Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Ιταλία: Αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση για νομιμοποίηση μεταναστριών οικιακών βοηθών

Τη νομιμοποίηση των οικιακών βοηθών χωρίς άδεια παραμονής ζήτησε ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιος για θέματα οικογένειας, Κάρλο Τζοβανάρντι, προκαλώντας αντιδράσεις.
«Επείγει μια μαζική νομιμοποίηση των ξένων οικιακών βοηθών που βρίσκονται στην Ιταλία, οι οποίες δεν μπορούν και δεν πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των λαθρομεταναστών. Κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί, μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την ασφάλεια και την μετανάστευση», δήλωσε ο κ. Τζοβανάρτνι.
Ο Ιταλός υφυπουργός, έκανε λόγο για τουλάχιστον 500.000 ξένες εργαζόμενες γυναίκες» και απηύθυνε την έκκλησή του, προς τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η Λέγκα του Βορρά, που μετέχει στην κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρώμης, αντέδρασε άμεσα, δείχνοντας την αντίθεση της στο συγκεκριμένο προτεινόμενο μέτρο: ο υπουργός «αρμόδιος για την απλούστευση των νόμων», Ρομπέρτο Καλνερόλι, διερωτήθηκε : «ποιος είπε ότι στην Ιταλία έχουμε 500.000 οικιακές βοηθούς χωρίς άδεια παραμονής; Οι περισσότερες είναι οικιακές βοηθοί που ασχολούνται με σεξ και ναρκωτικά». Ο εκπρόσωπος της Λέγκα, επανέλαβε ότι «όποιος βρίσκεται στην Ιταλία παράνομα πρέπει να φύγει διότι δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα μαζικής νομιμοποίησης».
Σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί μια μέση οδός, ο υπουργός Εργασίας, Μαουρίτσιο Σακκόνι, παρενέβη τονίζοντας ότι «δεν θα λάβουμε μέτρα που να ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις αλλά η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με το θέμα και με την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την ψήφιση των νέων νόμων για τους αλλοδαπούς».
Η Καθολική Εκκλησία, από την μεριά της, βλέπει θετικά την πρόταση του κ. Τζοβανάρντι. Διαμέσου του γραμματέα του συμβουλίου για τους μετανάστες, επισκόπου Αντόνιο Σιγκαλίνι, υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει να γίνουν αρκετές μαζικές νομιμοποιήσεις, αναγνωρίζοντας την αξιοπρέπεια και την προσφορά των ατόμων αυτών -των οικιακών βοηθών- διότι αποτελούν τον κύριο κορμό της αρωγής που προσφέρεται στους ηλικιωμένους». Υπέρ ενός νέου νόμου που να παρέχει άδεια παραμονής στην κατηγορία αυτή αλλοδαπών, τάσσεται και η αντιπολίτευση, με το Δημοκρατικό Κόμμα και την Ιταλία των Αξιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: