Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Τimes: Οι Βρετανοί πλήρωναν τον «ψεύτικο» αρχηγό των Ταλιμπάν

Οι βρετανικές υπηρεσίες ευθύνονται για την προώθηση άνδρα που παρίστανε αρχηγό των Ταλιμπάν και λάμβανε μέρος σε συνομιλίες με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων.
Σε συνέντευξή του στη Washington Post, ο προσωπάρχης του Καρζάι δήλωσε ότι Βρετανοί διπλωμάτες έφεραν τον άνδρα στις διαπραγματεύσεις.
Δημοσίευμα των Times αναφέρει ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πλήρωσαν τον Μουλά Αχτάρ Μοχάμεντ Μανσούρ από τον περασμένο Μάιο, πιστεύοντας ότι είχαν πετύχει «ιστορικό κατόρθωμα» σε σχέση με την προώθηση επαφών μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης.
«Ο συγκεκριμένος άνδρας θεωρείται πλέον ότι ήταν κάθε άλλο παρά υψηλόβαθμος Ταλιμπάν - ίσως να επρόκειτο για καταστηματάρχη, χαμηλόβαθμο Ταλιμπάν ή απλώς τυχοδιώκτης με καλές διασυνδέσεις από την πόλη Κέτα στη μεθόριο του Πακιστάν με το Αφγανιστάν», όπως αναφέρουν οι Times.
«Οι Βρετανοί ήταν σίγουροι για τις καλές προθέσεις του άνδρα, ο οποίος πέταξε με βρετανικό C130 από την Κέτα στην Καμπούλ σε διάφορες περιστάσεις», επισημαίνεται.
Αμερικανικές εφημερίδες ανέφεραν σε δημοσιεύματά τους αυτή την εβδομάδα ότι ένας άνδρας που παρουσιαζόταν ως αρχηγός των Ταλιμπάν και είχε λάβει μέρος σε «μυστικές ειρηνευτικές συνομιλίες» με την αφγανική κυβέρνηση, ήταν στην πραγματικότητα απατεώνας.
Την Τρίτη, η Washington Post μετέδωσε ότι ο άνδρας πιστεύεται ότι είναι «ιδιοκτήτης μικρού καταστήματος» από την Κέτα του Πακιστάν.
Το Φόρεϊν Όφις δήλωσε ότι «δεν μπορούμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ούτε να διαψεύσουμε λεπτομέρειες επιχειρήσεων».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1902557

Δεν υπάρχουν σχόλια: