Για πληροφορίες οι οποίες δείχνουν ότι η Τεχεράνη έχει προχωρήσει σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός πυρηνικού εκρηκτικού μηχανισμού, κάνει λόγο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σε έκθεσή της για το Ιράν.
Το έγγραφο κομίζει νέα στοιχεία τα οποία φέρονται να καταδεικνύουν τις προσπάθειες του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, καθώς και την πραγματοποίηση ερευνών και δοκιμών που έχουν σχέση με αυτά τα όπλα.
Όπως υποστηρίζει η ΙΑΕΑ, πριν από το 2003, οι ενέργειες αυτές πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο ενός δομημένου προγράμματος και ορισμένες από τις δραστηριότητες αυτές είναι πιθανό να συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Η ΙΑΕΑ καλεί το Ιράν έρθει σε επαφή με την υπηρεσία «χωρίς καθυστέρηση» για να διασαφηνιστούν αυτές οι πληροφορίες.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι χρειάζεται χρόνο για να μελετήσει τη νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν και αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άμεσο σχόλιο για το περιεχόμενό της.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2087887
|
«Η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δεν είναι επαγγελματικού επιπέδου και είναι πολιτικά υποκινούμενη», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Ιράν στην ΙΑΕΑ, Αλι Ασγάρ Σολτάνιεχ. |
Πολιτικά υποκινούμενη χαρακτήρισε η Τεχεράνη την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), βάσει της οποίας το Ιράν έχει προσπαθήσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.
«Η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δεν είναι επαγγελματικού επιπέδου και είναι πολιτικά υποκινούμενη», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Ιράν στην ΙΑΕΑ, Αλι Ασγάρ Σολτάνιεχ.
Στην έκθεσή της η Υπηρεσία εξέφραζε «σοβαρές ανησυχίες» που αφορούν στο στρατιωτικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ενώ επικαλείτο πληροφορίες που δείχνουν ότι η Τεχεράνη έχει προχωρήσει σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός πυρηνικού εκρηκτικού μηχανισμού.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο φέρνει στο φως νέα στοιχεία, τα οποία φέρονται να καταδεικνύουν τις προσπάθειες του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, καθώς και την πραγματοποίηση ερευνών και δοκιμών που έχουν σχέση με αυτά τα όπλα.
Όπως υποστηρίζει η ΙΑΕΑ, πριν από το 2003, οι ενέργειες αυτές πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο ενός δομημένου προγράμματος και ορισμένες από τις δραστηριότητες αυτές είναι πιθανό να συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιβάλουν στο Ιράν περισσότερες κυρώσεις, που να αφορούν τις εμπορικές τράπεζές του ή τις εταιρείες-"βιτρίνα", αλλά προς το παρόν δεν θα περιλάβουν την Κεντρική τράπεζα στην Τεχεράνη ή τους τομείς του πετρελαίου-φυσικού αερίου.
«Πάντως, οι κυρώσεις μας σε βάρος του Ιράν θα αυξηθούν», ξεκαθάρισε, ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι χρειάζεται χρόνο για να μελετήσει την έκθεση και αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άμεσο σχόλιο για το περιεχόμενό της.
«Μελετούμε την έκθεση» αρκέστηκε να δηλώσει από την πλευρά του Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος προανήγγειλε ότι σχετική ανακοίνωση αναμένεται να εκδοθεί αργότερα.
Ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα εκτιμούν πάντως ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης απομακρύνει προς το παρόν το σενάριο μιας επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.
Λίγες ώρες πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, είχε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι το Ισραήλ «δεν έχει ακόμη αποφασίσει για μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν» και ότι το Τελ Αβίβ δεν θέλει πόλεμο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2087893