Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Απέπλευσαν από τα ιαπωνικά λιμάνια τα φαλαινοθηρικά

Αξιωματικοί της ακτοφυλακής βρίσκονται στα φαλαινοθηρικά προκειμένου να αντιμετωπίσουν ακτιβιστές που ενδέχεται να προσπαθήσουν να τα παρενοχλήσουν. (Φωτογραφία αρχείου)
Τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά πλοία απέπλευσαν για το ετήσιο ψάρεμα στο Νότιο Ωκεανό, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo και την Greenpeace εν μέσω ανησυχιών για αντιπαράθεση στα ανοιχτά με ακτιβιστές κατά της φαλαινοθηρίας.
Επικαλούμενο την Υπηρεσία Αλιείας, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι τρία πλοία απέπλευσαν από το λιμάνι Σιμονοσέκι, ενώ σύμφωνα με την Greenpeace, το μητρικό σκάφος του στόλου απέπλευσε από άλλο λιμάνι. Η υπηρεσία ανέφερε ακόμα ότι ο στόλος σχεδιάζει να αλιεύσει γύρω στις χίλιες φάλαινες.
Η Ιαπωνία αλιεύει φάλαινες εκμεταλλευόμενη μία «τρύπα» στο ισχύον διεθνές μορατόριουμ, που επιτρέπει τη φαλαινοθηρία μόνο για «ερευνητικούς σκοπούς». Ωστόσο το κρέας των γιγάντιων θηλαστικών στη συνέχεια πωλείται στην αγορά και τα εστιατόρια της Ιαπωνίας.
Αξιωματικοί της ακτοφυλακής βρίσκονται στα φαλαινοθηρικά προκειμένου να αντιμετωπίσουν ακτιβιστές που ενδέχεται να προσπαθήσουν να τα παρενοχλήσουν.
Πριν από μερικές ημέρες, αμερικανικό δικαστήριο απαγόρευσε στα πλοία της οργάνωσης Sea Shepherd (Ποιμένας των Θαλασσών) να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 460 μέτρων από τα φαλαινοθηρικά ή να τα θέσουν σε κίνδυνο πραγματοποιώντας ελιγμούς. Τον Αύγουστο, η Ιντερπόλ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ακτιβιστή και ιδρυτή της οργάνωσης Πολ Ουάτσον, μετά την παραβίαση των όρων της αποφυλάκισής του στη Γερμανία, τον περασμένο Ιούλιο.
Τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά αναγκάστηκαν πέρυσι να επιστρέψουν νωρίτερα από το ετήσιο ψάρεμά τους, λόγω οχλήσεων από τη Sea Shepherd, καθώς η διαμάχη με τους ακτιβιστές έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια. Ο Ουάτσον, που είχε εξαφανιστεί από τον Ιούλιο, επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο ότι βρίσκεται σε πλοίο της Sea Shepherd, δηλώνοντας έτοιμος να αντιμετωπίσει τους φαλαινοθήρες της Ιαπωνίας.
Η ένατη εκστρατεία της οργάνωσης, με την ονομασία Επιχείρηση Μηδενική Ανοχή, είναι η μεγαλύτερη που έχει οργανωθεί ποτέ εναντίον της φαλαινοθηρίας: σε αυτή μετέχουν τέσσερα πλοία, ένα ελικόπτερο και εκατό μέλη πληρώματος.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2267396

Δεν υπάρχουν σχόλια: