Μόλις 47 ηµέρες µετά την αφαίρεση όγκου από το ήπαρ, ο αµυντικός της Μπαρτσελόνα Ερίκ Αµπιντάλ µπήκε ξανά στο γήπεδο. Και γνώρισε την αποθέωση
Μετά την επέµβαση στην οποία υποβλήθηκε στις 17 Μαρτίου σε νοσοκοµείο της Βαρκελώνης, ο Αµπιντάλ δεν γνώριζε αν θα επέστρεφε στην ενεργό δράση, τουλάχιστον τη φετινή σεζόν. Ο δρόµος για την επιστροφή του δεν ήταν στρωµένος µε ροδοπέταλα και χρειάστηκε και ψυχολογική στήριξη. «∆εν ξέρω αν θεωρείται µικρός ο χρόνος της επιστροφής µου, αλλά το πιο σηµαντικό είναι πως µου είχε γίνει εµµονή να παίξω ξανά ποδόσφαιρο. Είναι σηµαντικό, όπως λέω πάντα, να παλεύεις σκληρά. Με βοήθησε όµως πολύ η στήριξη του κόσµου και τα µηνύµατά του. Μπορώ να αισθανθώ την αγάπη του κόσµου και θα δώσω τον καλύτερό µου εαυτό στον αγωνιστικό χώρο για να τους την ανταποδώσω».
Βεβαίως, ο γάλλος αµυντικός έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί ότι θα δώσει το «παρών» και στον τελικό του Τσάµπιονς Λιγκ στις 28 Μαΐου στο Γουέµπλεϊ: «Ελπίζω να είµαι έτοιµος για τον τελικό. Θυµάµαι πώς κατάφερε η Μπαρτσελόνα να νικήσει στο Γουέµπλεϊ το 1992 και θα ήθελα να το κάνω κι εγώ. Ας δούµε αν µπορέσουµε να κλείσουµε τον κύκλο», κατέληξε.
Ηταν κάτι παραπάνω από εµφανές πως ο Αµπιντάλ δεν ήταν έτοιµος να αγωνιστεί εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα δικαιολόγησε την απόφασή του να τον συµπεριλάβει στην αποστολή της Μπαρτσελόνα λέγοντας πως τον χρειαζόταν για τις ψηλές µπαλιές της Ρεάλ.
Οσοι γνωρίζουν όµως τον Πεπ είναι πεισµένοι πως η κίνηση του προπονητή των Μπλαουγκράνα είχε σκοπό να τονώσει ψυχολογικά τους παίκτες του, δείχνοντας τη δύναµη της θέλησης του Αµπιντάλ. «Ο Αµπιντάλ είναι πολύ δυνατός. Είχε έναν όγκο σε ευαίσθητη περιοχή και του αφαιρέθηκε µέρος του ήπατος. Πριν πάρουµε οποιαδήποτε απόφαση συζητήσαµε µαζί του και µε τους γιατρούς οι οποίοι επέτρεψαν να αγωνιστεί για 10-20 λεπτά», εξήγησε ο Γκουαρντιόλα.
Τέτοια υποδοχή δεν έχει γνωρίσει ποτέ κανείς στο Καµπ Νου της Βαρκελώνης
31 ετών
είναι ο Ερίκ Αµπιντάλ.
Ο γάλλος διεθνής ποδοσφαιριστής κατάγεται από το νήσι της Μαρτινίκας και µετρά 55 συµµετοχές µε την Εθνική Γαλλίας. Παίζει στην Μπαρτσελόνα από το 2007
«Ογκος δεν σηµαίνει πάντα καρκίνος»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΉΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ
ςτους τήλέθέατές- φιλάθλους προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, στους γιατρούς από ελάχιστη έως καθόλου.
Η επιστροφή του Ερίκ Αµπιντάλ στον αγωνιστικό χώρο ενάµιση µήνα έπειτα από αφαίρεση όγκου στο συκώτι «είναι φυσιολογική», εξηγούν έλληνες ηπατολόγοι και διευκρινίζουν πως «όγκος δεν σηµαίνει πάντα κακοήθης καρκίνος».
Η πρώτη ανακοίνωση της Μπαρτσελόνα στις 15 Μαρτίου ήταν γενική και άφηνε ανοιχτό κάθε ενδεχόµενο:
«Εντοπίστηκε όγκος στο ήπαρ του διεθνούς αµυντικού Ερίκ Αµπιντάλ και θα υποβληθεί σε επέµβαση αφαίρεσης». Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν κάποιος ακούει για όγκο καταλαβαίνει καρκίνο και µάλιστα κακοήθη. ∆ύο ηµέρες αργότερα η οµάδα εκδίδει νέα ιατρική ανακοίνωση.
«Ο Αµπιντάλ υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική επέµβαση που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και αφαιρέθηκε ο όγκος από το συκώτι του. Πρόκειται να λάβει εξιτήριο σε περίπου µία εβδοµάδα».
Σε ακριβώς έξι ηµέρες, στις 24 Μαρτίου, ο αµυντικός της Μπαρτσελόνα βγαίνει από το νοσοκοµείο. Παράλληλα, ο γιατρός της οµάδας ανακοινώνει πως «ο Ερίκ Αµπιντάλ σε περίπου έναν µήνα θα δύναται να ξεκινήσει ασκήσεις και αργότερα να ενταχθεί στην προπόνηση». Σύµφωνα µε τους ειδικούς ηπατολόγους, ένας όγκος δεν είναι πάντοτε κακοήθης καρκίνος. Επιπλέον, «ούτε κάποιος που έχει αφαιρέσει κακοήθη όγκο από το συκώτι µπορεί να αναρρώσει και να τρέξει στο γήπεδο, έστω και για ένα λεπτό», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Γαστρεντερολογίας. Οι ειδικοί βάσει του ιστορικού του ασθενούς τείνουν να εκτιµήσουν πως ο όγκος που αφαιρέθηκε δεν ήταν κακοήθης. «Εάν λάβουµε υπόψη τις προβλέψεις για τη µετεγχειρητική πορεία, το είδος της επέµβασης και τον χρόνο διάρκειας, είναι σαν να περιγράφουµε αφαίρεση όγκου από εχινόκοκκο κύστη», εξηγεί ο ∆ηµήτρης Καραγιάννης, γαστρεντερολόγος – ηπατολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστηµίου Αθηνών. «Ισως είναι η µόνη περίπτωση στην οποία µπορούµε να αφαιρέσουµε έναν όγκο και ο ασθενής µπορεί να τρέξει σε έναν µήνα», εξηγεί ο κ. Καραγιάννης. Η εχινόκοκκος κύστη είναι ένας καλοήθης όγκος του ήπατος που αντιµετωπίζεται χειρουργικά. Μεταδίδεται στον άνθρωπο από λαχανικά και φρούτα που έχουν µολυνθεί από κόπρανα σκύλου και πρέπει να αφαιρείται αµέσως.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4629454
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου