Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007

Γενετικές τροποποιημένες τομάτες τώρα και με νέα αρώματα

Γενετικές τροποποιημένες τομάτες τώρα και με νέα αρώματα

Μια γενετικά τροποποιημένη τομάτα που μυρίζει κάτι ανάμεσα σε βασιλικό, γεράνι και ρόδο παρουσιάστηκε από Ισραηλινούς ερευνητές. Οι περισσότεροι από τους εθελοντές που τη δοκίμασαν δήλωσαν ότι την προτιμούν.
Η τοματιά που παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature Biotechnology έχει ενισχυθεί με ένα γονίδιο του βασιλικού (το γονίδιο του ενζύμου συνθετάση της γερανιόλης) ώστε να παράγει ιδιαίτερες αρωματικές ενώσεις.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι περισσότεροι από τους 82 εθελοντές που δοκίμασαν τις νέες τομάτες αναγνώρισαν νέα αρώματα, τα οποία περιέγραψαν ως «άρωμα», «ρόδο», «γεράνι» και «λεμονόχορτο». Οι 49 δήλωσαν ότι προτιμούν τη νέα ποικιλία, οι 29 ότι προτιμούν τις συμβατικές τομάτες και οι τέσσερίς ότι δεν έχουν προτίμηση.
Μια ακόμα διαφορά της νέας τομάτας είναι το χρώμα της, πιο ανοιχτό από το κανονικό. Οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει λιγότερο λυκοπένιο, την ουσία που χαρίζει στον καρπό το βαθυκόκκινο χρώμα του και προσφέρει στους ανθρώπους αντιοξειδωτική προστασία.
Ως αντιστάθμισμα, η τροποποιημένη τοματιά παράγει περισσότερα πτητικά τερπενοειδή, τα οποία έχουν αντιμικροβιακές, αντιπαρασιτικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι οι τομάτες χρειάζονται λιγότερα παρασιντοκτόνα και διατηρούνται περισσότερο.
Παραμένει πάντως άγνωστο αν οι καταναλωτές θα υποδεχθούν θετικά τη νέα τομάτα. Η πρώτη γενετικά τροποποιημένη τομάτα κυκλοφόρησε κυκλοφόρησε στην αμερικανική αγορά το 1994, τελικά όμως αποσύρθηκε λόγω απογοητευτικών πωλήσεων. Η ποικιλία FlavrSavr έφερε ένα γονίδιο που σχετίζεται με την ωρίμανση, ώστε να αφήνεται να ωριμάζει πάνω στο φυτό.
Η γενετικά τροποποιημένη τομάτα ουδέποτε έφτασε στην ευρωπαϊκή αγορά.
Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

daf είπε...

"Η γενετικά τροποποιημένη τομάτα ουδέποτε έφτασε στην ευρωπαϊκή αγορά." Ευτυχώς δηλαδή. Αν και έχουν φτάσει διάφορα άλλα.. Είναι γεγονός πάντως πως οι Ευρωπαίοι είναι πιο συνειδητοποιημένοι και ενήμεροι σχετικά με τα γενετικά τροποποιημένα και δεν τα δέχονται στις αγορές τους. Οι Αμερικάνοι απ' την άλλη.. ε.. τα κλασικά.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

καλπ εισαι ο Λουκυ Λουκ των μπλογκ!
Γραφεις ενα πιο γρηγορα απο την σκια σου!