Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Πύραυλο μέσου βεληνεκούς εκτόξευσε το Ιράν, εντός της ακτίνας το Ισραήλ

Την επιτυχή εκτόξευση πυραύλου εδάφους-εδάφους με ακτίνα δράσης περίπου 2.000 χλμ ανακοίνωσε την Τετάρτη ενώπιον πλήθους Ιρανών ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Το βεληνεκές του προηγμένης τεχνολογίας πυραύλου Sajjil-2 φθάνει έως το Ισραήλ, τις αμερικανικές βάσεις στον Περσικό Κόλπο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η ανακοίνωση της εκτόξευσης του πυραύλου έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε έτοιμος να επιδιώξει σκληρότερες διεθνείς κυρώσεις εναντίον του Ιράν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία παραμερίσει τις αμερικανικές προσπάθειες για την έναρξη διαλόγου σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατ' ουσίαν έθεσε για πρώτη φορά προθεσμία στην Τεχεράνη, λέγοντας ότι αναμένει έως το τέλος του χρόνου θετική ανταπόκριση στα βήματα που έχει κάνει η Ουάσινγκτον υπέρ τη προσέγγισης.
Η δήλωσε Ομπάμα έγινε κατά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος και εξέφρασε στον Αμερικανό πρόεδρο τις ισραηλινές ανησυχίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την απόπειρα προσέγγισης της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη.
Εντός της ακτίνας το Ισραήλ
«Ο προηγμένης τεχνολογίας πύραυλος Sajjil-2 εκτοξεύτηκε σήμερα και έπληξε με ακρίβεια το στόχο του» δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτη ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από την πόλη Σεμνά του βόρειου Ιράν (ανατολικά της Τεχεράνης), όπου έχει την έδρα του το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.
Ο πύραυλος Sajjil-2 διαθέτει βεληνεκές που μπορεί να πλήξει στόχους στο Ισραήλ, τις αμερικανικές βάσεις στον Περσικό Κόλπο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Είναι στερεών καυσίμων, όπως δήλωσε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κατηγορία που διαθέτει μεγαλύτερη ακρίβεια στόχου από τους πυραύλους υγρών καυσίμων, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ιρανικού οπλοστασίου μεγάλου βεληνεκούς.
Το Ιράν είχε εκτοξεύσει το Νοέμβριο του περασμένου έτους πύραυλο Sajjil, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως «αμυντικό» όπλο υψηλής ακριβείας.
Ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι δεν είναι σαφές εάν η νέα εκτόξευση σχεδιάστηκε ως πρόκληση, όμως το γεγονός ότι την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του Ιράν σημαίνει ότι πιθανότητα σκόπευε να στείλει πολιτικό μήνυμα.
Στην Τεχεράνη ο Φρατίνι
Στην Τεχεράνη αναμένεται εν τω μεταξύ την Τετάρτη ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Φράνκο Φρατίνι.
Πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Μανουσέρ Μοτακί και ενδέχεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο να εμπλακεί το Ιράν στις προσπάθειες σταθεροποίησης στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.
Η Ιταλία, η οποία προεδρεύει εφέτος της G8 διοργανώνει, μία σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας των οκτώ περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου στο τέλος Ιουνίου στη Τεργέστη και θα εξεταστεί εκεί κυρίως η κατάσταση στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν.
Το Ιράν έχει προσκληθεί να παραστεί στη διάσκεψη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: