Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ν. Αφρική: Μεταλλωρύχος λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου από συναδέλφους του

Συνολικά, περίπου 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους τρεις μήνες, κατά τους οποίους διαρκούν οι κινητοποιήσεις στα ορυχεία χρυσού και πλατίνας της Νότιας Αφρικής.
Το πτώμα ενός μεταλλωρύχου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην απεργία και ο οποίος λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου, εντοπίστηκε χθες Δευτέρα κοντά σε ορυχείο της εταιρείας Anglo American Platinum (Amplats), όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Νότιας Αφρικής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τις οποίες έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, η σορός του 56χρονου μεταλλωρύχου, ο οποίος καταγόταν από τη Μοζαμβίκη, βρέθηκε σε ένα γήπεδο που ανήκει στο ορυχείο Αμάντελμπουλτ απέναντι από την εστία των μεταλλωρύχων χθες το πρωί.
Κατά τα φαινόμενα, ο άτυχος μεταλλωρύχος ανήκε σε μια ομάδα εργαζομένων που επέστρεφαν στις εργασίες τους όταν τους επιτέθηκαν απεργοί, οι οποίοι τους περικύκλωσαν και τους επιτέθηκαν με πέτρες», πρόσθεσε η Ότο.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία σύλληψη σε σχέση με τη δολοφονία αυτή, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.
Η διεύθυνση της Amplats, πρώτης εταιρείας παγκοσμίως στην εξόρυξη πλατίνας, έχει αφήσει περιθώριο μέχρι την Τετάρτη στους μεταλλωρύχους στα ορυχεία της στη Νότια Αφρική να επιστρέψουν στις εργασίες τους, τερματίζοντας τις κινητοποιήσεις τους που διαρκούν οκτώ εβδομάδες.
Αν παρ' όλα αυτά συνεχιστούν οι απεργίες, η εταιρεία έχει απειλήσει ότι θα απολύσει 12.000 εργαζόμενους στο ορυχείο της στο Ρούστενμπουργκ.
Συνολικά, περίπου 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους τρεις μήνες, κατά τους οποίους διαρκούν οι κινητοποιήσεις στα ορυχεία χρυσού και πλατίνας της Νότιας Αφρικής.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2252330 

Δεν υπάρχουν σχόλια: