Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Στην αντεπίθεση ο Ομπάμα για την αναμόρφωση της Υγείας στις ΗΠΑ

Περνά στην αντεπίθεση ο Μπαράκ Ομπάμα για το ιστορικό εγχείρημα της δημιουργίας εθνικού συστήματος υγείας στις ΗΠΑ, κατηγορώντας τους πολέμιους της ριζικής αναμόρφωσης ότι «προσπαθούν να κατατρομάξουν» τους Αμερικανούς πολίτες.
«Κατασκευάζουν ψεύτικους μπαμπούλες εκεί έξω» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Πόρτσμουθ του Νιου Χάμσαιρ, υπεραμυνόμενος του σχεδίου μεταρρύθμισης.
Η έγκριση νομοθεσίας για τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα καλύπτει όλους τους Αμερικανούς -47 εκατομμύρια πολίτες είναι σήμερα ανασφάλιστοι στις ΗΠΑ- αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα του Μπαράκ Ομπάμα στην εσωτερική πολιτική σκηνή για το 2009.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στις αρχές Ιουλίου σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, ο δρόμος για τη θέσπισή του, που αντιμετωπίζει αμφισβήτηση ακόμη και από στελέχη των Δημοκρατικών, αναμένεται μακρύς καθώς στη Γερουσία οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει καθώς υπάρχουν τεράστιες διαφωνίες για το κόστος.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι αντίπαλοι της μεταρρύθμιστης έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους, διατυπώνουν βαριές κατηγορίες για τις προτάσεις του Δημοκρατικού προέδρου, ενώ έχουν εμφανιστεί και αφίσες που συγκρίνουν τον Ομπάμα με τον Χίτλερ.
Σε μία αφίσα ο Ομπάμα απεικονίζεται με το μουστάκι του Χίλτερ και το πόστερ γράφει «έχω αλλάξει», σε παραλλαγή του προεκλογικού συνθήματος του Αμερικανού προέδρου για αλλαγή. Αλλη αφίσα δείχνει τον Χίτλερ να απευθύνεται στον Ομπάμα και να λέει: «λατρεύουμε τη νέα μεταρρύθμιση στην υγειονομική περίθαλψη».
Η πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Σάρα Πέιλιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ομπάμα θέλει να στήσει «επιτροπές θανάτου» αποτελούμενες από κυβερνητικούς αξιωματούχους που θα αποφασίζουν εάν οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί «αξίζουν υγειονομικής περίθαλψης».
Βάσει των προτάσεων που έχει καταρτίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, η κυβέρνηση θα καλύπτει τα έξοδα για εθελοντικές συμβουλευτικές συναντήσεις ηλικιωμένων με γιατρούς προκειμένου να συζητήσουν την αντιμετώπιση που θα ήθελαν όταν φθάνουν στο τέλος της ζωής τους.
«Η φήμη που διακινείται πολύ τελευταία είναι αυτή η ιδέα ότι με κάποιο τρόπο η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε για 'επιτροπές θανάτου' που βασικά θα τραβούν τη πρίζα από τη γιαγιά γιατί αποφάσισαν ότι είναι πολύ δαπανηρό να την αφήσουν να ζει κι άλλο» είπε ο Ομπάμα στρεφόμενος εναντίον όσων διακινούν τέτοιες θεωρίες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: