Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012

Μονάδα προστασίας της ιδιωτικότητας στο Ίντερνετ από την ΚαλιφόρνιαΣε μία εποχή που η διάδοση του Ίντερνετ, των κοινωνικών δικτύων και του e-marketing εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως οι αρχές, αντί για την προώθηση νομοσχεδίων όπως η SOPA, η ACTA και η PIPA, θα έπρεπε να ασχοληθούν περισσότερο με τη διασφάλιση του απορρήτου των στοιχείων των χρηστών του Ίντερνετ.
Σε αυτό το μήκος κύματος δείχνει να κινείται και η πολιτεία της Καλιφόρνια, η υπουργός Δικαιοσύνης της οποίας, Καμάλα Χάρις, ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας ειδικής μονάδας η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα την επιβολή των νόμων που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένων των πολιτών στο Διαδίκτυο.
Όπως ανακοίνωσε η Χάρις, σκοπός της «Μονάδας Ιδιωτικότητας» (Privacy Unit), θα είναι η αστυνόμευση και ο έλεγχος των πρακτικών ατόμων και οργανισμών, έτσι ώστε να εντοπίζονται και να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη αυτοί που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να καταπατούν την ιδιωτικότητα άλλων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Στον 21ο αιώνα, μοιραζόμαστε και αποθηκεύουμε τα πιο ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα σε τηλέφωνα, υπολογιστές και το υπολογιστικό νέφος (cloud). Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν πώς τέτοιες καινοτομίες χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να κάνουμε τις επιλογές μας σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουμε να κοινοποιούμε».
Η Privacy Unit θα φροντίζει για την τήρηση των νόμων σχετικά με τη συγκέντρωση, διατήρηση, δημοσιοποίηση και καταστροφή προσωπικών/ευαίσθητων δεδομένων ατόμων, οργανισμών και κυβερνητικών υπηρεσιών. Στο «οπλοστάσιό» της συμπεριλαμβάνονται νόμοι σχετικά με την ιδιωτικότητα στο Ίντερνετ, τα δεδομένα υγείας και οικονομικών, τις κλοπές ταυτότητας, τα κυβερνητικά αρχεία και τις παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων. Ο συνδυασμός των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης σε ένα φορέα εξειδικευμένο στο συγκεκριμένο αντικείμενο θεωρείται πως θα έχει ως αποτέλεσμα η Καλιφόρνια να είναι «καλύτερα εξοπλισμένη όσον αφορά την επιβολή των νόμων περί ιδιωτικότητας και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών».
Η μονάδα θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Μονάδα Κυβερνοεγκλήματος (eCrime Unit) και θα είναι επανδρωμένη με άτομα του υπουργείου Δικαιοσύνης, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται έξι εισαγγελείς.
Η δημιουργία της εν λόγω μονάδας έρχεται λίγο καιρό μετά την υπογραφή μίας συμφωνίας περί αύξησης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών εφαρμογών σε smartphones, tablets και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές σε όλο τον κόσμο, την οποία έχουν υπογράψει η Amazon η Apple, η Facebook, η Google η Hewlett Packard η Microsoft και η Research in Motion Limited.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2212808

Δεν υπάρχουν σχόλια: