Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Ομπάμα έπεισε τους Αμερικανούς... ...αλλά πρέπει να κερδίσει και το Κογκρέσο

Με την «υψηλού ρίσκου» ομιλία του για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο διχασμένο Κογκρέσο ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται ότι κερδίζει τη μάχη της κοινής γνώμης. Οπως προκύπτει από δημοσκόπηση του CΝΝ που πραγματοποιήθηκε μετά την ομιλία, το 67% των Αμερικανών που τον άκουσαν υποστηρίζει πλέον το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο (προηγουμένως ήταν 53%). Συνεπώς, ο ένας στους επτά ακροατές του κ. Ομπάμα άλλαξε γνώμη. Αρκεί όμως αυτή η μεταστροφή για να κερδίσει ο κ. Ομπάμα τον πόλεμο στην επικείμενη ψηφοφορία στο Κογκρέσο;
Ολα δείχνουν ότι λίγοι βουλευτές επηρεάστηκαν από την ομιλία, με τα κομματικά και εσωκομματικά στρατόπεδα να «αντέχουν» στην προεδρική επίθεση πειθούς. Η αντιπολίτευση παραμένει ανοιχτά εχθρική στη μεταρρύθμιση, ενώ ορισμένοι προοδευτικοί Δημοκρατικοί ενοχλήθηκαν, για τον ίδιο λόγο που οι μετοχές των ιδιωτικών ασφαλιστικών σημείωσαν χθες άνοδο.
Οπως εξήγησαν αναλυτές της Wall Street, η προεδρική ομιλία «δεν περιείχε εκπλήξεις»: ενώ στήριξε την περίφημη «δημόσια επιλογή» ασφάλισης (public option), βασικό ζήτημα στη μεταρρύθμιση, άφησε ανοιχτά πολλά ζητήματα για το πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Επειτα από έναν μήνα οργισμένων αντιπαραθέσεων και δυσοίωνων προβλέψεων για την έκβαση της βασικής εσωτερικής προτεραιότητάς του, της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ο Μπαράκ Ομπάμα κινήθηκε δυναμικά για να ανακτήσει την πρωτοβουλία στο ασφαλιστικό ζήτημα και ταυτόχρονα να αναζωογονήσει την προεδρία του και να ενώσει το διχασμένο Δημοκρατικό Κόμμα.
Στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου ο αμερικανός πρόεδρος έκανε αυτό που πολλοί του ζητούσαν επί μακρόν να πράξει: να βάλει την προσωπική σφραγίδα του στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο και να οριοθετήσει τον διάλογο με επιχειρήματα που να ενισχύουν τη δημόσια αποδοχή του. Το ζήτημα όμως είναι αν η «μέση οδός» που χάραξε θα ικανοποιήσει είτε τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς είτε τους λιγοστούς «φιλικούς» μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς. Αν μη τι άλλο, η «πολωμένη» σε καθαρά κομματικές γραμμές υποδοχή που επεφύλαξαν στην ομιλία του οι βουλευτές δείχνει πόσο πολλή ακόμη δουλειά χρειάζεται προκειμένου ο Ομπάμα να τηρήσει την υπόσχεσή του για εφαρμογή μιας συνολικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης μέσα στο έτος. Υπήρχε μια αίσθηση επείγοντος στη φωνή του προέδρου.
Κύριος στόχος της ομιλίας του ήταν να καθησυχάσει και τελικά να συσπειρώσει μια δύσπιστη κοινή γνώμη, ώστε να υποστηρίξει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ως προς αυτό ήταν ξεκάθαρο ότι είχε στο μυαλό του δύο ομάδες ατόμων: τους ανεξάρτητους και τους ηλικιωμένους. Για να πείσει τους ανεξάρτητους, που ανησυχούν ότι το πρόγραμμά του θα οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική καταστροφή, υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει ένα νομοθέτημα που θα αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα.
Για να πείσει τους ηλικιωμένους κοίταξε κατάματα τις κάμερες και ορκίστηκε: «Θα προστατεύσω το πρόγραμμα Μedicare» (δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άτομα τρίτης ηλικίας). Είναι βέβαιο ότι η δημοτικότητα του Ομπάμα θα ενισχυθεί χάρη στην ομιλία αυτή- αν η διαμάχη δεν κρατήσει πολύ. Επί εβδομάδες ο Ομπάμα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διελκυστίνδας: οι Ρεπουμπλικανοί τον καλούσαν να εγκαταλείψει τα μεταρρυθμιστικά σχέδιά του, ενώ πολλοί Δημοκρατικοί του ζητούσαν να αντιμετωπίσει επιθετικά τους αντιπάλους του. Αυτός προτίμησε να ακολουθήσει το πολιτικό του ένστικτο και να αναζητήσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, τηρώντας ίσες αποστάσεις από τα δύο άκρα. Ετσι, πρόσφερε αρκετές πιθανές παραχωρήσεις στους Ρεπουμπλικανούς, ώστε να επιδείξει τον υπερκομματικό χαρακτήρα του.
Στην πραγματικότητα όμως η αντίθεση των Ρεπουμπλικανών στο νομοσχέδιό του παραμένει σχεδόν καθολική. Η μόνη περίπτωση λοιπόν να «περάσει» το νομοσχέδιο είναι να «επανασυνδέσει» ο Ομπάμα τις διχασμένες πτέρυγες των «προοδευτικών» και «μετριοπαθών» Δημοκρατικών. Για να το πετύχει επανέλαβε μεν την υποστήριξή του στο άρθρο-κλειδί για τη «δημόσια επιλογή» ασφάλισης («public option»), αλλά προέτρεψε τους προοδευτικούς να μην εξαρτήσουν την ψήφο τους από την εν λόγω πρόβλεψη. Αυτό σημαίνει ότι ο Ομπάμα άφησε μετέωρο το θέμα που ως τώρα κυριάρχησε στη διαμάχη. Εδωσε βέβαια αρκετή τροφή και στους προοδευτικούς του κόμματός του για να πανηγυρίσουν, λέγοντας ότι είναι ψέματα οι ισχυρισμοί περί «επιτροπών θανάτου» και υποσχόμενος να ξεσκεπάσει όσους επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη.
Σηματοδοτώντας όμως την πρόθεσή του να αποδεχθεί μια νομοθεσία χωρίς τη «δημόσια επιλογή», ο Ομπάμα περιέγραψε μεν τη μοναδική βιώσιμη πολιτικά πορεία, αλλά θα αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις από τη Δημοκρατική βάση. Ε ίναι ασυνήθιστο για έναν πρόεδρο που μετράει μόλις λίγους μήνες «ζωής» να ρισκάρει τόσο πολλά. Καμία ομιλία δεν μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει την απαραίτητη για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση συναίνεση, και υπ΄ αυτήν την έννοια ο λόγος του δεν ήταν τόσο καθοριστικός όσο τον περιέγραψαν ορισμένοι πολιτικοί σχολιαστές.
Ωστόσο ο Ομπάμα έχει στοιχηματίσει ολόκληρη την προεδρία του σε αυτό το νομοσχέδιο: έπρεπε να ξεκαθαρίσει επιτέλους τη θέση του ή να διακινδυνεύσει να δει ολόκληρο το εγχείρημά του να καταρρέει. OΟμπάμα έχει πλέον περιορισμένο χρόνο για να λύσει το «παζλ». Την Τετάρτη χρησιμοποίησε όλη τη ρητορική του ικανότητα για να ξαναρχίσει τον διάλογο από την αρχή: η πραγματική δοκιμασία θα είναι όμως να πείσει τους συνομιλητές του στις σκληρές διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό που θα λάβουν χώρα τις ερχόμενες εβδομάδες. Οπως είπε άλλωστε, «δεν είμαι ο πρώτος πρόεδρος που καταπιάνεται με αυτό το θέμα, αλλά είμαι αποφασισμένος να είμαι ο τελευταίος».

Οι επτά μεταρρυθμίσεις που προτείνει Ε πτά είναι τα σημεία-κλειδιά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προτείνει στους Αμερικανούς ο πρόεδρος Ομπάμα, όπως διευκρινίστηκαν στην κρίσιμη ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου.
1. Ολοι οι πολίτες θα πρέπει να απολαμβάνουν βασική ιατροφαρμακευτική ασφάλιση. Οσοι αδυνατούν για οικονομικούς λόγους θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών.
2. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσφέρουν στους εργαζομένους τους ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα ή να συνεισφέρουν στην κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους. Ωστόσο οι μικρές επιχειρήσεις σε ποσοστό 95% απαλλάσσονται λόγω του μεγέθους τους και του μικρού περιθωρίου κερδών τους.
3. Η νομοθεσία που αφορά αποζημιώσεις για ιατρικά λάθη θα αναθεωρηθεί, ώστε να προκύψει ποιες θα είναι οι καταλληλότερες αλλαγές για την ασφάλιση σε περίπτωση ιατρικού λάθους.
4. Θα είναι παράνομο να αρνούνται οι ασφαλιστικές εταιρείες να ασφαλίσουν κάποιον σε περίπτωση που πάσχει από κάποια προϋπάρχουσα ασθένεια.
5. Ο πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε να προστατεύσει το πρόγραμμα Μedicare, το οποίο καλύπτει δωρεάν ως επί το πλείστον τα άτομα τρίτης ηλικίας. Διαβεβαίωσε τους αμερικανούς ηλικιωμένους ότι τα κονδύλια του Μedicare δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του νέου ασφαλιστικού συστήματος.
6. Πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη μία δημόσια ιατροφαρμακευτική ασφάλιση («public option»)εναλλακτική στην ιδιωτική ασφάλιση για τους ανασφάλιστους, ώστε «να αναγκαστούν να παραμείνουν τίμιες οι ασφαλιστικές εταιρείες».
7. Η πολυσυζητημένη «δημόσια επιλογή» δεν θα χρηματοδοτείται από τους φορολογουμένους, αλλά θα είναι οικονομικά αυτοτελής και θα βασίζεται στα ασφάλιστρα που θα συγκεντρώνει. Εκτιμάται ότι, αν τελικά εφαρμοστεί, λιγότερο από το 5% των Αμερικανών θα επιλέγει την «public option».

ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ «Λες ψέματα!»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.
Αν και κατά τη διάρκεια της προεδρικής ομιλίας ακόμη και οι πιο ένθερμοι πολέμιοι της μεταρρύθμισης φρόντισαν να είναι κόσμιοι, ενίοτε χειροκροτώντας χλιαρά, ένας Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί. «Λες ψέματα!» αναφώνησε ο γερουσιαστής Τζο Γουίλσον, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν θα επεκταθεί στους λαθρομετανάστες. Ο κ. Ομπάμα αρκέστηκε να του απαντήσει: «Αυτό δεν είναι αλήθεια» και συνέχισε ακάθεκτος. Αργότερα, ο κ. Γουίλσον ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για το ξέσπασμά του, το οποίο χαρακτηρίστηκε «πρωτοφανές και επαίσχυντο» και από τα δύο κόμματα.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=287777&dt=11/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: