Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Εκατοντάδες επιπλέον κατασκόπους θα αναπτύξει το αμερικανικό Πεντάγωνο

Εκατοντάδες επιπλέον Αμερικανοί κατάσκοποι θα αναπτυχθούν σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο σχεδίου του υπουργείου Άμυνας για τη δημιουργία ενός δικτύου πληροφοριών «που θα ανταγωνίζεται σε μέγεθος τη CIA» γράφει την Κυριακή η Washington Post.

To σχέδιο επικεντρώνεται στην επέκταση της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA), της βασικής υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης τάσης για τη σύγκλιση των πολιτικών και στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών.

H DΙΑ, της οποίας η παρουσία στο εξωτερικό αριθμούσε ως σήμερα μερικές εκατοντάδες άτομα, πρόκειται τώρα να αποκτήσει έως και 1.600 «συλλέκτες πληροφοριών», συμπεριλαμβανομένων πάντως των στρατιωτικών ακολούθων και άλλων στελεχών που δεν εργάζονται υπό καθεστώς μυστικότητας.

«Η αναβάθμιση της DIA, σε συνδυασμό με την επέκταση της CIA μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011, θα δημιουργήσει ένα κατασκοπευτικό δίκτυο πρωτοφανούς μεγέθους» εκτιμά ο συντάκτης του άρθρου, επικαλούμενος πηγές που δεν κατονομάζονται.

Οι πράκτορες της DIA θα εκπαιδεύονται από τη CIA και θα επιχειρούν σε συνεργασία με ομάδες ελίτ κομάντο, γράφει η εφημερίδα. Σε αντίθεση όμως με τη CIA, η οποία αναλαμβάνει σήμερα χτυπήματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Αφγανιστάν και άλλες χώρες, η DIA δεν έχει την εξουσιοδότηση να διεξάγει επιχειρήσεις που προχωρούν πέρα από τη συλλογή πληροφοριών.

Προτεραιότητες του Πενταγώνου όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών φέρονται να είναι οι ισλαμιστικές, εξτρεμιστικές οργανώσεις στην Αφρική, οι μεταφορές οπλικών συστημάτων στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του οπλοστασίου της Κίνας.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231224751

Δεν υπάρχουν σχόλια: