Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Τέσεσρις πυραύλους εκτόξευσε η Β. Κορέα

Δοκιμαστική εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων μικρού βεληνεκούς πραγματοποίησε σήμερα η Β. Κορέα, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Η εξέλιξη οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, μετά την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ και τις απειλές για ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου.
Οι πρώτοι δύο πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τις ανατολικές ακτές της Β. Κορέας μεταξύ 5.20 μμ και 6 μμ τοπική ώρα. Οι πύραυλοι βυθίστηκαν στη θάλασσα σε απόσταση περίπου 100 χλμ, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτη αξιωματούχο. Ο τρίτος πύραυλος εκτοξεύτηκε περίπου περίπου δύο ώρες αργότερα, ενώ λίγο πιο μετά το Yonhap, επικαλούμενο αξιωματούχους στη Σεούλ, έκανε λόγο και για τέταρτη εκτόξευση.
Η Πιονγκγιάνγκ είχε προειδοποιήσει τα πλοία να παραμείνουν μακριά από τις ανατολικές ακτές της.
Ο ΟΗΕ έχει επιβάλει επιπλέον κυρώσεις στη Β. Κορέα μετά την εκτόξευση πυραύλων και την υπόγεια πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το Μάιο.
Τα νοτιοκορεατικά ΜΜΕ είχαν δημοσιεύσει πληροφορίες για επικείμενη εκτόξευση πυραύλου επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα. Έχουν επίσης μεταδώσει ότι η Β. Κορέα ενδέχεται να ετοιμάζεται να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.
Πηγές: Reuters, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: