Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Εξηγήσεις στον Ομπάμα για τα απαξιωτικά σχόλια δίνει ο Μακρίσταλ


Mε τον ανώτατο διοικητή των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγό Στάνλεϊ Μακρίσταλ, συναντάται σήμερα στο Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα, πριν αποφασίσει εάν θα τον αποπέμψει, έπειτα από τα εμπρηστικά σχόλια του Μακρίσταλ και μελών του επιτελείου του για τον Αμερικανό πρόεδρο και στενούς του συνεργάτες.

Ο στρατηγός Μακρίσταλ εκλήθη από το Αφγανιστάν στην Ουάσινγκτον για να δώσει εξηγήσεις για τα απαξιωτικά σχόλια που ο ίδιος και μέλη του επιτελείου του έκαναν στον δημοσιογράφο Μάικλ Χάστινγκς από το περιοδικό Rolling Stone για τον Αμερικανό πρόεδρο και στενούς του συνεργάτες.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θέτει ένα δύσκολο δίλημμα στον Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλογή να δώσει την εντύπωση ότι ανέχεται την ανυπακοή από έναν στρατιωτικό ή να προκαλέσει αναταραχή στην γραμμή της διοίκησης αποπέμποντας τον ΜακΚρίσταλ σε μία στιγμή κρίσιμη για την έκβαση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει να μιλήσει με το στρατηγό πριν αποφασίσει πώς θα πράξει. Αμερικανικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο Μακρίσταλ έχει υποβάλει την παραίτησή του, αλλά εξαρτάται από τον πρόεδρο αν θα γίνει αποδεκτή ή όχι.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε χθες ότι ο Ομπάμα είναι «οργισμένος» και ότι ο Μακρίσταλ έκανε ένα «τεράστιο λάθος». Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε πιο ήπιος στα δημόσια σχόλιά του.

«Πιστεύω ότι το άρθρο στο οποίο εμφανίζονται δηλώσεις του ιδίου και του επιτελείου του δείχνουν έλλειψη ευθυκρισίας», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός στρατηγός ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις, κάνοντας λόγο για «σφάλμα» και «έλλειψη ευθυκρισίας».

Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «The Runaway General», ο ίδιος ο Μακρίσταλ φέρεται να κάνει υποτιμητικά σχόλια για τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον ειδικό απεσταλμένο στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Στενοί του συνεργάτες εμφανίζονται να αποκαλούν ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο «κλόουν» και έναν άλλο «πληγωμένο ζώο».

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, αρχικά ύψιστη προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Ομπάμα, έδωσε τελευταία τη θέση του σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, όπως η αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ και η οικολογική καταστροφή που προκαλεί η διαρροή πετρελαίου από το κοίτασμα που εκμεταλλευόταν η BP στον Κόλπο του Μεξικού, που θεωρούνται σημαντικά εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου στο Κονγκρέσο.

Ωστόσο, η υπόθεση Μακρίσταλ συμπίπτει με την αυξανόμενη αποδοκιμασία της κοινής γνώμης προς τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προώθησή τους παρά την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το περιεχόμενο του άρθρου του Rolling Stone ήλθε στη δημοσιότητα μόλις πριν από τη μηνιαία τηλεδιάσκεψη του Ομπάμα με το επιτελείο του πολέμου στο Αφγανιστάν. Ο Μακρίσταλ λαμβάνει κανονικά μέρος στη σύσκεψη αυτή, αλλά αυτή τη φορά ο Ομπάμα του έδωσε εντολή να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στην Ουάσινγκτον. Η συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο είναι προγραμματισμένη για τις 18.35 ώρα Ελλάδος.

Μια απομάκρυνση του ΜακΚρίσταλ θα ενισχύσει την αβεβαιότητα για την εξέλιξη του πολέμου. Ο ίδιος ο Ομπάμα δεν θα βγει ενισχυμένος από οποιαδήποτε απόφαση: η διατήρηση του αμερικανού στρατηγού στη θέση του θα δώσει την εντύπωση ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι υποχωρητικός απέναντι στην ανυπακοή, ενώ η αποπομπή του ανθρώπου που επιφορτίσθηκε με την υλοποίηση της δικής του στρατηγικής στο Αφγανιστάν θα δείξει ανευθυνότητα.

Τα μέλη του Κονγκρέσου φέρονται διχασμένα ως προς την αποπομπή ή μη του Μακρίσταλ, ενώ ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι υποστήριξε πλήρως τον Αμερικανό στρατηγό.

Το επεισόδιο επανέφερε μνήμες από τις ένταση που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ όταν ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν απέπεμψε τον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ από τη διοίκηση της Απω Ανατολής το 1951 για χλευασμό της αμερικανικής πολιτικής και την ανοικτή υποστήριξη της θέσης για την ανάγκη επέκτασης του πολέμου από την κορεατική χερσόνησο στην Κίνα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834333

Δεν υπάρχουν σχόλια: