Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Λονδίνο: Βίαιες διαδηλώσεις για τα δίδακτρα

Φοιτητές που διαμαρτύρονταν για την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, στο κέντρο του Λονδίνου, αφού έσπασαν τη τζαμαρία στην είσοδο του κτηρίου και έφθασαν μέχρι την ταράτσα.
Οι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία και άναψαν μία μεγάλη φωτιά έξω από το κτήριο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το βρετανικό κοινοβουλιο. Η αστυνομία αιφνιδιάστηκε από τον όγκο της διαδήλωσης και από τις κινήσεις των νεαρών που συμμετείχαν και χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.
Επρόκειτο για την πρώτη βίαιη διαδήλωση στο Λονδίνο, με στόχο τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, που αποφάσισε η κυβέρνηση Κάμερον για να αντιμετωπίσει το υπερβολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού. Μέχρι τώρα είχαν γίνει μόνο σιωπηλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Η Έμιλι Γουίτμπαϊ, 22 χρόνων, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που συμμετείχε στην εισβολή στο κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε ότι οι ειρηνικές μέχρι τώρα διαδηλώσεις δεν είχαν αποτελέσματα. «Δεν είναι καιρός για ευγενικές διαβουλεύσεις, είναι ώρα για δράση», δήλωσε η νεαρή φοιτήτρια.
Η αστυνομία έκανε 32 συλλήψεις και ανακοίνωσε ότι 14 άτομα, εκ των οποίων οι 7 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων.
Στη διαδήλωση που προηγήθηκε των επεισοδίων συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πανεπιστημιακοί, που φώναζαν συνθήματα όπως: «σταματήστε τις περικοπές για την παιδεία» και «αυτοί λένε μειώσεις, εμείς λέμε αγώνες». Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει κατά 2,9 δισεκατομμύρια λίρες την ετήσια επιχορήγηση στα πανεπιστήμια, τα οποία καλούνται να αυξήσουν τα δίδακτρα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε να επιβληθούν οι ποινές που προβλέπει ο νόμος στους υπεύθυνους για τα επεισόδια. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μία μικρή μειονότητα που εμπλέκεται σε πράξεις βίας», δήλωσε στο Sky News ο δήμαρχος του Λονδίνου.

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=31583

Οι φοιτητές άναψαν φωτιές και έσπασαν τζαμαρίες στα γραφεία των Τόρις

Οι νεαροί ταραξίες συμμετείχαν στην ογκώδη διαδήλωση των 50.000 φοιτητών και μελών ακαδημαϊκού προσωπικού που διαμαρτύρονταν για την απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού να τριπλασιάσει τα πανεπιστημιακά δίδακτρα από το 2012.  

Τα επεισόδια καταδίκασε η Ένωση Φοιτητών που τόνισε ότι μια μικρή μειοψηφία αμαύρωσε μία πρωτοφανή για τη Βρετανία φοιτητική κινητοποίηση. Οι φοιτητές ζητούν την ανάκληση της απόφασης αύξησης των διδάκτρων στα πανεπιστήμια της Αγγλίας από τις 3.290 στις 9.000 λίρες για κάθε έτος σπουδών.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης τα δίδακτρα θα καλύπτονται με φοιτητικά δάνεια, τα οποία θα αρχίσουν να αποπληρώνουν οι απόφοιτοι όταν αποκτήσουν ετήσιο εισόδημα 21.000 λιρών. Οι φοιτητές κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, στρεφόμενοι κυρίως κατά των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της συγκυβέρνησης που είχαν δεσμευθεί προεκλογικά ότι δεν θα στηρίξουν την παραμικρή αύξηση στα δίδακτρα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο των περικοπών των κρατικών δαπανών που επηρεάζουν και τα πανεπιστήμια το μέτρο είναι αναγκαίο, δίκαιο και προοδευτικό.

http://www.skai.gr/news/world/article/156284/protofani-epeisodia-sto-londino-

Δεν υπάρχουν σχόλια: