Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ηχούν τα τύμπανα του πολέμου στην Κορέα...

Δε θα διστάσει ν' απαντήσει με στρατιωτικές επιθέσεις εάν η Νότια Κορέα προβεί σε «απερίσκεπτες στρατιωτικές προκλήσεις ξανά», προειδοποίησε η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας.
Η Βόρεια Κορέα «θα εξαπολύσει δεύτερους και τρίτους γύρους επιθέσεων χωρίς δισταγμό, εάν πολεμοκάπηλοι στη Νότια Κορέα προβούν σε απερίσκεπτες προκλήσεις ξανά», ανέφερε το επίσημο βορειοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων στην Πιονγκγιάνγκ.
Εξάλλου η βορειοκορεάτικη κυβέρνηση «απέρριψε» την πρόταση της Διοίκησης της δύναμης του ΟΗΕ στη Νότια Κορέα, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, για συνομιλίες στρατηγικού επιπέδου ώστε να μειωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο και να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών μετά την ανταλλαγή πυρών πυροβολικού την Τρίτη, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της κυβέρνησης στη Σεούλ.
Παράλληλα, πυρά πυροβολικού ακούστηκαν κοντά στο νησί Γιονπιόνγκ της Νότιας Κορέας, στην Κίτρινη Θάλασσα. Σύμφωνα με τον νοτιοκορεατικό στρατό, το νησί δεν δέχθηκε πυρά πυροβολικού, αλλά -σύμφωνα με τις στρατιωτικές Αρχές τόσο της Νότιας, όσο και της Βόρειας Κορέας- τα πυρά έπεσαν εντός του βορειοκορεατικού εδάφους. Επίσης, η Νότια Κορέα σκοπεύει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα ανοικτά των δυτικών της ακτών , ακυρώνοντας μεταξύ άλλων τα σχέδιά της για μείωση του αριθμού των πεζοναυτών στα νησιά της μετά την επίθεση της Βόρειας Κορέας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της προεδρίας.
Εν τω μεταξύ, οΛι Χι-γουόν ανέλαβε Υπουργός Άμυνας, αντικαθιστώντας τον Κιμ Τάε-γιουνγκ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τις επικρίσεις για την αργή ανταπόκριση του στρατού στην επίθεση με το πυροβολικό που εξαπέλυσε η Βόρεια Κορέα εναντίον νοτιοκορεατικού νησιού.
Η κρίση στην περιοχή ξεκίνηση από επίθεση του βορειοκορεατικού πυροβολικού σημειώθηκε την Τρίτηστο νοτιοκορεατικό νησί σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και δύο πολίτες, ενώ υπήρξαν δεκαεπτά τραυματίες. Ήταν ένα ακόμα επισόδειο στα σύνορα των δύο χωρών, που συντηρεί μία ένταση δεκαετιών.

ρεπορτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια: