Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

FT: Αυστηρή προειδοποίηση Ομπάμα προς την Άγκυρα

Προσωπική προειδοποίηση απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι αν η Τουρκία δεν αλλάξει τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ και το Ιράν θα είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσει αμερικανικά όπλα που επιθυμεί να αγοράσει, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στον Ερντογάν πως ορισμένες από τις θέσεις της Τουρκίας εγείρουν ερωτήματα, τα οποία πρόκειται να θιγούν στο Κογκρέσο… σχετικά με το αν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Τουρκία σαν σύμμαχο», τονίζει ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης, που επικαλείται η εφημερίδα.

«Αυτό σημαίνει πως πολλά αιτήματα που έχει διατυπώσει η Τουρκία, π.χ. η προμήθεια εξοπλισμού για να καταπολεμηθεί το ΡΚΚ, θα είναι δυσκολότερο να περάσουν από το Κογκρέσο», εξήγησε η ίδια πηγή.

Ο Ερντογάν σκοπεύει να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καταπολεμήσει το αντάρτικο του ΡΚΚ, το οποίο διατηρεί τα ορμητήριά του κατά της Τουρκίας στους ορεινούς όγκους του βορείου Ιράκ, έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα της Μέσης Ανατολής στα τέλη του 2011, συμπληρώνεται στη FT.

Η αρνητική ψήφος της Τουρκίας στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη τον Ιούνιο εξόργισε την Ουάσινγκτον.

Όταν οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν αργότερα τον ίδιο μήνα στο Τορόντο για τη σύνοδο των G20, o Ομπάμα είπε στον Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν είχε ενεργήσει ως σύμμαχος των ΗΠΑ στην ψηφοφορία, σύμφωνα με τον ίδιο δημοσίευμα. Παράλληλα, ζήτησε από το Ερντογάν να μετριάσει τις δηλώσεις του σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε η διεθνής νηοπομπή με τη βοήθεια προς τη Γάζα στις 31 Μαΐου.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1855069

Δεν υπάρχουν σχόλια: