Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ο γερμανός πρώην υπΕξ δωρίζει το νεφρό του στη γυναίκα του

Είναι τεχνοκράτης πολιτικός. Ο 54χρονος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δεν είναι αυτό που λέμε «χαρισματικός» ρήτορας. Ο λόγος του εκπροσώπου της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών ήταν ανέκαθεν άνευρος και άχαρος. Χθες όμως, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο, κατάφερε εκείνο που δεν έχει πετύχει ποτέ ως τώρα ένας γερμανός συνάδελφός του: να συγκινήσει μέχρι δακρύων πολλούς παριστάμενους δημοσιογράφους.

« Ηταν σαν να μας χτύπησε κεραυνός » έλεγε ένας από αυτούς όταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών άρχισε να μιλά για την απόφασή του, να κάνει ένα «δώρο ζωής» στη νεφροπαθή σύζυγό του Ελκε Μπιντενμπέντερ προσφέροντάς της ένα από τα δικά του νεφρά. « Ξαφνικά, η πολιτική έπαψε να έχει πρωτεύουσα σημασία » είπε.

Η απόφαση αυτή κατέστη αναγκαία επειδή η ζωή της συζύγου του βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο. Αυτό επέβαλε συνοπτικές διαδικασίες. « Για να πάρουμε μόσχευμα μέσω της πεπατημένηςθα έπρεπε να περιμένουμε έξι χρόνια » είπε. « Για αυτό και αποφασίσαμε να λύσουμε το πρόβλημα σε οικογενειακό περιβάλλον και ο δότηςνα είμαι εγώ ».

Ηδη σήμερα ο κ. Σταϊνμάγερ θα υποβληθεί σε εγχείρηση νεφρεκτομής και η σύζυγός του, η οποία είναι δικαστής σε διοικητικό δικαστήριο στο Βερολίνο, θα υποβληθεί στη μεταμόσχευση. Κατόπιν θα μεταφερθούν και οι δύο σε κέντρο αποκατάστασης, όπου θα υποβληθούν στην κατάλληλη μετεγχειρητική αγωγή.

Η αυταπάρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πολιτικού για τη «γυναίκα της ζωής» του (με την οποία έχει 14χρονη θυγατέρα) έχει προκαλέσει συγκίνηση και στα αντίπαλα κόμματα. « Είμαι θλιμμένη και ανήσυχη » δήλωσε η Χριστιανοδημοκράτης καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. « Οι σκέψεις μου είναι μαζί τους ».

Παράλληλα, τα μέσα ενημέρωσης εξαίρουν την τόλμη του κ. Σταϊνμάγερ να δώσει απόλυτη προτεραιότητα σε ένα τόσο προσωπικό θέμα. « Πλήρης ανατροπή. Για πρώτη φορά το ιδιωτικό έγινε πιο σημαντικό από το πολιτικό » έγραψε εφημερίδα.

Οι πολιτικές επιπτώσεις του σωτήριου «δώρου» δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες. Ο Σταϊνμάγερ διαβεβαίωνε χθες ότι τον Οκτώβριο θα επιστρέψει « με την παλιά φρεσκάδα » του στην πολιτική. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και το προεδρείο του κόμματος, που στη χθεσινή συνεδρίασή του διόρισε ως «προσωρινό» αντικαταστάτη του στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τον παλαίμαχο πολιτικό Γιόαχιμ Πος.

Τυχόν «ξήλωμα» του Σταϊνμάγερ κατά τη διάρκεια της απουσίας του θεωρείται απίθανο, δεδομένου ότι το ηθικό κύρος του ανέβηκε κατακόρυφα ύστερα από την πράξη αυτοθυσίας του. Και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσθετο όπλο στον αγώνα κατά της κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών- Ελεύθερων Δημοκρατών, η αξιοπιστία της οποίας, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, συνεχίζει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» της Ανγκελα Μέρκελ το διάστημα 2005-2009.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=349991&dt=24/08/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: