Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Nέες αποκαλύψεις από το Wikileaks

Για τον κίνδυνο «παγκόσμιας διπλωματικής κρίσης» προειδοποιεί η βρετανική εφημερίδα Guardian στην κατοχή της οποίας περιήλθαν 250.000 τηλεγραφήματα αμερικανών διπλωματών που δημοσιοποιήθηκαν από το WikiLeaks.
Τα έγγραφα αυτά, τα οποία βρίσκονται επίσης στην κατοχή των "New York Times", περιέχουν πληροφορίες για την τρομοκρατία, τα πυρηνικά όπλα και τη δραστηριότητα ξένων ηγετών.
Όπως παρατηρούν οι New York Times. τα 250.000 απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα προσφέρουν ένα πρωτόγνωρο πανόραμα μυστικών διαπραγματεύσεων όπως αυτές που εφαρμόζουν οι πρεσβείες σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, το Ιράν έχει προμηθευτεί από τη Βόρειο Κορέα πυραύλους που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Δυτική Ευρώπη, ενώ οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες ότι τα όπλα αυτά θα επιτρέψουν την ανάπτυξη πυραύλων ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι Aραβες ηγέτες ασκούν πιέσεις για αεροπορική επιχείρηση κατά του Ιράν και πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν λάβει εντολές να κατασκοπεύουν την ηγεσία του ΟΗΕ.
Υπάρχουν επίσης αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανησυχούν ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν δεν είναι ασφαλές, πως η ρωσική κυβέρνηση φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, ενώ γίνεται λόγος για κινεζική κυβερνοεπίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.
Χαρακτηρισμοί ηγετών
Eπισημαίνεται ακόμη η στενή σχέση μεταξύ του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιταλού ομολόγου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο τελευταίος χαρακτηρίζεται «ματαιόδοξος», ενώ ο Πούτιν «κυρίαρχος αρσενικός σκύλος».
H Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ «αποφεύγει τα ρίσκα αλλά είναι σχετικά δημιουργική», ενώ ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ παρομοιάζεται με τον Αδόλφο Χίτλερ.
Η δημοσίευση των 251.287 εγγράφων - εκ των οποίων τα 50.000 περίπου αφορούν τη περίοδο Ομπάμα και σε ποσοστό 40,5% χαρακτηρίζονται ως απόρρητα - έχει προκαλέσει την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που θεωρεί πως ίσως διαταράξουν τις διπλωματικές της σχέσεις με ξένες χώρες.
Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός, ότι 4.333 από τα έγγραφα έχουν την ένδειξη «NOFORN», δηλαδή δεν πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά ξένες χώρες.
«Στόχος κυβερνοεπίθεσης»
Nωρίτερα, το WikiLeaks είχε ανακοινώσει ότι αποτελεί στόχο κυβερνοεπίθεσης τονίζοντας ότι αυτό δεν θα το εμποδίσει να δημοσιοποιήσει ευαίσθητου χαρακτήρα αμερικανικά έγγραφα σε πολλές εφημερίδες, σύμφωνα με μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Τwitter.
«Αποτελούμε αυτή τη στιγμή το στόχο μιας μαζικής επίθεσης υπό τη μορφή μιας άρνησης λειτουργίας», ανέφερε το μήνυμα στο Τwitter.
Η απάντηση των ΗΠΑ
Η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης ήρθε μέσω του νομικού συμβούλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χάρολντ Κοχ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Wikileaks παραβιάζει με τη δημοσίευση των εγγράφων την αμερικάνικη νομοθεσία.
«Για να γίνει σαφές, τέτοιου είδους αποκαλύψεις θέτουν σε κίνδυνο τους διπλωμάτες μας, τα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που καλούν τις ΗΠΑ να τους βοηθήσει να προωθήσουν τη δημοκρατία και μια διακυβέρνηση που θα λειτουργεί με διαφάνεια», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκιμπς, ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Και το αμερικανικό υπουργείο ’μυνας καταδίκασε τη δημοσιοποίηση των εγγράφων καταγγέλλοντας το γεγονός ότι τα έγγραφα αυτά «παράνομα περιήλθαν στην κατοχή» του WikiLeaks, ενώ τόνισε ότι έχει λάβει μέτρα για να αποτραπεί ανάλογο φαινόμενο στο μέλλον.
Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε χθες κάθε διαπραγμάτευση με τη Wikileaks για τη δημοσίευση των εγγράφων, παρόλο που ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Τζούλιαν Ασάντζ έστειλε την Παρασκευή επιστολή στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, διαβεβαιώνοντας ότι κανένα από όσα δημοσιευθούν δεν θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
«Η 11η Σεπτεμβρίου της παγκόσμιας διπλωματίας»
Η αποκάλυψη δεκάδων χιλιάδων απόρρητων αμερικανικών εγγράφων είναι η «11η Σεπτεμβρίου της παγκόσμιας διπλωματίας», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι λίγο πριν τις νέες αποκαλύψεις του Wikileaks.
Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο να τιναχτούν στον αέρα οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1903198

Δεν υπάρχουν σχόλια: