Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ιράκ: Επίσημο τέλος στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις

«Το Ιράκ σήμερα είναι κυρίαρχο και ανεξάρτητο», δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι με αφορμή το επίσημο τέλος των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα απόψε τα μεσάνυχτα. Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη χώρα πραγματοποιεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα αναλάβουν πλέον την ασφάλεια και προστασία της χώρας και την απομάκρυνση όλων των απειλών που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα, εσωτερικά ή εξωτερικά», είπε ο Μαλίκι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Με τον Ιρακινό πρωθυπουργό θα συναντηθεί και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την επίσκεψή του στην οποία θα επιχειρήσει να άρει το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης, που συνεχίζεται πέντε μήνες μετά το αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα.

Επίσημος σκοπός της επίσκεψης είναι να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση Ομπάμα στην αυριανή τελετή «Αλλαγή διοίκησης και αλλαγή αποστολής», περισσότερα από επτά χρόνια μετά την εισβολή του Μαρτίου του 2003.

Εν τω μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο απόψε στις 8 μμ τοπική ώρα (3 πμ ώρα Ελλάδας) για το Ιράκ. Σύμφωνα με αναλυτές, θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να υποστηρίξει τη συνέχιση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Όπως αναφέρουν, ο Ομπάμα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς θα προσπαθήσει να αποφύγει τη θριαμβολογία του προκατόχου, όταν το 2003 είχε απευθύνει λόγο μπροστά σε πανό με το σύνθημα «Αποστολή εξετελέσθη», κάτι που είχε αποδειχθεί τεράστιο λάθος.

Η τελευταία μάχιμη μονάδα των αμερικανικών στρατευμάτων αποχώρησε από το Ιράκ πριν από δύο εβδομάδες. Περίπου 50.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη χώρα, με στόχο την υποστήριξη των Ιρακινών στρατιωτών. Η ονομασία της αποστολής τους θα αλλάξει από «Επιχείρηση Ιρακινή Ελευθερία» σε «Επιχείρηση Νέα Αυγή».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1860751

Δεν υπάρχουν σχόλια: