Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Απορρίπτει το Ισραήλ την πρόταση Ομπάμα για δύο κράτη στα σύνορα του 1967

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα για ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους με επιστροφή στα προ του 1967 σύνορα με ανταλλαγές εδαφών, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι καταστροφικό για τη χώρα του να επιστρέψει σε αυτά τα σύνορα.

Σε ανακοίνωσή του εξέδωσε αμέσως μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου για τη Μέση Ανατολή, ο κ.Νετανιάχου επισήμανε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να υπερασπιστεί στρατιωτικά τα σύνορα αυτά.

Ο Νετανιάχου απάντησε ότι αν το Ισραήλ αποσυρθεί στα σύνορα προ του πολέμου εκείνου, θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά του και παράλληλα θα μείνουν έξω από την επικράτειά του μεγάλοι εβραϊκοί οικισμοί της Δυτικής Όχθης.

«Η βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να επέλθει σε βάρος της ύπαρξης του Ισραήλ», υπογράμμισε και επισήμανε ότι η παρουσία του ισραηλινού στρατού κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και της Ιορδανίας και του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους είναι «απαραίτητη για την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένει να ακούσει από τον πρόεδρο Ομπάμα να επαναβεβαιώνει τις δεσμεύεις που έκαναν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ το 2004», αναφέρει η ανακοίνωση η οποία παραπέμπει σε μια παλαιότερη επιστολή της Ουάσινγκτον στην οποία οι ΗΠΑ άφηναν να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να διατηρήσει τους μεγάλους οικισμούς του στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους.

Η πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα έρχεται μία μόλις ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, όπου είναι προφανές ότι θα τεθεί το ζήτημα.

Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231109316

Δεν υπάρχουν σχόλια: