Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Απεργούν οι Κύπριοι δημόσιοι υπάλληλοι μετά από δεκαετίες

Επειτα από πολλές δεκαετίες απεργούν σήμερα στην Κύπρο οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που θα ψηφίσει σήμερα ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) αιφνιδίασε χθες την κυβέρνηση και τα κόμματα, αποφασίζοντας τρίωρη στάση εργασίας την ώρα που συνεδρίαζε η Βουλή και 12ωρη για σήμερα, οπότε η Βουλή αναμένεται ότι θα ψηφίσει τα νέα μέτρα.
Υστερα από αυστηρό τελεσίγραφο της Ε.Ε., η κυβέρνηση αποφάσισε το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για δύο χρόνια για να κρατήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε ποσοστό κάτω του 3%. Η ΠΑΣΥΔΥ διαμαρτύρεται για το πάγωμα των μισθών χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τα συνδικάτα.
Χθες, το διοικητικό προσωπικό της Βουλής διέκοψε το φωτισμό της αίθουσας της ολομέλειας καθώς και τη λειτουργία των μικροφωνικών συσκευών και του συστήματος ηχογράφησης. Η συνεδρίαση έγινε χωρίς μικρόφωνα και η ηχογράφηση των πρακτικών με δημοσιογραφικά κασετοφωνάκια.
Εξω από τη Βουλή έγινε συγκέντρωση δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι ήταν περισσότερο εξοργισμένοι με τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρά με το κυβερνών ΑΚΕΛ. Τα μέτρα αποφασίστηκαν ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια με θέμα τη διάσωση της οικονομίας.
Και τα παιδιά του προέδρου
Τα πυρά των δημοσίων υπάλλήλων δέχονται κυρίως ο τομεάρχης Οικονομίας του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ. Αν και η κυβέρνηση ήταν αυτή που ετοίμασε και κατέθεσε τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή το ΑΚΕΛ κατάφερε να περάσει το μήνυμα ότι σέρνεται σε αυτή τη διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Βουλή, συμμετείχαν και τα δύο από τα τρία παιδιά του προέδρου Χριστόφια. Σήμερα, λόγω της απεργίας θα νεκρώσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, δεν θα λειτουργήσουν τα αεροδρόμια ούτε τα λιμάνια

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=332037

Δεν υπάρχουν σχόλια: