Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

«Σύρραξη» Μπαρόζο με Βρετανό ευρωβουλευτή στο Στρασβούργο

«Ένδειξη τρέλας» χαρακτήρισε ο Βρετανός ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ την έκκληση του Ζοζέ Μπαρόζο ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, λέγοντας πως αυτού του είδους οι λύσεις συνέβαλαν στη δημιουργία της κρίσης στην Ελλάδα.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο πέρασε στην αντεπίθεση κατά του ευρωσκεπτικιστή βουλευτή, ο οποίος είναι γνωστός για τα επεισόδια που προκαλεί στο Στρασβούργο με αποκορύφωμα τη... διάσημη δήλωση ότι ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, «είναι χαρισματικός όσο ένα σφουγγαρόπανο»...

Στην ετήσια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «Κατάσταση της Ένωσης» ο Ζοζέ Μπαρόζο κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξουν «υπερηφάνεια» για την ευρωπαϊκή ταυτότητά τους.

Ζήτησε λιγότερες παρεμβάσεις από τα κράτη-μέλη στις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η «ευρωπαϊκή υπερηφάνεια» προκάλεσε τον ενθουσιασμό των περισσότερων ευρωβουλευτών, όχι όμως και του Βρετανού Νάιτζελ Φάρατζ, του προέδρου ενός εθνικιστικού κόμματος που ζητά την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ.

Η έκκληση για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι «ένδειξη τρέλας», είπε ο Φάρατζ απευθυνόμενος στον Μπαρόζο.

«Ο Μπαρόζο παραδέχθηκε ε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκλησή της και ποια απάντηση προσφέρει; Να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το συγκεντρωτισμό. Αυτού του είδους οι λύσεις συνέβαλαν στη δημιουργία της παρούσας κρίσης στην Ελλάδα» είπε.

«Δεν θέλουμε το δικό σας ευρωπαϊκό μοντέλο. Όλοι σας είστε ξεπερασμένοι» κατέληξε, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν έχει αναδειχθεί μέσω εκλογών στη θέση αυτή.

Ο Μπαρόζο πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση. «Προσπαθήσατε κατ' επανάληψη να εκλεγείτε στο δικό σας Κοινοβούλιο, αλλά οι Βρετανοί είναι συνετοί. Δεν σας εξέλεξαν ποτέ. Σας έστειλαν εδώ. Αν θέλετε [η Βρετανία] να βγει από την ΕΕ, προσπαθήστε να το επιτύχετε στην πατρίδα σας. Μην παριστάνετε ότι μιλάτε εξ ονόματος άλλων χωρών» τόνισε.


Ο Φάρατζ είναι γνωστός για τα επεισόδια που προκαλεί. Πριν από μερικούς μήνες είχε αποκαλέσει «βρεγμένο σφουγγαρόπανο» τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και εξέφρασε αμφιβολίες για τη «νομιμότητα» του βελγικού κράτους γιατί «δεν υπάρχει» βελγικό έθνος.

Στη σημερινή ομιλία του ο Φάρατζ είπε επίσης ότι ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τάσσεται κατά των κρατών-εθνών επειδή πιθανότατα «ντρέπεται για την ιστορία της χώρας του».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231130644

Δεν υπάρχουν σχόλια: