Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Προδιαγραφές για τις εκπομπές των αυτοκινήτων θεσπίζει ο Ομπάμα

Η αμερικανική κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσαν για πρώτη φορά προδιαγραφές για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την κατανάλωση καυσίμων στα αυτοκίνητα.
Το σχέδιο θα κάνει τα οχήματα 30% πιο καθαρά έως το 2016, μια βελτίωση που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση από τους δρόμους 177 εκατ. αυτοκινήτων. Θα προσφέρει επίσης εξοικονόμηση 1,8 δισ. βαρελιών πετρελαίου ανά έτος.
«Αν οι ΗΠΑ έχον λιγότερο από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, παρουσιάζουμε περίπου το ένα τυέταρτο της ζήτησης για πετρέλαιο. Αυτή η «όρεξη» έρχεται με τεράστιο τίμημα», υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας για μία «ιστορική στιγμή».
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εξήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Λευκό Οίκο, η μέση κατανάλωση καυσίμου θα πρέπει να μειωθεί στα 15,1 χιλιόμετρα ανά λίτρο, από τα 10,6 χλμ ανά λίτρο σήμερα. Οι προδιαγραφές κατανάλωσης θα διαφέρουν ανά κατηγορία: 16,6 χλμ ανά λίτρο για τα επιβατικά οχήματα, 12,8 για τα ελαφρά φορτηγά.
Τα οχήματα που θα πωλούνται στις ΗΠΑ θα πρέπει μέχρι το 2016 να εκπέμπουν 30% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με σήμερα.
Το μέτρο πάντως θα κοστίσει στους καταναλωτές 1.300 δολάρια επιπλέον ανά όχημα (σε συνδυασμό με προηγούμενα πρόσφατα μέτρα), εκτίμησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η επιβάρυνση όμως θα αντισταθμίζεται, τουλάχιστον εν μέρει, από την εξοικονόμηση καυσίμων.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες εν πολλοίς συμφωνούν με τις νέες προδιαγραφές, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη η Κάρολ Μπράουνερ, αρμόδια για θέματα Ενέργειας και Κλίματος στο Λευκό Οίκο και πρώην διευθύντρια της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA).
Το σχέδιο Ομπάμα, που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2012, ουσιαστικά τερματίζει τη διαμάχη των αυτοκινητοβιομηχανιών με τις κυβερνήσεις της Καλιφόρνια και 13 ακόμα πολιτειών, οι οποίες ζητούσαν από το Λευκό Οίκο να τους επιτρέψει να επιβάλουν τα δικά τους όρια εκπομπών και κατανάλωσης.
Είναι επίσης ένα ακόμα βήμα που απομακρύνει τη νέα αμερικανική κυβέρνηση από τις πολιτικές της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: