Η εφαρμογή γεωγραφικού εντοπισμού Places κάνει γνωστή τη θέση μας
Εκατομμύρια μέλη του Facebook σε όλο τον κόσμο μοιράζονται τα χόμπι τους, φωτογραφίες και βίντεο από περισσότερο ή λιγότερο προσωπικές στιγμές, κοινωνούν ακόμη και τις καθημερινές εμπειρίες τους από τη δουλειά ή την ιδιωτική τους ζωή. Εδώ και λίγες ημέρες, μπορούν να γνωστοποιούν ανά πάσα στιγμή και το «πού βρίσκονται μέσα στην πόλη» με μόνη προϋπόθεση να «μπαίνουν» στο Facebook από ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο που διαθέτει GPS και έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ.
Αυτός είναι ο σκοπός του Places, της εφαρμογής γεωγραφικού εντοπισμού που ενσωματώθηκε πρόσφατα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα social networking. Το Places επιτρέπει σε κάθε χρήστη μέσα από το smartphone του να ενημερώνει τους «φίλους» του για τη θέση του -να πραγματοποιεί δηλαδή «check-in» σε κάποιο από τα πλησιέστερα καταστήματα- αλλά και, αντίστροφα, να πληροφορείται για το ποιοι άλλοι «φίλοι» του βρίσκονται κοντά. Πληροφορία μάλιστα που μπορεί να αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα, ως είδηση, μέσα από την επιλογή «tag».
Μόνο για iPhone
Αν και προς το παρόν η εφαρμογή είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στις ΗΠΑ και μόνο για κινητά iPhone, η εταιρεία δεσμεύτηκε πως πολύ σύντομα θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν και τα 500 εκατομμύρια μέλη, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Αλλωστε, ο διακηρυγμένος στόχος του Places είναι να δώσει «υλική βάση» στις εικονικές σχέσεις που αναπτύσσονται στα κοινωνικά δίκτυα - ώστε, για παράδειγμα, να μπορούν να βρεθούν από κοντά δύο άνθρωποι που ενδεχομένως δεν είχαν συναντηθεί ποτέ πριν. Αυτό για την ίδια την εταιρεία μπορεί παράλληλα να σημαίνει και μια νέα σημαντική πηγή εσόδων, καθώς θα της δώσει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή αυτή ως «όχημα» για γεωγραφικά στοχευμένες διαφημίσεις, προσαρμοσμένες στο εκάστοτε κατάστημα που ο χρήστης κάνει «check-in». «Φανταστείτε μια εποχή όπου, την ώρα που μπαίνετε σε κάποια μαγαζί, στο κινητό σας εμφανίζονται οι προσφορές που κάνει μια γειτονική ανταγωνιστική αλυσίδα στα αντίστοιχα προϊόντα», λέει χαρακτηριστικά ο Kit Eaton από το περιοδικό «Fast Company». Δυνατότητα την οποία, όπως υποστηρίζει, θα μπορούν να αξιοποιήσουν ακόμη και μικρά καταστήματα, επιδιώκοντας να διαφημιστούν μέσα στο Places.
Ετσι κι αλλιώς, το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που διέθετε μέχρι σήμερα το Facebook ήταν η τεράστια βάση δεδομένων του από στοιχεία σχετικά με την ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο και τα ενδιαφέροντα κάθε χρήστη. Μια βάση δεδομένων που, μέσω του Places, θα μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες πληροφορίες καταναλωτικής συμπεριφοράς (δηλαδή πού ψωνίζει κανείς και πότε) για να δημιουργήσει ακόμη καλύτερα μοντέλα για τις αγοραστικές του προτιμήσεις. Με αυτό τον τρόπο, η εξατομίκευση των διαφημίσεων φαίνεται ότι θα φτάσει στο απόγειό της, αφού η online προώθηση προϊόντων στα κινητά τηλέφωνα θα μπορεί πλέον να προσαρμοστεί πιο αποτελεσματικά στις ατομικές ανάγκες ενός χρήστη.
Συνεργασίες
Βέβαια, το μεγάλο ερώτημα είναι αν το Places γίνει όντως δημοφιλές στα μέλη της ιστοσελίδας. Ωστόσο, σημειώνουν πολλοί ειδικοί, η εταιρεία έχει αρκετούς λόγους για να αισιοδοξεί για κάτι τέτοιο: έτσι κι αλλιώς, υπολογίζεται πως 150 εκατομμύρια χρήστες «μπαίνουν» στο Facebook μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Επίσης, παρόμοιες υπηρεσίες με δυνατότητα γεωγραφικού εντοπισμού (όπως το Foursquare, το Gowalla ή το Brightkite) γνωρίζουν τεράστια επιτυχία τουλάχιστον στο εξωτερικό, με το Foursquare να αριθμεί για παράδειγμα δύο εκατομμύρια χρήστες.
Αλλωστε, αυτές οι εφαρμογές είχαν περισσότερο τον χαρακτήρα κοινωνικών παιχνιδιών, απονέμοντας διάφορα… αξιώματα στους χρήστες με τα περισσότερα «check-in» σε κάποιο κατάστημα. Γι’ αυτό και το Facebook ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί μαζί τους, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να «τρέχουν» μέσα από δική του πλατφόρμα. Κάτι που δείχνει πως, πέρα από την εξέλιξη της κοινωνικής δικτύωσης, το Places ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για μια μεγάλη σειρά από γεωγραφικά εντοπισμένες υπηρεσίες.
Κενά ασφαλείας
Η αναγγελία του Places, της εφαρμογής γεωγραφικού εντοπισμού, έγινε δεκτή με έντονες επιφυλάξεις από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδρύματα, τα οποία θεωρούν πως έτσι ο ιντερνετικός «Μεγάλος Αδελφός» γίνεται ακόμη… μεγαλύτερος. Πάντως, ακόμη κι αν κανείς δεχθεί να παραχωρήσει σε μια ιδιωτική εταιρεία τόσο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα -όπως το πού συχνάζει ή ποιο κατάστημα επιλέγει για τις αγορές του- προειδοποιούν πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε ποιους από τα άλλα τα μέλη του δικτύου τα αποκαλύπτει, έχοντας πάντα κατά νου πως οι συγκεκριμένες πληροφορίες μπορούν κάλλιστα να διοχετευθούν και εκτός του γκρουπ των «φίλων» του. Επίσης, η Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών των ΗΠΑ (ACLU) επισημαίνει πως το Places παρουσιάζει κενά ασφαλείας - όπως π.χ. το γεγονός ότι, όταν ένας χρήστης κάνει «check-in» σε κάποιο κατάστημα, μπορεί να επιλέξει είτε να παραμείνει εντελώς «αόρατος» είτε να είναι «ορατός» σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του Facebook που βρίσκονται στον ίδιο χώρο.
Οι υπεύθυνοι του Facebook, από την πλευρά τους, απαντούν πως οι ρυθμίσεις που προβλέπει η εφαρμογή παρέχουν προστασία στα μέλη σε κάθε περίπτωση, για παράδειγμα, ακόμη κι αν κανείς μετανιώσει που επέτρεψε σε κάποιον «φίλο» του να ενημερώσει την προσωπική του ιστοσελίδα για το ότι βρίσκονται μαζί, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να διαγράψει τη σχετική «είδηση». Εξάλλου, συμπληρώνουν, το Places ενεργοποιείται μόνον αν το επιλέξει ο ίδιος ο χρήστης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_29/08/2010_413088