Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Ανταλλαγή «κατασκόπων» μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ

Απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες οι 10 μυστικοί πράκτορες που επί χρόνια εργάζονταν για τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι 10 μυστικοί πράκτορες που επί χρόνια εργάζονταν για τη ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SRV) απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, μετέδωσε χθες αργά το βράδυ από τη Νέα Υόρκη το τηλεοπτικό δίκτυο NY1.

«Όλοι όσοι παραδέχτηκαν την ενοχή τους θα επιβιβαστούν σε λεωφορείο που θα τους οδηγήσει σε ένα από τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης με προορισμό τη Μόσχα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρίτσαρντ Μπάουμ, ένας από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων.

Στο μεταξύ, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε τις αιτήσεις χάριτος τεσσάρων κατασκόπων που κατηγορούνται ότι μετέφεραν απόρρητες πληροφορίες στη Δύση, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το έγγραφο υπογράφηκε αφού οι τέσσερις δήλωσαν ένοχοι για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν. Οι κατάσκοποι θα ανταλλαγούν με τους δέκα άλλους κατασκόπους που εργάζονταν στις ΗΠΑ για λογαριασμό της Ρωσίας.

Οι τέσσερις κατάσκοποι που βρίσκονται στη Ρωσία είναι ο πυρηνικός ερευνητής Ιγκόρ Σουτιάγκιν, ο Γκενάντι Βασιλένκο και οι Αλεξάντερ Ζαπορόζσκι και Σεργκέι Σκριπάλ που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών το 2006.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: