Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

«Τέλειωσε» ο πόλεμος στο Νταρφούρ

Ο εξαετής πόλεμος μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ανταρτών στο Νταρφούρ έχει ουσιαστικά λήξει, σύμφωνα με το στρατιωτικό διοικητή του ΟΗΕ στην περιοχή.
Σύμφωνα με το στρατηγό Μάρτιν Άγκουαϊ, που εγκαταλείπει τη θέση του αυτή την εβδομάδα, οι σφοδρές συγκρούσεις έχουν σταματήσει, καθώς οι ομάδες των ανταρτών έχουν διασπαστεί. Όπως ανέφερε, η περιοχή πλήττεται πλέον από «ζητήματα ασφαλείας», αλλά όχι από πόλεμο.
«Ληστείες, τοπικά ζητήματα, άνθρωποι που προσπαθούν να λύσουν διαφορές για το νερό και τη γη σε τοπικό επίπεδο. Αλλά ο πραγματικός πόλεμος, νομίζω έχει τελειώσει», όπως είπε.
Παρόμοια σχόλια που έχουν διατυπώσει άλλοι αξιωματούχοι έχουν προκαλέσει την οργή ακτιβιστών και διπλωματών στη Δύση, που θεωρούν ότι αποτελούν προσπάθειες να υποβαθμιστεί η συνεχής βία στην περιοχή.
Ο Άγκουαϊ επισήμανε ότι μόνο μία ομάδα, το Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας (Jem) αποτελεί πραγματικό κίνδυνο. Η ομάδα υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση το Φεβρουάριο, ανοίγοντας το δρόμο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες του περασμένου μήνα στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Νταρφούρ και 3 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί. Ο απολογισμός της κυβέρνησης κάνει λόγο για 10.000 νεκρούς.
Ο πόλεμος ξέσπασε το 2003 όταν ομάδες ανταρτών επιτέθηκαν σε κυβερνητικούς στόχους, κατηγορώντας το Χαρτούμ για καταπίεση των μαύρων Αφρικανών και ευνοϊκή μεταχείριση των Αράβων. Τα κυβερνητικά στρατεύματα απάντησαν με τη χρήση σφοδρής βίας. Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου.
Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: