Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Τανκς και στρατιώτες αναπτύσσονται σε πόλεις στη Συρία

Τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύσσονται σε διάφορες περιοχές της Συρίας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τανκς και φορτηγά γεμάτα στρατιώτες εθεάθησαν σε περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Δαμασκού και κατευθύνονται είτε προς την Ντεραά, είτε προς την πόλη Χομς. Η στρατιωτική επιχείρηση στα νότια της Συρίας θα λήξει σύντομα, δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Μια οχηματοπομπή αποτελούμενη από περίπου 30 τεθωρακισμένα άρματα μάχης και τουλάχιστον 70 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες θεάθηκε σήμερα το μεσημέρι στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Δαμασκού, όπως ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

«Σε κάθε φορτηγό επέβαιναν 20-30 στρατιώτες. Τα οχήματα κατευθύνονταν είτε βόρεια προς το Χομς είτε νότια προς την Ντεραά» είπε αυτόπτης μάρτυρας που δήλωσε ότι είναι πρώην μέλος του συριακού στρατού.

Άλλοι μάρτυρες είπαν ότι από το πρωί άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο άκρο της πόλης Ραστάν και περίπου 15 χιλιόμετρα από τη νότια είσοδό της.

Η Ραστάν βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Χομς. Ο στρατός κινητοποιήθηκε, αφού απέτυχε η συνάντηση που είχαν τη νύχτα κάτοικοι της περιοχής με ένα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ που ζήτησε την παράδοση πολλών εκατοντάδων ανδρών.

Ακτιβιστές δηλώνουν ότι τα τανκς κατευθύνονται στην πόλη Χομς, μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί το βράδυ της Τρίτης.

Περίπου 1.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στη Χομς, φωνάζοντας συνθήματα στήριξης στην Ντεραά, όπου στρατιώτες έχουν πραγματοποιήσει τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες συλλήψεις σε εφόδους από σπίτι σε σπίτι.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 2.843 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ διοργανωτές των διαδηλώσεων τονίζουν ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι περίπου 8.000. Τονίζουν ακόμα ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες έχουν υποστεί βασανιστήρια.

Η ανάπτυξη τεθωρακισμένων έρχεται μία ημέρα μετά από την κίνηση Σύρων στρατιωτών να περικυκλώσουν την πόλη Μπανίγιας.

Η Ντεραά βρίσκεται υπό κυβερνητικό κλοιό ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε μία άλλη εξέλιξη, περίπου 150 φοιτητές πραγματοποίησαν την Τετάρτη καθιστική διαμαρτυρία στο πανεπιστήμιο της Δαμασκού για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην πόλη Ντεραά.

Ακτιβιστής δήλωσε ότι η κινητοποίηση δεν διήρκεσε πολύ, μιας και οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν το πλήθος.

Εν τω μεταξύ, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση που έχει ξεκινήσει στα νότια της χώρας θα λήξει «πολύ σύντομα».

Ο Άσαντ είναι αποφασισμένος να συντρίψει την εξέγερση που γνωρίζει η χώρα του, τη σοβαρότερη εδώ και 40 χρόνια που η οικογένεια διατηρεί την εξουσία στη χώρα.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231106647

Δεν υπάρχουν σχόλια: