Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Συρία: εντολή στους στρατιώτες να πυροβολούν διαδηλωτές

Οι διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας έδωσαν στους στρατιώτες τους εντολή «να χρησιμοποιήσουν κάθε απαραίτητο μέτρο» για να σταματήσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, καταγγέλλει η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η οργάνωση μίλησε με δεκάδες στρατιώτες που αυτομόλησαν, οι οποίοι είπαν ότι κατάλαβαν πως η εντολή αυτή σημαίνει ότι τους δόθηκε το «πράσινο φως» για να χρησιμοποιήσουν βία, ακόμα και να σκοτώσουν.

Μάλιστα, οι μισοί από τους 60 ερωτηθέντες λιποτάκτες στρατιώτες δήλωσαν ότι είχαν λάβει ρητή εντολή να ανοίξουν πυρ κατά διαδηλωτών ή περαστικών.

Σε έκθεσή του, το Παρατηρητήριο αναφέρει περιστατικά βασανισμών και μαζικών εκτελέσεων.

«Οι στρατιώτες που αυτομόλησαν μάς έδωσαν ονόματα, βαθμούς και θέσεις αυτών που τους έδωσαν την εντολή να πυροβολούν για να σκοτώνουν και κάθε αξιωματούχος που αναφέρεται σε αυτή την έκθεση, μέχρι τα υψηλότερα επίπεδα της συριακής κυβέρνησης, θα πρέπει να απολογηθεί για τα εγκλήματά του κατά του λαού της Συρίας» είπε μία εκ των συντακτών της έκθεσης με τίτλο «Με κάθε απαραίτητο μέτρο!».

Ένας από τους στρατιώτες αναφέρει ότι όταν βρισκόταν στην Ντεραά, στις 25 Απριλίου, δέχθηκε την εντολή να πυροβολήσει διαδηλωτές. «(Ο διοικητής μου) μού είπε: "Χρησιμοποίησε έντονα πυρά. Κανείς δεν θα σου ζητήσει εξηγήσεις". Κανονικά, υποτίθεται ότι θα πρέπει να κάνουμε οικονομία στις σφαίρες, αλλά αυτή τη φορά μού είπε: "Χρησιμοποίησε όσο περισσότερες σφαίρες θέλεις"».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ-Άσαντ υποστήριξε ότι δεν είχε δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν βία και τόνισε ότι ποτέ δεν υπήρξε εντολή «για θανάτους ή βιαιότητες».

«Λογικά προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ανώτερη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Συρίας ήξερε» για τις πράξεις των στρατιωτών της, αναφέρει η έκθεση.

Η οργάνωση κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει τη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι σύροι στρατιώτες που αυτομόλησαν σκότωσαν τουλάχιστον 27 στρατιώτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σε μάχες κοντά στην Ντεραά τα ξημερώματα της Πέμπτης.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=434901

Δεν υπάρχουν σχόλια: