Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Το Ιράν απαγόρευσε προσωρινά πτήση αεροσκάφους της Μέρκελ

Με δύο ώρες καθυστέρηση έφτασε στην Ινδία αεροσκάφος που μετέφερε τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ εξαιτίας της προσωρινής απαγόρευσης της πτήσης του στον εναέριο χώρο του Ιράν.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κλήθηκε στο υπουργείο ο πρεσβευτής του Ιράν για να τού επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας για το συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο».
«Είναι έλλειψη σεβασμού απέναντι στη Γερμανία. Για το λόγο αυτό κλήθηκε ο Ιρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο. Θα πούμε ξεκάθαρα ότι η Γερμανία δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ανεχτεί μια τέτοια παραβίαση των διεθνών συμβάσεων», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους που ταξίδευαν με τη Μέρκελ, το Ιράν ήρε την άδεια πτήσης που είχε εκδώσει νωρίτερα, καθώς το αεροσκάφος εισήλθε στον ιρανικό εναέριο χώρο.
Οι πιλότοι αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν στην Τουρκία όπου το αεροσκάφος έκανε κύκλους επί δύο ώρες. Μετά από διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή των τουρκικών και γερμανικών αρχών, το Ιράν τελικά επέτρεψε την πτήση στον εναέριο χώρο του και το αεροσκάφος της Μέρκελ προσγειώθηκε με καθυστέρηση στο Νέο Δελχί.
Καμιά διευκρίνιση δε δόθηκε για τους λόγους για τους οποίους δεν επετράπη στο αεροσκάφος να πετάξει πάνω από το Ιράν. Αξιωματούχοι της γερμανικής αντιπροσωπείας απέδωσαν το γεγονός σε «πρόβλημα συντονισμού».
«Ασυνήθιστη έναρξη του ταξιδιού στην Ινδία», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, που συνοδεύει την καγκελάριο στο ταξίδι. «Το Ιράν δεν επιτρέπει προσωρινά στο αεροσκάφος της καγκελαρίου να πραγματοποιήσει πτήση πάνω από το έδαφός του. Προσγείωση με καθυστέρηση στο Νέο Δελχί», πρόσθεσε.
Η Μέρκελ πραγματοποιεί έως την Πέμπτη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία. Η ΕΕ ενίσχυσε πρόσφατα το καθεστώς κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1983643

Δεν υπάρχουν σχόλια: