Αποκάλυψη τώρα για τον πόλεµο στο Αφγανιστάν
Η Wikileaks δηµοσιοποίησε το µατωµένο ηµερολόγιο των ΗΠΑ
Μια πολύ διαφορετική εικόνα για τον πόλεµο του Αφγανιστάν από αυτήν που περιγράφει η αµερικανική κυβέρνηση διαµορφώνεται µέσα από τα 91.000 απόρρητα ντοκουµέντα που δηµοσιοποιήθηκαν από την ιστοσελίδα Wikileaks. Πρόκειται για τη µεγαλύτερη διαρροή απορρήτων στην ιστορία του αµερικανικού στρατού.
Οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας έδωσαν τα χιλιάδες έγγραφα σε τρία έγκυρα έντυπα την αµερικανική εφηµερίδα «Νew Υork Τimes», τη βρετανική «Guardian» και το γερµανικό περιοδικό «Spiegel» που δηµοσίευσαν χθες πολλές σελίδες µε αποκαλύψεις που αρχίζουν από εκατοντάδες φόνους αµάχων και φθάνουν έως τη συνεργασία των πακιστανικών µυστικών υπηρεσιών µε τους Ταλιµπάν εναντίον των ΝΑΤΟϊκών δυνάµεων. Αφορούν την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Δεκέµβριο του 2009 και περιλαµβάνουν τη δεύτερη θητεία του προέδρου Μπους και τον πρώτο χρόνο του προέδρου Οµπάµα, προτού ανακοινώσει τη νέα του στρατηγική για το Αφγανιστάν. Ο Λευκός Οίκος επανειληµµένα χθες έκανε λόγο µέσω του συµβούλου του προέδρου Οµπάµα Τζέιµς Τζόουνς για «µια ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», ενώ έντονα αντέδρασαν και οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και του Πακιστάν.
«Εγκλήµατα πολέµου» Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Τζούλιαν Ασέιντζ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ανέφερε ότι τα διαβαθµισµένα ντοκουµέντα που δηµοσιεύθηκαν «είναι µόνον η επιφάνεια» και ότι στην κατοχή του υπάρχουν πολλές χιλιάδες απόρρητα έγγραφα ακόµα. Ο Ασέιντζ που τόνισε ότι «ρόλος της δηµοσιογραφίας είναι να τα βάζει µε τους ισχυρούς», πρόσθεσε ότι πιστεύει πως «χιλιάδες επιθέσεις του αµερικανικού στρατού πρέπει να ερευνηθούν ως εγκλήµατα πολέµου», καθώς πολλές εξ αυτών είχαν ως αποτέλεσµα τη δολοφονία αµάχων. Κατέληξε µάλιστα λέγοντας ότι η ιστοσελίδα του διαθέτει πολλά αποκαλυπτικά ρεπορτάζ ακόµα, για πολλές χώρες του κόσµου: «Η εµπειρία µου δείχνει ότι το κουράγιο είναι µεταδοτικό. Οι πηγές παίρνουν θάρρος από τις ευκαιρίες που τους ανοίγονται». Οι «Νew Υork Τimes» ανέφεραν ότι τα έγγραφα «δείχνουν µε απίστευτη λεπτοµέρεια γιατί, µετά τη δαπάνη από τις ΗΠΑ σχεδόν 300 δισεκατοµµυρίων δολαρίων στον πόλεµο του Αφγανιστάν, οι Ταλιµπάν σήµερα είναι πιο ισχυροί από οποιαδήποτε άλλη εποχή από το 2001». Τα έγγραφα που φέρουν τον τίτλο «Ηµερολόγιο του Αφγανικού Πολέµου» συντάχθηκαν από στρατιώτες και αξιωµατικούς των αµερικανικών µυστικών υπηρεσιών που συµµετείχαν στον πόλεµο και «περιγράφουν κυρίως αµερικανικές στρατιωτικές ενέργειες όπου χρησιµοποιήθηκε θανάσιµη βία».
«Σηµαντική πρόοδος» Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαµ Χέιγκ δήλωσε χθες σε συνεδρίαση οργάνου της Ε.Ε. ότι έχει σηµειωθεί σηµαντική πρόοδος στο Αφγανιστάν «και ελπίζω οι αποκαλύψεις να µη δηλητηριάσουν την ατµόσφαιρα». Αξιωµατούχος της Ε.Ε. πάντως ανέφερε ότι οι 27 χώρες - µέλη «θέλουν να µείνουν όσο το δυνατόν πιο µακριά από την όλη υπόθεση». Καθώς η πιο εντυπωσιακή αποκάλυψη αφορά τη συνεργασία των Πακιστανών οι οποίοι παίρνουν ετήσια οικονοµική βοήθεια από τις ΗΠΑ άνω του 1 δισεκατοµµυρίου δολαρίων µε τους Ταλιµπάν, τους οποίους µάχονται οι αµερικανοί στρατιώτες, ο γερµανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν να συνεργαστούν. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου πάντως ανέφερε ότι η µελέτη των εγγράφων που αποκαλύφθηκαν «θα πάρει µέρες ή και εβδοµάδες» και ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις από τη δηµοσιοποίησή τους. Η πακιστανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «αβάσιµα και µεροληπτικά» τα έγγραφα που διέρρευσαν και διέψευσε ότι στελέχη των µυστικών της υπηρεσιών συνεργάζονται µε Ταλιµπάν για τη δολοφονία αξιωµατούχων της κυβέρνησης του Αφγανιστάν.
Η δηµοσιοποίηση των εγγράφων γίνεται τρεις εβδοµάδες µετά την απαγγελία κατηγοριών από τις αµερικανικές αρχές κατά του 22χρονου αµερικανού στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος υπηρετούσε στις υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού στη Βαγδάτη, για τη διαρροή ενός βίντεο που έδειχνε την επίθεση αµερικανικού ελικοπτέρου Απάτσι κατά ιρακινών αµάχων. Σύµφωνα µε πληροφορίες ο στρατιώτης έχει παραδώσει στην ιστοσελίδα περίπου 260.000 απόρρητα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα.
Ο Καρζάι Ενδεικτικό πάντως της τεταµένης κατάστασης που επικρατεί µετά τη δηµοσίευση των απόρρητων εγγράφων στο Αφγανιστάν είναι το γεγονός ότι η διοίκηση του ΝΑΤΟ έσπευσε να χαρακτηρίσει «αβάσιµες» της κατηγορίες του αφγανού προέδρου Χαµίντ Καρζάι, ότι δυνάµεις του ΝΑΤΟ σκότωσαν 52 αµάχους στο χωριό Ρεγκέι, στις νότιες περιοχές της χώρας.
Φόνοι αµάχων και «µαύρες επιχειρήσεις» Στα 91.000 έγγραφα υπάρχουν αναφορές για... 144 καταγραφές επιθέσεων των ΝΑΤΟϊκών δυνάµεων µε θύµατα αφγανούς αµάχους σε πολλές περιπτώσεις οι στρατιώτες πατάνε εύκολα τη σκανδάλη από φόβο.
Γίνεται ιδιαίτερη µνεία στον µεγάλο αριθµό αµάχων «από σφαίρες που εξοστρακίζονται».
Μια µυστική ειδική µονάδα µε το όνοµα «Τask Force 373» χρησιµοποιείται για να «δολοφονεί ή να συλλαµβάνει» ηγέτες των Ταλιµπάν, χωρίς να τους παραπέµπει σε δίκη. Σε πολλές επιθέσεις της ειδικής µονάδας έχουν σκοτωθεί άµαχοι γυναίκες και ηλικιωµένοι.
Εκπρόσωποι των µυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν συναντώνται µε Ταλιµπάν και οργανώνουν επιθέσεις ένοπλων οµάδων εναντίον αµερικανικών µονάδων.
Στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν, στρατιωτικές δυνάµεις των δύο χωρών που υποτίθεται ότι είναι συµµαχικές έχουν επανειληµµένα εµπλακεί σε συγκρούσεις.
Και οι πολίτες έχουν «υπηρεσία πληροφοριών» ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ του Wikileaks.org, αποκαλούν την ιστοσελίδα τους «υπηρεσία πληροφοριών των πολιτών» και έχουν ως στόχο την αποκάλυψη µυστικών ντοκουµέντων που αποδεικνύουν «ανήθικη συµπεριφορά» κυβερνήσεων και επιχειρήσεων. Ιδρυτής του είναι ο 39χρονος αυστραλός δηµοσιογράφος Τζούλιαν Ασέιντζ, που έχει λάβει προειδοποίηση να µην ταξιδέψει ποτέ στις ΗΠΑ και δεν µένει ποτέ περισσότερες από δύο νύχτες στο ίδιο µέρος. Από την ίδρυσή του, τον Δεκέµβριο του 2006, το Wikileaks έχει αποκαλύψει πολλά: έγγραφα για τη ρίψη χηµικών αποβλήτων στις ακτές της Αφρικής, κατάλογο µε τα µέλη ενός ρατσιστικού κόµµατος στη Βρετανία και το εγχειρίδιο συµπεριφοράς των στρατιωτών στις στρατιωτικές φυλακές του Γκουαντάναµο. Η πιο σηµαντική όµως αποκάλυψη που έκανε ήταν ένα βίντεο διάρκειας 38 λεπτών, που τραβήχτηκε τον Ιούλιο του 2007 από αµερικανικό ελικόπτερο και έδειχνε τους στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό να δολοφονούν εν ψυχρώ στη Βαγδάτη 12 ανθρώπους, µεταξύ των οποίων και δύο εργαζοµένους στο Reuters.
Ο Ασέιντζ δηλώνει «ακτιβιστής της ενηµέρωσης» και την ιστοσελίδα Wikileaks «κίνηµα» που έχει µόλις έξι άτοµα πλήρους απασχόλησης και περίπου 800 µε 1.000 άτοµα στις γνώσεις των οποίων απευθύνονται συχνά οι υπεύθυνοι του site. Η ιστοσελίδα λειτουργεί από servers που βρίσκονται σε διάφορες χώρες, µεταξύ των οποίων η Σουηδία και το Βέλγιο, όπου οι νόµοι παρέχουν µεγαλύτερη προστασία για τις αποκαλύψεις της. Οταν ήταν νέος ο Ασέιντζ, ως δεινός χάκερ είχε ιδρύσει την οµάδα Διεθνείς Ανατρεπτικοί, που είχε καταφέρει να διεισδύσει στα κοµπιούτερ του αµερικανικού υπουργείου Αµυνας. Σήµερα η φιλοσοφία του για το Wikileaks αποτελείται από τρεις λέξεις: «Πρώτα τα γεγονότα». Και εξηγεί: «Δηµοσιοποιούµε τις πληροφορίες στον κόσµο και έτσι τους δίνουµε τα εργαλεία να παίρνουν ευφυείς αποφάσεις».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4586436
Μυστική συνεργασία Πακιστάν και Ταλιμπάν Ακόμη και η κατηγορία εγκλημάτων πολέμου μπορεί να στοιχειοθετηθεί από τις πληροφορίες που περιέχουν τα απόρρητα έγγραφα, εκτιμά ο ιδιοκτήτης της Wikileaks, Tζούλιαν Ασάντζι, που έχει στην κατοχή του ακόμη 15.000 απόρρητους φακέλους.
Την αγαστή συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν με την οργάνωση των Ταλιμπάν αλλά και άλλες «κρυφές πτυχές» του πολέμου στο Αφγανιστάν φέρνουν στο φως τα 92.000 απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε προχθές η ιστοσελίδα Wikileaks. Τα έγγραφα, που αφορούν στο διάστημα 2004-2009, δημοσιεύθηκαν χθες στις εφημερίδες The New York Times και The Guardian αλλά και στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους στο μέτωπο του Αφγανιστάν.
Με τίτλο «Τα Ημερολόγια του Πολέμου», τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν πρωτίστως ότι το Πακιστάν, βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο, που επίσης λαμβάνει αμερικανική βοήθεια της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, συνεργάζεται κατά περίπτωση με τους Ταλιμπάν και συμβάλλει στην οργάνωση των επιθέσεών τους.
Από τα έγγραφα προκύπτει ότι στέλεχος της μυστικής υπηρεσίας του Πακιστάν (ISI) συναντάται απευθείας με την ηγεσία των Ταλιμπάν για στρατηγικά ζητήματα, για την οργάνωση των ενόπλων ομάδων που αντιτάσσονται στις συμμαχικές δυνάμεις της ISAF ακόμη και για την κατάρτιση σχεδίων δολοφονίας Αφγανών στρατιωτών. Άλλες αναφορές στα παραπάνω έγγραφα αφορούν στη συνεργασία της υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν με την αλ Κάιντα.
Η «S Wind»
Όπως αποκαλύπτεται, η μυστική υπηρεσία του Πακιστάν έχει υπό τη? σκέπη της τη μυστική οργάνωση «S Wind» (Πτέρυγα S), η οποία χειρίζεται τις «εξωτερικές υποθέσεις», δηλαδή τις επιχειρήσεις εναντίον του Αφγανιστάν και της Ινδίας. Ο στρατηγός Χαμίντ Γκιουλ, μάλιστα, επικεφαλής της ISI την περίοδο 1987-1989, φέρεται να συναντήθηκε, τον Ιανουάριο του 2009, με στελέχη των Ταλιμπάν και της αλ-Κάιντα στη Βάνα, πρωτεύουσα του Νότιου Ουαζιριστάν.
Αν οι πληροφορίες στα έγγραφα αληθεύουν, θέμα της συζήτησης ήταν τα αντίποινα για τη δολοφονία του Οσάμα αλ-Κίνι, επικεφαλής της αλ-Κάιντα στο Πακιστάν, που σκοτώθηκε από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους της CIA! Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι οι ΗΠΑ απέκρυψαν το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν απέκτησαν πυραύλους εδάφους - αέρους, ενώ απέκρυψαν επίσης τον μεγάλο αριθμό αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των νατοϊκών επιχειρήσεων. «Οι πληροφορίες συνιστούν ένα ημερολόγιο μίας δύναμης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που συχνά λιμοκτονεί για πόρους και προσοχή, καθώς αγωνίζεται κατά των ανταρτών που κάθε χρόνο αυξάνονται, συντονίζονται καλύτερα και γίνονται πιο φονικοί», σχολιάζει το δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times.
Απώλειες
Οι αποκαλύψεις έγιναν τη στιγμή που ο Ναύαρχος Μάικ Μούλεν, Επικεφαλής του Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, προειδοποίησε για την αύξηση των απωλειών στις τάξεις του ΝΑΤΟ εξαιτίας της έντασης των θερινών επιχειρήσεων των ενόπλων στο Αφγανιστάν. Οι αποκαλύψεις συμπίπτουν χρονικά και με την τριετή παράταση της θητείας του επικεφαλής του πακιστανικού στρατού, στρατηγού Περβέζ Ασφάκ Καγιάνι.
Η κυβέρνηση του Πακιστάν χαρακτήρισε πάντως «μεροληπτικά και αβάσιμα» τα έγγραφα που διέρρευσαν, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο επισήμανε ότι «η μελέτη των εγγράφων αυτών θα απαιτήσει μέρες αν όχι εβδομάδες», αλλά θα γίνει διεξοδικά «ώστε να εντοπισθεί τυχόν πιθανή ζημία που μπορεί να προκληθεί στους Αμερικανούς στρατιώτες».
Wikileaks: Το «πρακτορείο του λαού»
Η ιστοσελίδα ιδρύθηκε για να αποκαλύπτει «ανήθικες συμπεριφορές» επιχει- ρήσεων και κυβερνήσεων
Το πρώτο «ειδησεογραφικό πρακτορείο του λαού»: Ετσι αυτοαποκαλείται η ιστοσελίδα Wikileaks, που δημοσίευσε την Κυριακή έναν τεράστιο όγκο απορρήτων εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, προκαλώντας έκδηλη αμηχανία σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο, Καμπούλ και Ισλαμαμπάντ. Το Wikileaks ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 από τον 39χρονο Αυστραλό Τζούλιαν Ασάντζι και ειδικεύεται στις αποκαλύψεις απορρήτων πληροφοριών και εγγράφων.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έγινε γνωστή το 2009 όταν δημοσίευσε εσωτερικά έγγραφα που προορίζονταν για την πολυεθνική εταιρεία Trafigura για την εμπλοκή της στη ρίψη τοξικών αποβλήτων στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Μετά τη δημοσιοποίηση των εγγράφων που αφορούν στο Αφγανιστάν, Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι το Wikileaks «δεν είναι αντικειμενική, ενημερωτική ιστοσελίδα, αλλά περισσότερο μία οργάνωση που αντιτίθεται στην αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν».
Ο ίδιος ο Ασάντζι, ωστόσο, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα The New York Times, υπεραμύνθηκε της δημοσιοποίησης των συγκεκριμένων εγγράφων. «Δείχνουν όχι μόνον σοβαρά γεγονότα, αλλά επίσης και τη σκληρή πλευρά του πολέμου, του θανάτου ενός παιδιού κατά τη διάρκεια μεγάλων επιχειρήσεων που σκοτώνουν εκατοντάδες ανθρώπους», επισήμανε.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=47801161