Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Το Ιράν έχει αρκετό ουράνιο για ένα με δύο πυρηνικά όπλα

Το Ιράν έχει συγκεντρώσει αρκετό ουράνιου χαμηλού εμπλουτισμού για να κατασκευάσει ένα με δύο πυρηνικά όπλα, αλλά δεν θα είχε νόημα να προχωρήσει στην κατασκευή τη στιγμή που έχει τόσο μικρή ποσότητα, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής των πυρηνικών επιθεωρητών του ΟΗΕ Όλι Χαϊνόνεν.

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Χαϊνόνεν πρόσθεσε πάντως ότι τα αποθέματα του Ιράν σε ουράνιο εξακολουθούν να αποτελούν «απειλή».

Όπως είπε, το Ιράν διαθέτει τρεις τόνους ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως καύσιμο σε πυρηνικά εργοστάσια είτε, αν εμπλουτιστεί περαιτέρω, για την κατασκευή ατομικής βόμβας.

«Θεωρητικά, είναι αρκετό για να κατασκευαστούν ένα ή δύο πυρηνικά όπλα. Αλλά το να κάνει το τελευταίο βήμα, τη στιγμή που έχει υλικό μόνο για δύο όπλα, δεν έχει νόημα», είπε ο Χαϊνόνεν κατά τη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους πριν από λίγες εβδομάδες.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ιράν χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να εμπλουτίσει περαιτέρω το ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού, επισημαίνοντας ότι αυτή δεν είναι μία «κακή εκτίμηση».

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: