Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Με καρκίνους του αναπνευστικού φαίνεται ότι συνδέονται τα αρωματικά στικ

Μεγάλη μελέτη στην Ασία φαίνεται να επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι η παρατεταμένη χρήση αρωματικών στικ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο αναπνευστικό σύστημα.
Ο καπνός από την καύση των θυμιαμάτων συνδέεται με στατιστικά σημαντική αύξηση του κινδύνου για όγκους στο ανώτερο αναπνευστικό, όπως στη μύτη και στο στόμα, δείχνει η έρευνα. Δεν διαπιστώθηκε πάντως σχέση με τον καρκίνο του πνεύμονα ή του ρινοφάρυγγα.
Τα άτομα της μελέτης που άφηναν στικ να καίγονται μέρα και νύχτα αντιμετώπιζαν 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων, τα οποία επενδύουν τις κοιλότητες και τις εσωτερικές επιφάνειες του σώματος.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer, παρακολούθησε για 12 χρόνια συνολικά 61.000 άτομα στη Σιγκαπούρη τα οποία δεν είχαν εμφανίσει νεοπλασίες στην αρχή της μελέτης. Από αυτούς, οι 325 παρουσίασαν τελικά καρκίνο του ανώτερου αναπνευστικού.
Όπως αναφέρει το Reuters, η σχέση με τα αρωματικά στικ παρέμενε στατιστικά σημαντική ακόμα και όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως το κάπνισμα, η διατροφή και το αλκοόλ.
Τα αρωματικά στικ, που χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιετίες στην Ασία για θρησκευτικούς λόγους αλλά και για προστασία από έντομα, παράγονται από φυτικά υλικά, όπως ρητίνες, φλοιούς, ρίζες, άνθη και αιθέρια έλαια.
Αν και η επίδραση των στικ στην υγεία δεν είχε μελετηθεί συστηματικά μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι η καύση οργανικών υλικών απελευθερώνει καρκινογόνα όπως βενζόλιο και αρωματικούς υδρογονάνθρακες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: