Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Διάλεξε να πεθάνει διά τυφεκισµού

¬ Η καρέκλα του θανάτου.  Ο Ρόνι Λι Γκάρντνερ θα  καθήσει σε αυτή  την  καρέκλα, και θα περιµένει  τη σφαίρα που θα του  κόψει το νήµα της  ζωής
ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ απόσπασµα επέλεξε για να αφήσει την τελευταία του πνοή ο Ρόνι Λι Γκάρντνερ, ένας θανατοποινίτης που καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών από δικαστήριο της πολιτείας της Γιούτας στις ΗΠΑ για διπλή δολοφονία. Η εκτέλεσή του είναι προγραµµατισµένη για την προσεχή Παρασκευή και θα πραγµατοποιηθεί εάν έως τότε απορριφθούν όλα τα αιτήµατα των δικηγόρων του για επιείκεια. Η Γιούτα είναι η µοναδική πολιτεία στις ΗΠΑ που επιτρέπει την εκτέλεση διά τυφεκισµού, µια πρακτική που θεωρείται βάρβαρη και αναχρονιστική. Σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία της πολιτείας, οι κρατούµενοι που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο προ του 2004 έχουν το δικαίωµα να επιλέξουν ανάµεσα στη θανατηφόρα ένεση και το εκτελεστικό απόσπασµα. Ο τελευταίος θανατοποινίτης που είχε εκτελεστεί µε αυτόν τον τρόπο ήταν ο Τζον Αλµπερτ Τέιλορ το 1996.

Η διαδικασία
Οταν ο δικαστής ζήτησε από τον 49χρονο Ρόνι Λι Γκάρντνερ να επιλέξει το είδος της εκτέλεσής του, εκείνος απάντησε: «Θα προτιµούσα το εκτελεστικό απόσπασµα, παρακαλώ». Εάν υιοθετηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε στην εκτέλεση του Τέιλορ πριν από 14 χρόνια, ο Γκάρντνερ θα δεθεί σε µια ειδικά κατασκευασµένη καρέκλα, το κεφάλι του θα καλυφθεί µε κουκούλα και θα σχεδιαστεί ένας άσπρος στόχος στο στήθος του. Πιθανότατα δεν θα ακούσει καν την εκπυρσοκρότηση καθώς οι σφαίρες θα ταξιδέψουν πιο γρήγορα από τον ήχο. Τον περασµένο χρόνο εκτελέστηκαν στις ΗΠΑ 52 άνθρωποι.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4579889

Δεν υπάρχουν σχόλια: