Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Συγγνώµη, αλλά θα µολύνουµε τον Ειρηνικό µε ραδιενέργεια

Πριν από έναν µήναθα ήταν αδιανόητο. Σήµερα, η ρίψη µολυσµένου νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι µονόδροµος. Περίπου 11.500 τόνους «ελαφρώς» ραδιενεργού ύδατος άρχισε να απορρίπτει σταδιακά από χθες στη θάλασσα η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας Tepco, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθµό της Φουκουσίµα. Λίγο πριν από την έναρξη τηςδιαδικασίας, εκπρόσωπος της εταιρείας ζήτησε ταπεινά συγγνώµη για τη ρύπανση της θάλασσας, τόνισε όµως πως δεν υπάρχει άλλη λύση: το ραδιενεργό ύδωρ που είχε συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις του σταθµού έπρεπε να αποµακρυνθεί άµεσα, ώστε σε περίπτωση υπερθέρµανσης των αντιδραστήρων να υπάρξει αρκετός χώρος για τη ρίψη επιπλέον νερού.

Εκπρόσωποι της Tepco επισήµαναν ότι το νερό έχει εκτεθεί σε ακτινοβολία 100 φορές περισσότερη από το όριο ασφαλείας, µόλυνση που, όπως έσπευσαν να διευκρινίσουν, θεωρείται «χαµηλή». Αλλά και αξιωµατούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης, η οποία ενέκρινε την ενέργεια της Tepco, εξήγησαν ότι η εναλλακτική λύση, η µείωση δηλαδή της ποσότητας νερού που απορρίπτεται στους αντιδραστήρες, ενέχει πολύ µεγαλύτερο κίνδυνο να υπερθερµανθούν ξανά. «Θέλουµε να αποµακρύνουµε τα λιµνάζοντα νερά και να απολυµάνουµε την περιοχή ούτως ώστε να µπορέσουµε να επικεντρωθούµε στον αρχικό µας στόχο, την αποκατάσταση του συστήµατος ψύξης το συντοµότερο δυνατόν», εξήγησε ο Χιντεχίκο Νισιγιάµα, από την Ιαπωνική Εταιρεία Πυρηνικής και Βιοµηχανικής Ασφάλειας (NSIA).

ΟΙ ΑΡΧΕΣ έχουν πλέον ελάχιστα περιθώρια επιλογής ως προς το πώς θα περιορίσουν την καταστροφή και η συγκεκριµένη απόφαση το αποδεικνύει περίτρανα.

Πριν από περίπου έναν µήνα, όταν ο σεισµός της 11ης Μαρτίου και το τσουνάµι που επακολούθησε προκάλεσαν σοβαρές ζηµιές στο σύστηµα ψύξης του εργοστασίου, µία πιθανή ρίψη ραδιενεργού ύδατος στη θάλασσα θα σήµανε διεθνή κρίση. Σήµερα, η ιαπωνική κυβέρνηση προβάλλει τη συγκεκριµένη λύση ως µοναδική επιλογή. Το Τόκιο εξετάζει ακόµη το ενδεχόµενο, αν και φαντάζει λιγότερο πιθανό, να πλαισιωθούν οι αντιδραστήρες µε ατσαλένια καλύµµατα, προκειµένου να αναχαιτιστεί η διαρροή περαιτέρω ραδιενεργού υλικού. Εν τω µεταξύ, οι υπάλληλοι της εταιρείας επιχειρούν µε πριονίδια και µικρά φύλλα εφηµερίδας να σφραγίσουν τη ρωγµή στην τάφρο συντήρησης του αντιδραστήρα 2, δίχως όµως αποτέλεσµα.

Οι κερασιές έχουν ανθίσει στην Ιαπωνία, σηµατοδοτώντας την έναρξη της άνοιξης. Παραδοσιακά, τα πάρκα και οι ναοί θα ήταν αυτήν την εποχή κατάµεστοι από ανθρώπους που τρώνε, πίνουν και τραγουδούν κάτω από τα δένδρα. Φέτος, απαγορεύεται κάθε είδος εορτασµού· σε ένδειξη συµπαράστασης για τα θύµατα της καταστροφής εν πρώτοις, αλλά και για εξοικονόµηση ενέργειας.

Οι ψαράδες µετρούν τις πληγές τους

Λίγες ηµέρες προτού συµπληρωθεί ένας µήνας από τη µεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της ιαπωνίας, οι ψαράδες επιστρέφουν σιγά σιγά σε ό,τι έχει αποµείνει από τα ρηµαγµένα λιµάνια. Στην επαρχία Μιγιάγκι, αλλά και στη Βορειοανατολική Τοχόκου, η βιοµηχανία αλιείας µετρά τεράστιες πληγές από τον σεισµό έντασης 9 βαθµών και το τσουνάµι.

οταν ήχησε ο συναγερµός για τσουνάµι, στις 11 Μαρτίου, προτεραιότητα των ψαράδων ήταν να προστατεύσουν τη βασική πηγή τουβιοπορισµού τους, τα καΐκιατους. Καθώς βρίσκονταν ήδη µεσοπέλαγα, ανοίχτηκαν ακόµη περισσότερο: γνωρίζουν ότι το κύµα είναι λιγότερο ισχυρό µακριά από την ακτή.

πράγµατι σώθηκαν, για να διαπιστώσουνκατά την επιστροφή τους ότι είχαν χάσει συγγενείςκαι φίλους.

∆εκάδες άλλοι ψαράδες, ίσως και εκατοντάδες, δεν τα κατάφεραν, ενώ χιλιάδες άλλοι αγνοούνται.

περισσότερες από 250 ιχθυόσκαλες αφανίστηκαν στην επαρχία Μιγιάγκι, σύµφωνα µε την ιαπωνική υπηρεσία Αλιείας, η οποία εκτιµά ότι το µέγεθος της ζηµιάς θα ανέλθει περίπου στα 650 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στην ίδια περιοχή τουλάχιστον 12.000 καΐκια –από τα 14.000 καταγεγραµµένα – καταστράφηκαν ολοσχερώς.

«πρέπει να αρχίσουµε από το µηδέν», σχολιάζει τοπικός αξιωµατούχους επισηµαίνοντας ότι η αλιεία απειλείται µακροπρόθεσµα και από την πυρηνική κρίση.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4625674

Δεν υπάρχουν σχόλια: