Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Ολοκληρώνεται σήμερα η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ

Με υποστολή της αμερικανικής σημαίας σε ειδική τελετή το μεσημέρι στη Βαγδάτη, φτάνει στο τέλος της, έπειτα από εννέα χρόνια, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ.

Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα καλωσόρισε τους αμερικανούς στρατιώτες στη Βόρεια Καρολίνα.

Στην τελετή της Βαγδάτης παρίσταται και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λέον Πανέτα.

Οι περισσότεροι από τους 5.500 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στο Ιράκ έχουν ήδη επιστρέψει και οι τελευταίοι αναμένεται να γυρίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, αφήνοντας την ευθύνη της ασφάλειας στις Αρχές του Ιράκ. Περίπου 200 άτομα θα παραμείνουν στη χώρα σε ρόλο συμβουλευτικό.

Στα εννέα χρόνια του πολέμου οι ΗΠΑ έστειλαν συνολικά 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες για μία ή δύο θητείες στο μέτωπο του Ιράκ, Από αυτούς, 4.500 σκοτώθηκαν και 30.000 τραυματίστηκαν.

Ο Ομπάμα, μιλώντας στην έδρα της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στο στρατόπεδο Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα, απέφυγε να μιλήσει για νίκη και έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικό επίτευγμα».

«Οι τελευταίοι στρατιώτες μας» πρόσθεσε, που θα επιστρέψουν σε λίγες ημέρες, «φεύγουν από το Ιράκ κρατώντας το κεφάλι ψηλά».

«Κάθε τι που έκαναν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, κάθε μάχη και θάνατος, κάθε αιμορραγία και χτίσιμο, κάθε εκπαίδευση και συνεργασία, όλα οδήγησαν σε αυτή τη στιγμή της επιτυχίας», είπε.

«Ο πόλεμος στο Ιράκ σύντομα θα περάσει στην ιστορία και η υπηρεσίες σας ανήκουν στους αιώνες» πρόσθεσε, ενώ παραδέχθηκε ότι ο πόλεμος υπήρξε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 75% των Αμερικανών πολιτών τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης των στρατιωτών από το Ιράκ.

Αν και κάποιοι Ιρακινοί ανησυχούν ότι η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών θα οδηγήσει τη χώρα στη βία, άλλοι γιορτάζουν το τέλος του πολέμου.

Χθες, κάτοικοι της Φαλούτζα βγήκαν στους δρόμους και έκαψαν αμερικανικές σημαίες. «Κανείς δεν εμπιστευόταν τις υποσχέσεις τους. Μας είπαν ότι όταν έρθουν στο Ιράκ θα φέρουν ασφάλεια, σταθερότητα και θα οικοδομήσουν τη χώρα μας» δήλωσε ο Αχμέντ Αϊέντ, αγρότης, στο πρακτορείο Reuters.

«Τώρα φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους θανάτους, συντρίμμια και χάος», πρόσθεσε

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4680505

Δεν υπάρχουν σχόλια: