωσε σε μέγεθος λόγω μεταλλάξεων σε δύο γονίδια: το γονίδιο fas, που ελέγχεισε πόσα «διαμερίσματα» είναι χωρισμένο το εσωτερικό της τομάτας, καθώς και σε ένα άλλο γονίδιο που ελέγχει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.
Όταν το γονίδιο fas της άγριας ποικιλίας μεταφέρθηκε σε σύγχρονες, βιομηχανικές ποικιλίες, τα φυτά άρχισαν να παράγουν μικρά ντοματάκια.
Η ντομάτα, που πιστεύεται ότι κατάγεται από το Περού και αργότερα μεταφέρθηκε με κάποιο τρόπο στο Μεξικό, όπου καλλιεργήθηκε από τους Μάγια.
Είναι στενή συγγενής της πατάτας, του καπνού, της μελιτζάνας, της πιπεριάς αλλά και της μπελαντόνας.
Newsroom ΔΟΛ

Κλεμμένα δεδομένα για 6 εκατ. Χιλιανούς διέρρευσαν στο Διαδίκτυο

Προσωπικά δεδομένα έξι εκατομμυρίων πολιτών στη Χιλή δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο από έναν χάκερ που δηλώνει ότι τα υπέκλεψε ως διαμαρτυρία για τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας στους κρατικούς υπολογιστές.
Όπως αναφέρει τη Δευτέρα το BBC, ο χάκερ απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα εισβάλλοντας σε δίκτυα του υπουργείου Παιδείας, της εκλογικής υπηρεσίας και του στρατού. Πρόκειται για αριθμούς δελτίων ταυτότητας, διευθύνσεις, τηλεφωνικοί αριθμοί και αρχεία ακαδημαϊκών επιδόσεων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας El Mercurio, ο χάκερ δημοσίευσε τα στοιχεία στο φόρουμ ενός ιστολογίου με θέματα τεχνολογίας. Οι υπεύθυνοι του blog απομάκρυναν το υλικό λίγο αργότερα και κάλεσαν την αστυνομία.
Μαζί με τα προσωπικά δεδομένα αναρτήθηκε μήνυμα με την ανάληψη ευθύνης.
Newsroom ΔΟΛ

Σε «επιτόπιο αλκοτέστ» θα υποβάλλονται οι Γάλλοι κλάμπερς από το καλοκαίρι

Αντιμέτωποι με «συσκευές ανίχνευσης αλκοόλ» ενδέχεται να έρθουν οι κλάμπερς στη Γαλλία σε περίπτωση που το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθετήσει την πρόταση των υπουργών Περιβάλλοντος και Οικολογίας.
Σύμφωνα με το BBC, τα δυο υπουργεία συνεργάστηκαν για την παρουσίαση ενός νομοσχεδίου που θα συνδυάζει όλες τις προσπάθειες που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για ηλεκτρονική συσκευή ανίχνευσης ποσοστού οινοπνεύματος στην αναπνοή, η οποία θα χρησιμοποιείται υποχρεωτικά στους θαμώνες νυχτερινών κέντρων κατά την έξοδό τους από το μαγαζί, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν καταναλώσει παραπάνω από το επιτρεπτό όριο αλκοόλ.
Το μέτρο ήδη εφαρμόζεται πειραματικά σε 350 κλαμπ και καφετέριες στη δυτική Γαλλία, ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του.Οι αρμόδιοι ελπίζουν πως θα θεσπιστεί πριν από το καλοκαίρι του 2008.
Η ανάγκη για λήψη μέτρων είναι μεγάλη καθώς το ποσοστό των τροχαίων, των νεκρών και των τραυματιών δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις.
Σε ένα από τα χειρότερα ατυχήματα των τελευταίων ημερών στη Γαλλία, τέσσερα άτομα, ηλικίας από 15 μέχρι 26 έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν βγήκε από τον δρόμο.
Σύμφωνα με τις Αρχές, ο οδηγός του αυτοκινήτου είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.
Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Αποζημιώσεις 100 εκατ. δολαρίων καλείται να καταβάλει το «πειρατικό» TorrentSpy

Μια μεγάλη νίκη για τα στούντιο του Χόλιγουντ: Δικαστήριο στην Καλιφόρνια αναγκάζει το δικτυακό τόπο TorrentSpy να καταβάλει αποζημιώσεις 100 εκατ. δολαρίων για παραβίαση του copyright χιλιάδων ταινιών και εκπομπών.
Το TorrentSpy, που έκλεισε τον Μάρτιο έπειτα από μια διετία δικαστικών περιπετειών, προσέφερε μια μηχανή αναζήτησης μέσω της οποίας οι χρήστες εντόπιζαν και κατέβαζαν αρχεία, συνήθως πειρατικά αντίγραφα ταινιών.
Επρόκειτο για μια από τις δημοφιλέστερες μηχανές για το σύστημα BitTorrent, το οποίο χρησιμοποιείται και σε άλλες υπηρεσίες. H πιο επιτυχημένη από τις μηχανές BitTorrent παραμένει το σουηδικό PirateBay, το οποίο επίσης κάθεται στο εδώλιο.
«Η πτώση του TorrentSpy είναι μια ξεκάθαρη νίκη για τα στούντιο και καταδεικνύει ότι τέτοιοι πειρατικοί δικτυακοί τόποι δεν μπορούν να λειτουργούν» δήλωσε μετά τη δικαστική απόφαση ο Νταν Γκλίκμαν, διευθύνων σύμβουλος της Κινηματογραφικής Ένωσης Αμερικής (MPAA).
Όπως αναφέρει το CNet.com, o δικαστής επιδίκασε στους ενάγοντες αποζημίωση 30.000 δολαρίων για καθεμία από τις 3.699 ταινίες και εκπομπές που διακινήθηκαν στο σύστημα. Το σύνολο υπολογίζεται στα 110.970.000 δολάρια.
Το TorrentSpy μπορεί να ασκήσει έφεση, ωστόσο τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα που του επιβλήθηκαν απαγορεύουν κάθε παρόμοια δραστηριότητα.
Newsroom ΔΟΛ

Εντοπίστηκαν τα γενετικά αίτια του παιδικού νευροβλαστώματος

Ελλατωματικός κώδικας σε τρεις περιοχές του χρωμοσώματος έξι φαίνεται ότι είναι η αιτία του επιθετικού νευροβλαστώματος, ενός από τους συχνότερους καρκίνους στα παιδιά μετά τη λευχαιμία.
«Μέχρι σήμερα είχαμε ελάχιστα στοιχεία για το τι προκαλεί νευρωβλάστωμα» δήλωσε στο AFP ο Τζον Μάρις, ογκολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας και μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας».
«Αν και χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά, η κατανόηση της προέλευσης του καρκίνου προσφέρει ένα σημείο αφετηρίας για την ανάπτυξη νέων θεραπειών» συνέχισε ο Μάρις. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine, εντόπισε τις χρωμοσωμικές περιοχές με γενετική σύγκριση ανάμεσα σε 2.000 υγιή και 1.000 άρρωστα παιδιά.
Το νευρωβλάστωμα είναι ένας καρκίνος του περιφερικού νευρικού συστήματος που εμφανίζεται συνήθως σε πολύ μικρή ηλικία, ως συμπαγής όγκος στο στήθος ή την κοιλιά. Ορισμένες φορές εξαφανίζεται αυθόρμητα, συνήθως όμως είναι ιδιαίτερα επιθετικός και στις μισές περιπτώσεις γίνεται αντιληπτός μόνο όταν έχει επεκταθεί με πολλαπλές μεταστάσεις.
Είναι ενδεικτικό της επιθετικότητας του νευρωβλαστώματος ότι, ενώ αντιστοιχεί στο 6% των καρκίνων σε παιδιά, ευθύνεται για το 15% των θανάτων από καρκίνο.
Η ανακάλυψη των γενετικών βλαβών αποκαλύπτει τώρα «μοριακούς στόχους» για την ανάπτυξη ειδικών φαρμάκων. Ωστόσο δεν αναμένεται πάντως να οδηγήσει σε «προληπτικά» γενετικά τεστ, καθώς η ασθένεια φαίνεται να χτυπά σποραδικά με απρόβλεπτες νέες μεταλλάξεις. -πιθανότητα να επανεμφανιστεί νευρωβλάστωμα στην ίδια οικογένεια είναι μικρότερη από 1%.
Newsroom ΔΟΛ

Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Σοκ στην Ιταλία από θανάσιμο ξυλοδαρμό 29χρονου από πέντε νεαρούς

Ένας 29χρονος γραφίστας, ο Νικόλα Τομαζόλι, πέθανε στη Βερόνα μετά από ανελέητο ξυλοκόπημα. Πέντε νέοι, (19 ετών ο ένας, 20 οι υπόλοιποι), του ζήτησαν τσιγάρο, και όταν εκείνος αρνήθηκε, άρχισαν να τον χτυπούν πισώπλατα. Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από τέσσερις μέρες και ο Τομαζόλι μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου και απεβίωσε αργά το βράδυ της Τρίτης.Οι ιταλικές Αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό, για τον εντοπισμό των δραστών που τελικώς συνελήφθησαν.
Δύο είχαν διαφύγει στο εξωτερικό, όταν όμως αντελήφθησαν ότι η INTERPOL βρισκόταν στα ίχνη τους, αποφάσισαν να παραδοθούν. Πρόκειται για νέους, που συνήθως χαρακτηρίζονται «υπεράνω κάθε υποψίας»: Ένας εργάτης, ένας υπάλληλος χρηματιστηριακής εταιρίας, και οι υπόλοιποι, φοιτητές.
Ωστόσο, σε έφοδο στα σπίτια τους η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε υλικό νεοφασιστικών ομάδων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο των ακροδεξιών οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βερόνας. Πρόκειται για κείμενα που προτρέπουν στο φυλετικό μίσος και στην απάλειψη κάθε «διαφορετικότητας».Οι κάτοικοι της Βερόνας προσπαθούν να βρουν εξήγηση για την τυφλή αυτή έκρηξη βίας. «Μπορεί και να πρόκειται για νέους, με φαινομενικά ήπιο χαρακτήρα, που όταν όμως βρίσκονται σε παρέα, μεταμορφώνονται και φανατίζονται» είπε ο δήμαρχος του Ιλάζι, προαστίου της Βερόνας, όπου ζούσαν οι πέντε δράστες. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι σχολιαστές που πιστεύουν ότι το όλο κλίμα στην Ιταλία, έχει φορτισθεί και από τις συνεχείς αναφορές κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο στην υπερβολική παρουσία νόμιμων και μη μεταναστών, καθώς και στην ανάγκη «αυτοάμυνας» των πολιτών. Οι γονείς του άτυχου Τομαζόλι, ως ύστατη πράξη αγάπης, αποφάσισαν να δωρίσουν τα σωματικά του όργανα. Σε πολλά σχολεία της Βερόνας τα μαθήματα διακόπηκαν. Με έκτακτες συνελεύσεις, οι μαθητές, προσπαθούν να εξηγήσουν το τραγικό αυτό συμβάν, και να καταλάβουν, αν όντως, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, «η πλήξη και το υπαρξιακό κενό, έχουν αρχίσει, πλέον, να παράγουν τέρατα»...
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κι όμως, υπάρχει κάτι θετικό στα μεγάλα οπίσθια

Το λίπος που τείνει να συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα στους γλουτούς ίσως βοηθά το μεταβολισμό και προστατεύει από το διαβήτη, διαπιστώνουν Αμερικανοί ερευνητές. Μάλιστα μεταμόσχευση τέτοιου λίπους σε ποντίκια οδήγησε σε απώλεια βάρους και πτώση του σακχάρου.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι το σπλαχνικό λίπος, που συγκεντρώνεται στην κοιλιά, αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας, ενώ το ρίσκο είναι μικρότερο στα άτομα που συσσωρεύουν υποδόριο λίπος στους γλουτούς.
Η έρευνα που δημοσιεύουν τώρα ερευνητές του Χάρβαρντ στην επιθεώρηση Cell Metabolism υποδεικνύει ότι το υποδόριο λίπος, ακριβώς κάτω από το δέρμα, προστατεύει ενεργά από την εμφάνιση διαβήτη.
«Ήταν μια διαπίστωση που προκαλεί έκπληξη» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Ρόναλντ Καν, επικεφαλής της ομάδας.
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του υποδόριου λίπους μεταμοσχεύοντας μικρές ποσότητες βαθιά μέσα στην κοιλιά των ποντικών.
Λίγες εβδομάδες αργότερα τα πειραματόζωα είχαν χάσει βάρος και παρουσίαζαν βελτίωση στα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα (Η σύγκριση έγινε με ζώα που είχαν υποβληθεί σε «ψεύτικη» επέμβαση).
«Πιστεύω πως το αποτέλεσμα είναι σημαντικό επειδή όχι μόνο δείχνει πως δεν είναι όλο το λίπος κακό, αλλά και επειδή δείχνει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του λίπους το οποίο θα πρέπει να ερευνήσουμε περισσότερο» σχολίασε ο Δρ Καν.
Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να αναζητήσουν τις ουσίες στις οποίες οφείλεται η ευεργετική δράση του λίπους.
Newsroom ΔΟΛ

Τρίτη 6 Μαΐου 2008

«Αθωώνει» τα βιοκαύσιμα σε σχέση με την επισιτιστική κρίση η Κομισιόν

Τα βιοκαύσιμα άδικα κατηγορούνται για την επισιτιστική κρίση δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Γεωργία Μαριάν Φίσερ Μπολ, η οποία ανέφερε ότι υπάρχουν άλλα αίτια που προκάλεσαν την ραγδαία άνοδο των τιμών των τροφίμων και τις ταραχές σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
Μιλώντας σε διάσκεψη για το θέμα των βιοκαυσίμων, η Μπολ τόνισε ότι πρόκειται για περίπλοκο ζήτημα, μέρος του οποίου έχει διογκωθεί. Η επίτροπος απέδωσε την κρίση, μεταξύ άλλων, στην αυξημένη ανάγκη σε τρόφιμα, κυρίως από την Κίνα και την Ινδία, και στις κακές καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ρωσία που προκάλεσαν την μείωση της παραγωγής. Μέρος της ευθύνης, συνέχισε η επίτροπος, έχουν και οι κερδοσκόποι.
Η Φίσερ Μπολ υποστήριξε ακόμη ότι η «θύελλα στα μέσα ενημέρωσης » με αφορμή τις υψηλές τιμές αγνοεί το ότι «μακροπρόθεσμα οι αυξήσεις των τιμών [...] μπορεί να είναι μία καλή είδηση για το 70 με 80% των φτωχότερων ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές και εξαρτώνται από την γεωργία για την επιβίωσή τους».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σαν στόχο για το 2020 την χρήση βιοκαυσίμων σε ποσοστό 10% για τις ανάγκες του τομέα των μεταφορών μέσα στην ΕΕ, στόχος, που κατά την Φίσερ Μπολ, παραμένει ρεαλιστικός.
Η διάθεση βρώσιμων φυτών, όπως το καλαμπόκι, η σόγια και το ζαχαροκάλαμο, για την παραγωγή βιοκαυσίμων έχει προκαλέσει την αποψίλωση δασών και μάλιστα τροπικών δασών στην Νότια Αμερική. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, να πιέζονται συνεχώς προς τα πάνω οι τιμές των τροφίμων, τα οποία αποτελούν την βάση της διατροφής σε πολλές αφρικανικές και ασιατικές χώρες.
Πολύπλοκα τα προβλήματα στην νότια Αφρική
Στο ίδιο μήκος κύματος με την επίτροπο Φίσερ Μπολ κινήθηκε και παράγοντας την Τράπεζας Ανάπτυξης της νότιας Αφρικής -άλλης μίας περιοχής του πλανήτη που πλήττεται από την επισιτιστική κρίση- ο οποίος μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι η απληστία και η κερδοσκοπία στις αγορές προκαλούν την κρίση και όχι η έλλειψη των τροφίμων.
«Υπάρχουν εταιρείες που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από αυτό το θέμα», τόνισε ο Τζέι Ναϊντού που αναφέρθηκε στις χρηματιστηριακές αγοραπωλησίες τροφίμων και στην συνεχή αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Σχετικά με τον έλεγχο των τιμών των τροφίμων ο Ναϊντού κάλεσε σε συνεργασία των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ για την εξεύρεση κοινής δράσης για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών.
Υπογράμμισε ακόμη και το οξύ πρόβλημα από τον συνδυασμό των ασθενειών, όπως η ελονοσία και το AIDS, που πλήττουν τις χώρες της νότιας Αφρικής, με την επισιτιστική κρίση, ένας συνδυασμός που αναμένεται να οξύνει ακόμη περισσότερο τα τεράστια προβλήματα της περιοχής.
Επείγουσα βοήθεια από την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης
Το διογκούμενο πρόβλημα και οι σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις της έχουν ωθήσει πολιτικούς, ανάμεσά τους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, να ζητούσουν την λήψη μέτρων επειγόντως ενώ έχουν εξαγγείλει και άμεση χρηματική βοήθεια για την κάλυψη των αναγκών που έχουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ.
Την Τρίτη, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει περί τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια προς τις χώρες της Ασίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την επισιτιστική κρίση. Το ποσό θα δοθεί με την μορφή επείγουσας βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων και δανείων, παρέμβαση που θα κλιμακωθεί το 2009.
Εν τω μεταξύ, τα ανώτατα στελέχη της Τράπεζας συμφώνησαν να εξευρεθούν τρόποι για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής που θα επιλύσει την επισιτιστική κρίση, καλώντας σε πιο ενεργή συμμετοχή της Τράπεζας. Ωστόσο, οι χώρες-μέλη της Τράπεζας δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το αν θα πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις στην αγορά, ενδεχομένως με τον περιορισμό των εξαγωγών από τις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Στους 10.000 σε μία μόνο πόλη ανέρχονται οι νεκροί από τον κυκλώνα στη Μιανμάρ

Τραγικές στιγμές στη Μιανμάρ, όπου μόνο 10.000 άνθρωποι στην πόλη Μπογκαλάι έχασαν τη ζωή τους από τον κυκλώνα Ναργκίς, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της χώρας, Ν.Ουίν. Ο αριθμός των θυμάτων φτάνει τους 15.000 και εκφράζονται φόβοι για δραματική αύξηση. Γύρω στους 30.000 οι αγνοούμενοι λέει ο Ταϊλανδός ΥΠΕΞ. Για βραδύτητα κατηγόρησε τη χούντα η Λώρα Μπους.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα θύματα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα αφού οι Αρχές ακόμη δεν έχουν κάνει καταμέτρηση στα απομονωμένα χωριά της πολιτείας Ιραουάντι, της περιοχής που επλήγη περισσότερο από τον κυκλώνα.Κατά τη διάρκεια του κυκλώνα βυθίστηκαν 67 πλοιάρια και λίγα φέριμποτ στους ποταμούς του Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι, ενώ καταστράφηκαν και ορισμένα λιμάνια. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση καλωσορίζει κάθε είδους βοήθεια από άλλες χώρες και είπε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για σκηνές, τούβλα, τσίγκινες στέγες και καρφιά, φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα και κουβέρτες καθώς και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση των νεκρών ανά πόλη, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Μιανμάρ, 14.859 άτομα σκοτώθηκαν στην περιοχή Ιραουάντι, ενώ 59 ακόμη έχασαν τη ζωή τους στη Γιανγκόν.
Τριάντα χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι στη Μιανμάρ από το πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς, εκτός από τους 15.000 νεκρούς, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης μετά τη συνάντηση που είχε στην Μπανγκόκ με τον πρεσβευτή της Μιανμάρ.
Τραγικές στιγμές
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στη Μιανμάρ, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, ενώ ο αριθμός αυτός ενδέχεται να φτάσει και τα εκατομμύρια, μιας και δεν έχει γίνει ακόμα μια πλήρης εκτίμηση της κατάστασης.
Χωρίς φως παραμένει η Γιανγκόν, τέσσερις ημέρες μετά τον φονικό κυκλώνα.
Το στρατιωτικό καθεστώς έχει στείλει στην περιοχή τρία πλοία για παροχή βοήθειας, ενώ τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προσφέρει την Τρίτη η Ταϊλάνδη.
«Χειρότερο από το τσουνάμι»
Οι καταστροφές από τον κυκλώνα Ναργκίς στην Μιανμάρ μπορεί να είναι «χειρότερες από το τσουνάμι» που έπληξε τον Δεκέμβριο του 2004 τον Ινδικό Ωκεανό και στις πληγείσες περιοχές τα πτώματα βρίσκονται παντού στους δρόμους, ανακοίνωσε η ανθρωπιστική οργάνωση World Vision.
Ομάδες της οργάνωσης είδαν πτώματα από το ελικόπτερο, δήλωσε ο Κίι Μιν, σύμβουλος της χριστιανικής οργάνωσης, μιας από τις λίγες που δραστηριοποιείται στην Μιανμάρ.«Οι επιπτώσεις της καταστροφής μπορεί να είναι χειρότερες από αυτές μετά το τσουνάμι γιατί τα μέσα παροχής βοήθειας είναι περιορισμένα και υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στις μετακινήσεις» διευκρίνισε.Διεθνής αρωγή
Ήδη βοήθεια ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα.
Ο Καναδάς προτίθεται να εκταμιεύσει 2 εκατ. δολάρια για τη συνδρομή των θυμάτων του κυκλώνα, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Μπεβ Όντα.Τόνισε επίσης πως το ποσό αυτό θα διατεθεί για να υποστηριχθεί το έργο διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, ο Ερυθρός Σταυρός και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων στην περιοχή.
Η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, Λώρα, είπε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επιπλέον βοήθεια στην Μιάνμαρ, με τον όρο ότι το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας θα επιτρέψει σε αμερικανική ομάδα να σταλεί στο έδαφός της.
Σε διάγγελμά της από τον Λευκό Οίκο η Λώρα Μπους τόνισε πως οι ΗΠΑ ήδη έχουν ξεκινήσει να συνεισφέρουν σε βοήθεια, μέσω της πρεσβείας της στη Μιάνμαρ (δόθηκε εντολή να δοθούν άμεσα 250.000 δολάρια).Η ίδια τόνισε πως το καθεστώς θα πρέπει πλέον, μετά τον καταστροφικό κυκλώνα, να μην προβεί στην διοργάνωση του προγραμματισμένου δημοψηφίσματος του Σαββάτου για τη θέσπιση του νέου Συντάγματος.Επίσης η πρώτη Κυρία των ΗΠΑ κατηγόρησε τη χούντα της Μιάνμαρ πως απέτυχε στην κύρια αποστολή της να ειδοποιήσει τον πληθυσμό για την επέλαση του κυκλώνα.«Είναι λυπηρό που πολλοί κάτοικοι δεν πληροφορήθηκαν για την επαπειλούμενη καταστροφή παρά μόνον από ξένες πηγές, όπως το Radio Free Asia και το Voice of America, που σήμαναν τον συναγερμό. Ενώ είχαν γνώση για την απειλή, τα βιρμανικά μέσα ενημέρωσης δεν σήμαναν έγκαιρα τον συναγερμό για τους κατοίκους που βρίσκονταν στον δρόμο της καταιγίδας» πρόσθεσε η Λ.Μπους.Τιμές στη Σούου Κι
Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μαξίμ Μπερνιέ ανακοίνωσε πως απένειμε επισήμως τη Δευτέρα την τιμητική καναδική υπηκοότητα στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιάνμαρ Αούνγκ Σαν Σούου Κι, «σε αναγνώριση του μακρού και θαρραλέου αγώνα της για την προώθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας».Τιμή στη Σούου Κι και από τις ΗΠΑ, με την Λώρα Μπους να δηλώνει ότι ο σύζυγός της θα προωθήσει την Τρίτη νόμο για να απονεμηθεί μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις των ΗΠΑ στην κυνηγημένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Φρίκη στη Γερμανία, τρία μωρά βρέθηκαν νεκρά σε καταψύκτη

Σοκάρει η τραγική είδηση που φθάνει από τη δυτική Γερμανία για τρία μωρά που εντοπίστηκαν νεκρά από την αστυνομία σε καταψύκτη στο υπόγειο κατοικίας. Συνελήφθη και κρατείται η μητέρα των μωρών που είχαν γεννηθεί ζωντανά στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Ενεργώντας έπειτα από πληροφορία που έλαβαν από ένα μέλος της οικογένειας, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν τα νεκρά μωρά την Κυριακή σε ένα σπίτι στην πόλη Βέντεν, ανατολικά της Κολονίας, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Οι εισαγγελείς δήλωσαν πως τα μωρά φαίνεται πως γεννήθηκαν ζωντανά στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Βρέθηκαν τυλιγμένα σε πλαστικές σακκούλες σε καταψύκτη στο υπόγειο της κατοικίας.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι σοροί αποψύχονται ώστε να καταστεί δυνατό να τους γίνει νεκροψία.Στη Γερμανία έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις μητέρων που σκότωσαν τα νεογέννητα παιδιά τους.
Τον περασμένο μήνα δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 15 ετών σε μητέρα που άφησε οκτώ μωρά της να πεθάνουν και τα έθαψε σε γλάστρες με φυτά. Οι εισαγγελείς δήλωσαν πως η γυναίκα που συνελήφθη στο Βέντεν είναι 44 χρόνων.
Πηγές έκαναν γνωστό πως ήταν παντρεμένη με έναν ηλεκτρολόγο. Το ζευγάρι έχει τρία παιδιά ηλικίας 18 ως 24 ετών. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως η γυναίκα παρακολουθείται από γιατρούς λόγω της ψυχικής κατάστασής της.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Αυξάνονται τα κρούσματα επικίνδυνου εντεροϊού στην Κίνα

Η επιδημία ενός εντεροϊού που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει 26 παιδιά στην Κίνα δεν έχει ακόμα κορυφωθεί, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη Δευτέρα. Καθησύχασε πάντως ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου δεν αναμένεται να επηρεαστούν.
Πάνω από 6.300 άτομα, κυρίως παιδιά κάτω των 10 ετών, έχουν προσβληθεί στην ανατολική και νότια Κίνα από τον εντεροϊό 71, ο οποίος προκαλεί μια μορφή αφθώδους πυρετού που μεταδίδεται με το βήχα ή την άμεση επαφή.
Η ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, εξανθήματα και φλύκταινες στο στόμα, είναι συνήθης στα παιδιά και τα βρέφη και προκαλεί κάθε χρόνο επιδημίες χωρίς περιστατικά θανάτων. Όμως η νέα μορφή είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του εγκεφάλου και σε βλάβες στην καρδιά και τους πνεύμονες.
Δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική θεραπεία.
«Θεωρώ ότι πρέπει να πραγματοποιήσουμε περαιτέρω έρευνες προκειμένου να κατανοήσουμε τη φύση του ιού και ο ΠΟΥ παρέχει στην Κίνα την απαραίτητη τεχνογνωσία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού στην Κίνα, Χανς Τρέντσον, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Πάνω από 5.151 άνθρωποι μολύνθηκαν και 22 παιδιά πέθαναν στην επαρχία Ανούι, αναφέρει το πρακτορείο Νέα Κίνα. Τα περισσότερα από τα κρούσματα αυτά αναφέρθηκαν στην πόλη Φουγιάνγκ. Αλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, ενώ το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα καταγράφηκε στην επαρχία Ζεζιάνγκ.
Η νόσος άρχισε να εξαπλώνεται στην επαρχία Ανούι στις αρχές Μαρτίου. Ομως η καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της επιδημίας στο κοινό, μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκάλεσε την αντίδραση των ΜΜΕ, που ζήτησαν την καθαίρεση τοπικών κυβερνητικών αξιωματούχων.
Η κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση σε εθνικό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου. Εκλεισε τα νηπιαγωγεία και απέστειλε αξιωματούχους σε παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία για να ψεκάσουν τα κτίρια με απολυμαντικό υγρό και να ενημερώσουν το προσωπικό τους για θέματα υγιεινής και πρόληψης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters, Associated Press

Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Οι φορολογικές δηλώσεις των Ιταλών παραμένουν «αναρτημένες» στο Διαδίκτυο

TO EΠΙΚΡΟΤΩ!!!

Παρά την απαγόρευση της αρμόδιας Κρατικής Αρχής, οι φορολογικές δηλώσεις των Ιταλών παραμένουν ανεπίσημα «αναρτημένες» στο Διαδίκτυο, καθώς το... δαιμόνιο της τεχνολογίας έδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά εξασφαλίζοντας πρόσβαση διά της πλαγίας οδού.
Η αρμόδια ιταλική Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει από το δικτυακό του τόπο όλα τα στοιχεία με τα ετήσια εισοδήματα των Ιταλών φορολογουμένων, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν αιφνιδιαστικά με επιχείρημα την ενίσχυση της διαφάνειας.
Το δαιμόνιο της τεχνολογίας, όμως, μπόρεσε να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά: Μπορεί οι πλήρεις κατάλογοι να μη βρίσκονται πλέον στον επίσημο διαδικτυακό τόπο, αλλά έχουν αντιγραφεί σε δεκάδες άλλους, σε μορφή «pdf», μεταξύ των οποίων και στο διάσημο e-mule.
Πρόκειται για site από το οποίο, συνήθως, οι χρήστες «κατεβάζουν» τραγούδια και κινηματογραφικά έργα.
Χιλιάδες πολίτες που δεν πρόλαβαν να διαβάσουν τις φορολογικές δηλώσεις πριν από την απαγόρευση της Αρχής αναζητούν στα διάφορα φόρουμ του Διαδικτύου τις ακριβείς οδηγίες για το πώς να φτάσουν στο ποθητό αποτέλεσμα, δια της πλαγίας οδού.
Και οι απαντήσεις, από ανώνυμους πάντα χρήστες, δεν αργούν να φτάσουν: «Είναι αρκετό να πάτε στο e-mule, και να βάλετε στο πεδίο αναζήτησης, τον κωδικό του δήμου που σας ενδιαφέρει. Κατεβάστε τα file τον φορολογουμένων, και διαβάστε...» αναφέρεται σε ένα από τα πολλά φόρουμ. Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Βιντσέντσο Βίσκο, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της δημοσιοποίησης, υπεραμύνεται της απόφασής του.
«Πιστεύω ότι είναι ένδειξη πολιτισμού. Ο νόμος, άλλωστε, προβλέπει την ελεύθερη πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις όλων των πολιτών. Απλώς, σήμερα, με την τεχνολογική πρόοδο, αντικαταστήσαμε τις καταστάσεις, γραμμένες σε χαρτί με τους καταλόγους του Διαδικτύου, με στόχο πάντα να εγγυηθούμε την μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια» δηλώνει.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα «άπλυτα» στη φόρα!
Σάλος στην Ιταλία από τη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων για 24 ώρες
Σάλο προκάλεσε στην Ιταλία η απροειδοποίητη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να δημοσιοποιήσει -για περίπου 24 ώρες- τα φορολογικά στοιχεία των πολιτών, λίγες ημέρες μάλιστα πριν ο Ρομάνο Πρόντι παραδώσει την εξουσία στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε, έπειτα από παρέμβαση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, να κλείσει την ιστοσελίδα της Εφορίας, η οποία δέχθηκε «βομβαρδισμό» επισκέψεων από τους πολίτες που ήθελαν να μάθουν τα εισοδήματα πλούσιων και επωνύμων, αλλά και το τι δήλωσε στην Εφορία ο... γείτονας τους.
Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν αυτή την κίνηση ως ένα ακόμα επεισόδιο του «πολέμου» ανάμεσα στην απερχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι και τον κεντροδεξιό συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι με αυτή την κίνηση στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας, αλλά οι επικριτές της απόφασης είπαν ότι παραβιάζει προσωπικά δεδομένα.
Πάντως, η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες για τα θέματα διαφάνειας, καθώς πολλά από τα στελέχη της, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Σ.Μπερλουσκόνι, έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για φοροδιαφυγή και άλλα οικονομικά εγκλήματα.

Παρασκευή 2 Μαΐου 2008