Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Αυτόματοι πωλητές γάλακτος τοποθετούνται στην Ισπανία

Φρέσκο γάλα από μηχανήματα διανομής προτείνουν οι παραγωγοί για να απαντήσουν στην πτώση των τιμών.

Μηχανήματα διανομής φρέσκου γάλακτος έκαναν την εμφάνισή τους σε πολλά σημεία της Ισπανίας, κατόπιν πρωτοβουλίας των αγροτικών συνεταιρισμών με στόχο να περιορισθούν οι μεσάζοντες και ως απάντηση στην πρόσφατη πτώση των ευρωπαϊκών τιμών.

Κοντά στην πόλη Χερόνα (βορειοανατολική Ισπανία), ένα μηχάνημα εγκαταστάθηκε με επιτυχία στον περίβολο της σκεπαστής αγοράς του Σαλτ από τον γαλακτοπαραγωγικό συνεταιρισμό του Καμπγιόνγκ, που διαθέτει 500 αγελάδες και έχει καθημερινή παραγωγή 17.000 λίτρων γάλακτος.

Ο κόσμος έσπευσε να προμηθευτεί γάλα από το πρωί με αποτέλεσμα το μηχάνημα να αδειάζει μέσα σε μερικές ώρες και «να πρέπει να γεμίζει ξανά η δεξαμενή του» των 375 λίτρων, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρία Μπος, μία από τις υπευθύνους του συνεταιρισμού.

Αυτό το μηχάνημα διανομής γάλακτος λειτουργεί όπως τα μηχανήματα διανομής καφέ: ο πελάτης τοποθετεί ένα δοχείο κάτω από τη βρύση του και εισάγει ένα νόμισμα ενός ευρώ για να πάρει ένα λίτρο φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος.

«Ποιότητα, φρεσκάδα και καλή τιμή: αυτά είναι που αναζητούν όλο και περισσότερο οι άνθρωποι», υπογράμμισε ο Γιόρντι Φοντανάλς, ο διαχειριστής της αγοράς του Σαλτ.

Άλλα μηχανήματα του ίδιου τύπου εγκαταστάθηκαν πρόσφατα ή πρόκειται να εγκατασταθούν στην Καταλονία, στη Χώρα των Βάσκων και στην Αστούρια, μεγάλες γαλακτοπαραγωγικές περιοχές της Ισπανίας.

Πρόκειται σε όλες τις περιπτώσεις για πρωτοβουλίες τοπικών εκτροφέων που θέλουν έτσι να αντιδράσουν στην πτώση των τιμών του γάλακτος στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 50%, κατά μέσο όρο, από το φθινόπωρο του 2007.

Απευθυνόμενοι απ' ευθείας στους καταναλωτές, οι αγρότες πωλούν ακριβότερα απ' ό,τι όταν διαθέτουν την παραγωγή τους στις μεγάλες εταιρείες διανομής.

Οι Ιταλοί αγρότες έχουν αντιληφθεί τη σημασία του συστήματος και έχουν ήδη εγκαταστήσει 1.500 από τα μηχανήματα αυτά στη χώρα τους.

Η πτώση των τιμών του γάλακτος προκαλεί διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις μεταξύ των ευρωπαίων εκτροφέων. Καταλογίζουν την πτώση αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα καταργήσει το σύστημα των γαλακτοπαραγωγικών ποσοστώσεων που περιόριζαν ως τώρα την παραγωγή στην ήπειρο.

Οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν τον Νοέμβριο του 2008 να αυξήσουν κατά 1% ετησίως τις ποσοστώσεις παραγωγής και στη συνέχεια να τις καταργήσουν εντελώς το 2014/2015.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: