Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Αναβολή γάµου λόγω facebook

Δέκα ηµέρες πριν από τον γάµο του µε µια 24χρονη Τυνήσια φοιτήτρια, ο υπουργός Μετανάστευσης της Γαλλίας Ερίκ Μπεσόν αναγκάστηκε να τον ακυρώσει.

Ο λόγος; Περισσότερα από 1.000 µέλη έφτιαξαν οµάδα στο Facebook και τον απειλούν ότι θα διακόψουν την τελετή! Ο 52χρονος Μπεσόν είναι ένας από τους λιγότερο δηµοφιλείς πολιτικούς στη Γαλλία και η φήµη του χειροτέρεψε και άλλο επειδή είναι από τους κυριότερους υποστηρικτές της πολιτικής του προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τη διάλυση των παράνοµων καταυλισµών των Ροµά και την απέλασή τους.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς. Χθες µάλιστα η επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Βίβιαν Ρέντινγκ διατύπωσε άλλη µία φορά τις αµφιβολίες της Κοµισιόν για τη νοµιµότητα των µέτρων αυτών.

Οταν µια γαλλική εφηµερίδα αποκάλυψε ότι ο πρόσφατα διαζευχθείς Μπεσόν πρόκειται να παντρευτεί τη Γιασµίν Τορντµάν, εγγονή της πρώην πρώτης κυρίας της Τυνησίας Ουασίλα Μπουργκίµπα, µε πολιτικό γάµο στο δηµαρχείο του έβδοµου διαµερίσµατος στο Παρίσι, δηµιουργήθηκε αµέσως στο Facebook µια οµάδα «για να αντιµετωπίσουµε τον υπουργό µε τον ίδιο τρόπο» µε τον οποίο αντιµετωπίζουν οι γαλλικές αρχές τους Ροµά. «Αποφάσισα να αλλάξω την ηµεροµηνία και τον τόπο του γάµου», αναφέρει ο Μπεσόν σε ανακοίνωσή του, «για να είµαι βέβαιος ότι θα τελεστεί µε άκρα µυστικότητα.

Δεν τροµοκρατούµαι από απειλές και αστεία, αλλά πράγµατι απορώ γιατί το δηµόσιο χρήµα πρέπει να ξοδεύεται σε περιττά µέτρα ασφαλείας για ένα τόσο προσωπικό γεγονός». Ο Μπεσόν πρόσθεσε ότι «δεν µπορώ να δεχθώ πως πρέπει τις τελευταίες εβδοµάδες να ζω υπό τους φακούς των παπαράτσι και µε τους ρεπόρτερ κίτρινων φυλλάδων να ερευνούν την προσωπική ζωή µου καθώς και της αρραβωνιαστικιάς µου». Ο υπουργός Μετανάστευσης, Ενταξης και Εθνικής Ταυτότητας χώρισε από τη σύζυγό του Σιλβί Μπουρνέλ, καθηγήτρια πανεπιστηµίου µε την οποία έχουν τρία παιδιά, πέρσι προκειµένου να παντρευτεί τη νεαρή φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών.

Υπέρ των απελάσεων των Ροµά
Πάντως οι επιθέσεις που δέχεται ο Μπεσόν, κυρίως από τα κόµµατα της Αριστεράς όπου ανήκε παλαιότερα, πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό διότι είναι από τους πιο ένθερµους υποστηρικτές του προγράµµατος της κυβέρνησης Σαρκοζί να απελαύνει Ροµά ή να τους δίνει χρήµατα προκειµένου να επιστρέψουν στη Ρουµανία ή στη Βουλγαρία από όπου ήλθαν. Οι εκδιώξεις αυτές γίνονται εδώ και 18 µήνες, δεν είναι κάτι καινούργιο, σύµφωνα µε τον Μπεσόν, που δείχνει σαν να µην καταλαβαίνει γιατί έχουν προκληθεί τόσο έντονες αντιδράσεις. Χιλιάδες γάλλοι διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις εναντίον της κυβέρνησης και αρκετοί από αυτούς φορούσαν µάσκες µε το πρόσωπο του Μπεσόν και µουστάκι α λα Χίτλερ.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4593106

Δεν υπάρχουν σχόλια: