Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Γερμανία: Σάλος για τα ρατσιστικά σχόλια σε βιβλίο τραπεζίτη

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει στη Γερμανία η κυκλοφορία βιβλίου του Τίλο Σαραζίν, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Bundesbank, όπου γίνεται λόγος για ύπαρξη «εβραϊκού γονιδίου» και κακή επιρροή των μεταναστών στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο αξιωματούχος της Bundesbank εν όψει της κυκλοφορίας του βιβλίου του τη Δευτέρα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όλοι οι εβραίοι μοιράζονται ένα συγκεκριμένο γονίδιο» ενώ προέβη σε εμπρηστικά σχόλια για την τουρκική και την αραβική κοινότητα της Γερμανίας.

Οι δηλώσεις του Σαραζίν προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε τα σχόλια του τραπεζίτη «απολύτως απαράδεκτα» και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να κινδυνεύει η θέση του. Τα σχόλιά του επικρίθηκαν επίσης και από άλλους πολιτικούς ηγέτες και εβραίους ηγέτες της Γερμανίας.

Εν τω μεταξύ, για το μέλλον του Σαραζίν αποφασίζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, που πραγματοποιεί για το λόγο αυτό έκτακτη συνεδρίαση. Το διοικητικό συμβούλιο της Μπούντεσμπανκ ενδέχεται να συστήσει την παύση του Σάραζιν από τον πρόεδρο της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ, αν θεωρήσει ότι παραβίασε τους εσωτερικούς κανονισμούς δεοντολογίας της τράπεζας. Ο 65χρονος Τίλο Σαραζίν, από τα παλαιότερα μέλη των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, είναι πάντως γνωστός για τις ρατσιστικές του θέσεις. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην Frankfurter Allgemeine, ο τραπεζίτης σχολίασε ότι οι απόψεις του «παρερμηνεύτηκαν με κακόβουλο τρόπο».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: