Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ελικόπτερο - παιχνίδι ελεγχόμενο από εγκεφαλικά κύματα

(Πηγή: www.kickstarter.com)
Ξεκίνησε ως παιχνίδι και σύντομα βρήκε το δρόμο του στις σχολικές αίθουσες για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ωστόσο, τώρα φιλοδοξεί να βρεθεί σε σπίτια, παρέχοντας πολύτιμες πρώτες επαφές με τον νεοεμφανιζόμενο χώρο των συσκευών που ελέγχονται απευθείας από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το Puzzlebox Orbit της Puzzlebox ξεκίνησε ως πρόγραμμα πριν από δύο χρόνια. Πλέον, η εταιρεία στρέφεται στο Kickstarter για να το αναπροσαρμόσει σε «οικιακά» δεδομένα, παρέχοντας μαζί του «ανοικτό» hardware, λογισμικό και εκπαιδευτικό υλικό, έτσι ώστε επίδοξοι εφευρέτες ηλικίας μέχρι και δέκα ετών να είναι σε θέση να αποσυναρμολογήσουν, επανασυναρμολογήσουν και, γιατί όχι, να εξελίξουν περαιτέρω τα «mindcopters» τους.
Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα headset NeuroSky MindWave Mobile EEG, το οποίο καταγράφει τα εγκεφαλικά κύματα και στη συνέχεια αποστέλλει μέσω Bluetooth τα δεδομένα στο λογισμικό, που μπορεί να είναι εγκατεστημένο σε tablet, smartphone ή μία ειδική πυραμιδοειδή βάση. Τα εγκεφαλικά κύματα «μεταφράζονται» σε εντολές, μέσω των οποίων διεξάγεται και η πτήση του Orbit.
Για να χρησιμοποιηθεί ως «ενδιάμεσο» ένα tablet ή ένα smartphone απαιτείται η σύνδεση μίας εξειδικευμένης συσκευής υπερύθρων- στην εναλλακτική περίπτωση χρήσης του Pyramid, της πυραμιδοειδούς «βάσης ελέγχου» (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με το κατάλληλο λογισμικό, και για τον τηλεχειρισμό άλλων ηλεκτρονικών συσκευών) δεν απαιτείται κάτι επιπλέον, καθώς υπάρχει ενσωματωμένος όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Όπως αναγράφουν οι δημιουργοί του στο Kickstarter, «φτιάχνουμε και πουλάμε αυτό το τρελό νέο παιχνίδι. Μετά, δείχνουμε σε όλους πώς το κάναμε. Θα πουλάμε ολοκληρωμένα, λειτουργικά, ελεγχόμενα από τον εγκέφαλο ελικόπτερα, αλλά παράλληλα θα παρέχουμε οδηγούς και λογισμικό για την αποσυναρμολόγηση, τη συναρμολόγηση ή την παραμετροποίησή τους. Θα δημοσιεύσουμε μαθήματα πάνω στο πώς λειτουργούν οι συσκευές που ελέγχονται από τον εγκέφαλο, και πώς τα υπέρυθρα σήματα κατευθύνουν το αεροσκάφος... ο απώτερος στόχος μας είναι να διερευνήσουμε μία ανοικτή προσέγγιση στην τεχνολογία BCI (Brain Controlled Interface)».
Όσον αφορά το σχεδιασμό του ελικοπτέρου, είναι με τη σειρά του πρωτοποριακός, καθώς το σφαιροειδές σχήμα του προστατεύει τον έλικα από συγκρούσεις με εμπόδια και παρεμβαλλόμενα αντικείμενα. Σύμφωνα με την Puzzlebox, το Orbit είναι, ως εκ τούτου, πολύ πιο ανθεκτικό σε σχέση με ένα συνηθισμένο τηλεχειριζόμενο ελικόπτερο.
Η εταιρεία είχε θέσει ως στόχο το Kickstarter τη συγκέντρωση 10.000 δολαρίων, ωστόσο το ποσό έχει ξεπεραστεί κατά πολύ, καθώς τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν συγκεντρωθεί 25.593 δολάρια, ενώ μένουν 17 ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2254792

Δεν υπάρχουν σχόλια: