Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στη Ρουμανία με εντολή του ΔΝΤ

Απολύσεις 300.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας, Γκεόργκε Πογκέα, υποστηρίζοντας ότι κενό μεταξύ των χαμηλών και υψηλών μισθών μπορεί να μειωθεί μόνο με την «αναδιάρθρωση» του δημόσιου τομέα και την «αξιοποίηση» του ανθρώπινου δυναμικού.
Το 29,5% των δημοσίων υπαλλήλων απασχολείται στον τομέα της εκπαίδευσης. Στόχος της κυβέρνησης, επισήμανε ο κ. Πογκέα, είναι, μέχρι το 2015, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων να έχει μειωθεί δραστικά, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα του 1,2 εκατ. ατόμων.
Πρόσφατα, η ρουμανική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού πρέπει να μειωθεί κάτω από 6% του ΑΕΠ το 2010, σε σχέση με το 7,3% που είχε συμφωνηθεί για το 2009.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, οι μισθοί και οι συντάξεις πρέπει να «παγώσουν».
Η Ρουμανία θα λάβει από το ΔΝΤ δάνειο ύψους 12,9 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής βοήθειας των 19,9 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η ρουμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2009. Συνολικά, στο πρώτο φετινό εξάμηνο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,6%. Το ΔΝΤ «βλέπει» μείωση του ΑΕΠ κατά 8% με 8,5% στο σύνολο του έτους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: