Πολύ περισσότερο νερό απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς υπάρχει στη Σελήνη, το οποίο πιστεύεται ότι βρίσκεται βαθιά κάτω από μεγάλο μέρος της επιφάνειας του δορυφόρου, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών.
Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι τελευταίες αποστολές στη Σελήνη υπέδειξαν ποσότητες παγωμένου νερού σε σκιερούς κρατήρες που βρίσκονται στην επιφάνεια του πλανήτη, καθώς και πάγο κάτω από την γκρίζα σκόνη. Θα μπορούσε, όμως, αυτή η ποσότητα νερού να έχει μεταφερθεί εκεί από κομήτες ή αστεροειδείς που έχουν προσκρούσει στην επιφάνεια της Σελήνης.
Η νέα έρευνα, όμως, που έχει διεξάγει η Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών δείχνει ότι στη Σελήνη υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού από αυτή –μια διαπίστωση που θα παίξει σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη.
«Νερό μπορεί να υπάρχει οπουδήποτε στο εσωτερικό της Σελήνης», συμπεραίνουν στον επίλογο της μελέτης τους οι επιστήμονες από την Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών. «Για περισσότερα από 40 χρόνια πιστεύαμε ότι η Σελήνη ήταν ξηρή», σχολιάζει ο Φράνσις Μακάμπιν από το Carnegie Institution of Washington που ηγήθηκε της έρευνας. «Διαπιστώσαμε ότι η ελάχιστη ποσότητα νερού κυμαίνεται ανάμεσα σε 64 μέρη/δισεκατομμμύριο έως 5 μέρη/εκατομμύριο».
Το νερό δεν είναι άμεσα προσβάσιμο, καθώς είναι ενσωματωμένο στο βραχώδες εσωτερικό της Σελήνης, αναφέρει η έκθεση. Η επικρατούσα άποψη σήμερα μεταξύ των επιστημόνων είναι ότι η Σελήνη σχηματίστηκε από την πρόσκρουση στη Γη ενός ουράνιου σώματος μεγέθους ίσου με του Άρη πριν από 4,5 δισ. χρόνια, προκαλώντας την εκτίναξη υλικού με το οποίο σχηματίστηκε ο δορυφόρος της Γης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου