Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Ρεαλιστής ο νέος Βρετανός επιτελάρχης «βλέπει» εμπλοκή στο Αφγανιστάν για 40 χρόνια



Η διαδικασία «δημιουργίας κρατικής οντότητας» στο Αφγανιστάν και η ανάμειξη του Λονδίνο σε αυτήν θα συνεχιστεί τουλάχιστον για άλλα 40 χρόνια, δηλώνει ο νέος αρχηγός των βρετανικών Ένοπλων Δυνάμεων, σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς.
Μιλώντας στους Times, ο Ρίτσαρντς (επικεφαλής της ISAF το διάστημα 2006-07) εξήγησε ότι η παρουσία της Βρετανίας στην ασιατική χώρα είναι βέβαιη για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια.
«Εκτιμώ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει δεσμευμένο στο Αφγανιστάν με κάποιο τρόπο, σε σχέση με την ανάπτυξη, τη διοίκηση, την ασφάλεια για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια» τόνισε.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αποχώρησης του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον όχι προτού οι Αφγανοί είναι σε θέση να εγγυηθούν ότι μπορούν να αναλάβουν εκείνοι τομείς όπως η ασφάλεια.
«Όπως και στο Ιράκ, θα υπάρξει μια πορεία προς την στρατιωτική έξοδο, αλλά ο λαός του Αφγανιστάν και οι αντίπαλοί μας πρέπει να ξέρουν ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε την περιοχή.
» Κάναμε αυτό το λάθος μια φορά. Οι αντίπαλοί μας βασίζονται στο ότι θα το κάνουμε ξανά, και πρέπει να τους δείξουμε ότι κάνουν λάθος» συνέχισε, αναφερόμενος στην απεμπλοκή της Δύσης από τη χώρα μετά την αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων το 1989.
Η Βρετανία έχει αναπτύξει περίπου 9.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη μετά τις ΗΠΑ, αλλά η ιδέα της παραμονής τους εκεί για δεκαετίες μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό.
Η πολιτική πίεση στον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν εντείνεται μετά το θάνατο 22 Βρετανών στρατιωτών τον Ιούλιο.
Η βία έχει κλιμακωθεί στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες εν όψει των προεδρικών εκλογών της 20ής Αυγούστου, που θεωρούνται σημαντικό ορόσημο των Δυτικών προσπαθειών σταθεροποίησης της χώρας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: