Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Επενδύουν στα βλαστοκύτταρα

Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστούν και συλλεχθούν απ’ ό, τι τα εμβρυϊκά και είναι πολύ πιο «φτηνά» όσον αφορά το κόστος που σχετίζεται με τις κλινικές δοκιμές τους. Aυτή τη στιγμή είναι τα ενήλικα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς, κυρίως σε μεταμοσχεύσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η λευχαιμία.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτικές προοπτικές έχουν συναρπάσει τον επιχειρηματικό κόσμο. Σύμφωνα με το CnnMoney, οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της έρευνας πάνω στα ενήλικα βλαστοκύτταρα σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο όταν η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε να μειώσει τους περιορισμούς όσον αφορά τη χρηματοδότηση της έρευνας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από θεραπείες, οι οποίες βασίζονται σε ενήλικα βλαστοκύτταρα, θα ανέλθουν σε 100 εκατ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2009. Η αύξηση θα είναι ταχύτατη, καθώς υπολογίζεται πως μέχρι το 2018 τα κέρδη θα ανέρχονται σε 8,2 δισ. δολάρια.
Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες τώρα προσπαθούν να εισέλθουν στον χώρο. Η Pfizer ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα επενδύσει άνω των 100 εκατ. δολαρίων σε πρόγραμμα βλαστοκυτταρικής έρευνας, η οποία θα περιλαμβάνει τόσο ενήλικα όσο και εμβρυϊκά κύτταρα και θα διαρκέσει 3-5 χρόνια. Αλλες φαρμακοβιομηχανίες έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Προς το παρόν, στην αγορά βλαστοκυττάρων κυριαρχεί η Gero (GERN), η οποία μέσα δέκα έτη θεωρείται ότι θα είναι σε θέση να βγάλει στο εμπόριο μια θεραπεία για προβλήματα σπονδυλικής στήλης. Επίσης, σε πολύ καλή θέση βρίσκεται και η Osriris Therapeutics (OSIR), η οποία το 2008 εισέπραξε 130 εκατ. δολάρια από την Genzyme (GENZ) ως προκαταβολή ενός συνολικού ποσού 1,2 δισ. δολαρίων για δύο ολοκληρωμένες βλαστοκυτταρικές θεραπευτικές μεθόδους. Η «ναυαρχίδα» της Osiris είναι το Prochymal, το οποίο είναι σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν σε δέκτες μοσχευμάτων, όταν ο οργανισμός τους προσπαθεί να τα απορρίψει. Εκτιμάται πως το Prochymal θα λάβει έγκριση μέσα σ’ ένα έτος, κάτι που, αν τελικά γίνει, θα καταστήσει την Osiris, την πρώτη εταιρεία που θα πάρει έγκριση για την κυκλοφορία ενός βλαστοκυτταρικού φαρμάκου.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_06/08/2009_324695

Δεν υπάρχουν σχόλια: