Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΗΠΑ: Αίτημα στην Παραγουάη για τον Λιβανέζο χρηματοδότη της Χεζμπολάχ

Την έκδοση του Λιβανέζου υπηκόου Μούσα Αλι Χαμντάν, ο οποίος κατηγορείται ότι διοχέτευε χρήματα στη σιϊτική οργάνωση Χεζμπολάχ, μέσω της Παραγουάης, ζήτησαν χθες οι ΗΠΑ από τη χώρα, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Την έκδοση του Λιβανέζου υπηκόου, ο οποίος κατηγορείται ότι διοχέτευε χρήματα στη σιϊτική οργάνωση Χεζμπολάχ, μέσω της Παρααγουάης, ζήτησαν χθες οι ΗΠΑ από τη χώρα, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Ο Μούσα Αλι Χαμντάν, 38 ετών, συνελήφθη την Τρίτη στη Σιουδάδ δελ Εστε, σε μια περιοχή γνωστή ως το τριεθνές σύνορο - από όπου οι ΗΠΑ θεωρούν ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις «χρηματοδοτούν τρομοκρατικές δραστηριότητες», κάτι που διαψεύδουν Παραγουάη, Αργεντινή και Βραζιλία.

Ο Χαμντάν κατηγορείται για 31 εγκλήματα, κατά την Ιντερπόλ. Το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών επικαλείται την παροχή υλικής στήριξης στη Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων πλαστών εγγράφων».

Ο 38χρονος κατηγορείται επίσης για παραχάραξη δολαρίων και συνομωσία με σκοπό την παραχάραξη διαβατηρίων, σύμφωνα με το αίτημα.

Ο Χαμντάν οδηγήθηκε χθες ενώπιον του δικαστή Ούγο Σόσα Πασμόρ για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του. Μεταφέρθηκε στη φυλακή Τακούμπου στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουνσιόν.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν, επικαλούμενα αξιωματούχους, ότι ο Χαμντάν χρηματοδοτούσε τη Χεζμπολάχ, η οποία πρωταγωνίστησε στη σύρραξη του Ισραήλ με το Λίβανο το 2006 και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Ουάσινγκτον.

Η περιοχή όπου βρίσκονται τα τριεθνή σύνορα είναι μια κοσμοπολίτικη περιοχή, που θεωρείται σημαντικό κέντρο διαμετακομιδής διαφόρων ειδών που διακινούν λαθρέμποροι.

Ωστόσο Βραζιλία, Παραγουάη και Αργεντινή διαψεύδουν τον ισχυρισμό της Ουάσινγκτον ότι αποτελεί επίσης κέντρο χρηματοδότησης της ισλαμικής τρομοκρατίας. Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την προσπάθεια της Κάθριν Μπίγκελοου, σκηνοθέτιδας που κέρδισε φέτος το βραβείο Οσκαρ, να γυρίσει μια ταινία με τίτλο «Τριπλό Σύνορο» ή «Ζώνη χωρίς νόμο».

Στη Σιουδάδ δελ Εστε ζουν αρκετοί μετανάστες και πολίτες Αραβικής καταγωγής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: