Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Μαθητές λυκείου εκτοξεύουν ανθρωπάκι Lego στη στρατόσφαιρα

Μετά τους αστροναύτες, ο πρώτος ερασιτέχνης λεγκοναύτης: Δύο 17χρονοι μαθητές στο Τορόντο έστειλαν ένα ανθρωπάκι Lego στη στρατόσφαιρα χρησιμοποιώντας ένα μετεωρολογικό αερόστατο που αγόρασαν στο Διαδίκτυο. Φρόντισαν μάλιστα να το εξοπλίσουν με βιντεοκάμερα για να καταγράψουν το ασυνήθιστο ταξίδι.

Ο Μάθιου Χο και ο Άσαντ Μουχάμαντ δαπάνησαν συνολικά 400 δολάρια για την αποστολή τους σχεδόν μέχρι το όριο του Διαστήματος.

Τα δύο αγόρια κρέμασαν κάτω από το αερόστατο ένα ανθρωπάκι Lego με την καναδική σημαία, ένα κινητό τηλέφωνο με GPS, καθώς και τρεις φωτογραφικές μηχανές και μία βιντεοκάμερα που βρήκαν στη διαδικτυακή αγορά μεταχειρισμένων. Για να συνεχίσουν τα μηχανήματα να λειτουργούν σε θερμοκρασία κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου, τα έβαλαν σε ένα πλαστικό κουτί μαζί με ζεστές θερμοφόρες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Toronto Star, οι μαθητές γέμισαν το μετεωρολογικό αερόστατο, το οποίο κόστισε 85 δολάρια, με αέριο ήλιο αξίας 165 δολαρίων.

Στο βίντεο που ανάρτησαν στο Διαδίκτυο, το αερόστατο ανεβαίνει μέχρι το ύψος των 24 χιλιομέτρων, οπότε σκάει λόγω της διαστολής του αερίου. Το ανθρωπάκι και ο εξοπλισμός αρχίζουν τότε να πέφτουν με ένα αλεξίπτωτο που φτιάχτηκε στη ραπτομηχανή της μαμάς του Μουχάμαντ.

Με τη βοήθεια του δέκτη GPS, και χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή του Πανεπιστημίου του Ουαιόμινγκ που υπολογίζει την πορεία αερόστατων, οι δύο μαθητές βρήκαν τελικά τον λεγκοναύτη στο δάσος, περίπου 122 χιλιόμετρα από το σημείο απογείωσης.

H επιτυχία ήταν εντυπωσιακή, δυστυχώς όμως το ανθρωπάκι δεν μπορεί να πάρει επίσημα τον τίτλο του αστροναύτη: σύμφωνα με τη NASA, το όριο του Διαστήματος είναι τα 80 χιλιόμετρα.
Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231147844

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Υπό κράτηση παραμένει ο ιδρυτής του Megaupload.com

Παραμένει υπό κράτηση ο ιδρυτής του ιστότοπου Megaupload.com, Κιμ Σμιτς, ο επονομαζόμενος Κιμ Ντόκτομ, καθώς ο εισαγγελέας Ντέιβιντ ΜακΝότον, που έχει αναλάβει την υπόθεση, αρνήθηκε το αίτημά του να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.
Ο 37χρονος Γερμανός, ο οποίος κατηγορείται από το FBI για μαζική πειρατεία στο Ιντερνετ και συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή, στη Νέα Ζηλανδία, εξακολουθεί να απορρίπτει τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.
Μετά από τη χθεσινή απόφαση της εισαγγελίας, τόσο ο Κιμ Σμιτς, όσο και τρεις ακόμη συγκατηγορούμενοι - στελέχη του Megaupload.com, θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2126836

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Μαθηματικός υποστηρίζει ότι έλυσε τη μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά του Sudoku


Για να έχει το παιχνίδι μία και μοναδική λύση, τουλάχιστον 16 από τις θέσεις του πίνακα πρέπει να είναι συμπληρωμένες εκ των προτέρων
Για να έχει το παιχνίδι μία και μοναδική λύση, τουλάχιστον 16 από τις θέσεις του πίνακα πρέπει να είναι συμπληρωμένες εκ των προτέρων


Πόσες θέσεις στον πίνακα του Sudoku πρέπει να είναι συμπληρωμένες εξαρχής προκειμένου να έχει το παιχνίδι μία και μοναδική λύση; Το ερώτημα άφηνε άγρυπνους τους μαθηματικούς εδώ και χρόνια. Τώρα, όμως, ένας Ιρλανδός ερευνητής υποστηρίζει ότι έλυσε το γρίφο βάζοντας έναν υπερυπολογιστή να τρέχει για μέρες έναν ειδικό αλγόριθμο: η απάντηση που βρήκε είναι 16.

Στο παζλ Sudoku, πoυ έγινε διάσημο πρώτα στην Ιαπωνία και αργότερα σε όλο τον κόσμο, ο παίκτης καλείται να συμπληρώσει έναν πίνακα διαστάσεων 9 επί εννέα με αριθμούς από το 1 έως το 9. Ο πίνακας πρέπει όμως να συμπληρωθεί έτσι ώστε κανένας αριθμός να μην επαναλαμβάνεται στην ίδια γραμμή, στην ίδια στήλη, ή στον ίδιο υποπίνακα 3 επί 3.

Για να ξεκινήσει το παιχνίδι, ορισμένες θέσεις στον πίνακα πρέπει να είναι συμπληρωμένες εκ των προτέρων. Και όσο περισσότερες είναι οι συμπληρωμένες θέσεις, τόσο πιο εύκολο γίνεται το παιχνίδι. Τα παζλ Sudoku που δημοσιεύουν οι εφημερίδες δίνουν συνήθως περίπου 25 γνωστούς αριθμούς.

Επειδή κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να επινοήσει ένα παιχνίδι με 16 γνωστούς αριθμούς, το οποίο να έχει μία και μοναδική λύση, οι μαθηματικοί είχαν διατυπώσει την εικασία ότι αυτός είναι ο ελάχιστος δυνατός αριθμός των γνωστών θέσεων στον πίνακα.

Ένας τρόπος να επιβεβαιώσει κανείς αυτή την εικασία είναι να λύσει όλα τα πιθανά παιχνίδια με 16 συμπληρωμένες θέσεις. Αυτό, όμως, θα χρειαζόταν μια αιωνιότητα.

Ο Γκάρι ΜακΓκουάιρ του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Δουβλίνου απλοποίησε το πρόβλημα προσδιορίζοντας σε πρώτη φάση τις διατάξεις των αριθμών πάνω στον συμπληρωμένο πίνακα οι οποίες μπορούν να αντικατασταθούν η μία από την άλλη και οδηγούν έτσι σε πολλαπλές λύσεις.

Στην επόμενη φάση, ο ΜακΓκουάιρ έπρεπε να δείξει ότι δεν υπάρχει παζλ των 16 γνωστών θέσεων που να μπορεί να αποκλείσει όλες τις παραπάνω διατάξεις. Χρειάστηκαν μέρες υπολογισμών σε ένα κέντρο υπερυπολογιστών στο Δουβλίνο, τελικά όμως ο μαθηματικός απέδειξε την παλιά εικασία.

Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει, αφού οι συνάδελφοί του μαθηματικοί θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να τον επιβεβαιώσουν ή να τον διαψεύσουν.

Όπως πάντως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature, οι μαθηματικοί που ενημερώθηκαν για τη λύση του ΜακΓκουάιρ σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη στις 7 Ιανουαρίου υποψιάζονται ότι η λύση είναι σωστή και αποτελεί σημαντική πρόοδο στα μαθηματικά του Sudoku.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231144844