Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Στο χείλος της οικονομικής καταστροφής βρίσκεται η Καλιφόρνια

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά της Καλιφόρνιας, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο να μην μπορεί να πληρώσει τους μισθούς, υπογραμμίζει ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.
«Το πορτοφόλι μας άδειασε· η τράπεζά μας έκλεισε· στεγνώσαμε από ρευστό», δήλωσε ο κυβερνήτης μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των νομοθετικών σωμάτων.
Το έλλειμμα της πολιτείας ξεπερνά τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια και τα διαθέσιμα σε ρευστό περιορίζονται ραγδαία. Εν τω μεταξύ, τα έσοδα από τους φόρους έχουν περιοριστεί σημαντικά –η μείωση έφτασε το 27%– και είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις ενώ και η ανεργεία κινείται στα επίπεδα του 11%.
Η κυβέρνηση πρέπει να γίνει περισσότερο αποτελεσματική και να παρέχει υπηρεσίες με μικρότερα έξοδα, πρόσθεσε ο Αρ.Σβαρτσενέγκερ.
Εξήγγειλε μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας και προγραμμάτων πρόνοιας και υγείας, απολύσεις πολιτειακών υπαλλήλων και περικοπές μισθών.
Νομοθέτες και στελέχη της πολιτειακής κυβέρνησης πιέζουν για την ψήφιση του προϋπολογισμού μέχρι τις 15 Ιουνίου καθώς με το νέο οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Ιουλίου η πολιτεία θα αδυνατεί να πληρώσει τους μισθούς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: